magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Vasas SC 0 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2015.12.01, 17:56 (szerk.: 2022.01.01, 23:00)
    Békéscsabai jubileum - piros-kék ünneppel

    Szombaton délután a Kórház utcában, 8 ezer néző előtt látványos ejtőernyős parádéval, később dzsesszbalett bemutatóval ünnepelték, hogy 1974 nyara óta 500. mérkőzéséhez érkezett az élvonalban az Előre Spartacus, illetve most már Előre FC.
    Az ünnep azonban nem folytatódott, hiszen a házigazdák vereségükkel minimálisra csökkentették bentmaradási esélyeiket az NB I-ben.

    Vezette: Puhl Sándor (Bognár István, Fekete Miklós)
    Békéscsaba: Baji Tamás - Mracskó Mihály (Major Sándor 46. p), Ottlakán Mihály, Babis Tibor - dr. Kovács Gábor, Szenti Zoltán, Csató Sándor, Csanálosi Miklós, Horváth László - Nagy István, Miklya Zoltán (Tóth Csaba 70. p) Edző: Pásztor József
    Vasas: Babócsy András - Turbék István, Juhár Tamás, Geress Zoltán - Kecskés Attila, Sirinbekov Oleg, Galaschek Péter, Klink Zoltán, Duró József - Dozmorov Alekszander (Zvara József 79. p), Claude Jean-M\'bemba (Szilveszter Ferenc 61. p.) Edző: Gellei Imre
    Gól: Turbék 27. p.
    Sárga lap: Dozmorov 17. p. ; Geress 35. p. ; Nagy 48. p. ; Galaschek 55. p. ; Szenti 78. p.
    Szögletarány 5:1 (2:1)

    A békéscsabaiak a jubileumi 500. mérkőzésüket játszották szombaton. Ennek jegyében kisebb látványosságot szemlélhettek a szurkolók. A találkozót megelőzően különleges műsorszámként először Ondrejcsik Mihály ejtőernyős landolt a magasból a kezdőkörbe, aki 3572. ugrását hajtotta végre. Ezt követően menetrendszerű pontossággal épp egy tucatnyian követték őt klubtársai. Utolsó előttiként Tímár Vince érkezett, akinek ez volt 5289. ugrása. S végül Bánszki Tamás, a tavalyi összetett első, a hazai ejtőernyőzés legfiatalabb bajnoka a meccslabdával szállt a célkeresztre. A 13 ejtőernyős élete során eddig 25 756 (!) ugrást hajtott végre együttesen.
    A kezdő rúgást Ónodi Henrietta, a lila-fehérek Európa-bajnok tornásznője hajtotta végre, az Intertechnika Kft. nevében.

    6. p. : Az első lehetőség a fővárosiak lőtt adódott, amikor Mracskó röviden fejelt haza és a 16-oson kívülre futó Baji Claude elől lábbal tisztázott.
    14. p. : Szenti bal oldali beadását Miklya a 16-os jobb sarkáról kapásból rálőtte, ám a bal alsó sarok felé tartó labdát a vetődő Babócsy kiütötte, majd másodjára Nagy elől fölszedte.
    17. p. : Dozmorov nem hagyta elvégezni a szabadrúgást, amiért sárga lapot kapott.
    23. p. : Baji fölszedte a labdát a kiugró Dozmorov elől.
    25. p. : Csanálosi bal oldali szögletét Miklya fejelte fölé.
    A 27. percben esett a mérkőzés egyetlen gólja. Csató labdáját nem érte el Horváth a Vasas 16-osának előterében, amire így Turbék rácsapott, végigviharzott saját térfelén, majd a felezővonalat átlépve a becsúszó Ottlakánt is kicselezte. További vágta után kissé jobbra kisodródott, ám ez sem akadályozta meg abban, hogy Szentitől szorongatva, az elfekvő Baji mellett laposan a hosszú sarokba találjon, 0-1.
    A folytatásban Nagy a kapunak háttal fejelt, de Babócsy hárított.
    35. p. : Geress elhúzta Csanálosi lábát - ismét előkerült a sárga lap.
    42. p. : Ottlakán labdájára Horváth és Babócsy egyszerre ugrott föl, a pettyes Csató elé került, aki kapásból az üres kapura lőtt, de a védők szögletre tisztáztak.
    44. p. : Duró labdájával Dozmorov 20 méteres vágta után a jobbösszekötő helyéről a jobb kapufát talált telibe, a visszapattanó labda pedig elsuhant Claude előtt.
    48. p. : Nagynak dukált a sárga lap, miután Turbékot alaposan helyben hagyta.
    49. p. : Dr. Kovács fejese szállt fölé.
    55. p. : Galaschek kapott sárga lapot, miután belerúgott Major vádlijába.
    56. p. : Horváth mozgott balról keresztbe, majd látva,hogy Csató nagy lendülettel érkezik, visszalépett, a berobbanó középpályás 18 méterről a kapuval szemben célzott, ám a labda a jobb kapufa tövénél hagyta el a játékteret.
    65. p. : Duró 25 méteres, kapu közepe felé tartó szabadrúgását ölelte magához Baji.
    68. p. : Óriási lehetőséget szalasztottak el a hazaiak. Egy bal oldali szöglet után Major 7 méterről fejelt, a kapus már verve volt, ám a gólvonalon álló Kecskés visszafejelte a mezőnybe a labdát.
    78. p. : Ötödik alkalommal villant a sárga, ezúttal Szentinek járt, aki Dozmorovba rúgott bele.
    80. p. : Tóth fejesét vetődve hárította Babócsy, majd ismét a Vasas kapuvédője volt a főszereplő, amikor Csanálosi 18 méteres szabadrúgását tolta szögletre.
    A lefújás előtt egy három támadó, két védő szituáció végén Szilveszter Zvarát választotta, aki futtából, 16 méterről lőtt, de a kimozduló és előre vetődő Baji bravúrral hárított.
    kép
    Babócsy kapus könnyedén lehúzza a beívelést, a gólvonalon csapattársa, a két pont sorsát eldöntő Turbék (4) áll. A két 9-es, Miklya és Geress beavatkozásra készen. kép
    A földön Klink, a Vasas védője, Major S. robog a labdával.(Fotó: Fazekas Ferenc)

    Óriási várakozás előzte meg a találkozót, hiszen minden szurkoló tudta: amelyik csapat itt nyer, annak már nagyon kevés gondja lesz a hátralévő két fordulóban - legalábbis ami az első osztályú tagságukat illeti.
    Nagyon rövid ideig tartott a puhatolózó játék, tíz perc után végképp körvonalazódott, melyik gárda mire készül. Ebből az tetszett ki, hogy a fővárosiak a döntetlenre hajtanak, alaposan megerősített védelemmel álltak ki. A békéscsabaiak a tavaszi szezonban megszokott futós tempójukat diktálták, ám miként ebben a szezonban minden alkalommal, ezúttal is gyakran zavarta a támadókat a labda. Mihelyt Babócsy kapujának közelébe értek, lelassult a pettyes mozgása, így az igencsak szervezetten és okosan játszó piros-kékek rendre hárítottak Babócsy és Juhár vezérletével. A lila-fehér védők egy álmos pillanatának köszönhetően Turbék 70 méteres sprintet vághatott ki, s ettől sem fáradt el a Fáy utcaiak védője, mert rendkívül higgadtan helyezett Baji kapujába. A gól után a fővárosiak újra bezárkóztak s ezt továbbra sem tudta feltörni a lila-fehér gárda.
    A második félidőben a Vasasnak jó néhány tetszetős kontrára is tellett már, amik újabb életveszélyt jelentettek.
    Hiába jött ki a Kórház utcába ünnepelni számtalan szurkoló, az újabb rivális ellen ezúttal sem sikerült nyerni, így a békéscsabaiak tovább sodródtak a mélység felé s most már osztályozós helyen állnak, de pontszámban is egészen közel a 15-16. helyezetthez.

    Jó: Baji, Csató, Csanálosi ill. Babócsy, Turbék, Juhár, Sirinbekov, Dozmorov

    Pásztor József: - Katasztrófa, hogy hazai pályán nem tudunk gólt lőni, márpedig gólképtelen támadójátékkal nem lehet mérkőzést nyerni.
    Gellei Imre: - Nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan mérkőzést nyertünk meg, amelyen elsősorban az idegek csatája dominált. Ugyanakkor szomorú vagyok, mert lehet, hogy egy ilyen patinás csapat, mint a Békéscsaba, ezzel búcsúra kényszerül.
    (Jávor Péter)

    12. Vasas 28 8 7 13 31-41 23
    ...
    14. Békéscsaba 28 7 6 15 23-37 20

    Békés Megyei Hírlap 1991. június 3. és 1992. október 24-25.; futball 1989-1992