magyarfutball.hu

Ciprus - Magyarország 0 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Európabajnokság 1992, selejtező
652. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Limasszol, Tsirion Athlítiko Kentro
játékvezető : Kapl Gerhard (Ausztria)
nézőszámok:
  1. nso.hu: 2.000
  2. cantab.net: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2021.04.27, 20:34
    kép
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.05, 10:00 (szerk.: 2021.04.27, 20:39)
    Remekeltek a Piski-ifik - Két fronton Ciprus ellen

    Szabó Sándor, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    Limassol, 1991. április 3. szerda (MTI) - Szerdán két fronton is összemérte tudását a ciprusi és a magyar labdarúgás. Kora délután Lymbia városában a két nemzet legjobb 18 évesei találkoztak. Ismert, hogy tavaly októberben a Szőnyi úton a szigetországiak meglepő, 1:0-ás győzelmet arattak. Nos, ezúttal a visszavágás csodálatosan sikerült, a Piski Elemér szövetségi edző által irányított legénység k.o. értékű győzelmet aratott, és ezzel ismét lehet melengetni a reményeket, azaz van esély a csoportgyőzelem megszerzésére, és ezzel az Európa-bajnoki döntőbe kerülésre.

    Ifjúsági válogatottak Eb-selejtezője, 2. csoport:

    Ciprus - Magyarország 0:5 (0:1)
    Lymbia, 500 néző, V: Philippoz (svájci)

    gólszerzők: Szatmári (35. p.), Forrai (49.), Sándor (77.), Szanyó (83.), Vincze (86.)
    sárga lap: Vincze (43.)
    cserék: N. Nikolau helyett Theodotu (58.), Kapszalisz helyett Majrisz (63.), illetve Szanyó helyett Horváth (86.)

    Ciprus:
    Vasziliu - Jakovu, Frangosz, D. Panajotu, Szofokleusz - Arisztokleusz, Hrizosztomu, H. Nikolau, N. Nikolau - Hirasz, Kapszalisz

    Magyarország:
    Sáfár - Petrók, Berta, Forrai - Flórián, Vincze, Szanyó, Kovács - Dombi, Sándor, Szatmári

    A döntős helyükben szinte bizonyos hazai ifik óriási tempót diktáltak, látszott, meg sem fordul a fejükben, hogy akár pontot is veszíthetnek, netán kikaphatnak. A 12. percben Kapszalisz kapásból, 15 méterről fölé bombázott, kifejezetten érződött, hogy az első negyedórában gólszerzésre tör Ciprus ifjúsági válogatottja. Még szerencse, hogy a magyar csapatot az erős szél támogatta, így fokozatosan kezdett talpraállni az együttes.

    A 25. percben Hirasz fejese fölé csúszott, és ez is jelezte, hogy elkapkodják lehetőségeiket a szigetországiak, főként azért, mert a magasra nyúlt Petrók nemcsak fejjel, de lábbal is kiválóan rombolt, igaz, a közvetlen magyar védelmi trió egyetlen tagját sem érheti kifogás. A 32. percben Berta ugyan hibázott, és Arisztokleusz két lövést is megereszthetett, de Sáfár mindkétszer a helyén volt. Két perc múlva Dombi emelt mellé közelről. A 35. percben hátulról kapott egy nagyszerű indítást Szatmári, nem sokat teketóriázott, 23 méterről, ballal nagyszerű ívben a bal felső sarokba talált (0:1).

    A szünetben Piski Elemér arra kérte tanítványait, hogy ne fogják vissza magukat, mert ha beállnak tartani az előnyt, akkor veszítenek. Nos, ezt szó szerint megfogadták Forraiék, és a 49. percben egy kavarodás után a Bayer Leverkusenben játszó Forrai 8 méteres, félmagas lövése utat talált a hálóba (0:2). A 60. percben Sándor jól látta, hogy a kapus kifut, 40 méterről megcélozta az üresen maradt hálót, de balszerencséjére a kapufa mellé talált. A 69. percben az egyre jobban játékba lendülő Vincze (FC Sion) éles szögből növelhette volna az esélyt, de ez a helyzet kimaradt. A 77. percben Vincze igazán ,,pengésen,, tálalt Sándor elé, aki félfordulattal, ballal lőtt a bal alsó sarokba (0:3). A 83. percben Petrók 50 méteres indítását Szanyó ballal, kapásból úgy lőtte a bal alsó sarokba, hogy a labda gyakorlatilag bevitte a ciprusi kapust a hálóba (0:4). És még nem volt vége, négy perccel a lefújás előtt Vincze szólózott, teljesen összekeverte a hazaiak védelmét, és végül közelről a léc alá emelt a Svájcban játszó ügyes fiatalember (0:5).

    Ez a mérkőzés visszaadta a reményeket, elsősorban az első félidőben mutatott taktikai fegyelem, majd a fordulás utáni gólerős játék vezetett ahhoz, hogy az Európa-bajnoki mérkőzések történetének legnagyobb különbségű győzelmét aratta Magyarország válogatottja.

    Piski Elemér véleménye:
    - Remélem, a közelgő, románok elleni idegenbeli selejtezőn is képesek leszünk erre a felszabadult játékra. Ha igen, akkor nem lehet baj.

    A 2. csoport állása:

    1. Ciprus 5 3 - 2 7-9 6
    2. Magyarország 3 2 - 1 6-1 4
    3. Románia 2 1 - 1 3-3 2
    4. Bulgária 2 - - 2 1-4 0

    Helyi idő szerint késő délután kezdődött el az A-válogatottak Európa-bajnoki selejtezője. Ciprus második legnagyobb városának futballrajongói valószínűleg tudták, hogy csapatukra nem vár fényes jövő, hiszen mindössze kétezren látogattak a limassoli stadionba, ahol az osztrák Knapl játékvezetésével a következő összeállításban kezdtek a felnőttek:

    Ciprus:
    Marangosz - G. Konsztantinu, Jangudakisz, Joannu, K. Konsztantinu - Szavva, Nikolau, Pittasz, Hrisztofi - Tszolakisz, Szavvidisz

    Magyarország:
    Petry - Disztl L. - Nagy T., Limperger - Mónos, Bognár, Lőrincz, Szalma - Kiprich, Fischer, Kovács K.

    Félidei eredmény:

    Ciprus - Magyarország 0:2
    Limassol, 2000 néző, V: Knapl (osztrák)
    gólszerzők: Szalma (17. p.), Kiprich (42.)

    Az első negyedórában a hazaiak próbáltak ijesztgetni, Tszolakisznak volt is egy szép szólója, szerencsére egy méterrel Petry kapuja mellé durrantott. A 13. percben Szavvidisz forgatta meg Limpergert, de az alapvonalról beívelt labdáját Petry kifogástalanul ölelte magához. Négy perc múlva Mónos beindult, és az egész első félidőben gyakorlatilag az ő jobboldali lefutásai, és beadásai jelentettek feledhetetlen élményt. Ennél az esetnél Fischerhez továbbított, aki trükkösen Szalmát játszotta meg, és a tatabányai középpályás 15 méterről a kapu baloldalán talált rést (0:1).

    A 23. percben ismét Mónos viharzott el a jobboldalon, középre adott, Kovács elől K. Konsztantinu szögletre mentett. Olykor egyoldalú játék folyt a magyarok jóvoltából, főként azért, mert az AEK Athénban játszó Szavvidiszt Limperger kiválóan ellenőrizte, a középpályás szervező Szavvát pedig Lőrincz figyelte élénken. Nyugodt hangnemben kombinált a magyar válogatott, Ciprus olykor egyértelmű védekezésre kényszerült. A 38. percben Bognár 23 méteres szabadrúgását Marangosz ujjheggyel tolta a léc fölé, majd három perccel a lefújás előtt Disztl indította Mónost, a Belgiumban játszó légiós pontos beadását Kiprich ügyesen sodorta jobb belsővel a jobb alsó sarokba, úgy, hogy Marangosznak nem maradt ideje eszmélni.

    A szünetben valamiképpen lélegzethez juthattak a hazaiak, mert az első félidőben próbált koreográfia szellemében tüzes rohamokkal nyitottak. Más kérdés, hogy ezekből jószerével semmi veszély nem fakadt, bár egyszer-kétszer az igazán ,,munkán kívül,, lévő Petry kapus egy-két beadásnak alászaladt. A másik oldalon viszont Kiprich és Kovács ügyes cselsorozatai okoztak galibát, nem egyszer Marangosz kapus csak közeli szemlélő volt. A 65. percben Limperger harcosan az alapvonalig verekedte magát, baloldali beadását Fischer az ötösről, nagy helyzetben fölé fejelte. Három perc múlva az egész limassoli futballdélután legszebb akcióját vezették a magyarok. Kovács játszotta meg félmagasan Fischert, aki ,,dopplerrel,, visszapattintotta azt az Auxerre légiósa elé, és a bajuszos csatár 12 méterről centiméterekkel bombázott a kapufa mellé. A hazai legénység egyre inkább kondícióhiánnyal küszködött, csak amúgy, tessék-lássék szövögették akcióikat. Így azután nem csoda, hogy a tempóból a második félidőben jelentősen visszavevő magyar válogatott is csak az előny tartására rendezkedett be.

    A limassoli 90 perc után végképp elmondható, hogy Mészöly Kálmán szövetségi kapitány több mint ígéretes kollektívát épít makacs kitartással, és egyre sikeresebben. Igaz, Ciprus ellen amolyan kötelező győzelemre készültek a magyarok, de emlékeztetőül; a sportág történetében nem mindig volt ez így. Hiszen az 1984-es világbajnoki, majd az 1987-es Európa-bajnoki selejtezőn is csak csikorogva jutott túl a magyar legénység - alkalmanként egy-egy gól különbséggel - a szigetországiak felett. Ezúttal példamutatóan higgadt, olykor óramű precizitású, taktikailag kifogástalanul felépített 45 perccel rukkoltak elő Bognárék, aminek az amúgyis védekező alapállású Ciprus nem tudott ellenállni. A ciprusi ékeket magabiztosan kapcsolták ki a magyar védők, így hát volt mód arra, hogy az első játékrészben Mónos megállíthatatlanul száguldozzon a jobboldalon. Elsősorban az ő érdeme, hogy beadásai után Marangosznak kétszer is maga mögé kellett nyúlnia. A fordulást követő negyedórában Ciprus úgy-ahogy felbátorodott, ám a hazaiak támadásaiban kevés volt az átgondoltság, pedig a mai futballban egyénieskedő módon nem lehet megtörni egy szervezett védelmet. A magyarok kiváló csapatjátéka biztos győzelmet hozott, és ha a második játékrészben adósak is maradtak a vendégek a szemet gyönyörködtető játékkal, azért egy Európa-bajnoki selejtezőn nem a csillogás számít, hanem a megnyugtató győzelem. A két nemzet egymás közötti felmérőin eddig mind a hat mérkőzés magyar győzelemmel végződött. Külön örömteli, hogy negyedik kontinensbajnoki összecsapása után is veretlen maradt a magyar válogatott, amely kétségkívül bizakodva várhatja az újabb, a szerdainál sokkal megerőltetőbb csatát, hiszen április 17-én, a Népstadionban a Szovjetunió lesz az ellenfél.

    A győztes együttesből - futómennyiség tekintetében mindenki jelesre vizsgázott - kiemelkedett Mónos és Szalma (pedig hányszor hányták Mészöly szemére az ő szerepeltetésüket...), Bognár is ügyesen karmesterkedett, Kiprich pedig végre igazán kiforrott tudású csatárnak vallhatja magát. Nemhiába mondta a találkozó előtt, hogy a múlt heti, a spanyolok elleni, santanderi győztes válogatott barátságos találkozó után szerinte most már sorozatban olyan eredményeket produkálnak, amire mindenki felkapja a fejét.

    Európa-bajnoki selejtező, 3. csoport:

    Ciprus - Magyarország 0:2 (0:2)
    Limassol, 2000 néző, V: Knapl (osztrák)

    gólszerzők: Szalma (17. p.), Kiprich (42.)
    cserék: Pittasz helyett Kasszianosz (76. p.), Szavva helyett Szotiriu (85.), illetve Fischer helyett Marozsán (74.)
    sárga lap: Tszolakisz (84.), illetve Kiprich (90.)

    A csoport állása:

    1. Magyarország 4 2 2 - 7- 3 6 pont
    2. Olaszország 3 1 2 - 5- 1 4
    3. Szovjetunió 2 1 1 - 2- 0 3
    4. Norvégia 3 1 1 1 3- 2 3
    5. Ciprus 4 - - 4 2-13 0

    A mérkőzés utáni vélemények:

    Mészöly Kálmán szövetségi kapitány:
    - Már kedden is éreztettem, hogy szégyellném magam, ha akár csak egy pontot is veszítenénk. Az ilyen típusú találkozókon nem elsősorban a mutatott forma, inkább az eredményesség számít, bár szerintem az első félidőben olykor nagyon magabiztosan ,,szorongattuk,, a hazaiakat.

    Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Számomra talán a hajrában kicsit fáradtnak tűnt a magyar csapat, de a két pont az két pont, hiszem, a Népstadionban nagyon sokan lesznek a Szovjetunió elleni selejtezőnkön.

    Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára:
    - Csodaszép két napon vagyunk túl, az olimpiai válogatott, az ifjúsági együttes és az ,,A,, legénység is gólokat lőtt, a három összecsapáson viszont egyet sem kaptunk. Szeretném, ha a szovjetekkel vívandó találkozó után hasonlóan elégedettek lehetnénk.

    Panikosz Jakovu ciprusi szövetségi kapitány:
    - A norvégoktól hármat, az olaszoktól négyet kaptunk a most folyó Európa-bajnoki selejtezőkön, ehhez képest - bár ez nem boldogít - most jóval kisebb különbségű vereséget szenvedtünk. Mészölyt már a tavaly októberi budapesti találkozó után is jelentős tudású szakvezetőnek tituláltam, és ezt nem udvariasságból tettem.

    Kovács Kálmán:
    - Tartom a véleményem, bár hat pontunk van, számomra továbbra is csak a harmadik hely tűnik elérhetőnek a csoportban. De hadd fűzzem hozzá, ezt lassan már csak kabalából mondom.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: fgymat
    2009.05.24, 11:02 (szerk.: 2021.04.27, 20:33)
    Csak az elmúlt hét év tétmérkőzésein találkoztunk a ciprusi válogatottal. Eddig mind az öt alkalommal legyőztük Őket. Legutóbb ebben a selejtező sorozatban Budapesten. Természetesen most idegenben is győzni kellett.

    Az eredményt még nem lehetett biztosan tudni az első percek után, de az már akkor sem volt kétséges, hogy a magyar válogatott most is jobb, mint ellenfele. A második félidőben a kétgólos vezetés birtokában már nem erőltette a csapat a gólszerzést, inkább a látványos megoldásokra törekedett. A hazai válogatott tudomásul vette, hogy nem tud változtatni az eredményen és nem nagyon zavarta meg a bemutatót.

    Az idegenben szerzett győzelem minden selejtező sorozatban komoly érték. Nem volt ez másként most sem.

    A szovjet szövetségi kapitány a mérkőzés után megállapította, hogy a magyar és a szovjet válogatott között fog eldőlni a továbbjutás sorsa. Ezt mi is így gondoltuk és lélekben már arra, a mindent eldöntő, két hét múlva sorra kerülő találkozóra készültünk.

    forrás:
    mafoci