magyarfutball.hu

Szombathelyi Haladás VSE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.01.30, 20:07 (szerk.: 2022.01.30, 20:19)
    Haladás VSE - Békéscsaba 2-0 (0-0)

    Szombathely, 5000 néző
    Vezette: Hartmann (Márton S., Vágner)
    Haladás: Derdák 6 — Neudl 6, Vörös Cs. 6, Tóth 6 — Nagy 5, Illés 6, Bognár 7, Marton 7, Elekes 6 — Cser­tői 5, Schäffer 6. Edző: Gunyhó Ferenc
    Békéscsaba: Baji 5 — Szenti 5, Ottlakán 5, Bánfi 6 — Mracskó 6, Csató 5, Horváth L. 4, Csanálosi 5, Fabulya 6 — Oroszki 6, Szekeres 5. Edző: Csank János
    Csere: Horváth L. helyett Belvon (4) a 36., Belvon he­lyett Pásztor (—) a 72., Nagy J. helyett Domján (—) a 77., Schaffer helyett Koroknai (—) a 90. percben.
    Gólszerző: Domján a 80., Schäffer a 87. percben.
    Sárga lap: Ottlakán a 30, Bognár a 37., Szenti a 37., Oroszki a 60. percben.
    Szögletarány: 8:1 (3:0) a Haladás javára.

    (A hazaiaknál Vörös Cs.vállalta a játékot, de nagy izgalommal készült a csa­pat is.
    A vendégek maga­biztosan várták a kezdést,nekik a kitűnő tavaszi sze­replés után valóban nem volt okuk az idegeskedés­re.)

    A hazaiak kezdtek jobban.
    A 6. percben Tóth szabadrú­gása után Marton fejesét fogta Baji.
    Néhány perc múlva Bognár labdájával Il­lés ugrott meg, lőni készült a 16-oson belül, amikor Csaná­losi buktatta. Hartmann kö­zel állt az esethez, s tovább engedte a játékot.
    A közön­ség szurkolt, látszott, segíte­ni próbál bajban lévő csapa­tán. Nem volt nagy iram. valamivel a hazaiak kezde­ményeztek többet.
    A 28. percben Elekes lab­dájával Marton indult meg a bal oldalon, de lövése gyen­gén sikerült. A 30. percben Ottlakán a partvonal mellett buktatta Schaffert, villant is a sárga lap.
    Hat percre rá Illés húzott ismét kapura, de középre emelése után Baji magához ölelte a labdát.
    Közvetlenül utána Bognár buktatta Csatót, aztán Szenti visszarántotta Schäffert, mindketten sárga lapos fi­gyelmeztetést kaptak.
    A fél­idő utolsó perceiben is a ha­zaiak támadtak.
    SZÜNET UTÁN
    az első esemény Schaf­fer kiugrása volt az 50. percben, amikor az alapvo­nalig vezette a labdát, de a visszagurítás után mentettek Illés előtt az ötösön.
    (A Haladás mindenáron be akarta préselni a csa­bai kapuba a labdát, az­tán ahogy ilyenkor lenni szokott, a kapkodás sok hibát szült, ezért bosszan­kodott is a közönség.)
    A 60. percben Oroszki síp­szó után tovább fejelte a labdát, ezért sárga lapot ka­pott.
    Fölényben volt a Ha­ladás.
    A 75. percben Elekes bal oldali fejesét Schäffer 7 méterről nagy helyzetben a bal felső sarok mellé fe­jelte.
    Négy percre rá Szeke­res balról átívelt a másik oldalra, Mracskó kapásból lőtt, Derdák kiütötte a lab­dát, de a kapus Oroszki elöl másodszorra megkaparintot­ta.
    A 80. percben megjött a hőn áhított hazai gól. A Békéscsaba térfelének kö­zepén Marton kapta a lab­dát. A középpályás felné­zett és a nemrég beállt Domján elé adott, aki iga­zított egyet a labdán, majd 14 méterről a kimozduló Baji mellett a hosszú sa­rokba lőtt. A kapus előtt megpattant a labda, ezért nem okolható a gólért. 1-0.
    (A közönség most ün­nepelt, e pillanatban lát­szólag mindent megbocsá­tott csapatának. Az edzői húzás is bejött, a csere­ember gólja jelentett me­nekülést az NB II-től.)
    És még nem volt vége.
    A most már felszabadultan játszó hazaiak a 87. percben újabb gólt szereztek. Marton jól látta, hogy Csertői les­re mozdult, ezért a hátul­ról jó ütemben induló Schäffer elé tálalt. A csa­tár rávezette a labdát a kö­zéppályás Ottlakánra, aztán egy csel után 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 2-0.
    Az ünneplés a mérkőzés lefújása után még félórá­val is tartott.

    ★ ★ ★

    Most vagy soha, adták ki maguknak a jelszót a Ha­ladás játékosai és szurkolói. Nem csak a nagy tét miatt, hanem azért is, mert a tavaszi idényben mind­össze egy alkalommal nyertek otthonukban. Ép­pen ez az okozója a mos­tani nehéz helyzetüknek. Úgy tűnt, számukra nem előny, hanem inkább hát­rány volt eddig a Rohonci úti pálya, ezen változtatni kellett, s a jövőt tekintve kötelező elvárás volt ez.
    A Békéscsaba persze mit sem törődött a hazaiak bajával, látszott, hogy nem ijedt meg saját árnyékától. Hagyta a hazaiakat roha­mozni és várt a számára alkalmas pillanatra, arra, amikor kontraakciókra nyí­lik lehetőség, s akkor nyu­godtan lecsaphatnak áldo­zatukra.
    Az első félidőben erre nem nagyon volt al­kalmuk, mert a hazaiak ál­landó nyomás alatt tartot­ták őket. S talán azért nem voltak eredményesek a hazai akciók, mert a Ha­ladás siettette a játékot és kosárlabdanyelven szólva nem játszott ziccerig.
    Szü­net után óriási akarással folytatta a játékot a zöld-­fehér csapat. Most küzdött, hajtott, olyan erényeket csillogtatott, melyeket joggal hiányolt tavasszal idehaza a közönség. Most ez az akarás meg is hozta az eredményt, a végig ro­hamozó Haladás megnyerte a számára a bajnokság so­rán talán a legfontosabb mérkőzést.
    Pedig sokáig úgy tűnt, most sem tudnak gólt lőni a vasiak, sorra kihagyták a kínálkozó le­hetőségeiket. Aztán a cse­reember, akire nem figyel­tek a vendégek, meghozta számukra a szerencsét.
    A hazaiaknak persze az is jól jött, hogy a Békéscsaba már páholyban volt és nem összpontosított másra csak arra, hogy gólt ne kapjon. Ez most nem sikerült a Viharsarok legénységének, ezért veszített.

    Gunyhó Ferenc:
    — Tizenöt percünk maradt, hogy pót­vizsgára mehessünk és ne az NB II-be...
    Csank János:
    — A végig feszült légkörben lejátszott mérkőzésen a Haladás hely­zetek nélkül nyert, gratulá­lok a szombathelyieknek.
    (Bodor Ferenc)

    7. Békéscsaba 30 12 4 2 12 40-36 46
    ...
    13. Haladás 30 7 5 4 14 31-44 35­

    Népsport, 1989. június 11. (Arcanum DT)
    képMarton (jobbról) fontos szerepet vállalt a győzelemben, mindkét gól előtt remek indítása volt. Balról Bánfi. (Kaczmarski Zoltán felvétele)

    Vas Népe, 1989. június 12. (Arcanum DT)