magyarfutball.hu

Szombathelyi Haladás VSE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.07.19, 22:34 (szerk.: 2022.07.19, 22:52)
    Pappnak Illés és Schäffer ministrált
    Haladás - Békéscsaba 3-0 (2-0)


    Szombathely, 8000 néző
    Vezette: Maczkó (****), (Nagy B., Nagy II J.)
    Haladás: Kutasi 0 — Vörös I. 8, Vörös Cs. 6, Papp 6 — Nagy 5, Bognár 0, Illés 7, Görög 6, Marton 6 — Domján 5, Elekes 7. Edző: Novák Dezső.
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Takács 5, Ottlakán 6, Fabulya 4 — Szenti 4, Kanál 5, Kerekes 5, Csató 5, Csanálosi 5 — Lente 4—2=2, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    Csere: Bognár helyett Schäffer(6) a 28., Papp helyett Neudl (6) a 35., Kanál helyett Szarvas (4) az 55., Csató helyett Tamás (6) a 68. percben.
    Gólszerző: Papp a 12., Illés a 20., Schäffer a 48. percben.
    Sárga lap: Elekes a 15., Bognár a 24., Ottlakán a 33., Csanálosi a 43. percben.
    Kiállítva: Lente a 44. percben.
    Szögletarány: 7:3 (3:2) a Haladás javára.

    (A békéscsabaiak edzője sokáig titkolódzott, hiszen még fél órával a kezdés előtt sem tudták az újságírók, hogyan fut ki a vendégcsapat. A mérkőzés jegyzőkönyvébe 9-es számmal Árky került, aztán a pályára ugyanebben a mezben az újonc Lente futott ki. A jegyzőkönyvet is csak a szünetben javították ki...)
    Az első izgalmat az okozta, hogy Papp óriási hibájából Szekeres megszerezte a labdát, középre adott, de Csató a kapu torkából fölé lőtt.
    A vendégek voltak veszélyesebbek, a Haladás pontatlanul játszott az első percekben.
    A 12. percben Illést akasztották a kaputól húsz méterre. Marton legurította, Elekes megállította a guruló labdát, Papp pedig óriási erővel a jobb sarokba vágta. 1-0.
    Három perc múlva Elekes buktatta Csanálosit, ezért sárga lapot kapott.
    A 20. percben Nagy J. partdobása után Kerekes kifejelte a labdát, Illés mellel maga elé tette, aztán tizennyolc méterről, a védők között a kapu közepébe bombázott. 2-0.
    Takács csúnyán megrúgta Elekest, neki megkegyelmezett a játékvezető, aztán Bognár ütközött Takáccsal, akkor viszont előkerült a sárga lap. Elképzelhető, hogy Maczkó játékvezető törlesztésnek ítélte a szombathelyi középpályás belépőjét.
    A 26. percben látványos hazai akció végén a tizenhatoson belülre betörő Illést Szenti hátulról buktatta. Maczkó azonban nem ítélt büntetőt. (Maczkó játékvezető: — A védő becsúszó lába előbb a labdát, aztán a szombathelyi játékos lábát érte el, ezért engedtem tovább a játékot.)
    A 28. percben a nézők megtapsolták Novák Dezsőt, aki lecserélte a középpályás Bognárt. Nyilvánvalóan attól tartott, hogy az adok-kapok csatában esetleg kiállítják a csapat egyik erősségét.
    Állandóan a Haladás támadott.
    A 36. percben Ottlakán akasztotta Elekest, jogos volt a sárga lapos figyelmeztetés.
    Jött az újabb - most már kényszerű - hazai csere, Papp meghúzódott, ezért elhagyta a pályát. A 38. percben ismét sakk-matt volt a csabai védelem. Schäffer egy remek csellel becsapta Fabulyát, középre gurítása után Illés két védőt is elfektetett, de lövésébe belevetődtek.
    A 43. percben Csanálosi buktatta Nagyot, Maczkó neki is felmutatta a sárga lapot.
    Egy percre rá már megfogyatkozott a pályán lévő 22 labdarúgó. Az újonc Lente szabálytalankodott Mártonnal szemben, s a játékvezető szabadrúgást ítélt. A csabai játékos reklamált, ezért Maczkó leküldte őt a pályáról.
    SZÜNET UTÁN óriási iramban kezdett a Haladás.
    A 48. percben Domján Schäfferhez adott, aki a lesre játszó védők mellett kiugrott a jobbösszekötő helyén, aztán tizennégy méterről a kimozduló Gulyás mellett a kapu közepébe gurított. 3-0.
    Két perccel később tűzijáték alakult ki a csabai kapu előtt. Előbb Illés tizenhét méteres lövését Gulyás vetődve kiütötte. Elekes ismételt, ezt is hárította a kapus, sőt Schäffer triplázása is a csabai kapus zsákmánya lett.
    A Haladás látványosan futballozott.
    A 69. percben kétszer is Gulyásnak akadt munkája, előbb Görög bal, majd Nagy jobboldali beadásánál bizonyíthatta tudását.
    A 85. percben az előretörő Vörös Cs. mintegy 25 m-es lövését Gulyás a jobb felső sarokból tornászta ki.
    Az ellentámadásnál a mindössze egy pillanatra tisztán maradt Szekeres egy csel után a felső lécet találta telibe.

    ★ ★ ★ ★

    Novák Dezső azt hangsúlyozta a mérkőzés előtt, hogy Szekeres kikapcsolása döntő lesz ezen a délutánon. Nos, Vörös Imre személyében a szombathelyi edző megtalálta a feladatra a legmegfelelőbb embert. A szőke csatár bizonyára nem szívesen emlékezik majd erre a szombathelyi 90 percre.
    A csabaiak kezdtek jobban, ám tíz perc elteltével felébredt az addig szendergést színlelő szombathelyi „oroszlán”. A pontrúgásból szerzett gól után szó szerint totális futballt mutatott a Haladás. Már a pálya közepén letámadta a labdát vezető csabai játékosokat. Az volt az érzésünk, a vendégek sokszor azt sem tudták, merre fussanak. A hazai csere után tovább nehezítette dolgukat, hogy a Haladás három csatárral rohamozott.
    A szünetben Csank edző átszervezte védelmét, Kerekes lett a söprögető, Ottlakán a beállós. A Haladás rohamait azonban ez a kettős sem tudta sem megfékezni, sem megállítani. Az újabb gól már végleg megpecsételte a vendégek sorsát. Olyannyira a Haladás irányított, hogy a Békéscsaba csak a mérkőzés utolsó pillanataiban jutott el a hazai kapuig.
    Ezúttal a két csapat nem volt egy súlycsoportban, a négycsillagos minősítést elsősorban a sziporkázó támadójátékot mutató Haladás érdemelte ki.

    Novák Dezső: — Kemény mérkőzésen, jó játékkal, úgy érzem, teljesen megérdemelten nyertünk.
    Csank János: — Fegyelmezetlenségek miatt az első félidőnek edzőmérkőzés jellege volt. Szünet után már lelkesebben harcoltunk.
    (Bodor Ferenc)

    4. Haladás 4 2 2 - 7-3 6
    ...
    9. Békéscsaba 4 1 1 2 4-7 3

    Népsport, 1987. augusztus 30. (Arcanum DT)
    képElekes, Papp, Illés és Görög lelkendezik a szabadrúgásgól után. (Kaczmarski Zoltán felvételei)képGörög (jobbról) Csatót próbálja átjátszani. Balról Kanál, hátul Vörös Cs. látható.

    Vas Népe, 1987. augusztus 31. (Arcanum DT)
    A fegyelmezetlen játék eredménye
    Haladás VSE - Békéscsabai Előre Spartacus 3-0 (2-0)


    ...


    Az első értékelhető támadást a békéscsabaiak alakították ki Kutasi kapuja előtt: Szekeres adott középre, de Csató néhány lépésre a gólvonaltól fölé emelt.
    A 12. percben megszerezték a vezetést a hazaiak egy 20 méteres szabadrúgásból. Marton megpöckölte a labdát, Elekes lestoppolta, s az érkező Papp hatalmas, jobb sarkos lövését Gulyás nem tudta hárítani, 1-0.
    Csanálosi kapott sárga lapot, Elekes buktatásáért.
    Nem sokat teketóriáztak a szombathelyiek, a következő támadásszövésnél újabb gólt értek el, amikor Nagy J. nagy bedobása után Kerekes még kifejelte a labdát, de Illés maga elé tette, s aztán mintegy 17 méterről lövést zúdított a kapura, ami a védők között utat találva, a hálóban kötött ki, 2-0.
    Bognárnak mutatott föl a játékvezető sárga lapot, majd a 26. percben a 16-os-ra betörő Illést Szenti buktatta, a játékvezető sípja azonban néma maradt.
    A két szombathelyi sárga lap után harmadikként Ottlakánnak jutott ki a figyelmeztető kártya, miután Elekest akasztotta.
    A lefújás előtt előbb Illés nagy lövésébe vetődtek bele a békéscsabai védők, majd Csanálosi kapott sárga lapos figyelmeztetőt.
    Zárszóként, az élete első NB I-es mérkőzésén pályára lépő Lente jutott a kiállítás sorsára, ugyanis egy szabálytalankodás után még reklamált is.
    A szünet után nem sokkal növelte előnyét a hazai csapat.
    Domján labdájával Schäffer ugrott ki a lest reklamáló védők között, majd 12 méterről az elmozduló Gulyás mellett talált a kapu közepébe, 3-0.
    Továbbra is fölényben voltak a szombathelyiek, előbb Illés lövését öklözte ki Gulyás, aztán Elekes ismétlését ártalmatlanította, végül Schäffer lövése halt el a kapus ölében.
    Továbbra is nyomasztó támadásokat vezettek a szombathelyiek: Görög, majd Vörös Cs. lövése adott munkát Gulyásnak.
    A lefújás előtti percekben Szekeres szépíthetett volna, de a felső lécet találta telibe.

    A mérkőzést megelőzően sokan úgy vélték, meglepetést okozhat a békéscsabai csapat, hiszen volt már rá példa az NB I-es bajnokságok során, hogy otthonában fektették két vállra a Szombathelyt. (1977/78: 0-3, 1985/86: 0-1.)
    Alaposan fölkészült mindkét szakvezető. Novák Dezső elsősorban a békéscsabaiak egyetlen épkézláb támadó játékosát kívánta kivonni a forgalomból: bizony Szekerest kitűnően őrizte Vörös I. Ugyanakkor most is föltűnt, hogy Pásztor hiányzik a békéscsabaiak középpályás sorából, ugyanis nem volt ki szervezzen és helyzetbe hozza a fölfutókat.
    A szombathelyiek viszont nemhogy csak megerősítették a középpályás sorukat, hanem a feladatot is végre tudták hajtani: a pálya közepén már letámadták a lendületben levő békéscsabai labdarúgókat.
    A szünet után hiába szervezte át a csapatot a vezető edző, nem találták ellenszerét a gyors és fiatal szombathelyi csatársornak a békéscsabaiak. Mindinkább fölénybe kerültek a vendéglátók, s egyre-másra szőtték tetszetős támadásaikat.
    Ilyen arányban is megérdemelten győzött a vasi gárda.

    Békés Megyei Népújság, 1987. augusztus 31.