magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Rába Vasas ETO 1 : 1 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.09.21, 23:31 (szerk.: 2022.09.22, 09:33)
    Győrfivel „beléptek” a negyedik ikszbe
    Békéscsaba - Rába ETO 1-1 (1-1)


    Békéscsaba, 8000 néző
    Vezette: Huták (****), (Makó I., Varga L.)
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Szenti 5, Megyesi 6, Ottlakán 6, Fabulya 5 — Csató 5, Pásztor 6, Csanálosi 5, Adorján 4 — Takács Z. 0, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Rába ETO: Ulbert 7 — Csonka 6, Rezi 6, Turbék 5, Bordás 5 — Kiss Zs. 5, Rubold 6, Somogyi 6, Preszeller 5 — Szentes 5, Hajszán 6. Edző: Győrfi László.
    Csere: Takács Z. helyett Kurucz (5) a 19., Adorján helyett Steigerwald (6) az 58. percben.
    Gólszerző: Hajszán a 10., Kurucz a 45. percben.
    Sárga lap: Rubold a 8., Kiss Zs. a 30., Megyesi a 85. percben.
    Szögletarány: 15:0 (9:0) a Békéscsaba javára.

    (Ami az előzményeket illeti, újat már nehéz lett volna megtudni a győri változásokkal kapcsolatban, legfeljebb annyi tűnt fel, hogy az előzetesen „beharangozott” Póczik nem készülődött. Megtudtuk: egészséges ugyan, de mégsem vállalta a játékot. Végigböngészve az ETO kezdő tizenegyét, s összehasonlítva az egy héttel korábbival, csupán annyi változást fedezhettünk fel, hogy ezúttal Kiss Zsolt is szerepelt.
    A békéscsabaiaknál legfeljebb az adott beszédtémát, hogy a válogatott balszélső, Szekeres hiányzott a Békés Megyei Népújság Az év sportolója közönségszavazásának eredményhirdetéséről, mert belázasodott, de a mérkőzésre már készülődött.
    A fél napos tavasz megtette a magáét. A kellemes napsütés felszárította a pénteki kiadós esőzés után tocsogós rétre emlékeztető pályát, és sok-sok nézőt „toborzott” a lelátóra.)
    A 8. percben Rubold Szekeres után rúgott, ezért sárga lapos figyelmeztetésben részesült. A 20 méteres szabadrúgást Csanálosi lőtte jobbról, de a bal alsó saroknál Ulbert mesterien hárított.
    A győriek válasza a lehető legfrappánsabb lett: még ugyanabban a percben Rubold nyargalt el a jobb szélen, becsapta Fabulyát, az éles beadást Leboniczky messzire kibokszolta. Az akció azonban nem ért véget, mert Hajszán remekül ismerte fel a helyzetet és a 15 (!) méterről fejelt labda a dermedt hazai védők között félmagasan a kapu közepébe vágódott. 0-1.
    A 16. percben egyenlítési alkalmat szalasztottak el a békéscsabaiak. Pásztor termett a 16-oson belül, de az erős, 8 méteres lövést Ulbert bravúrral kiütötte.
    A békéscsabaiak csak szögletek kiharcolásával jeleskedtek ebben az időszakban. Fél óra elteltével már a hatodikat lőtték , különösebb eredmény nélkül.
    Kiss Zsolt sárga lapos figyelmeztetést kapott a 30. percben Szekeressel szembeni durvaság miatt.
    A félidő hajrájában Szentes dermesztette meg a házigazdákat, sakk-matt helyzetet teremtett, de Leboniczky jó ütemben érkezett ki a 16-os vonaláig.
    A félidő utolsó helyzetét Csanálosi hagyta ki, bal oldali szabadrúgás után százszázalékosnak mondható lehetőséget puskázott el, a teljesen üres bal alsó sarok mellé lőtt.
    A 45. percben a kilencedik békéscsabai szöglet góllal végződött. Pásztor csavarta be a labdát a bal oldalról, Szenti a rövid „kapufánál” megcsúsztatta, és bár a labda így is a bal alsó sarokba hullott volna, a gólvonal előtt Kurucz még besegített egy jól sikerült spárgázással. 1-1.
    (A gól után Ulbert jogosan korholta védőtársait. A kapuvédő azt vetette Reziék szemére, hogy a rövid saroknál helyezkedő Csanálosi hogyan maradhatott felügyelet nélkül.)
    SZÜNET UTÁN békéscsabai rohamokkal kezdődött a második félidő.
    A 49. percben Fabulyát Csonka felvágta a 16-os sarkánál. Pásztor gólba tartó szabadrúgását azonban Ulbert a jobb felső sarokból szögletre tornászta.
    A másik oldalon Somogyi bombázott szabadrúgást kapura, de Leboniczky is remekül védett a bal kapufa mellett.
    A győriek láthatóan módosítottak taktikájukon, sokkal szorosabban fogtak embert, mint az első félidőben, ezért egyre többször páros csaták alakultak ki, s bár a kapusok sem unatkoztak, gólhelyzet csak a 60. percben adódott. Az éppen akkor beállt Steigerwald jobbról érkező lapos beadása csaknem utat talált Kuruczhoz, de Ulbert merész kivetődéssel tisztázni tudott. (Ritka, amikor az edző és a közönség elképzelése szinkronban van. Steigerwald pályára küldése elégedettséget váltott ki a szurkolók körében. Ráadásul a Kipiani becenévre hallgató középpályás első labdaérintése majdnem gólt eredményezett.)
    Mindkét oldalon egy-egy les miatt érvénytelenített gól következett, s érezhető volt, hogy a hajrában egy gól mindent eldönthet.
    Ez a 78. percben Kurucznak „bejöhetett volna”, de túl sokáig várt és a gólhelyzetből szerelés lett a győri ötösön.
    Az utolsó percekben nagy nyomás nehezedett a győri kapura, de feljegyezni való mégis csak Megyesi sárgalapos figyelmeztetése volt a 85. percben, amit Szentes felvágása miatt kapott.

    ★ ★ ★

    Nem kis meglepetésre győri rohamokkal kezdődött a találkozó. A Rába játékosai elsősorban területet védtek, betömörültek kapujuk elé. Ruboldék igyekeztek a középpályán tartani a labdát, s ha csak tehették, tért ölelő átadásokkal indították az üres területekre berobbanó csatárokat.
    Negyedóra elteltével változott a kép. Azt követően a békéscsabaiak kezdeményeztek többet, ám gyors egymásutánban három helyzetet is kihasználatlanul hagytak.
    A Rába ETO a számára kritikus időszakban sem mondott le Leboniczky kapujának veszélyeztetéséről, ezt a Szentes előtt nyitott lehetőség is bizonyítja.
    Szünet után a hazaiak legveszélyesebb emberei, Pásztor, Kurucz és Szekeres mellé Kiss Zs., Turbék és Csonka személyében testőrt rendelt Győrfi László. Az események 25 percen át az edzői elképzelés helyességét igazolták, a viharsarkiak támadójátékában ugyanis kevés volt az ötlet, a leleményesség, hiányzott a robbanékonyság.
    A csabaiak taktikai érettségét dicséri, hogy úrrá lettek a nehézségeken. A „hadszíntér” az utolsó 20 percben Albert kapujának előterébe tevődött át. Ebben az időszakban Hajszánék csak hébehóba lépték át a felezővonalat.
    A jó iramú, küzdelmes mérkőzés végén egyik fél sem érezhette magát kisemmizettnek.

    Csank János: — Rossz szokásunk szerint most is hátrányból indultunk, egy elkerülhető góllal, és a rendkívül nehéz talajon csak nagyon nehezen tudtunk egyenlíteni.
    Győrfi László: — Úgy érzem, egyet léptünk előre. Akaratból, harcosságból kitűnően vizsgázott a csapat, de a továbblépéshez természetesen rengeteg munka szükséges még.
    (Thékes István, Fábián István)

    9. Békéscsaba 19 5 8 6 19-24 18
    ...
    12. Rába ETO 19 3 9 7 25-29 15

    Népsport, 1987. március 22. (Arcanum DT)
    Jól jött-e Csabán a győri edzőcsere?
    Békéscsabai Előre Sp. - Rába ETO 1-1 (1-1)


    ...


    A lila-fehérek kezdtek jobban a napsütéses, immár tavaszra emlékeztető időben, de az is hamar kitűnt, a pályát igencsak igénybe vette a pénteki esőzés.
    Rubold Szekeressel szembeni tekintélyt szerző belépője (sárga lapot kapott érte) után váratlanul a győriek szerezlek vezetést.
    Rubold száguldott végig a jobb szélen, éles beadását Leboniczky hosszan kiütötte, Hajszán pedig a 16-osról úgy ahogy van, egyből fejjel visszaküldte a labdát a kapura - a dermedt hazai védők csak nézték, hogy az fejmagasságban a kapu közepében köt ki, 0-1.
    Ezután elkezdhettük jegyezni a békéscsabai szögleteket. Az elsőt, majd a másodikat és a 35. percben már a nyolcadikat lőtte be Pásztor. És, miközben Szentes egy kitörése után „leder- mesztette a hazai szurkolókat (Leboniczky aztán messzire kifutva szabályosan elsodorta), a győri újonc Kiss Zs. is megkapta a sárga lapot, mert ő sem bírt az amúgy gyengélkedő Szekeressel - a 9. Pásztor-szöglet góllal végződött. Éles belövését Szenti a „rövid" kapufánál fejjel megtoldotta, s a bal alsó saroknál háló felé tartó labdát Kurucz gólba spárgázta, 1-1.
    A második félidő érdekes taktikai csatát hozott: úgy tűnt, a győriek megtalálták régi önmagukat. Szorosan és ügyesen védekeztek a középpályát támadásban pillanatok alatt átjátszották, és az apja nyomdokain haladó „kis” Somogyi rendre gólhelyzeteket teremtett társai számára.
    Pásztorék is elmondhatják ugyanezt; a középpályás 17 méteres szabadrúgását remek mozdulattal ütötte ki a nap legjobbja, Ulbert kapus.
    Vagyis mindkét oldalon akadt izgalom, és érdekes, fordulatos volt a játék az utolsó percig, ami előtt még Megyesi is kapott egy-egy sárga lapos figyelmeztetést, durvaságért.
    kép
    A fehérek ünnepelnek, a zöldek (sötétek) megdermedve csodálkoznak - Kurucz egyenlítő gólja, hátul a szögletet belövő „értelmi szerző” Pásztor (Fotó: Gál Edit)

    Ha nem is a legjelesebb hagyományokat idézte a két csapat, azért „NB I-es” mérkőzést láttunk, és a pontosztozkodás nagyjából megfelel az összképnek. Hogy jól jött-e a békéscsabaiaknak a győri edzőcsere? — költői kérdés. A jelek szerint nem, bár lehet mégis...

    Jó: Leboniczky, Megyesi, Ottlakán, Pásztor, ill. Ulbert, Csonka, Rezi, Rubold, Somogyi, Hajszán.

    ZÁSZLÓDÍSZ
    A sportújságírók körében már vagy két évtizede szállóigeként emlegetik az egyik legemlékezetesebb sajtóbakit.
    Amikor egy alkalommal Miskolcról nagyszabású ünnepségről tudósított kollégánk, így aztán a következővel kezdte riportját: „A stadion zászlódíszbe öltözött".
    Telefonelhallás volt-e az oka, a szerkesztő nézett túl rajta, vagy a nyomda ördöge szólt közbe, ki tudja, a lényeg az, hogy a fennkölt mondat emigyen alakult át, mire az utcára került: „száz ló díszbe öltözött”.
    Valami ilyesmi jutott eszünkbe a találkozó előtt, felfedezve a nézőtéri zászlódíszt.
    De félre a tréfával! Nagyszerű dolog, hogy fellobogózták a pálya nézőterét. Azt nem lehetett eldönteni: vajh’ a nagy tavaszi ünnepeinket köszöntötték-e ezzel, vagy éppen „csak” a futball ünnepét.
    Akárhogy is van - lehet, hogy mindkettőnek szólt a zászlódísz -, jól van így. Láttunk már „nagyobb” meccset a Kórház utcában, de a Rába elleni 90 percre sem lehetett ráfogni, ezért kár volt ennyi zászlót kirakni.(Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1987. március 23.