magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.05.29, 23:36 (szerk.: 2023.06.01, 11:29)
    Szünet után vált izgalmassá a játék
    FTC - Békéscsaba 1-1 (0-0)


    Üllői út, 20 000 néző
    Vezette: Fekete (***) (Lázin, Nagy L.)
    FTC: Zsiborás 5 — Hámori 6, Szántó 6, Strausz 6, Jancsika 6 — Ebedli 5, Bánki 6, Takács 8 — Zsinka 4, Fischer 6, Kvaszta 5. Edző: Dalnoki Jenő.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 6, Szabó II 5, Varga 6, Fabulya 6 — Királyvári 6, Pásztor 5, Fecsku 5, Csanálosi 7 — Steigerwald 6, Szekeres 6. Edző: Süle István.
    Csere: Ebedli helyett Palkovics (6) a szünetben, Fecsku helyett Kanyári (6) az 55., Kvaszta helyett Zsivótzky (5) az 58., Királyvári helyett Kanál (6) a 75. percben.
    Gólszerző: Ottlakán (öngól) a 73., Csanálosi a 88. percben.
    Sárga lap: Hámori a 9., Kanyári az 57. percben.
    Szögletarány: 10:2 (6:1) az FTC javára.

    (A mérkőzés előtt Jancsikát köszöntötték a hangosan beszélőn. A játékos 300. alkalommal szerepelt a Ferencvárosban, igaz, ebbe valamennyi találkozó beleszámít, nemcsak a bajnoki összecsapások.
    A mérkőzésről egyöntetű volt a vélemény, hogy a Ferencváros két-három góllal nyer és felzárkózik az élmezőnyhöz. Ehhez azonban jó játék kell, hangsúlyozták Dalnoki Jenővel az élen a szakvezetők.)
    Az első negyedórában egy Takács-fejest, egy 17 m-ről mellégurított szabadrúgást és egy Bánki-lövést jegyezhettünk fel.
    És közben azt, hogy a kilencedik percben Hámori sárga lapot kapott, mert Szekerest felvágta.
    A menetrendszerű ferencvárosi akciókat egy gyors kontra követte, melynek során Pásztor beadását Szekeres kapta, de a jobb lábára jött a labda, s öt méterről ügyetlenül fölé emelt.
    A 27. percben nehezményezte először a játékvezető a békéscsabaiak időhúzó taktikáját. Lassan végezték el a vendégek a kirúgásokat, partdobásokat.
    A 29. percben felhördült a közönség, mert Takács és Királyvári birkózásából, amely a 16-os oldalvonalánál zajlott le, a ferencvárosi játékos nagyot esett. A játékvezető továbbot intett, miközben a közönség 11-est követelt, feleslegesen.
    A 31. percben Steigerwald jól adott középre, Fecsku előtt azonban elcsúszott a labda és oda lett a kínálkozó lehetőség.
    A félidő hátralévő részében sorozatban rúgták a hazaiak a szögleteket, de egyik sem jelentett igazi veszélyt.
    A 40. percben Hámori előtt nyílt a helyzet, de ahelyett, hogy lőtt volna, 8 méterről gyengén középre gurított...
    SZÜNET UTÁN nagyobb sebességbe kapcsolt a Ferencváros.
    Az 52. percben Takács 18 méteres lövése a felső lécről pattant ki.
    A Ferencváros legtöbb akciója a szünet után beállt Palkovicstól indult ki, a szőke középpályás többször is jól dobta támadásba társait.
    Az 57. percben Kanyári felvágta Palkovicsot, s a békéscsabai játékos sárga lapot kapott. Egyre többet támadtak a hazaiak, a 65. percben Fischer-Zsivótzky adogatás végén Takácshoz került a labda, aki 20 méterről lőtt néhány centiméterrel a jobb sarok mellé.
    Nem sokkal utána Zsivótzky kapott jó labdát, de addig forgolódott, amíg az 5-ösön belerúgta azt az egyik védőbe.
    (Játszhat-e Palkovics István? Sokakban felmerült a kérdés, amikor játékra jelentkezett szünet után a szűke középpályás. A labdarúgó ugyanis a mérkőzés eredeti időpontjában, augusztus 31-én még nem volt a Ferencváros igazolt játékosa. Nos, a zöld-fehérek beszerezték az idevonatkozó szabályokat, amelyek különbséget tesznek az elhalasztott, illetve az új időpontra kitűzött mérkőzés között. A versenykiírás 22. pontja alapján ez a találkozó az új időpontra kitűzött összecsapások közé tartozik, ugyanis a szövetség az FTC-játékosok ifjúsági VB-szereplése miatt új játéknapot jelölt ki. Az elhalasztott mérkőzés fogalomköre más, így tehát Palkovics jogosultan szerepelt kedden.)
    A 73. percben Takács hozta fel a labdát, ezúttal a jobb oldalon. Mintaszerűen adott középre, Ottlakán és Fischer is rástartolt, a békéscsabai hátvéd érte el és róla 8 méterről a kapu bal oldalába vágódott a labda. 1-0.
    (Miután többen is vitatták, hogy kiről jutott a hálóba a labda, a mérkőzés után megkérdeztük az érdekelteket.
    Leboniczky: — Ottlakán ért előbb a labdához, s róla vágódott be a kapumba. Sajnos... Ottlakán: — Menteni akartam és elrúgtam a labdát. Azt hittem, mellémegy...
    Fischer: — Rólam ment be...)
    A 80. percben ismét Takács volt a főszereplő, sokan már gólt kiáltottak, amikor 20 méteres, éles lövése a jobb kapufáról vágódott ki a mezőnybe.
    A 85. percben Bánki hibázott a kapu torkában.
    A 88. perc hozta az egyenlítést, óriási védelmi hibából. Pásztor labdáját Kanyári ívelte lágyan középre. Jancsika könnyedén elrúghatta volna, de nem összpontosított, így csak Csanálosiig jutott a labda, aki 12 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. 1-1.
    A 89. percben Szántó hibájából Kanyári tört kapura, Zsiborás kijött a kapuból, Kanyári kivárt, azután akkor adta Kanálhoz a labdát, amikor a védők odaértek, és a fiatal játékos ügyetlenül beléjük lőtte.
    képEgy, a sikertelenül végződött ferencvárosi akciók közül. Kvaszta (balról) próbál elmenni őrzője mellett, de nem bír Otlakánnal (Záhonyi Iván felvétele)

    ★ ★ ★

    Az első játékrészben a zöld-fehérek viszonylag kevés akciót vezettek, nem találták meg a betömörülő védekezés ellenszerét, kevésszer vállalkoztak átlövésekre, pedig erre Strausz és Bánki is képes. A széleken sem tudtak a hátvédek mögé kerülni, így aztán az oldalakról kevés labda érkezett a kapu előterébe.
    A vendégek húzták az időt, széttördelték a játékot, s ezt a bíró egy ideig elnézte.
    Fordulás után felgyorsult a játék, elsősorban Palkovics jóvoltából. Zsivótzky is lendületesebb volt, mint Kvaszta. A hazaiak ekkor valósággal kapujukhoz szögezték a vendégeket, a levegőben lógott a Fradi-gól, de baj volt az összpontosítással és a kapufa is mentette két alkalommal is.
    A Ferencváros gólja után sokan úgy vélték, jönnek az újabb találatok, ehelyett azonban súlyos védelmi hibából a vendégek egyenlítettek, sőt, a lefújás előtt akár a győztes gólt is megszerezhették volna.
    Az FTC saját magának nehezítette meg ezt a találkozót, későn találta meg a tömör védekezés ellenszerét, s amikor vezetéshez jutott, a védők könnyelműsködtek.
    Így úszott el az egyik pont...

    Dalnoki Jenő: — Ha az a „határozat”, hogy a Ferencváros nem rúghat 11-est, akkor azt mi fegyelmezetten tudomásul vesszük.
    Süle István: — A nagy becsvággyal játszó, küzdeni tudásból jelesre vizsgázó Ferencvárostól értékes pontot szereztünk. A sors iróniája, hogy Ottlakán ezúttal is gólszerző volt, kár, hogy a mi kapunkba talált be...
    (Varga Béla)

    6. Ferencváros 11 5 2 4 15-15 12
    ...
    11. Békéscsaba 11 3 3 5 14-16 9

    Népsport, 1985. október 2. (Arcanum DT)
    kép
    Egy ferencvárosit két békéscsabai támad - ilyen lelkesen védekeztek a vendégek. (Záhonyi Iván felvétele)

    Népszabadság, 1985.október 2. (Arcanum DT)
    Túl a hullámvölgyön?!
    FTC - Békéscsabai Előre Spartacus 1-1 (0-0)


    ...

    Az első félidőben a többet támadó hazaiak nem találtak ellenszert a lilák lelkes és zárt védekezésére.
    A folytatásban élénkebb lett a küzdelem, az Üllői útiak Palkovics beállásával nagyot javultak. Levegőben lógott a gól, amely érdekes módon békéscsabai segédlettel született meg.
    Bizonyítja a békéscsabaiak erejét, hogy - a várt összeomlás helyett - az utolsó percekben is tudtak újítani, sőt...
    Remélhetőleg ez egyben azt is jelenti, hogy kilábalnak a hullámvölgyből.
    (Varga Béla)

    Békés Megyei Népújság, 1985. október 2.