magyarfutball.hu

Ferencváros FC - Újpest FC 11 : 1 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.04.23, 12:07
    Sok furcsa eredmény kialakulásának voltunk már szemtanúi, amióta figyelemmel kísérjük a labdarúgó-mérkőzéseket, de a csütörtöki Kupadöntőhöz hasonlóra még megközelítően sem emlékezünk. Adva volt két csapat, amelyek tíz nappal ezelőtt találkoztak utoljára és ekkor az egyik, az Újpest, a szerencsétől támogatva, nívótlan kapkodás-csapkodás után legyőzte a másikat, a már akkor is jobbnak tűnő, de esetlen-tehetetlen Ferencvárost. Világos volt, hogy a Ferencváros nagyon igyekezik majd a vereséget jóvátenni és nem volt kétséges az sem, hogy utolsó bajnoki mérkőzése előtt, az Újpest nem nagyon erőlteti majd a játékot. Mindebből következik, hogy a Ferencváros győzelme esedékes volt... de hogy az ilyen formában alakuljon ki, arra még gondolni sem lehetett és ezért az eredmény nem is meglepetésnek, de furcsaságnak hat...

    Hogy tudta a Ferencváros 11:1 arányban legyőzni az Újpestet — ez a kérdés a labdarúgósport híveit bizonyára sokáig foglalkoztatja majd. Mi a súlyos vereség okát elsősorban abban látjuk, hogy az Újpest túl könnyedén vette a mérkőzés első perceit, azokat a perceket, amikor a kiválóan játszó Sárosi vezetése mellett pompásan működő Ferencváros-csatársor szinte föltartózhatatlanul ontotta a gólokat és amire föleszméltek, hogy tulajdonképpen mi is történt: már 4 góllal terhelte hálójukat. Ekkor pedig a deprimáltság lett úrrá rajtuk és lelkileg összeroppanva, megadták magukat. És mivel a Ferencvárosnak csaknem minden sikerült, az Újpestnek meg semmi (egy 11-est is félrelőttek): létrejött a 11:1 arányú eredmény, amely előreláthatólag sokáig emlékezetessé teszi az 1933. évi Kupa-döntőt...

    Népszava, 1933. május 27.
     
  2. avatar: heimo
    2016.04.23, 11:57
    Alapos revánzsot vett a Ferencváros a Magyar Kupa döntőjében

    11:1 (6:0) arányban győzte le az Újpestet — Sárosi tüneményes csatárjátéka vezette a zöld-fehéreket a hatalmas győzelemre

    Tizenkét nap leforgása alatt másodszor került szemközt a Ferencváros az Újpest csapatával. Újpesten az Újpest csapata 1:0 arányban legyőzte a Ferencvárost s ezzel elragadta tőle a bajnokságot, a Hungária-sporttelepen pedig a Ferencváros győzött 11:1 (6:0) arányban, magához hódítván egyévi védésre a Magyar Kupát.

    A két eredmény szinte példátlan eltolódást jelentene, ha figyelmen kívül hagynók a figyelmen kívül nem hagyhatókat. Eleve tudni lehetett ugyanis, hogy az Újpest erre az újabb küzdelemre nem készült fel azzal a lelki tréninggel, amellyel az első találkozónak nekiindult. Szinte látni lehetett a láthatatlan féket, amely előre leállította az újpesti erőket csak azért, hogy Újpest csapatát utolsó bajnoki ellenfelével szemben a vasárnapi mérkőzésben meglepetés ne érhesse. Ha nem is fizikailag, de lelkileg mindenesetre pihenőt tartott az újpesti csapat a Kupadöntő napján — a bajnoki győzelem érdekében. Felette elszomorító ez a dolog. Az Újpest meg is lakolt érte, de ez még nem elegendő a Magyar Kupa szempontjából.
    Hiába hangzik el hosszú esztendők óta kifogás, hogy nagy egyesületeink nem adják meg a kellő tiszteletet ennek a trofeumnak, amelyet az English Cup mintájára létesítettek. Pedig az angolok iránti tisztelet és az angol sportszellem követése kötelezően írja elő a Magyar Kupa- vándordíj legmesszebbmenő megbecsülését.

    A Ferencváros tehát revánsot vett az Újpesten a bajnokságban ért vereségéért. De olyan alapos revánsot vett, aminőre még a legvérmesebb zöld-fehér hívők sem gondolhattak. Egyszerűen elsöpörte a ferencvárosi gólözön az újpesti csapatot. Szinte lélekzethez sem tudtak jutni a lila-fehérek, de nehéz is volt védekezni a zuhogó góláradat ellen. A Ferencváros csapata olyan napra ébredt, amelyen az adott körülmények között fel tudott jutni képességeinek legfelső fokára. S mind ennek a forrása pedig Sárosi játéka volt. A középcsatár helyén a művészet tökéletességére lépett ennek a fiatal nagyszerű labdarúgónak a teljesítménye. Spiritus rektora volt a nagy győzelemnek. Mint a napból a sugarak, úgy rajzottak ki belőle a lendületi vonalak, amelyek azután az Újpest hálójában értek véget gólok alakjában. A közönség elragadtatással gyönyörködött Sárosi és általa az egész csatársor játékában, amelybe kitűnően kapcsolódott bele, Turaival az élen, a fedezetsor is. A védelemnek egészen könnyű munkája volt. Az Újpest csapatát, mindjárt a start után, valósággal lenyűgözte a ferencvárosiak lendülete s csak elvétve tudott a csapat meglepetéséből magához térni. Támadásai azonban hiú kísérletek voltak csupán, olyannyira, hogy a csapat inferioris ellenféllé degradálódott. Szerencsétlen megoldás volt P. Szabónak a középcsatár helyén való szerepeltetése. P. Szabó és Sárosi játéka között pontosan ki lehet mutatni a mérkőzés számszerű eredményét.
    A szenzációs eredménnyel zárult döntő után Usetty Béla országgyűlési képviselő, az MLSz elnöke, átadta a győztes Ferencvárosnak a Magyar Kupa-vándordíjat.

    Ferencváros—Újpest 11:1 (6:0).
    A két csapat így állt fel: Ferencváros: Háda— Korányi, Pap—Lyka, Turai, Lázár—Tänzer, Takács II., Sárosi, Toldi, Kohut. — Újpest: Acht— Sternberg, Futó—Szalay, Szűcs, Sáros—Sass, Auer, P. Szabó, Kis, Déri.

    A játékot az Újpest kezdte 8000 néző előtt az erősen tűző nappal és széllel szemben. Az első percben váltakozó játék folyt, de már ekkor szemmel látható volt, hogy a Ferencváros kitűnő napot fogott el. Sárosi irányításával mindinkább fölénybe kerültek a zöld-fehérek s a 6. percben Tänzer révén már megszerezte az első gólt. A gyors eredményt kitörő ujjongással fogadta a zöld-fehérek közönsége, a csapat pedig nagy lendülettel tört előre. Sárosi szebbnél szebb labdákat osztogatott, de a második gól a 13. percig késett. Ekkor azonban Sárosi labdája védhetetlenül repült az újpestiek kapujába. A 15. percben Sárosi fejesét Takács a későn vetődő Acht mellett lőtte a hálóba. Az Újpest ellentámadása csak kornert hozott, majd Tänzer középre adott labdája Takács lábáról ismét a kapuba került. Már 4:0-ra vezetett a Ferencváros, de Sárosi lövése hamarosan meghozta az ötödik gólt is. A 31. percben a bíró Korányi hendsze miatt tizenegyest ítélt, P. Szabó azonban a kapu mellé lőtte a labdát. A félidő eredményét Sárosinak a 35. percben szerzett gólja állította be.

    A szünet után ismét P. Szabónak nyílott alkalma, hogy szépítsen az eredményen, de még az üres kapuba sem tudta belőni a labdát. Az 5. percben Tänzer futtában védhetetlen gólt lőtt (7:0). Ezután lanyhább lett a játék, az Újpest is többször szóhoz jutott, de a Ferencváros fölényét megtörni nem tudta. A 25. percben Toldi gólja után ismét friss erővel lendült előre a Ferencváros s alig telt el két perc, Takács a kilencedik, majd a 29. percben Kohut a tizedik gólt is megszerezte. A ferencvárosi védelem könnyelműségéből a 33. percben P. Szabó lőtte az Újpest „becsületgólját“ (10:1). Hét perccel a befejezés előtt Takács lövése zárta be a gólok sorozatát.

    Budapesti Hírlap, 1933. május 27.
     
  3. avatar: heimo
    2016.04.23, 09:31 (szerk.: 2016.04.23, 09:32)
    A Ferencváros 11:1-re verte Újpestet a kupadöntőben

    (Saját tudósítónktól.) Mindenki tudta, hogy a Ferencváros revánsra készül a Magyar Kupa döntőjében a bajnoki meccsen Újpesten elszenvedett 1:0-ás vereségért, de senki se hitte, hogy a reváns olyan tűzijátékot és olyan példátlan gólarányt hoz, amilyent hozott. A Ferencváros híveinek tábora, a B. Közép se hitte, mert egyszerűen faképnél hagyta csapatát, szakított a sokéves hagyományos szokással, nem jelent meg a nézőtéren.
    Tízezer néző előtt játszódott le a döntő. A Ferencvárosban Sárosi volt a center, Turay a centerhalf, egyébként ugyanazok az emberek szerepeltek, akik az újpesti vereség részesei voltak. Újpest kénytelen volt nélkülözni Pusztait és Hóryt, mert ez a két ember már más csapatban játszott az idei kupaküzdelemben, Jávor sérülése miatt maradt ki a csapatból, amelynek így Aknai volt a kapusa, P. Szabó a centere, Sas a jobbszélsője és Kiss a balösszekötője. Ugyanaz a hátvédpár és ugyanaz a halfsor játszott, amellyel szemben legutóbb nem boldogult a Ferencváros.
    De Újpesten Turay volt a center, a Hungária úti pályán pedig Sárosi. S ezen a változáson fordult meg minden.

    Klein Árpád sípjelére az újpesti drukkerek hangtölcsérekkel erősített hajrája közben indult meg a játék. A Ferencvárosnak már az első támadása kornert hozott, Toldi sarokkal küldött labdája alig csúszott el a kapu mellett. P. Szabó és Avar kontrázott a másik kapunál, azután jött Sárosi első kabinetalakítása. Simán átment az újpesti védőjátékosokon, a kifutó Aknai mellett jobbról a balsarokra csavarta a labdát, de itt még mentett a kapufa. Később már az se segített. A 6. percben Sárosi 20 méteres lövését Aknai kiejtette, Táncos hirtelen megelevenedett és két esztendeje nem látott vad tempóban elérte a labdát, vele együtt a hálóba bukfencezett. 1:0.
    Néhány jó, de eredménytelen ferencvárosi támadás után, amelyben váratlanul igen nagy és kitűnően megoldott szerepet vittek a sokat agyondorongolt szélsői, a 13. percben Takács és Sárosi fut Kohut beadására és Sárosi a második gólt lövi.
    Látunk remek Kohut-bombát, azután a 15-ik percben Sárosi Takács lábára adja a labdát, a ballábbal küldött lövés védhetetlen. 3:0.
    A következő percben Táncos beadását Sárosi mellre fogja, jobbra kanyarodik, magával viszi az egész újpesti védelmet, azután nyugodtan középre gurít, tudja, hogy ott kell lenni három emberének. Nem tévedett. Takács lövése. 4:0.
    A 20-ik percben Sárosi helyezett bombája az ötödik gólt hozta!
    Újpest teljesen tehetetlen. Sternberg, akit ma a legjobb magyar hátvédnek kell tekintenünk, gyámoltalanul keresi az ollót a ferencvárosi kombinációk között,
    amelyek Sárosi lábáról indulnak, de valamennyi csatár lábán intelligens folytatásra találnak. Az újpesti csatársor néhány veszélyes támadást vezet, de a bekkek is jók, szerencséjük is van és Háda fogja a lövéseket. A 31-ik percben Korányi hendsze miatt 11-es büntetőrúgást! P. Szabó, a legbiztosabb magyar tizenegyeslövő, kapu mellé talál.
    A 35-ik percben Kohut—Toldi—Sárosi akcióból Sárosi a hatodik gólt lövi. Még néhány veszélyes támadásra és egy kapufára telik a ferencvárosiak nagy támadó buzgóságából.

    A II. félidőben lankadatlan iramban és csillogó szépségben folyik a ferencvárosi gólgyártás. P. Szabónak nagy helyzete van, megint elhibázza, Táncos értékesíti az övét. Az 5. percben 7:0-ra vezet a Ferencváros.
    Újpest támad, Hádának nehéz lövéseket kell fognia, a gólt azonban nem tudja megszerezni a bajnokjelölt. A 25. percben Táncos elfut, beadását Toldi bevágja. 8:0.
    A 27. percben Sárosi és Laky gurigázik, Takács II. áttör, Futó hiába kíséri, lövés védhetetlen. 9:0.
    P. Szabó az ötös vonalon tisztán áll, rálép a labdára, felbukik a biztos gólhelyzetben.
    A 29. percben Kohut-bomba és gól: 10:0!
    Ezután sikerül P. Szabónak megszereznie Újpest becsületgólját. 10:1.
    A 38. percben Sárosi lövése Aknairól Takács elé pattan. Megint gól. 11:1!
    A 12. gól Kohutnak jön a lábára, de a lövés kapulécről visszacsavarodik, Táncos pedig nagy gólt akar csinálni, lövése kapu fölé repül.
    A nagy győzelem után Usetty Béla adta át a Ferencvárosnak a Magyar Kupát.
    Langfelder Ferenc, Újpest igazgatója a mérkőzés után sportszerűen összegyűjtötte szomorúan bevonulni készülő játékosait, megéljeneztette velük legyőzőjüket és ő maga beszédben ünnepelte a győzőket.

    Pesti Napló, 1933. május 27.
     
  4. avatar: ingersheim
    2010.05.11, 19:44 (szerk.: 2010.05.11, 19:58)
    A Ferencváros 1933 májusában balszerencsés körülmények között 1-0-ra elveszítette az Újpest elleni sorsdöntő bajnoki mérkőzést és ezzel a bajnokságot is...
    Tizenegy nappal az újpesti csatavesztés után a Ferencváros 11-1-re győzte le az Újpestet a Magyar Kupa döntőjében! "A Ferencváros feltámadt ezen a kupadöntőn és megcáfolt mindent,ami ellene szólt,ami játékát elromlottnak,csapatát öregnek tartotta.
    Olyan remek támadójátékot játszott,amely előtt nem állhatott meg az Újpest,amely magától valóan hozta a nagy,évtizedekig,talán örökre emlékezetes eredményt.Különösen
    Sárosi játéka volt lebilincselő."
    Néhány korabeli nyilatkozat a kupadöntőről.
    Malinger Béla:Ez a futball! Amennyire nem ment nekünk a bajnokin,annyira ment ma a játék.Ekkora különbség nincs
    a két csapat tudása között.
    Pataki Mihály:Ilyen nagy győzelem után nem szeretek
    beszélni.A Ferencvárosnak ment a játék,az Újpestnek nem.Sárosi centerjátéka sokat ért.
    Blum Zoltán:Az eredmény beszél helyettem... Az Újpest részéről pedig
    Lanfelder Ferenc:Nincs más mondandóm,mint hogy gratulálok kitűnő ellenfelünknek a játékhoz és a győzelemhez,a bírónak pedig a játékvezetéshez.
    Ez a kupadöntő nevezetes sporttörténeti ténnyel is gazdagította a Ferencváros krónikáját: a ferencvárosi csapatkapitány,Kohut Vilmos a győztes döntő után először emelhette magasba a trófeát.Pontosan tíz évvel elkészülte után...


    Nagy Béla Fradi futballévszázad
     
  5. avatar: fgymat
    2009.11.25, 18:35 (szerk.: 2013.08.07, 23:23)
    Út a döntőig:

    ?. forduló

    A kiemeltek közül az országos amatőrbajnokság első körének három vesztese (Diósgyőri VTK, Pécsi VSK és a Püspökladányi MÁV) lép be a kupaküzdelmekbe.

    Diósgyőri VTK - Salgótarjáni SE 3:1
    Pécsi VSK - Nyíregyházi KISE
    Bak TK - Tatabányai SC
    Vasas SC v. FC - KeAC
    Szolnoki AK - Vac FC
    Postás SE - Törekvés SE
    Püspökladányi MÁV - BSzKRT SE 2:1
    Etc FC - Bajai Turul SE

    A 16 közé jutásért

    Ebben a körben csatlakozik az állva maradt csapatokhoz az előző profi I. liga 7-10. helyezettje (Somogy, Attila, Kispest, Nemzeti ), a profi II. liga győztese (Soroksár FC), valamint az országos amatőrbajnokság elődöntőjében alulmaradt két csapat (FTC, Dorogi AC)

    Kispest FC - Diósgyőri VTK 5:2
    Miskolci Attila Kőr - Pécsi Vasutas SK 10:0
    Bak TK - Szeged FC 3:3
    Vasas FC v. SC - Dorogi AC 1:1, 2:0
    Szolnoki AK - Ferencvárosi TC 4:4
    Nemzeti SC - Postás SE 3:2
    Somogy FC - Püspökladányi MÁV 4:2
    Soroksár FC - Etc FC 5:3

    Nyolcaddöntő

    Itt kapcsolódott be a küzdelmekbe az előző évi profi I. liga 1-6. helyezettje (Ferencváros, Újpest, Hungária, Bocskai, III. ker. FC, Budai 11) és az országos amatőrbajnokság két döntőt vívott csapata (Bohn SC, ETO).

    Ferencváros - Kispest FC 8:1
    Bocskai FC - Miskolci Attila Kőr 4:0
    Szeged FC - Hungária FC 2:1
    Budai 11 - Vasas FC 3:4
    Újpest FC - Szolnoki AK 2:1
    III. ker. FC - Nemzeti SC 7:2
    Somogy FC - ETO j.n.
    Soroksár FC - Bohn SC (Békéscsaba)

    Negyeddöntő

    Ferencváros - Bocskai FC 3:1
    Szeged FC - Vasas FC 3:1
    Újpest FC - III. ker. FC 7:4
    Somogy FC - Soroksár FC 4:3

    Elődöntő

    Ferencváros - Szeged FC 3:2
    Újpest FC - Somogy FC 8:1

    Döntő

    1933.05.25. Hungária út:
    Ferencváros - Újpest FC 11:1 (6:0)
    V: Klein Árpád.
    G: Takács II (4), Sárosi (3), Táncos (2), Toldi, Kohut, ill. P. Szabó.
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
    2009.07.19, 13:33 (szerk.: 2018.01.17, 19:39)
     
  7. avatar: fgymat
    2009.06.26, 10:08
    kép


    forrás:
    ftcbk.eu