magyarfutball.hu

Újpest FC - AC Sparta Praha 6 : 1 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Közép-európai kupa (Mitropa kupa), 1. forduló
játékvezető : Fuchs Moritz (Németország)
nézőszámok:
  1. Pesti Hírlap: 3.000
  2. MITROPA Kupa története: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.07.21, 22:15 (szerk.: 2016.07.22, 09:39)
    Újpest Kövessel és Kosztával áll ki a Sparta ellen

    Szombaton délután 6 órakor, a Hungária úti pályán játssza Újpest első Középeurópai Kupa mérkőzését a kupa favoritja, a cseh Sparta ellen. A mérkőzésre két új szerződtetéssel megerősítették az újpesti csapatot. Szerződtették Kosztát, akit a Ferencváros nem vitt magával Dél-Amerikába és az így támadt feszült helyzetet szerződésbontással oldották meg és szerződtették Kövest, a kaposvári Somogy, előbb a Hungária centerfedezetét.
    A lila-fehérek csapat összeállítása most a következő:
    Acht — Kővágó,Fogoly III — Borsányi,Köves,Víg — Koszta,Avar,Veder,Harmath,P.Szabó.
    A Sparta csapata: Hochmann — Burger,Hojer — Kolenaty,Kada,Carwan — Jiras,Patek,Haftl,Silny,Madelon.
    A Spartában tehát ismét együtt van a félelmetes halfsor s a csatársort is alaposan megerősítették Haftl megvásárlásával.


    Pesti Napló, 1929. június 22.


    Újpest 6:1 arányban legyőzte a Spartát a Középeurópai Kupa-mérkőzésen

    (Saját tudósítónktól.) Kevesen, nagyon kevesen mertek reménykedni Újpest csapatában, amikor a sorsolás szombaton a sokszoros cseh bajnokkal, a Spartával állította szembe. A csapaton úgyszólván az utolsó órában végzett javítások nem biztattak sok reményt, mert bár a vezetőség egyénileg jóképességű játékosokat szerződtetett le, de feleletre vár a kérdés, vájjon az új attrakciók hogyan forrnak egybe a csapat stílusával és segítségére tudnak-e lenni a lila-fehér gárdának, hogy megoldja ezt a nehéznek látszó feladatot!
    Nos, a mérkőzés eredménye fényesen igazolta, hogy Újpest vezetőcége sikeresen megoldotta feladatát. A rettegett hírű Sparta alig-alig tudott méltó ellenfele lenni ennek az együttesnek. Kondíció tekintetében, a labdára való startolásban, gyorsaságban Újpest messze felülmúlta ellenfelét és mutatott játékával egyik legragyogóbb fegyvertényét aratta. Csak úgy duzzadt az erőtől, a lendülettől az az együttes, amelynek néha minden sikerült és csak a szerencse mentette, meg a Sparta kapuját, hogy több gólt nem kapott. El kell ismerni, hogy a Spartának is voltak helyzetei, de ezek a helyzetek leginkább védelmi hibákból keletkeztek, mert a híres cseh csatársor tökéletes csődöt mondott.
    Újpest csapatának mindig kritikus pontja volt a középfedezet posztja. Az új akvizíciót, Kövest nem kellett fölfedezni, de ez a fiatal játékos bebizonyította, milyen kelléke egy csapatnak a jó középfedezet. Nem volt tökéletes, passzai gyakran célt tévesztettek, de a cseh belső triót teljesen lefogta. A második félidőben vissza is esett, de tudott mindig újítani, ha kellett. Mellette Borsányi a védekezésben nyújtott kiválót, míg Wilhelm inkább a támadások felépítésére helyezte a súlyt. A védelemben Kővágót gyors és labdabiztos játéka, valamint fejtechnikája a mezőnyből is kiemelte. Fogoly III. apróbb helyezkedési hibáktól eltekintve méltó partnere volt. Achtnak nagyon jó és ami a fő: szerencsés napja volt.
    A csatársort már régen láttuk ilyen jól játszani. Avar messze kimagaslott közülük, aki a kapu előtt egyenesen félelmetes volt. Lövései valósággal Hochmann életét veszélyeztették, akit kétszer is úgy kellett védés után fölmaszirozni. Az újonc Kosztára ritkán játszott, mintha Törököt akarta volna ezzel idézni, de nem volt igaza. Koszta nagyon jól játszott és közös játékuk még eredményesebb is lehetett volna. A másik újonc, Harmat még csak ígéret, de olyan, amely csak akkor váltja be magát, ha bennhagyják a csapatban. Vérbeli csatár, akinek vannak ötletei, van lövése, de volt lámpaláza is. P. Szabó kemény ellent állásra talált Burgerben, de feladatát jól megoldotta. Veder — Veder volt! A helyzetek előkészítésében nagy mester, de lassú és ezért sok támadás elakadt rajta.
    A Sparta küzdött a végzet ellen, de afölött diadalmaskodni nem tudott. A játék első perceiben két 11-es két gólelőnyhöz juttatta Újpestet, de a Sparta nem adta fel a reményt. Harcolt tovább, de a második félidő első három percében bekapott újabb két gól megtörte a csapat ellenállását. A fedezetsora volt a csapat ama része, amely főrészese volt a vereségnek, stoppolásban és passzolásban elég otthonos, de gyorsaság és helyezkedés szempontjából nem méltó egy ilyen márkájú csapathoz. A csapat legjobb része a védelem volt. A Burger — Perner hátvédpár igyekezett mindent menteni, de sokszor oly gyorsan termett előttük Újpest csatársora, hogy fel sem ocsúdtak és már a hálóba repült a labda. Hochmann mentett minden menthetőt, de ilyen gólokkal szemben tehetetlen volt. A csatársor széteső, darabos játékával nem érhetett el sikert. Haftl pompásan szöktette összekötőit, de Patek és Silny vagy lekéstek vagy a legjobb helyzetekben is kapu mellé lőtték a labdát. A szélsők Ivan és Madelon nem valók a csapatba.

    Már az első percekben kitűnik Újpest nagyobb harcképessége és lendületes támadásait a Sparta csak kézzel tudja elhárítani. A lipcsei Fuchs bírónak azonban jó szeme van. A 4. percben Koszta labdáját Perner üti le kézzel az ötös vonalon, mire a megítélt 11-esből P. Szabó a vezető gólt lövi. (1:0.) A 7. percben ismétlődik az eset, most P. Szabó vezet támadást és a labdát Burger üti le kezével. Tiszta 11-es! P. Szabó most sem hibáz! (2:0)A Sparta támadását Acht hárítja el, majd Avar szenzációs lövését Hochmann csak kornerre tudja védeni! A 15. percben Tersztyánszky vívó világbajnokunk elhúnyta emlékezetére a bíró megállítja a játékot és vigyázz-állásba merevedik a huszonkét játékos és a közönség! Patek most az ötös vonalon hibáz, de a 25. perctől kezdve Újpest valósággal elsöpri a Spartát. Koszta pompás lövése a felső lécről pattan vissza, majd Harmat lő kapu mellé tiszta helyzetben. Avar bombáját Hochmann alig tudta kornerre menteni. Avar két helyezett lövése után remek fejesét Hochmann alig tudja a felső sarokból kornerre hárítani.

    Helycsere után a 2 percben Wilhelm keresztlabdáját Wetzer jobbra fejeli, Avar mint a fergeteg tör előre és közelről gólt lő. (3:0.) Alig kezdik újra a játékot, Harmat kiadásával P. Szabó megugrik, beadására Avar fejjel kinyúl a mezőnyből és Hochmann hiába nyúl a labda után (4:0). Most a Sparta is kezd veszélyes lenni, de Újpest sikeresen és némi szerencsével védekezik. A 21. percben Höckmann kornerre védi Harmat lövését, ebből Veder a kiugró Hochmann mellett fejjel a hálóba csúsztatja a labdát (5:0). A bíró Ivánt nagy offszájdról engedi el, de Silny közelről hibáz! A 35. percben Borsányi—Veder—Avar kombinációból utóbbi bombája védhetetlenül repül a Sparta kapujába. A 41. percben Kővágó kornert vét, és az ebből keletkezett kavarodásból Patek megszerzi a tiszteletgólt, amit a közönség halotti csendben fogad. (6:1).


    Pesti Napló, 1929. június 23.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.21, 21:39 (szerk.: 2016.07.21, 21:47)
    Az Ujpest-Spárta szombati mérkőzésével megindulnak a Középeurópai Kupa küzdelmei

    Délután 6 órakor a Hungária-sporttelepen

    A Középeurópai Kupát három évvel ezelőtt alapították Meisl Hugó elgondolása alapján s ez alatt az aránylag rövid idő alatt is nagy népszerűségre tettek szert a Kupáért vívott mérkőzéseik. Az első évben a prágai Sparta , a múlt esztendőben pedig a Ferencváros vívta ki a győzelmet az osztrák, a cseh és a jugoszláv ellenfelekkel szemben, egy cseh és egy magyar győzelem szerepel tehát ezidő szerint a Középeurópai Kupa történetében.
    Az idén a jugoszláviai csapatok kimaradtak a küzdők sorából s a helyükbe az olaszok léptek, de kimaradt a sorból a Ferencváros is, amely délamerikai túrája miatt helyét az Újpestnek engedte át. S a küzdelmek sorát éppen az Újpest nyitja meg a Spártával tartandó mérkőzésével a Hungária sporttelepen szombaton délután 6 órakor. Másnap, vasárnap lépnek sorompóba a többi küzdők Budapesten, Bécsben és Turinban.
    Az Újpest a legnagyobb ambícióval készült a Spártával való találkozójára s jóllehet csapatát két új játékossal frissítette fel, győzelmi sanszai nem a legrózsásabbak. A Spárta nevezetesen Haftlal annyira megerősödött, hogy a cseh csapat most oly jó, mint volt legjobb idejében. Az Újpest a jobbszélső helyén Kosztát, aki a Ferencvárostól, a középfedezet posztján Kövest fogja szerepeltetni, akit a Somogytól váltott magához, balösszekötő pedig Harmat, az eddig Gödi néven szerepelt csatár lesz. Nagy kérdés, hogy a csapat ebben az összetételben egységes lesz-e, mert az új játékosok a tréningek alatt aligha tudtak máris kifogástalanul beleilleszkedni az együttesbe. Erre a kérdésre Újpesten kedvező választ várnak, aminek az egész magyar sporttársadalom megosztás nélkül örülne. A lila-fehérek mindenkor nagy küzdőképességükről voltak híresek, ezt a jó tulajdonságot pedig remélhetően holnap sem fogják elejteni.
    A lelkes játék spiritus rektora, Fogl II. hiányozni fog a csapatból, amelynek összeállítása a következő lesz: Acht—Kővágó,Fogl III.—Borsányi,Köves,Wilhelm—Koszta,Avar,Veder,Harmath,P. Szabó.
    A Spárta csapata: Hochmann—Burger,Hojer—Kolenaty,Kada,Carvan—Jiran,Patek,Haftl,Silny,Madélon.
    A mérkőzést Fuchs (Lipcse) vezeti.
    Az Újpest—Spárta mérkőzése előtt, délután 4 órakor szövetségi-díj mérkőzés lesz az Újpest és a Józsefváros tartalékcsapata között.


    Budapesti Hírlap, 1929. június 22.


    Nagyszerű magyar győzelemmel indult meg a küzdelem a Középeurópai Kupáért

    Az Újpest csapata 6:1 (2:0) arányban megsemmisítő vereségét mért a Spártára

    Nagy szenzációval indultak meg az idei Középeurópai Kupa-mérkőzések. A prágai Spárta, amelyet a Kupa mérkőzések favoritjának tartottak, szégyenteljes vereséggel vonult le a Hungária sporttelep játékterületéről.
    A magyar csapat lelkesedésével, gyorsaságával és munkabírásával egyszerűen elsöpörte a finomságokra törekvő, mindig a maga ismert, tetszetős stílusát játszó, de fizikai erejében alaposan megrokkant cseh csapatot. Az Újpestet a fiatalság rugalmassága jellemezte, a Spárta játéka az öregedés szimptomáit tárta a néző elé. A derék újpesti csapat új játékosaiban megkapta végre azokat a tehetségeket, akiknek a hiányát már régen érezte. Hatalmas értéket nyert a csapat Kövesben, a Hungária egykori fel nem ismert középfedezetében, akit most Somogy engedett át szerződésileg az Újpestnek. De igen nagy nyeresége a csapatnak Koszta és a fiatal Harmat is. Harmat, amellett, hogy sok hiba is tarkította még a játékát, a tehetség jeleit mégis annyira kimutatta, hogy már első szereplésével is kivívta a szakkörök elismerő bizalmát.
    Az új erők mellett azonban a csapat régi tagjai is főtényezői voltak a gyönyörű diadalnak.
    Elsősorban Avar, aki ellenálltatlan volt a támadásban és a góllövésben. A legnagyobbat produkálta ,amit egy összekötő csatár nyújthat. Kitűnően játszott P. Szabó, Kővágó és Fogel III. is, míg Borsányinak és Vedernek gyengébb napja volt. Borsányinak az angol mérkőzésen szenvedett súlyos sérülése óta ez volt az első játéka. Wilhelm agilis volt mint mindig, Acht néhány bravúros védéssel vette ki a részét a sikerből.
    A Spárta a magyar csapat gyorsaságával és lendületével szemben tehetetlennek bizonyult. A tehetetlenségnek volt a jele az a két egymásután elkövetett hendsz is, amelyek után 11-es és ezekből két gól következett. A híres csatárfenomén, Haftl nagy csalódást keltett, miként Silny is, aki az újpesti fedezetekkel és hátvédekkel nem tudott megbirkózni. Hochmann kapus volt a csapat legjobb embere s már ez magában véve is dicsérete Újpest játékának. A lila-fehérek már hat góllal vezettek s a Spárta csak ezután tudta megszerezni a becsületgólt.
    A Spárta anyagi sikert nem vihetett haza Prágába, mert alig 3 és félezer nézője volt a mérkőzésnek s így a bevétel fele nem jelentett tetemesebb összeget. A lipcsei Fuchs kitűnő bíró volt.
    Az Újpest—Spárta prágai revánsmérkőzését július elején tartják meg ugyancsak hétköznapon.

    A mérkőzés részletei itt következnek:

    Újpest—Spárta 6:1 (2:0).

    Az Újpest B)—Józsefváros B) szövetségi díj mérkőzés előzte meg a nagy meccset. Az előjátékban az újpestiek 5:2 (3:0) arányban győztek.
    A tartalékcsapatok levonulása után elsőnek a pirosinges Spárta-legénység, majd az Újpest csapata jelent meg a pályán s a lipcsei Fuchs bíró sípjelére így álltak föl:

    Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III.—Borsányi, Köves, Vig—Koszta, Avar, Veder, Harmat, P. Szabó.
    Spárta: Hochmann—Burger, Perner— Kolenaty, Kada, Carvan—Jiran, Hajni, Haftl, Silny, Madelon.

    A cseh csapat kezdett és már az első percben veszélyeztette Újpest kapuját, Acht azonban kifutással tisztázta a helyzetet. Most Újpest került támadásba, de Harmat kapásból a kapu fölé lőtt. A 3. percben Koszta szökött a labdával, Perner azonban eléje került, kézzel ütötte le a labdát s a bíró tizenegyest ítélt, amelyből Szabó a vezető gólt lőtte (1:0). Két pompás Spárta támadás volt a felelet a gólra. A 7. percben P. Szabó tört a labdával a kapu felé, Perner ugrott eléje, a középre irányított labdát azonban önkéntelenül leütötte, a bíró ismét megítélte a tizenegyest, amelyből P. Szabó helyezett lövéssel szerezte meg a második gólt (2:0). A Spárta csapatát szemmel láthatóan letörte a két gól. A 12. percben mégis felnyomult a Spárta Kada—Jiran—Hajni—Haftl volt a labda útja s Haftl lövését Acht csak kornerre tudta védeni. A 15. percben Avar bombáját Hochmann védte korner árán. Ezután a magyar sport nagy halottjának, Tersztyánszky Ödön emlékének áldozott egy percnyi szünettel a két csapat és a közönség. A labda feldobása után Hajni került gólhelyzetbe, ám három lépésről a kapu mellé lőtte a labdát. Ezután az Újpest határozott fölénybe került. A 24. percben Koszta süvítő lövését a felső kapufa verte vissza, Avar labdáját pedig Hochmann öklözte Harmat elé, aki az üres kapu mellé lőtte. A 29. percben Avar rettenetes erejű lövését remek elvetéssel védte Hochmann, Vedert pedig kornerre szerelte. A nagy fölény mellett sem tudta kihasználni jó helyzeteit az újpesti csapat s ebben nagy része volt a kitűnő Hochmannak.

    A szünet után Újpest nagy lendülettel azonnal támadni kezdett s Hochmannak kétszer is közbe kellett lépni. Az első perc végén azonban Vignek a kapu elé ívelt labdáját Veder Avar elé fejelte, aki kiugrott és Hochmann mellett a hálóba csúsztatta (3:0). A kezdés után Harmathoz került a labda, szöktette P. Szabót, akinek beadására Avar ugrott föl és a 2. percben a hálóba fejelte a negyedik gólt. Kolenaty és Jiran helycseréje lendületbe hozta a Spárta csapatát is. Kolenaty lövését Acht védte, a 7. percben pedig csak a szerencse segítette az Acht mellett elgurult labdát a kapu mellé. Silny és Hajni késlekedett a lövéssel s a gólhelyzetet Acht mentette merész közbedobással. P. Szabó és Kolenaty kornere volt a következő percek eseménye. Újpest a védelembe húzódott s így a Spárta tovább támadott, de eredménytelenül. A 19. percben Silny néhány méterrel a kapu előtt egyedül állt a labdával, a biztos gólhelyzetet sem tudta azonban érvényesíteni, mert Acht beledobta magát a lövésbe. Kolenaty lövését is Acht védte, a kirúgott labdával Avar szökött meg, lövését a kapus kiütötte s most Avar fejese a kapu fölé került. A 21. percben Koszta kornert szerzett. A sarokrúgás után Hochmann kiugrott a labdára, Veder feje azonban előbb érte a labdát, amely a kapuba esett (5:0). Avar kiszökései állandó veszélyben tartották Hochmann kapuját s a 29. percben váratlan bombalövését a kapus csak öklözni tudta. A következő pillanatban Veder szöktette Avart, aki góllal fejezte be a szép akciót (6:0). P. Szabó és Koszta szerzett kornert, majd a 39. percben a Spárta támadását Kővágó szerelte kornerre. A sarokrúgás után a labda visszakerült Kolenatyhoz, akinek beadása nagy kavarodást keltett a kapu előtt s végül Silny a hálóba gurította a labdát (6:1). Az alkonyatban lanyha iramú hullámzó játék folyt s P. Szabónak a 44. percben lőtt kornere és Avar szabálytalanul elért gólja után a bíró lefújta a játékot.


    Budapesti Hírlap, 1929. június 23.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.21, 21:06 (szerk.: 2016.07.21, 21:07)
    Az Újpest a középeurópai kupában nagyszerű startot vett.

    A magyar csapat 6:1 arányban győzött a nagy favorit Spárta ellen.

    A budapesti futball közönség örökké sajnálhatja, hogy csak feltűnően kis számban volt tanúja a középeurópai kupa idei startmérkőzésének. Valahogy úgy tűnt fel, hogy az újból félelmes ellenfélnek kikiáltott Spártától féltették az Újpestet s nem akartak tanúi lenni egy fájdalmas csalódásnak. Csak így érthető, hogy a Spárta budapesti mérkőzésén alig háromezer néző volt s ennek a kisszámú nézőnek is csak alig jött meg a hangja. Mikor már két góllal vezetett az Újpest, még általános volt az aggodalom, hogy mit is hozhat a Spárta-finish?
    Pedig a mérkőzés utolsó tíz percétől eltekintve az Újpest jól állta végig az iramot s a csapat minden részében lényegesen felülmúlta a híres cseh ellenfelet.
    Hat-egy volt a végeredmény, miután már hatnullra vezetett az Újpest! Oly teljesítmény ez, amelyet a szűkre szabott keretek között nem is lehet kellően méltatni. Csak a Rapid őszi budapesti veresége hasonlítható össze a mai eredménnyel s jó szereplés vár az Újpestre a középeurópai kupában, mert a csapatnak érzéke van ahhoz a futballhoz, amely ily küzdelmekben eredményre vezet. Gól-gól-gól és nem megállás, mert az első meccs otthoni előnyét oly gólarányra kell váltani, hogy ez a retourmérkőzésen az ellenfelet idegesítse, reá súlyos hendikepet jelentsen.
    Kívánatos, hogy az Újpest majd tíz-tizenkét nap múlva Prágában se veszítse el szívét s lendületes starttal ott is gyors eredményre törekedjen, hogy a Spárta ne nyerhessen önbizalmat, sőt elveszítse hitét az eredmény megváltoztatására.
    Az Újpest ott nyerte meg a mai mérkőzést, hogy a Spártát saját futballstílusával, de lényegesen nagyobb lendülettel lepte meg s mint már említettük, részeiben is jobb volt ellenfelénél.
    A közvetlen védelemben Újpest lényegesen biztosabb volt a Spártánál. A fedezetsorban eleinte Kvasz nem illeszkedett még kellően be, később azonban elérte a Kada mai legjobb játékát. Borsányi emberfeletti munkát végzett — gyakran harmadik hátvéd volt —, végül érthetően visszaesett. Wilhelm megbízható, de gyakran nem volt a helyén. A csatársor kimagaslóan legjobbja Auer, aki lendítőereje volt minden támadásnak s nagyon jó értette meg magát Kosztával, akit eleinte hosszú ideig nagyon is mellőztek s csak akkor kezdték el igazán foglalkoztatni, mikor kapufát lőtt. Wetzernek voltak jó rúgásai, labdaadogatása is kifogástalan, de akcióiban hiányzik a gyors elhatározás és a még gyorsabb végrehajtás. Még megjegyezzük, hogy Wetzer kezdetben 25 méterről kísérletezett Hochmannak gólt lőni, ami lehet, hogy mikor már elveszthette önbizalmát, sikerült is volna. Harmath ügyesen mozgott és megértő partnernek bizonyult. P. Szabó, a 11-esek precíz értékesítésével lényegesen hozzájárult ahhoz, hogy Újpestbe önbizalmat öntsön. A Spárta közvetlen védelme csak tiszta helyzetben produkált elsőrangút, ha zavarták és rajtütöttek, nem tudtak boldogulni s ezt az egy Wetzeren kívül, aki sokat késedelmeskedett, az egész Újpest támadás ötletesen kihasználta. A fedezetsor még mindig elsőrangú, de észrevehető már a játékosok kora a — kihagyásokban. A csatársorban főleg Silny jelentett veszélyt, Haftlra nagyon vigyázott Újpest, a többi csatár jó anyag, de akcióban rendre megkésik.

    Újpest: Acht—Kővágó, Fogl III.—Borsányi, Kvasz, Wilhelm—Koszta, Auer, Wetzer, Harmath, P. Szabó.
    Spárta: Hochhmunn—Burger, Perner—Kolenaty, Kada, Carvan—Jiran, Hajny, Haftl, Silny, Madelon.

    A mérkőzés első félideje gyors Spárta-akcióval kezdődött. Haftl kiugrasztotta Silnyt, de a védelem falazott, míg Acht a labdát elérte. Ellentámadást vezet az Újpest és ezeknek az akcióknak a nyomán kétszer is hendszet vét a Spárta-védelem, de a bíró nem vette észre. Harmath fölé küldi a labdát. A 4. percben Ferner elállja Koszta elől az utat a labdához, de hendszet vét, a bíró most 11-est ítél, amelyet P. Szabó vezető góllá értékesít. Silny viszonzásul fölé lő. Szorongást kelt, hogy Acht kiejt egy labdát, de a ráfutó Haftl elől gyorsan ment. A 7. percben ismét megzavarodik a Spárta védelme és Burger kézzel stoppolja a labdát — újabb 11-és s P. Szabó ezt is kapuba helyezi — 2:0! Harmath lő alig kapu mellé, majd a túloldalon Haftl jobboldalról kapott labdát élesen lő kapura, Acht ép hogy cornerre tolja. Wetzer bombáz 25 méterről, a 15. percben Auer húsz méterről jól lő kapura, Hochmann cornerre ment, amely után a biró Terstyánszky emlékére egy percig szüneteltette a játékot. Szabadrúgás után Hajny lő kapu mellé. Koszta élesen lőtt labdája kapufáról pattan vissza. Auer éles lövését Hochmann nehezen védi, közben összeütközik a kapus és masszírozzák. A 31. percben cornert ítél a bíró a Spárta ellen. Nagyon dolgozik az Újpest, lövés lövést követ Hochmann kapuja ellen. Perner, majd Fogl rúg szabadrúgást, végül Burger cornert vét. Félidő 2:0 Újpest javára.

    Helycsere után Újpest megkésik a kijövéssel, Spárta már perceken át van künn s a bíró ismételten sípol, míg végre Újpest megjelenik. Az újrakezdés nem hoz azonban örömöt a Spártának, mert a 2. percben Wilhelm előreadott labdáját Wetzer átengedi Auernek, aki mellel stoppol és belövi a labdát. Már egy perccel később P. Szabó átadásából Auer fejesgólt ért el. 4:0. A Spártát meglepi ez az Újpest-siker, észreveszi a veszélyt és ellentámadásba megy át: vehemensen rohamoz, a bíró a gyors akciónál két offszid-helyzetet elnéz, de szerencsére nem lesz belőlük baj. A 10. percben corner a Spárta ellen, három perccel később az Újpest ellen. A cseheknél most csere van : Jiran visszamegy a fedezetsorba, viszont Kolenaty előremegy szélsőcsatárnak, Haftl jobbra küldött labdája két cseh csatárt talál szabadon, de Acht idejében közbeveti magát. A 22. percben corner a cseh csapat ellen s a cornerből Wetzer gólt fejel — 5:0. Egy-két cseh akciót újabb támadás követ. Az elsőnél Auert nem kíséri szerencse, de már a következőnél - pontban a harmincadik percben — Wetzer által áttolt labdát Auer kapuba helyez — 6:0! Fogl és Kolenaty egymást foultolják. Még egy corner a Spárta ellen, majd a túloldalon is s az ezt követő kavarodásnál a 4l. percben Hajny megszerzi a csehek egyetlen gólját. Két perccel befejezés előtt még egy utolsó corner a Spárta ellen és ezzel véget is ér ez az emlékezetes mérkőzés, amely rég látott súlyos Spárta-vereséggel végződött.
    Objektív bíró volt a lipcsei Fuchs.
    Az előmérkőzésben az Újpest tartalékcsapata 5:2 arányban győzött a Józsefváros ellen.


    Pesti Hírlap, 1929. június 23.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.21, 20:41
    Újpest—Sparta 6:1.

    Minden várakozást meghaladó meglepetéssel kezdődött a Középeurópai Kupa-mérkőzések sorozata. A nagy favoritként induló Sparta tehetetlennek bizonyult az Újpest kitűnő kondícióban levő csapatával szemben, a súlyos vereség megérdemelten érte.


    Népszava, 1929. június 23.
     
  5. avatar: Giovanni