magyarfutball.hu

Portugália - Magyarország 3 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.23, 20:30
    Hungária és a Sabaria mérkőzése a Benfica ellen:
    25-12-1926 Benfica-Hungária FC (Hungria) 1-1
    Amigável (Lisboa)

    26-12-1926 Benfica-Sabária FC (Hungria) 2-6
    Amigável (Lisboa)

    http://futpt.blogspot.hu/2013/07/19261927.html
     
  2. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.23, 20:15
    Egyetlen, hivatalossá vált mérkőzése a Magyar válogatottnak, amit karácsonykor játszottak.

    Álljon itt a Sabaria edzőjének a neve is:
    Révész Béla (1887.02.06., Budapest - 1939.07.19., Budapest)
    Az MTK csapatából 1909 és 1915 között nyolc alkalommal szerepelt a válogatottban.
     
  3. avatar: Zsorzsinju
    2012.11.18, 22:12 (szerk.: 2017.02.03, 21:10)
    Jimmy Hogan (1882.10.16 - 1974.01.30) angol edző vezette az akkori Hungária FC-t.
    Ez a mérkőzés eredetileg Portugália - Hungária, Sabaria vegyes csapat néven került lejátszásra a magyar nézet szerint.
     
  4. avatar: harsi
    2008.12.16, 22:20
    Rendesen káosz volt akkoriban. smiley Profi-nem profi, hivatalos-nem hivatalos.smiley Mintha ma lenne ......smileysmiley
     
  5. avatar: fgymat
    2008.12.16, 19:48 (szerk.: 2017.02.03, 21:13)
    Ezt a mérkőzést eredetileg az MLSZ hosszú ideig nem tekintette hivatalos, nemzetek közötti mérkőzésnek. Utólag, 2000-ben került megváltoztatásra a minősítése.

    Az előzményekről:
    A magyar válogatott egy hete járt Spanyolországban és ott játszott egy hivatalos mérkőzést. Ez előtt az utazás előtt felvetődött, hogy ennek az utazásnak a során Portugália válogatottjával is összeméri tudását csapatunk. Erről megegyezés nem született, de valami "ígéretféle" elhangzott. Idehaza azonban ebben az időszakban zajlottak a Téli Kupa mérkőzései és az ebben a küzdelemben résztvevő klubok nem szívesen engedték volna el játékosaikat. A szövetség egyébként csak azért kezdett a tárgyalásokba, mert a találkozóért ígért pénzre nagy szükségük lett volna. Végül azonban a klubok akaratát szem előtt tartva úgy döntöttek, hogy most elzárkóznak az összecsapás elől. A portugálok ebbe nem nyugodtak bele, mert már felkészültek és azzal fenyegetőztek, hogy az akkor kint túrázó magyar klubbcsapatok túráját is megtiltják. Nyílván ez is közrejátszott abban, hogy olyan döntés szülessen, ami mindegyik felet kielégíti. Legalábbis akkor még úgy látszott. A két túrázó egyesület, a Hungária és a Sabaria vegyes csapatot állított ki a portugál válogatott ellen. A portugáloknak lesz mérkőzés és a magyar szövetség is tarthatja álláspontját, hogy válogatottunk nem játszik. Minden rendben is lett volna, de a portugál szövetség ezt a találkozót az első pillanattól kezdve hivatalos nemzetek közötti találkozónak tekintette és később emellett, az állítása mellett makacsul kitartott. A legutóbbi események fényében azt mondhatjuk kitartása nem volt eredménytelen, hiszen végül, ha erre közel hetvenhárom évet kellett is várni, de az MLSZ is hivatalossá nyílvánította a találkozót.
    Sajnos azonban az korabeli magyar tudósítások csak az akkori minősítésnek megfelelő súllyal foglalkoztak a mérkőzésen történtekkel (sokkal többet az imént felvázolt eseményekkel!), ezért bizonyos adatokat nem sikerült pontosan megállapítanunk (egyenlőre!).

    Idézzük most a Nemzeti Sport távirati tudósítását a mérkőzésről:
    "Holzbauer és Braun góljaival már az első félidőben vezettünk és fölényünk kimondott volt. Szünet után 11-esből érik el a portugálok első góljukat, majd pár perc múlva Weinhardt hibájából ki is egyenlítettek. A 25. percben a portugálok elérik vezető góljukat, amit csak az utolsó percekben egyenlít ki Holzbauer gólja."

    Utóbb sokat foglalkoztak azzal is, hogy a két klub vajon mennyi pénzt kapott a mérkőzésért. Megkapta-e a válogatott találkozóért beígért összeget? (Abból, hogy a portugálok nemzetek közötti mérkőzésnek tekintették ezt az összecsapást erre lehetett következtetni.) Ha megkapták, akkor vajon nem járna-e ebből az MLSZ-nek és ezen keresztül a többi klubnak is, hiszen mégis csak a szövetség kezdett tárgyalásokat...De ezt a diskurzust most ne folytassuk le. Annyi ebből is látszik, hogy a labdarúgáshoz kapcsolódó események semmikor sem csak a sportpályán zajlottak.
    A mostani statisztikák alapján tehát ez az első Portugália ellen játszott mérkőzésünk. A második pedig az 1933-ban játszott, amit akkoriban szintén nem vettek annak, mert profi válogatottunk játszotta. Egészen 2000-ig tehát az 1938-as találkozót tekintettük a két nemzeti válogatott első hivatalos megmérkőzésének. Mostanra az elsőből, harmadik lett.

    Megemlítendő még, hogy a mérkőzést Kiss Gyula szövetségi kapitányságához soroljuk, bár a fenntebb ismertetettek jól mutatják, hogy ehhez a találkozóhóz és az összeállításhoz nem volt köze. De ebben az időszakban mégiscsak Ő irányította a válogatottat és ha ez a válogatott mérkőzésének számít...

    forrás:
    mafoci