magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - UTE 0 : 0 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.07.06, 20:12 (szerk.: 2016.07.06, 20:12)
    Az FTC 0:0 arányban döntetlenül mérkőzött az UTE csapatával s ennek a meddő küzdelemnek mégis nagyhorderejű az eredménye: az UTE helyett az MTK nyeri meg az idei bajnokságot, mert az újpesti csapat az FTC által elhódított egy ponttal leszorult a hetek óta kezében tartott vezető helyről.

    Az Üllői-úti sporttelepen lefolyt küzdelmet 25.000 főnyi közönség nézte végig szorongó izgalomban, hol lelkesedve, hol elcsüggedve, a szerint, a mint az UTE-tól elfordult, avagy rámosolygott a szerencse és a győzelemnek a reménysége. A legnagyobb aggodalomban az MTK hívei kísérték figyelmükkel a játéknak a menetét s ebben a táborban tört utat az öröm a legviharosabban, a mikor a csapatok elvonultak a küzdelemnek a porondjáról.

    A meccs maga izzott az erőtől, a lelkesedéstől s nem volt egyetlen pillanata sem, a mely lanyhulni engedte volna a néző tömegeknek az izgalmát. Az első félidőben inkább az UTE látszott a jobb csapatnak, de csatázósorának fogyatékosságai is jobban kiütköztek éppen azért, mert több eredményesnek ígérkező helyzet kínálkozott a részére. Nem volt erős oldala a csatázósor az FTC-nek sem s mert a födözetsorok és a védelmek halálos elszántsággal küzdöttek, a meccsnek döntetlen eredménnyel kellett bevégződni.

    A mérkőzésnek föltétlenül az FTC volt a hőse. A második félidő 18-ik percétől nevezetesen tíz játékossal maradt a pályán, mert Takács II. összeütközvén saját társával, Fuhrmannal, a jobblábában bokaficamodást szenvedett és sérülése következtében el kellett hagynia csapatát. A veszteség az FTC akarat erejét a végsőkig fokozta s a csapat ettől kezdve nemcsak bámulatos védekezést fejtett ki, de támadásba is átment, olyannyira, hogy csaknem a győzelmet is magához ragadta. Az
    utolsó másodpercekben Halász elszabadult, a kapu elé irányította a labdát, de olyan erővel, hogy a tiszta helyzetben álló Pataki nem tudta elfogni. A mérkőzés folyamán többizben nyílott alkalma a gólszerzésre az UTE-nek is, az FTC-nek is, ott azonban Amsel, itt meg Fogl II. állotta el az útját minden sikernek. Külön szenzációja volt a mérkőzésnek Takács II. brilliáns játéka, a kit csak Fogl II. múlt felül. Elsőrangú játékot produkált Szabó és Fuhrmann is, az UTE csapatában pedig Szidon szolgált rá a teljes elismerésre.

    Méltóan illeszkedett bele szerepébe Gerő Ferenc bíró is, a ki mintaszerű hozzáértéssel vezette a küzdelmet.


    Budapesti Hírlap, 1923. május 28.
     
  2. avatar: heimo
    2016.07.06, 20:03
    Bajnoki rendszerünk konstrukciójának a dicséretét zengi annak a ténye, hogy az egy esztendő óta folyó bajnoki küzdelemnek a sorsa most a bajnoki esztendőnek a végén sincsen még tisztázva. Vasárnap azonban végre mégis csak kialakul a helyzet s eldől a nagy kérdés: az UTE , vagy az MTK lesz-e a bajnok. S fölötte érdekes, hogy a probléma megoldásában az FTC -nek , az MTK örök riválisának jut a sorsdöntő szerep. Holnap délután fél 6 órakor az Üllői-úti sporttelepen találkozik nevezetesen az UTE az FTC csapatával. A mennyiben az UTE győzelmesen kerül ki a küzdelemből, övé a bajnokság, ha vereség éri, az MTK marad birtokában a bajnoki címnek. Döntetlen eredmény esetében is elesik az UTE a végső győzelemtől, mert egy ponttal az MTK mögé szorul. Természetesen a közönség rendkívüli érdeklődése várja a vasárnapi mérkőzést, a melynek várható eredményéről kényes dolog beszélni, mert jóformán előre látni nem is lehet. Csak föltevésekre építhet a jövendölő, a föltevéseket azonban a bekövetkező események halomra dönthetik. A mi érzésünk az, hogy a felek nem fognak tudni sikerrel megbirkózni egymással, tehát az eredmény döntetlen lesz, ha azonban mégis lesz egész győztese a meccsnek, a két pont boldog tulajdonosának inkább az FTC csapatát tudjuk elképzelni. Az UTE régebbi formájában teljes bizalmunkat bírná, de a mióta legeredményesebb csatázója, Priboj lábbajba esett, nem tudunk számítani az UTE csatázósorára. Ezzel ellentétben az FTC támadósora csak meglepetést szerezhet s csak eredményesebbnek mutatkozhatik, mint eddig volt. A két csapatnak a védelme között nincsen nagyobb különbség, a födözetsorok pedig inkább az FTC felé hajlítják az összehasonlításnak a mérlegét.


    Budapesti Hírlap, 1923. május 27.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:54 (szerk.: 2016.07.06, 19:55)
    Újra pontelőnye van az MTK-nak.

    Tegnap volt a bajnokság döntőmeccse s az FTC döntetlenje megfosztotta esélyeitől Újpest csapatát, amely az izgalmas tavaszi finisht nem állta végig. Az ÚTE ez az újabb pontvesztesége pontelőnyt biztosít a bajnokságot védő Testgyakorlók részére, amelyet az MTK két utolsó könnyű meccsén aligha enged elveszteni.

    UTE—FTC 0:0. A döntőmeccsnek közel harmincezer nézője volt s a közönség mindvégig feszült figyelemmel kísérte az izgalmas nagyszerű küzdelem folyását. Az UTE csapatnak a két Fogl, az FTC tizenegyének a fedezetsor volt a gerince. A csatársorok közül Ujpesté volt a jobbik, de Amsel bécsi formáját játszotta ki s mindent mentett. Hogy az UTE mennyire kezében tartotta a meccs sorsát, annak bizonysága, hogy a második félidő közepén 7:0 volt a kornerarány az UTE javára. Néhány perccel a hetedik korner előtt az FTC elvesztette egyik hátvédjét Takács II-őt, aki FTC-játékossal ütközve össze, bokaficamodással került a klinikára. A tíz emberre leolvadt FTC ennek ellenére bravúros finisht produkált az utolsó negyedórában, de csak a kornerarányt tudta 8:2-re megjavítani


    Pesti Hírlap, 1923. május 29.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:47
    Példátlan izgalmas finishe van az idei footballszezonnak. A közönségnek még e hó hátralévő néhány napján alkalma nyílik egy UTE—FTC, MTK—FTC és UTE— Törekvés meccs megtekintésére, sőt kilátás van egy UTE—MTK, esetleg egy újabb UTE—FTC mérkőzésre a közel jövőben. A legnagyobb penzum Újpesté s így érthető, ha az UTE a vasárnapi eredménytől teszi függővé a további küzdelem főcélját. Ha az UTE vasárnap győz, akkor a bajnokságra koncentrálja erejét, döntetlen vagy vereség viszont elsősorban a kupára fogja figyelmét irányítani. Szép feladat hárul az FTC-re is, amely vasárnap revánsot vehet s csütörtökön revánsot ad, míg az UTE-nak, ha erősen meggyöngült is, kilátása van, hogy mindkét tavaszi legyőzőjétől revánsot vehet.


    Pesti Hírlap, 1923. május 27.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:42
    Eldőlt a bajnokság sorsa

    A vasárnapi FTC-UTE mérkőzés gólnélküli eldöntetlen eredménye megpecsételte a bajnokság sorsát, mert az újpestiektől elhódított egy pont minden bizonnyal elegendő lesz arra, hogy a bajnokságot megnyerje az — MTK. A „tertius gaudet" jegyében indult ez a mérkőzés, végigkísérte ez a furcsa mementó kétszer negyvenöt percen keresztül és nem volt ember a huszonötezer főnyi közönségben, amely a bírói végszó után nem a véletlennek ezen a különös játékán tűnődve tért volna otthonába. Mert mégis csak furcsa dolog az, amikor a már elveszettnek hitt bajnokságot az örök rivális szerzi vissza a nagy ellenfélnek, még hozzá olyan küzdelem árán, amire még a legfanatikusabb hívők sem voltak elkészülve.

    Az MTK huszonötéves fennállása alatt talán egyszer sem harcolt oly hősiesen önmagáért, mint ahogy az FTC küzdött ezúttal — az MTK-ért. Mintha csak ettől a mérkőzéstől függött volna a szeretett egyesület léte, olyan elszántsággal mentek újabb és újabb rohamra a zöld-fehér dressz viselői és amikor a csapat egyik oszlopát egy véletlen baleset kidöntötte, mintha megtízszereződött volna játékosainak az ereje, még nagyobb energiával folytatták a harcot, s ha az FTC-nek közvetlenül nem volt is haszna ebből a remek küzdelemből, közvetve annál nagyobb sikert ért el: visszaszerezte a közönség szeretetét, hitét és lelkesedését, amely a múltban oly sok győzelemre vezette a Ferencvárosiakat és a jövőben még több dicsőségnek vetheti meg az alapját.

    A játék maga nem volt valami nívós, mert a meccs fontossága idegessé tette a csapatokat és a közvetlen védelmek emberein kívül alig tudta valaki is megőrizni a hidegvérét. Ez magyarázza a sok hibát, ami előfordult és a kínálkozó gólhelyzetek sorozatos elrontását mindkét oldalon. Priboj, az UTE „gól-zsák"-ja és Pataki, az FTC csatársorának az „esze" csakúgy hibáztak, mint rutin dolgában messze mögöttük álló társaik és az idegesség még a fedezőtökre is átragadt, ami a labdák bizonytalan továbbításában mutatkozott. Fáradhatatlanság, munkabírás és küzdőképesség dolgában azonban vetekedtek egymással a játékosok és ha ezek közül külön is kiemeljük a „vörös" Szabót, csak honorálni kívánjuk azt az egészen rendkívüli munkát, amit ezúttal végzett. A csapatok legjobb része, mint említettük, a közvetlen védelem volt. A Vogl fivérek egyfelől, a Takács hátvédpár a másik oldalon legjobb formájukat játszva ki, verték vissza a támadásokat. Amsel pedig ismét megmutatta, hogy nem kell félteni a magyar válogatott csapatnak Plattko távozásával elárvult kapuját.

    Hozzátartozik a nagy meccs krónikájához a huszonötezer főnyi közönség dicséretesen sportszerű viselkedése, amely azt igazolja, hogy a magyar sportközönség szakértelmét nem lehet megcsalni: fumigálja a selejtes attrakciókat, de annál nagyobb lelkesedéssel karolja fel a komoly sportértékkel bíró eseményeket. A magyar egyetemes sport érdekében ezt csak örömmel üdvözölhetjük.


    Pesti Napló, 1923. május 29.
     
  6. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:30
    A vasárnapi mérkőzések eredményei: I. oszt- bajnokság: FTC—UTE 0:0. Mintegy 30.000 néző jelenlétében zajlott le a bajnokság sorsára döntő fontossággal bíró mérkőzés, amely eldöntetlen eredménnyel végződvén, az UTE bajnoki aspirációit derékban törte ketté. A mérkőzés rendkívül izgalmas lefolyású volt. Mindkét csapat nagy lelkesedéssel, legjobb tudásával játszott. Az eredmény hű kifejezője az erőviszonyoknak.


    Népszava, 1923. május 29.
     
  7. avatar: heimo
    2016.07.06, 19:26
    A vasárnapi mérkőzések programja: I. o. bajnokság: FTC—UTE (Üllői-út, 1/2 6). A bajnokság sorsára döntő fontosságú mérkőzés. Az UTE-nek föltétlenül győztesen kell a mérkőzésből kikerülnie, ha csak egy pontot is veszít, az MTK megelőzi a bajnoki sorrendben. A mérkőzés érdekesnek és változatos lefolyásúnak ígérkezik. Eredménye közel lesz az eldöntetlenhez.


    Népszava, 1923. május 27.