magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - MTK 3 : 1 15:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.20, 20:28
    FTC-MTK.

    A Ferenczváros győz 3:1 arányban.
    Jó, és a mi fő, pénzbe nem kerülő, sőt csak pénzt hajtó tanácscsal akarnék az üllői-úti és a Hungária-köruti pálya primadonnáinak: az FTC-nek, illetve a zMTK-nak szolgálni. Mirevaló husvétkor az English Wandererst, a Northerr Universityt és az Oxford Cityt Angliából, meg a Racing Club de Bruxelles-t Brüsszel­ből idefárasztani? Ha husvét vasárnap az FTC az MTK-val az üllői-uti pályán, húsvét hétfőn pedig — a válto­zatosság kedvéért — az MTK az FTC-vel a Hungária-köruti pályán játszana, bárminő összegbe fogadok, jóval nagyobb közönség látogatna el husvétkor a két pályára,Mint az English Wanderersnek az FTC és MTK elleni matcheire. Mert talán a múlt őszi magyar-osztrák mérkózésen sem volt akkora közönség, mint az FTC—MTK vasárnapi bajnoki matchén, úgy hogy csodálom, hogya két klub abban az irányban nem kezd a szövetség­nél akcziót, hogy a csapatoknak a tavaszi, meg az őszifordulóban nem egyszer, hanem mondjuk háromszor,vagy ötször kellene találkozniok. Istenem, mennyi pon­tot szerezne igy össze az FTC, és mennyi jövedelmet a két egyesület, meg a két pályarészvénytársaság.
    Huszonötezernél is többen voltak tegnap az üllői-uti pályán, két magyar csapat bajnoki mérkőzésén, kihitte volna ezt tizenöt évvel ezelőtt, és bizonyos, hogy további öt esztendő múlva még néhány tribün fog a sportpályákon épülni, hogy befogadja az öt év múlva legjobb két magyar csapat bajnoki matchének közön­ségét. És zokon ne vegye egyik csapat sem, de magánál a mérkőzésnél is érdekesebb volt a közönséget figyelni.Mint izgul, a mikor az egyik csapat támad, miként kap­kod levegő után, a mikor a kedvencz csapat kapuja veszedelemben forog. Az FTC vezető goaljánál száz meg száz zöld-fehér zászlócskát lobogtatnak, a fanatikus fiatalság pedig zöld-fehér csikós zsebkendőjét a sétabotja végére erősítve, úgy is vonul el a pályáról. Az MTK egyetlen goaljánál a kék-fehér szin dominál, a melyből azonban a mérkőzés befejeztével már egyet sem látni,ellenben annál nagyobb az öröm az FTC táborában, külö­nösen azért, hogy a zöld-fehéreknek az utolsó perczben, sőt az igazság kedvéért néhány másodperczczel 45 percz után 3 : 1-re sikerül az eredményt javítani. Fehéry Ákos, a match birája azonban szigorúan a szabályokat követte,a. mikor nem jelezte a match végét, mielőtt az FTC be nem fejezte támadását, habár Angliában viszont annyira másodperczekre pontosak a bírák, hogy nem ítéltek meg egy ízben goalt, a melyet néhány ötöd másod perczczel 45 percz után ért el valamelyik csapat.
    Az eddigi FTC—MTK-mérkőzések után jóval töb­bet vitáztak, mint ezen matchek előtt és alatt, ezúttal azonban az eredmény, illetve az FTC győzelme közmeg­nyugvást keltett, mert határozottan reális volt. Az FTC ma határozottan jobb volt ellenfelénél, sokkal többéi-támadott, mint az MTK, a mely mindkét félidőben csak az utolsó negyedórában produkált játékával bizonyí­totta be, hogy a zöld-fehéreknek méltó ellenfele. Mind a két csapat a legjobbat igyekezett »nyúj­tani«, és mint rendesen a két csapat találkozásánál,ezúttal is az történt, hogy mind a két ellenfél formáján alul játszott. Az iram forszirozásával egyik csapat sem ért czélt, mert a rettenetes tempót mind a két csapat az utolsó perczig bírta. Egyéni tudással sem lehetett termé­szetesen tündökölni, az összjátékot viszont hamarosan széjjelrombolta az ellenfél védelme. Mi segítette mégis az FTC-ét elsősorban a győzelemhez? A jobb, a goalképesebb csatársora, de még inkább a két hátvédje: Rumbold és Payer, a kik nemcsak bravúrosan szerelték le az MTK támadásait, de hatalmas rúgásaikkal a követ­kező pillanatban már saját csatársoruknak adtak alkal­mat az offenzivára. Vérbeli klasszis játékot csak Rum­hold, Biró, Payer, Blum és Pataki produkált, a többiekmind, még Lane is formájukon alul játszottak, csak Bródy és Kertész II. haladt kondicziójában. Schlosser nagyszerű half volt, az FTC második goalja után ugyanis a fede­zetsorba vonult vissza, pedig csatárjátéka miatt sem kel­lett röstelkednie.
    A FTC hatalmas támadásával indul meg a játék,a mely már az első perczben majdnem goalt eredményez.Rögtön ezután Weisz váratlan lövését Knapp bravúrosancvédi. A FTC hosszú ideig fölényben van s csak nagy ritkán látogat el az MTK a zöld-fehérek kapujához. A huszonhatodik perczben az FTC kornerhez jut s a Weisz által rúgott labdát Borbás a kapuba nyomja.
    Félidő 1 :0.
    A második félidő is rosszul kezdődik az MTK-ra nézve, mert a zöld-fehérek egymásután két kornerhez jutnak. Ekkor az MTK felszabadul, szép csatárjátékkal a FTC kapuja elé kerül s a ferenczvárosi védelem csak nehezen tudja megmenteni hálóját a biztosnak látszó goaltól; a labda Vágóhoz kerül, a ki védhetetlen magas lövéssel kiegyenlít (3 p.). Nem sokáig örülhet az MTK az eredménynek, mert négy percz múlva Csüdör kornert hibáz, a sarokrúgást Weisz remekül irányítja s abból Schlosser ismét megszerzi a vezetést. Most újból az MTK jut fölénybe s majdnem végig dominálja a helyzetet,a kiegyenlítés kísérlete is sikeresnek látszik, de Lane pompás lövése a kapufáról pattan vissza. Az FTC az utolsó pillanatban, helyesebben a 45-ik percz után ismét szóhoz jut és az off-sideról induló Borbás beadását Tóth goallá értékesíti. A MTK protestál a lesben állásból elért goal ellen, de tiltakozása nem talált meghallgatásra, a match 46-ik perezét pedig azzal magyarázta a biró, hogy tizenkét(!) másod perczczel meg kellett hosszabbítania a mérkőzést,mert Weisz egyszer ok nélkül kirúgta a labdát a határ­vonalon túl.


    Fehéry Ákos nagy körültekintéssel és gonddal vezette a mérkőzést.

    Az Újság 1913 márczius 18.
     
  2. avatar: tempofradi
    2017.11.10, 16:58
    1913 tavaszán Ernst Street volt az MTK edzője.
    Robertson 1912 végén elment, Holmes pedig 1914 elején fog jönni.
     
  3. avatar: heimo
    2017.10.01, 11:37 (szerk.: 2017.10.01, 11:37)
    kép
    Tolnai Világlapja, 1913. március 30.
     
  4. avatar: heimo
    2017.08.23, 18:34 (szerk.: 2017.10.01, 12:02)
    FTC - MTK 3:1 (1:0)
    Üllői út, 20.000 néző. Jv.: Fehéry Ákos.

    FTC: Ungár - Rumbold, Payer - Weinber, Bródy, Blum - Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás.
    MTK: Knapp - Révész, Csüdör - Bíró, Ellinger, Vágó - Sebestyén, Kertész I., Lane, Kertész II., Szántó.

    Gólszerző: Borbás (21. p.), Vágó (49. p.), Schlosser (53. p.), Tóth (90. p.)

    Pesti Hírlap, 1913. március 18.
     
  5. avatar: magyarfutball.hu