magyarfutball.hu

Pécsi DVAC - Budapesti LK 4 : 0 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Nemzeti Bajnokság II, Duna csoport 1940/1941, 2. forduló
helyszín : ?

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: fgymat
    2019.04.16, 21:33
    Bajnoki mérkőzés helyett barátságos mérkőzést volt kénytelen a DVAC játszani
    DVAC-BLK 4:0 (0:0) — A DVAC a miniszteri biztoshoz fordul jogorvoslatért

    P é c s , szept. 2, — A DVAC megszerezte vasárnap első két pontját, amely azonban
    a BLK sportszerűtlen magatartása miatt egyelőre a levegőben lóg. Az történt, hogy a pécsújhegyi csapat mérkőzésére kijelölt játékvezető, Keleti dr, váratlanul megsérült és lemondta a mérkőzést Annak ellenére, hogy a nézőtéren akadt több játékvezető is, a BLK vezetősége eleinte nem volt hajlandó kiállni s csak nagy nehezen egyezett bele, hogy a mérkőzést Páldi játékvezető vezesse le, akkor is úgy, hogy a találkozó csak barátságot jellegű legyen, jóllehet ezt nem közölték a játékosokkal, akik húsz perces huzavona után a gyepre léptek és teljes erőbedobással küzdve játszottak. A DVAC nagyon helyesen
    a miniszteri biztoshoz fordul, akt remélhetőleg igazolja a DVAC javára a mérkőzés két pontját, mert teljesen sportszerűtlen lenne, hogy a DVAC szenvedjen olyan hibáért, amiben nem ludas s ami a meccs eredményét cseppet sem befolyásolta. A pécsi közönségnek mindenesetre meg van a véleménye a BLK-ról és annak vezetőségéről.
    A két csapat az alábbi összeállításban lépett pályára:
    Grozdics — Keller, Bencze - Gálosi I, Krivitz, Szalai — Ujj, Bencze I, Muszthy, Gálosi II, Keszler II —. A BLK összeállttása: Bal — Züber, Kriván — Schwarcz, Gug, Bursi — Czolf, Pénzes, Brizsinszky, Jäger, Zurián.
    Az első félidőben mindkét csapat széteső játékot mutatott.. A DVAC játékában itt is több volt az elgondolás, míg a BLK csapkodó, tervszerűtlen akciókkal kísérletezett. Csatárai csak a 16-osig mutattak valamit, ott azonban megtorpantak.
    A második félidőben a DVAC nagyobb játékkedve és tudása aztán megpecsételte a BLK sorsát. Az első gólt Ujj érte el szép akcióból, ezt követte Keszler II. dugója, majd Krivitz lőtt gólt 11- esből, amivel a DVAC már 3:0-ra vezetett, amikor közel a befejezéshez Keszler II. beállította a végeredményt. A DVAC a mutatott játék alapján nem csak megérdemelte a győzelmet, de megmutatta, hogy a csapát formája javul.

    Dunántúl, 1940.09.03
     
  2. avatar: fgymat
    2019.04.16, 18:24 (szerk.: 2019.04.16, 18:25)
    ELMARADT A DVAC—BLK mérkőzés, mert a játékvezető nem jelent meg. így a csapatok csak barátságos mérkőzést játszottak, amelyet a DVAC győzött 4:0 arányban, Keszler (2), Ujj és Krivic.

    Pécsi Napló, 1940.09.03
    Megfellebbezte a Budapesti Labdarugók Köre az egyesbíró határozatát, amellyel 0:0 gólarányban a DVAC javára írta a BLK—DVAC mérkőzés két pontját, megállapítva ítéletében, hogy a budapesti egyesület vezetősége sportszerűtlenül járt el akkor, amikor a kirendelt játékvezető megsérülése folytán nem volt hajlandó a mérkőzésen jelenlévő játékvezetők közül egyet szükségből elfogadni és hangsúlyozottan barátságos mérkőzést játszatott. Remélhetőleg a felebbezés is a DVAC-ot igazolja.

    Dunántúl, 1940.10.03.
    Újra játszók a DVAC—BLK mérkőzést.
    Az ismeretes ügyben a felebbviteli bizottság határozata folytán, a mérkőzést újra le kell játszani.

    Pécsi Napló, 1940.11.03.
    A DVAC—BLK NBB mérkőzést, mint ismeretes újból kell játszani. A mérkőzést december 1-én kell lejátszani. így intézkedett az egyesbíró.

    Pécsi Napló, 1940.11.09
    — Nemcsak a DVAC magánügye volt az a sportvita, amely a DVAC—BLK mérkőzésének elismerése, vagy el nem ismerése körül foglalkoztatta a sportfórumokat, hanem
    az élő sport és a régi szellemből ittmaradt zöldasztalpolítika összecsapása is.
    S az MLSz miniszteri biztosa, mint annyiszor, ezúttal is megmutatta, hogy az igazságot tartja szem előtt, ennek minden vonatkozásában érvényt szerez, s nem engedi túlhatalmasodni az sport rovására a driblizők ügyeskedését. Ennek bizonysága, hogy a DVAC panasziratának helyt adott és a mérkőzést az elért 4:0-ás gólaránnyal a DVAC javára igazolta. Mint ismeretes, a szeptember 1-én lejátszott DVAC BLK mérkőzés játékvezetője megsérült és a mérkőzést Páldi játékvezető vezette le. A DVAC 4:0-ra győzött, s utána a BLK vezetői sportszerűtlenül nem ismerték el a mérkőzést bajnoki jellegűnek, nyilván a vereség hatása alatt, mert egyébként a mérkőzésen a sportszerűtlenségnek még csak nyoma sem merült fel. Az egyesbíró a mérkőzést a DVAC javára igazolta, a BLK vezetősége fellebbezett és kiagyalt indokok alapján sikerült olyan döntést kieszközölnie, hogy a mérkőzést újra le kell játszani. Ez ellen a határozat ellen a DVAC panaszirattal fordult magához a miniszteri biztoshoz, aki a Délnyugati Alszövetség szakvéleményének kikérése után hozta meg elvi fontosságú döntését.
    A szövetséghez érkezett értesítés szerint az indokolásban megállapítja a miniszteri biztos, hogy ,,a szükségjátékvezető által lejátszatott mérkőzés minden tekintetben sportszerű körülmények között bonyolítódott le, s BLK amikor elfogadta a szükségjátékvezetőt, ezzel elvesztette a jogát a mérkőzés megismételhetésére.'
    Pécs sporttársadalma, amely a sportszerűséget féltette a BLK zöldasztalpolitikájától,
    örömmel veszi tudomásul a miniszteri biztos döntését, mert az új szellem diadalát látja benne.

    Dunántúl, 1940.11.15

    Vagyis:
    A 2 pontot, 4:0-ás gólaránnyal kapta meg a DVAC.
     
  3. avatar: Sanyi-Hungaria
    2019.04.16, 15:43
    A mérkőzés elmaradt. Tabellából számolva 0-0 és a két pontot a Pécsi Dvac kapta