magyarfutball.hu

Debreceni VSC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 1 : 1 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2019.12.29, 23:13 (szerk.: 2022.01.27, 23:36)
    Debrecen—Békéscsaba 1:1 (1:1)

    Debrecen, 8000 néző V: Halász
    DVSC: Szabó — Kuchta, Vachter, Sóvágó, Lipők, Makrai, Nagy, Tóth, Kósa (Torkos, a 6. percben), Vaczlavik, Babály (Erzse, a 63. percben). Edző: Marosvári Béla.
    B.-csaba: Tasnádi — Kvasz, Láza, Schneider, Lengyel (Zsíros, a 13. percben), Paróczay, Zielbauer, Moós, Kerekes, Németh, Királyvári. Edző: Babolcsay György.

    2. perc: egy összecsapásnál Kósa megsérült, és rövid ápolás után végleg kiállt.
    5. perc: a bal oldalon elfutó Babályt a 16-os oldalvonalán belül Kvasz buktatta, a 11-est Tóth biztosan rúgta a jobb alsó sarokba, 1:0.
    14. perc: Királyvári középen elfutott, az ötösnél összecsapott Szabóval és Vachterrel — a befutó Tóth felszabadított.
    30. perc: Lengyel balról középre adott, a befutó Kvasz közelről az üres kapuba helyezett, 1:1.
    36. perc: Torkos labdája, fejes után, az üres kaput sem találta el.
    52. perc: Kerekes átkígyózott a debreceniek védelmén, tíz méterről lőtt, s a labda a közbelépő Vachter lábáról pattant szögletre.
    57. perc: Moós hét méterről fejelt a bal alsó sarokra, Szabó vetődve hárított.
    72. perc: Nagy beadását a kifutó Tasnádi Torkoshoz ütötte, a kapu üres volt, a debreceni csatár a kint álló kapus ölébe lőtt.
    75. perc: a teljesen tisztán álló Nagy Tasnádiba lőtt, a labda a kapusról Torkoshoz pattant, ő újra hibázott.

    Végig igen jó iramú, eseményekben gazdag küzdelem. A játék egyes időszakaiban a színvonal is megfelelt. Lelkesedésben egyik együttesnél sem volt hiány; a lelátón mintegy ezer csabai szurkoló buzdította csapatát.
    Jó: Vachter, Sóvágó, Lipők, Makrai, ill. Moós (a mezőny legjobbja), Tasnádi, Láza, Paróczay
    (Fülep Kornél)

    3. Békéscsaba 22 10 7 5 24-18 27
    ...
    10. DVSC 22 6 9 7 21-22 21


    Népsport, 1974. március 25. (Arcanum DT)

    A labdarúgó NB I B-ért
    Debreceni VSC - Bcs. Előre Spartacus 1-1 (1-1)


    Vasárnap reggel hol szemerkélt, hol elállt az eső Debrecenben. Délre azonban kiderült, s a szurkolók sűrű sorokban özönlöttek a DVSC Vágóhíd utcai sporttelepére, ahol délután bonyolították le a DVSC — Bcs. Előre Spartacus NB I B-s bajnoki labdarúgó-mérkőzést. Nyolcezer néző — köztük ezer csabai szurkoló — előtt Halász (7) játékvezető sípjelére kezdődött a játék.
    Debreceni VSC: Szabó (5) — Kuchta (5), Vachter (8), Sóvágó (8), Lipők (7), Makrai (7), Nagy (4), Tóth (5), Kósa (—), Vaclavik (3), Babály (3) Edző: Marosvári Béla
    Előre Spartacus: Tasnádi (6) — Kvasz (6), Láza (7), Schneider (4), Lengyel (5), Paróczai (7), Zielbauer (5), Moós (9), Kerekes (5), Németh (4), Királyvári (4) Edző: Babolcsay György
    Csere: Kósa helyett Torkos (3) a 6. percben, Babály helyett Erzse (3) a 63. percben, ill. Lengyel helyett Zsíros (—) a 76. percben.

    Csak ügy szikrázott a játék az első percekben. Hol itt, hol ott bukott el egy játékos, közülük Kósa (önhibájából) úgy megsérült, hogy a 2. percben lehozták a pályáról és rövid ápolás után végleg kiállt. Egymás után szólt Halász sípja.
    Az 5. percben a bal oldalon elfutó Babály kapta a labdát, bekanyarodott a 16-oson belülre, amikor Kvasz beérte és szerelése csak buktatással sikerült. A megítélt 11-est Tóth laposan a jobb alsó sarokba helyezte, 1—0.
    Változatos volt a küzdelem. A 13. percben Nagy szögletét Makrai éles fejessel küldte kapura, de Tasnádi kiöklözte a labdát.
    Egy perc múlva Királyvári középén kiugrott, az ötösnél — a lövés pillanata előtt — összecsapott Szabóval és Vachterral és a befutó Tóth kivágta a labdát a mezőnybe (góllal kecsegtető volt Királyvári elfutása).
    A 23. percben Moós 22 m-ről szabadot rúgott, de Kerekes hat méterről a kapu mellé fejelt.
    A 30. percben Lengyel vitte előre a labdát. Balról a kapu elé adott, a kijövő Szabó és Tóth késlekedett a közbeavatkozással és a befutó Kvasz hat méterről az üres kapuba helyezte a labdát, 1—1. (A csabai hátvéd jóvátette a büntetőnél elkövetett hibáját.)
    A 33. percben Királyvárit lesen állította meg a játékvezető, a szélső reklamált, amiért a noteszbe került a neve.
    A 36. percben Sóvágó beadását Torkos négy méterről toronymagasan fejelte a kapu fölé.

    Fordulás után, az 52. percben Kerekes egyedül elfutott, 10 m-ről lövésre lendült a lába, de a spárgázó Vachter közbelépett és a labda szögletre vágódott.
    Az 57. percben Zielbauer beadását Moós lefejelte a bal alsó sarokra, de Szabó vetődve hárított.
    A 65. percben a kitűnően játszó, sokat mozgó Moós 22 m-ről veszélyeztette a bal alsó sarkot, de Szabó újból rajta volt a labdán.
    Nem sokkal később Nagy beadását a kifutó Tasnádi kiütötte, Torkos elé, aki 17 m-ről a kint álló csabai kapus ölébe lőtte a labdát.
    Végül feljegyzést érdemel a 75. percben végrehajtott debreceni akció: Tóth-Lipők-Nagy volt a labda útja, Nagy a kifutó Tasnádiba lőtt, a kipattanó labdát pedig Torkos a magasba emelte és — Tasnádi elcsípte.

    A mérkőzésről szólva előbb álljon itt Babolcsay György edzőnek a találkozó lefújása után adott nyilatkozata:
    "Változatos jó iramú volt a küzdelem, közepes színvonalú a játék. Az eredménnyel elégedett vagyok, mert azt igazságosnak tartom.”

    Valóban nagy iramban kezdtek a csapatok és a mérkőzés első perceiben a megengedettnél is keményebb volt a játék. A szurkolók jó küzdelmet láthattak, hiszen változatos volt a találkozó, mindkét oldalon akadtak jó helyzetek is, tehát érdekesen alakult a mérkőzés. Általában a védelmek voltak a legjobb csatarészek, a debrecenieknél Vachter jól semlegesítette a veszélyesnek vélt Némethet, de dicséretesen játszott a sokat mozgó Sóvágó, Lipők és Makrai is. A támadósor eléggé gyengécskén mozgott.
    A vendégcsapat és a mezőny legjobbjának Moós bizonyult, sokmozgásos játékával többször nyitott rést a DVSC védelmén. Persze a védők is dicsérhetők, elsősorban a jól romboló és többször felfutó Láza, azután Tasnádi és Paróczai.
    Nagy volt a csatazaj a nézőtéren és kemény küzdelem folyt a pályán. Végül mindenki elégedett volt, igazságos eredmény született és a játékot kézben tartó Halásznak — a mérkőzés végét jelző sípszava után — lecsillapodtak a kedélyek. Mindenki csendben, elégedetten hagyta el a DVSC-pályát!
    (Fülep Kornél)

    Békés Megyei Népújság, 1974. március 26.
    képTóth 11-eséből útban a labda a hálóba (Kapitány Ferenc felv.)

    Hajdú-Bihari Napló, 1974. március 26. (Arcanum DT)