magyarfutball.hu

Postás - MAC 7 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1903, 6. forduló

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.08, 21:15 (szerk.: 2021.09.09, 14:43)
    Postások I. — Magyar Athletikai Club I. 7 : 0.

    Nem várt eredménynyel végződött a M. A. C.—Postás mérkőzés. A nagy formáról, melyet a győztes csapat ezúttal mutatott, senki sem álmodott. Pedig ez megvan. Nem az egész csapatban ugyan, hanem egyes játékosokban. A többiek érdeme az, hogy most már megtalálták a helyes irányt. Támogatniok kell goalképes kitűnő játékosaikat. Híven betöltik ezt a szerepet; innen van, hogy minden goal csak egyes játé­kos által kidolgozott és belőtt labda volt.

    A mérkőzés különben nagyon alacsony nívón állott; ez azonban nem a győztes csapat hibája, hanem tisztán a M. A. C.-é. Meg volt babonázva a szó szoros értelmében. Az első féiidőben legalább is három goalt könnyen szerezhetett volna, de úgy látszik lőni nem akartak, csak passzolni, azt is rosszul. A csatársor minden labdája mértani pontossággal jutott oda, a hol a kapus áll, annak kezébe, nem kellett utána egy lépést, egy mozdulatot se tenni. Mentségéül szolgál, hogy az ellenfélnek a pálya is nagyon kedvezett. A szálas alakok támadásnál testükkel tartották fel ostromaikat a védelemmel pedig a túlsúlynak ellenállni nem tudtak, ha akartak, a vége az lett, hogy elrepültek a síkos talajon.

    A mérkőzés lefolyása különben a következő volt: A támadást mindjárt a játék kezdetén M. A. C. ragadja magához; de nem sokáig tartja poziczióját, mert az ellenfél hátvédei a küzdelmet hatalmas rúgásaikkal a félvonalra teszik át. Itt folyik a játék mintegy 10 perczig, a mikor a Postás jobb összekötő egy elszaladt labda után futva azt lefogja, hatalmába keríti és belövi védhetetlenül a goalba. A M. A. C. a nem várt goal fölötti meglepetéséből felocsúdva, új erővel kezd a játékba, mintegy l5 perczig ostromolja a Postások kapuját, de eredményt a fent már elmondott okból elérni nem tud, míglen Bodor a 30-ik perczben megszerzi a második goalt.

    Kevéssel rá a Postások egy lövését az ellen­fél kézzel védi ki, az ezért járó büntető rúgás hozza a harmadik goalt.
    A második félidő a lehető legunalmasabban folyik le minden változatosság nélkül. A Postás­csapat szüntelen ostroma még négy goalt ered­ményez. Mint minden mérkőzésnek, úgy ennek is megvannak a tanulságai. Ha a Postás csapat ezen mérkőzésen mutatott taktikájától el nem tér, úgy a bajnokságra első esélye van.

    A biró igazságos volt, de nem mondható, hogy jó. Egy nagy hibája van, mint a legtöbb­nek, hogy nem ismeri, vagy legalább is rosszul ismeri az off sídet. Igaz, hogy már odajutottunk az újabbi időben kibővített football szabályokkal, hogy igazán alapos tanulmányt kell tennie annak, ki bíráskodni akar, mert az ma már egy kis tudomány. Mégis szükség volna talán, most már annál inkább off side biróra is.

    Sokkal fontosabb, mint a szigorított szabad­rúgás, mert többször előfordul és nagyobb be­folyása van a mérkőzés kimenetelére.
    Annál is inkább, mert hiszen a szigorított szabadrúgással büntetett szabálytalanságok bün­tetésére a bírónak eddig is volt módja, büntet­hette az figyelmeztetéssel, esetleg kiállítással. Vagy legalább is büntesse a biró az off sídet is szigorított szabadrúgással. Akkor a játékos maga meg fogja könnyíteni, a biró amúgy is nagyon nehéz helyzetét, mert óvakodni fog az off side-re állástól.
    A mérkőzés különben elejétől végig szép, finom modorban folyt le.

    Sport-Világ, 1903. szeptember 27.