magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Budapesti AK 0 : 1 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.05, 19:26
    BAK-NSC 1:0 (0:0)

    Üllői-ut. Biró Herzog Ede.
    Jobb volt a BAK csapata, kiérdemelte a győzelmet, de megnyerni csak bírói tévedés segítségével tudta. A második félidőben Gállos elől a mögötte futó Feldmann elrugta a labdát.
    Mind a két játékos elcsuszott, s noha Feldmann nem ért Gálloshoz; a biró mégis tizenegyest ítélt.
    A mérkőzés nivotlan volt s a labda céltalan csapkodása jellemezte. Fizikum dolgában azonban jobban győzte a BAK, amelyben egyedül Ludwig játszott igazán jól. A mérkőzés lefolyása ez volt:
    Az első félidőben a BAK játszott a széllel és végig uralta a helyzetet anélkül, hogy igazán ve­szélyes tudott volna lenni. Az NSC csak az utolsó percekben támadt szabadrugásból goalt is lőtt, de mert a labda érintés nélkül jutott a kapuba, nem volt megítélhető.
    A második félidőben a szél kiegyenlítette az erőkülőnbözetet. A 26. p-ben Gállos lefutott a labdá­val s noha Feldmann szabályosan vette el a lab­dát, Gállos elcsuszása miatt Herczog 11-est ítélt,amit Ludwig belőtt.
    Kovács tiltakozott a hibás bírói ítélet ellen s olyan sértő szavakban adott kifejezést felháboro­dásának, hogy a biró kiállította. Az NSC tiz em­berrel is felsóbbségbe került; de a csatársor goalképtelensége meghiusította a kiegyenlítést.


    Sporthirlap 1914 március 9.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.29, 23:03
    BAK— NSC 1 : 0.

    A »strugle for the life« a lélek nélkül, de mégis nagyobb rutinnal játszó Budapesti (csepeli) Atlétikai Klub győzelmével végződött a nagy ambiczióval dolgozó, de a támadó akcziók befejezése körül erős izgatottsággal küzdő nemzetiek ellen. A mérkőzésnek eldöntetlenül kellett volna végződnie, mert bármennyire gyenge játékot pro­dukált is a mezőnyben az NSC támadása, a védelem a méltán igen jónevü Burián—Kovács—Feldmann-triász oly higgadtsággal tette ártalmatlanná a BAK támadáasit, hogy az eldöntetlen eredmény mindkét klub híveit — legalább a játék képe alapján — kielégíthette volna.
    Éppen azért feltétlenül súlyos szépséghibája a mérkőzésnek, hogy a kiesés körül folyó küzdelmet a matchet vezető bíró döntötte el egy szembeötlően jogosulatlanul megítélt tizenegyes büntetőrugéssal. A BAK balszélsőjét, Gállost, lerohanás közben Feldmann az ő tipikus labdaszedési modorában megakasztja, mindketten bukdácsol­nak és felbuknak. Herzog Ede biró, miután előzőleg több erősebb esetet a BAK kapuja előtt elnézett, tizenegyest ítélt, a melyet Ludvig a rendeltetési helyére juttatott.
    A lappangó felháborodás természetesen elementáris erővel tört ki. Jó tiz perczig tombolt és fütyült a közönség és az NSC játékosai is kérdőre vonták és szemrehányá­sokkal illették a bírót, a minek vége azután az lett, hogy Kovácsot, az NSC baloldali hátvédjét a biró egy erősebb kifejezés miatt kiutasította a pályáról. A nemzetiek csa­pata elkeseredetten, óriási erőmegfeszitéssel küzdött tovább és a match befejezéséig tiz játékosa daczára is sikerült neki fölényben maradnia, habár pozitív ered­mény nélkül is.
    A véletlenül két értékes ponthoz jutó BAK csapatá­ban Ludvig, Károly és Gállos voltak a legjobbak és a György helyén szereplő Gerenday ügyes helyezkedésével is jó képességről tett tanúságot. Ludvigon tört meg az NSC mniden támadása, Károly már osak inkább a csatár­sornak leadott ideális labdáival tűnt ki, Gállos gyönyörű lerohanásaival is nagy munkát végzett.
    A nem legyőzött, csupán egy súlyos bírói tévedés­nek áldozatul esett Nemzeti Sport Club játékosai közül a védelmi triászról már megemlékeztünk. A halfsor főerőssége és Károlynak legalább is egyenrangú ellenfele egy erőteljes 17—18 éves szőke gyerekifju, Pózner, czenter- half volt. Úgy a védelemben, mint a támadásban igen elő­nyösen tűnt ki szépen kidolgozott akczióival. Intelligens és észszerű játékmodorával oszlopa volt csapatának és az ellenfél kapuja előtt is fejelt labdáival egyedül is front­ban tudta tartani klubjának különben abszolúte goalképtelen csatársorát.
    A BAK nagy fölényével kezdődik a játék. A 15. és 25. perezben sarokrúgás esik az NSC terhére, a máso­diknál Károly helyezett lövését Pózner menti. Nagy a kavarodás keletkezik az NSC kapuja előtt, de Burián ébersége, mindent megakadályoz. Egy BAK játékos handse menti fel a fekete-fehéreket az ostromzár alól, a kik támadásba mennek át, de a csatárok annyira ügyet­lenül mozognak, hogy a BAK kapusát először nem is csatár, hanem a szőke czenterhalf shotja foglalkoztatja. Ez már az utolsó perczekben volt, a mikor Gerendai a szabályosnál több lépést tesz labdával a kezében és a megítélt szabadrúgás érintés nélkül repülvén a hálóba, goalnak nem számított.
    Félidő 0 : 0.
    Szünet után az NSC van frontban s bár csatárai folyton elvesztik a legszebben elébe adott labdákat, a fáradhatatlanul küzdő Pózner remek fejeseivel ismét előreveti őket. A 15. perczben a balszélső beadását az NSC belső csatárai rendre elhibázzák. Két foul, majd egy hands szabadrúgáshoz juttatja a nemzetieket, azonban semmi sem sikerül nekik. A 26. perezben Gállos leronanása alkalmával történik a fent részletesen leirt inczidens, a melyből kifolyólag a megítélt büntetőrugásból Ludvig a BAK győztes goalját rúgja. Kovács kiállítása után Faragó áll a helyére. A játék befejezéséig azután az NSC támad, de a csatárok messziről irányított lövéseit Gerendai biztosan védi.

    Az Újság 1914 március 10.