magyarfutball.hu

Törekvés SE - MAC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 15. forduló
játékvezető : Szüsz Hugó
nézőszámok:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.28, 21:38 (szerk.: 2022.03.29, 15:26)
    Törekvés — MAC 2:1 (1:0)

    Halom-utca, 1500 néző
    Bíró:Szüsz Hugó

    Egy, már jó formákat mutatott és egy még csak tréningjének elején álló csapatot hozott össze ez a mérkőzés. E kettős körülményből folyó természetesség, hogy a győzelem a Törekvésnek jutott. Szerdai teljesítménye után tartalmasabb játékot is elfogadtunk volna a Törekvéstől, de beértük annyival is. amennyit nyujtott, mert hiszen az egész héten dolgozó munkásokból áll a csapat, akik már ezen a héten le is játszottak egy mérkőzést. A fáradtság nyomai kétségen kívül érezhető volt a csapat munkáján s csupán az első negyedórában volt az együttes friss és lendületes. Áll ez leginkább a fedezetsorra és a csatársor jobbszárnyára, mig a védelemnek mintha még használt volna a szerdai mérkőzés. Horváth annál jobban melegedett bele a játékba, mennél több feladatot róttak reá a MAC csatárai. Ugyanígy volt Csermelylyel is, mig a legjobban Hajós játékán mutatkoztak a kimerültség jelei. Hirzer—Weisz föerössége volt ma is a csapatnak s ezuttal is csak azt állapíthatjuk meg róluk, hogy a legjobb uton haladnak a válogatottság felé.

    A MAC szerencsésen tudta pótolni kocsist és Ráczot. Hogy a két öreg ágyu helyett megfelelő fiatalokat szerepeltethetett, annak az örvendetes jele, hogy végre ez a csapat is rendelkezik kellő utánpótlással. Igen ügyesen és fürgén dolgozott a MAC együttese és anélkül, hogy magasabb rendű kombinációkra törekedett volna, eléggé sűrűn jutott kedvező helyzetbe. A stílusbeli fölény a Törekvés részére volt, a szorgalom és lelkesedés azonban inkább a MAC erényei közé tartozott.

    A MAC csapatának oszlopa volt Fehér, aki legalább négy, védhetetlennek hitt góltól mentette meg csapatát. Helyezkedése, labdabiztonsaga és bátorsága impozáns, csak kirugásai nem eléggé kiadósak. Szaffka még nincs őszi formájában, Petrákovits jól helyettesítette Kocsist, a csatársorban pedig Lator és Plohl tett ki magáért a legjobban.

    A MAC kezdi a játékot, de csakhamar a Törekvés lép fel támadóan és Kautzky lövése hajszálnyira kerül a kapu mellé. A Weisz—Hirzer balszárny szebbnél-szcbb támadásokat vezet Szántó gyors lefutása már-mar góllal kecsegtet, de a beadott labdát Hirzer a kapu mellé lövi. A MAC támadásait jobbára Lator vezeti. Centerezéseit a baloldal rendre elhibázza. A Törekvés első gólja a 19. percben esett Kautzky lövéséből. Ezután is a Törekvés van frontban. Fehér két alkalommal hihetetlen bravurral ment Az első félidő utolsó negyedórája teljesen ellanyhult A második félidőben mindkét csapat erősen dolgozik az eredmény javításán. Fehérnek többször alkalma nyílik nagyszerű képességeinek csillogtatására. A 20. percben Hirzer szökteti Weiszt, aki kívülről a második gólt lövi. A MAC erősen küzd az eredmény javításán, de a balszárny tehetetlen. A MAC-nak végre a 43. percben sikerült az eredményen szépíteni Plohl éles lövése védhetetlenül a hálóba kerül.

    Sporthirlap, 1922. március 20.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.10.04, 14:29
    Halom-u. Bíró: Szüsz Hugó.

    A legjobbnak elismert védelemmel szemben csak éppen hogy megtudott birkózni a Törekvés kitűnő csatársora. Az elmúlt szerdai nagy teljesítmény után kis visszaesés volt észlelhető a belső csatárok játékán, láthatóan idegessé tette őket a MAC kapusának tüneményes védése. Pompásan működött ezúttal a két szélső: Szántó, de különösen Weisz. Ő volt ezúttal az együttes kiemelkedő embere, gyorsasága, pontos passzai, kiszámított beadása, gólralövése újabb lépéssel vezetik arra, hogy válogatott legyen. Hirzert erősen fogták, bombaszerű helyezett lövéseit pedig Fehér hárította el nagy bravúrral. A védelemnek nem igen volt nehéz helyzete mindamellett, hogy a második félidőben a megsérült Hajós helyett is dolgozniok kellett.
    A MAC abszolút tehetetlen csatársorával szemben több klasszissal jobban működött a védelme. Hatalmas munkát végzett a két szélső half, Lenz és Wiener, a labdaadogatásban azonban még mindig nem mutatnak haladást. Szaffka rendes nagy formáját játszotta ki, míg Omelka sehogysem boldogult a Weisz—Hirzer bal, szárnnyal. Külön kell megemlékeznünk Fehér kapusról; helyezkedései, érzéke, villámgyors elhatározása, vetődése csodálatra méltó. Ahogy Hirzernek a balsarokba, majd nyomban utána a jobb felső sarokba küldött éles lövéseit védte, külön tanulmányt érdemelne.
    MAC kezd, támadását könnyen szerelik. Általában a MAC a többet támadó, anélkül, hogy gólra veszélyes helyzetet tudna teremteni, pedig a Törekvés-védelem bizonytalanul dolgozik s két ízben csak a szerencse mentette meg a kaput az öngóltól. A 20. percben Weisz fut le, ideálig beadását a berohanó Kautzky védhetetlenül lövi.
    A II. félidőben már a Törekvés uralja helyzetet. Szebbnél-szebb lövések mennek kapura. Fehér önfeláldozóan véd, de nem tudja megakadályozni a Hirzer kiadásával lerohanó Weiszet abban, hogy erőteljes lövése hálót érjen.
    Közvetlenül a befejezés előtt a magára hagyott Levente lefut, beadását Plohl lövi a kapuba.

    Törekvés: Dürr—Vass, Horváth—Csermely, Hajós, Siegl—Szántó, Kautzky, Wetzer, Hirzer, Weisz.
    MAC: Fehér—Omelka, Szaffka—Lenz, Petrákovits, Weiner—Lator dr., Plohl, Abay, Levente, Boldog.

    Nemzeti Sport, 1922.03.20.