magyarfutball.hu

III. Kerület - MTK 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 15. forduló
játékvezető : Schissler József
nézőszámok:
  1. nela: 7.000
  2. Sporthírlap: 8.000
Telt ház!

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.13, 19:42 (szerk.: 2022.04.14, 10:47)
    MTK - III. ker. TVE 2:1 (1:0)

    Határ-utcai pálya, 8000 néző
    Bíró: Schiessler József

    A két heti „válogatott" szünet után , valósággal özönlött a nép a sporttelepekre, s különösen a Határ-utcába, ahova a bajnokság legérdekesebb meccse volt kitűzve. Sajnos, a pálya befogadóképessége véges, s igy csak annyit mondhatunk, hogy heringes hordóhoz hasonlóan megteltek a pályának nézöhelyei.

    . A közönség érdeklődése jogosult volt, mert elejétől-végig érdekes és változatos küzdelemben volt része. Az MTK ugyan nagy technikái fölényben volt, de ezt kiegyenlítette a III. ker. kitűnő védelmi taktikájával, lelkes rámenő játékává! és küzdeni tudásává!. A mai játék illusztrálta talán a legjobban, hogy egy kisebb technikai készültséggel rendelkező csapat is helyt tud állani kiforrottabb stílusu ellenfelével szemben, ha nem veszti el a szivét a küzdelemben. Ez az olasz és spanyol futball sikereinek a titka s ez magyarázza azt, hogy a III. ker. is végig nyitva tartotta az MTK meccs sorsát, sőt csaknem döntetlent csikart ki a bajnokcsapattól.

    Az MTK azonban, — ezt meg kell állapítanunk, — nagyon megérdemelte az egy gólos győzelmet, bár az utolsó percig kellett érte küzdenie. A bajnokcsapat ma — talán a két hetes pihenő hatása alatt -kedvvel, ambicióval és tudásának teljes kifejtésével törekedett a győzelemre és igazán csak balszerencséjén mult, (a III. ker. kitűnően működő védelmen kívül), hogv győznie nem sikerült. Az első, félidőben pl. két biztos gólhelyzetét akasztotta meg a biro sípja hajszálnyi offiszeiden.

    A csapatnak ma kétségtelenül a legjobb embere Orth volt, aki fejjel kimagaslott a mezőnyből. Különleges tudásának tárházából olyan finomságokat mutatott ma be, amelynek osztatlan elismerésre találtak a közönség minden részében. Egyet azonban meg kell állapítanunk Orth játékának a bírálatánál. Ez a kivételes képességű játékosunk ma inkább a maga gyönyörűségére játszik és ő maga nem dobja bele magát a harcba, mint régen s megelégszik azzal, hogy partnereinek készíti elő a jobbnál-jobb helyzeteket. A mai meccs két gólját is az ő pontos leadásából lőtte Siklóssi és Molnár. Kettőjüknek Orth mellett nem volt nehéz dolga, de ma mind a ketten Orth nélkül is megállották volna a helyüket. Különösen Molnár volt elemében, különösért az összjátékban vett tevékeny részt, A két szélső között messze kiemelkedett Senkey II. játéka, aki minden helyzetből nagyszerűen centerezett; labdavitelben is tart- hatatlan volt. Braunnak voltak kitűnő momentumai, de látszott a játékán, különösen a mérkőzés második részében, hogy nincsen rendben a lába. Klasszissal volt gyengébb a halfsor játéka a csatársornál; Kertész is, Vágó is tulságosan kényelmes volt, s csak Nádler agilitása volt segítségére a csatársornak. A védelemben Mandl feltűnő sok hibát csinált, Kovács ellenben — míg meg nem sérült. — kifogástalan volt. Plattkónak nem volt sok alkalma tudásának a bemutatására; a kapott gólnál kissé késett.

    A Vívók védelme minden dicséretet megérdemel önfeláldozó munkájáért. Neuhaus klasszisvédést mutatott be; a gólokat nem védhette. Harrer és Mather nem klasszisjátékosok. de ma kifogástalanul látták el feladatukat: különösen közbelépésük történt idejében és hatásosan. . A halfsor főként a zavarásra törekedett s ezt a célját el is érte. Kléber hasznos és okos játékkal a csatársort sem felejtette még ujra és ujra frontba dobni. A csapatnak ez a része kétségtelenül agilis játékosokból áll, de bizony csak Horváth benne a klasszisjátékos. ez azonban a javából való. Labdakezelése Orth-szerü, hasonlatosan okos a labdaleadása is. A többiek átlagjátékosoknak bizonyultak ezuttal is, akik közül Kovásznay és Schwitzer ígérnek a legtöbbet. A csapat a maga egészében mindenesetre biztató kvalitásokat árult el.

    A játék első felében az MTK állandó fölényben van és egymásután intézi a veszélyesebbnél-veszélyesebb támadásokat. Már az első percben lefut Senkey, beadását azonban Kertész II mellé lövi. Orth szökteti Siklóssit,_ de szerelik, az ujabb szöktetésböl Siklóssi lövését Neuhaus védi. Orth ismét Molnárt juttatja jó helyzetbe, aki gólt is lő, de Schiessler offszeidnek minősíti. (10 p.) Ezután a III. ker. első lövése megy el Schwitzer lábáról 30 méterről a kapu mellett. A III. ker. a jól funkcionáló jobbszárny révén ezután több tetszetős akciót vezet, csakhamar viszszaszorul azonban és Senkey, majd Orth kiszökései jelentenek veszélyt kapujukra. Skvarek támadásából a labda Kovács lábáról az üresen álló Morvaihoz kerül, Skvarek faultja miatt azonban lövésre nincs ideje. Kovács ekkor sérül meg és kiáll. Az MTK 10 emberrel is támad, de Molnár, majd Braun mellé lőnek. Orth szökteti Siklóssit, de a biró offszeidet itél. Kovács visszajön, ami után a III. ker. jut szóhoz, de eredménytelenül. A 41. percben Orth egy uabb, szép szöktetésével Siklóssi lejut és védhetetlen gólt plasziroz. Ujabb két Orth-akcióból Siklóssi és Braun lövését védi Neuhaus.

    A II. félidő változatosabb. Az elején MTK támad,, de Neuhaus, Molnár; Orth, majd Siklóssy lövéseit biztosan védi. A 7. percben lefut a III. ker. balszárny, Skvarek lőni akar, de mellérug. a helyén maradt labdát azonban Kovásznay élesen kapura lövi s Plattkó kissé későn vett rá magát s a labda a gólba jut. A kiegyenlités kritikus helyzetbe hozza az MTK-t, annál inkább, mert Kovács nemsokára ismét és végleg kiáll. Az MTK azonban egy bekk rendszerrel sikeresen védekezik, csatársora pedig óriási iramban támad. A III. ker. védelmét ömöriti, Schwitzert is hátravonja és tikerül minden góllövési törekvést meggátolnia. Neuhaus nagyszerűen védi közben Molnár lövéseit. A 31. percben Orth megsérül és kiáll. Kilenc ember ellen a III. ker. is szóhoz jut, s csak akkor változik a helyzet, amikor a 35. percben Orth visszajön. Ekkor azonban Braun lövi a helyzeteket, valamennyit fölé. Letelik a játékidő, a bíró azonban három perccel meghosszabbítja a labdának a Dunából való kihalászása és a sérülések miatt elvesztett idő miatt. A 47. percben lövi azután Orth pompás leadásából Molnár a sarokba helyezve a győztes gólt. A góllal egyidejűén Orth lába kiugrik s kiviszik.

    A mecscs pár pillanat mulva véget ért, amikor azutan a közönség egy része Schieszler bírót megtámadta, aki csak ugy menekült meg az inzultusoktól, hogy az MTK öltözőjébe menekült. Inzultus érte a csőcselék részéről Orthot is. A III. ker. állítása szerint a biró indokolatlanul hosszbbitotta meg a játékot, mert már a gól előtt két perccel mondotta, hogy egy- negyed perc van hátra.\" Schissler biró ezzel szemben kijelentette munkatársunknak, hogy ilyen kijelentést nem tette, ellenben a meghosszabbítást előre közölte a határbirákkal és a két csapattal. A III. ker. hír szerint az MLSz elé viszi az ügyet.

    MTK: Plattkó— Mandi, Kovács- Kertész II, Nadler, Vágó- Braun, Molnár, Orth, Silóssi, Senkey II
    III. ker Neuhaus- Harrer, Majher- Nagy, Kléber, Steinfeld- Mengl, Horváth, Kovásznay, Skvarek, Schwitzer

    Sporthirlap, 1923. március 19.