magyarfutball.hu

MAC - VAC 0 : 2 16:45

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 1. forduló
játékvezető : Schiller Gyula
nézőszámok:
  1. nela: 3.000
  2. Sporthírlap: 4.000
meccstörténelem
  1. 1923.04.29 VAC - MAC 3-0
  2. 1922.09.03 MAC - VAC 0-2
  3. 1922.06.25 MAC - VAC 1-0
  4. 1921.11.13 VAC - MAC 1-1
...részletek, összes mérkőzes »

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.01, 20:58 (szerk.: 2022.04.02, 11:42)
    VAC - MAC 2:0 (0:0)

    Margitszigeti pálya, 4000 néző
    Biró: Schiller Gyula

    A futballsport eddig szerencsésen megkiméltetett a faji gyűlölködés mérgétől és ebben része volt a MAC-nak is, amelynek komoly vezetősége sikerrel tartotta féken a szenvedélyeket. A sportnak a felekezeti izgatásoktól való mentesítése jó hatással volt kifelé a társadalomban, de a mi fontosabb, magában a sportéletben. Mától kezdve azonban aggodalommal kell látnunk, hogy a józan megfontoltság helyébe a féktelenkedés lép. A MAC—VAC mérkőzésen történt jelenetek táplálják aggodalmunkat, s késztetnek arra, hogy józanságra hivjuk föl a sportnak minden igaz baratját.
    A mérkőzés nyugodt mederben indult s nem történt komolyabb rendzavarás sem a játéktéren, sem a pályan, de a nyugalom csak addig tartott, amíg a VAC el nem érte a vezető gólját. Az addig szunnyadozó gyűlölet hirtelen lángra lobbant. Mintegy kétszáz torokból hangzott fel az „Erger-Berger“ majd más antiszemita dalok következtek és végig kisérték az egész játékot. A tüntetés ennél a még elviselhető, de helyén nem való megnyilatkozásnál nem állott meg.

    A második félidőben a VAC vezető gólját követően Schlosser valamilyen okból belépett a pályára. A MAC-nak két tagja utánanyomult és kituszkolták s a jelenetet a tribünről pokoli zsivaj, káromkodás és gyalázkodás kísérte. A közben megérkezett rendőrök sorfala között hagyta el a pályát Schlosser s védett helyre menekült. A feldühödött tömeg helyette egy fiatalembert támadott meg, akinek a ruhája olyan szinü volt, mint a Schlosseré és azok az ütlegek, a melyeket a VAC trénerének szántak, az illetőre hullottak. Ennyit a mérközés külsőségeiről. Mindenki elbírálhatja a maga gusztusa szerint.

    Á mérkőzés maga eléggé nívós, változatos és érdekes volt. A MAC lényegesen erősebbnek mutatkozott, mint aminőnek az előzetes hirek alapján gondolni lehetett. Hogy mennyire erős ellenfele volt a VAC-nak, illusztrálja a MAC javára mutatkozott 4 : 0 kornerarány. Mindkét csapatban inkább a védelem elégített ki, erőteljes, egészséges játékával. A csatársor mindkét oldalon puha volt és bizonytalan a kapu előtt. Áll ez főképen a MAC-ra, amelynek jóval több gólhelyzete volt, mint a VAC-nak, de hiányzott csatáraiból az önfeláldozás, a mi az ellenfél védelmének tulságos respektálásában is megnyilatkozott. A VAC első gólja összjátéknak volt a szülötte, a második azonban már kevésbé értékes, mert Boros II. egyéni játéka hozta meg.

    A VAC támadásával indult a játék és Fehérnek nyomban alkalma nyilik szép védésre: Boros lövését kiütéssel menti A 13. perc kornert hoz a MAC-nak, majd a 23. percben Varga lövését Fischer kornerre menti, A 24. percben ismételten korner a MAC javára. A változatos élénk félidő a mezőny közepén végződik. A második félidő VAC-támadások jegyében indult és tartott huzamosabb ideig. A 19. percben Jocke, a következő percben Breuer II. lövését Fehér klasszikusan védi. A 25. percben Breuer II. átadásából Lébi közvetlen közelről lövi a VAC vezető gólját. A gól után drvaságokba csap át a játék. Jancsár kirívóan fellöki Grün- blattot, a tribün egy részének tetszésnyilvánításától kisérve.

    A hangulat lecsillapitásának érdekében erre Zsarnóczay János a MAC futballigazgatója a pályára lépve, személyesen igyekszik a hevesvérű játékosokat lecsillapítani. A 35. percben Boros II a fél pályáról indulva, kicselezve a vedelmet, a kapuból kifutó Fehér mellett a VAC második gólját lövi. Ezután perceken át a MAC támad, de korneren kivül, pozitív eredményt elérni nem tud. A győztes csapatban egyénileg Grosz, Grünblatt, Móra és Breuer II játéka emelkedett ki. Fischemek csak két komolyabb alkalma volt, ezekben azonban helyt állott. A MAC csapatából elsősorban Fehért kell kiemelni, akinek ma ismét kitűnő napja volt. A védelemben Jancsár, a fedezetsorban Kocsis és a csatársorban Szalai játékát illeti dicséret.

    VAC: Fischer — Gross, Singer — Grünblatt, Móra, Hermann—Greif, Breuer II., Boross II., Jocke, Lébi.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szatfka— Lenz, Kocsis,Weiner—Boldog, Omelka, Vargha, Szalay, Levente.

    Sporthirlap, 1922. szeptember 4.
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.11, 17:51 (szerk.: 2018.10.11, 17:52)
    A MAC megóvta a VÁC elleni mérkőzését és annak megsemmisítését kéri.

    A sok port fölvert MAC-—VÁC mérkőzés a pályán és környékén még nem nyert befejezést, hanem az MLSz előtt lesz folytatása. Legújabban a MAC azzal fordult a szövetség intézőbizottságához, hogy a VÁC elleni mérkőzését semmisítsék meg és annak újrajátszását rendeljék el, mert szerintük Schiller Gyula szöv. biró
    1. egy jogos 11-est a MAC javára nem Ítélt meg,
    2. pedig a kapott gólok egyike feltűnő off-side helyzetből éretett el.
    Az MLSz intéző bizottsága szerdán este foglalkozott a MAC óvásával. Az intézőbizottság az óvást a Schiller Gyula biróra vonatkozó részek megállapítása végett áttette a bírák bizottságához.

    Zsarnóczay Jánosnak azt az indítványát, hogy az újpesti pályára csak az UTE vihesse ki ellenfeleit, a bizottság elvetette.

    Prágai Magyar Hirlap, 1922.09.15
     
  3. avatar: erdosor
    2018.10.10, 17:54 (szerk.: 2018.10.11, 17:51)
    Margitsziget. Biró: Schiller.

    Ez a mérkőzés újabb iskolapéldája volt annak, hogyan ölik a bírók lassan, de biztosan a labdarugó sportot. Schiller biró olyan off-side gólt rugatott a VAC-cal, amiért egy bírójelöltet örökre eltiltanának a vizsgától. Az egész tribün szemtanúja volt ennek a végzetes bírói tévedésnek, amely egyedül felelős azokért a kínos jelenetekért, amik a pályán s azonkívül lejátszódtak. Szerencsére a pályán hamar helyreállt a rend, ami Zsarnóczay erélyes közbelépésének köszönhető, pedig Schlosser tréner felesleges fellépése már-már botránnyal fenyegetett. A nézőtéren uralkodó izgalmat a guny-dalok levezették, ugv hogy komoly incidens nem történt.
    A meccs a labdarúgás szépségeivel nem nagyon szolgált, ellenben változatos és élvezetes volt — az első gólig. A MAC-nak védelme volt biztosabb, viszont a VAC-nál a csatársor játszott jobban. A biró Justizmord-ia után nem lehetett játékról szó, a szárnyaszegett MAC-csapat esztelenül csapkodott jobbra-balra s a VAC csak azért nem tudott javítani az eredményen, mert maga is érezte annak igazságtalan voltát.
    A MAC-ban Fehér újra kitűnő volt, két biztos gólnak látszó lövést védett abszolút tökéllyel. Jók voltak Szaffka és Jancsár. de a halfsor is kitett magáért. A tartalékos csatársor gyenge játékot produkált.
    A VAC-ban Móra, Grünblatt, Boros II. és Lébi játéka érdemel dicséretet. Hermán túlsókat beszél.
    Változatos I. félidő után, amelyben a MAC veszélyesebben támadott, a II. félidő 26. percében a feltűnően off-side-on álló Breuer II., a szintén off-side-on álló Lébihez passzol, aki a tiszta helyzetben könnyen gólba helyezi a labdát. A második gólt Boros gurította, pár lépésről, egyéni lefutás után.
    Kornerarány 5:1 a MAC javára.

    VAC: Fischer—Gross, Singer—Grünblatt, Móra, Herman—Greif, Breuer II., Boross II., Jocke, Lébi.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Kocsis, Weiner—Boldog, Omelka, Varga, Szalay, Levente.

    Nemzeti Sport, 1922.09.04.