magyarfutball.hu

Újpest FC - Sabaria LSZ 4 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 15. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.12.03, 21:06
    Ujpest—Sabaria 4:0 (1:0)

    Körülbelül 4000 főnyi közönség volt kíváncsi a hűvös, erős szélben a négyhónapos túráról visszaérkezett Sabariára.
    Előbb a Sabaria jön a pályára. Tapssal fogadják őket. Szemre nagyon jól fest a csapat, lesültek, meghíztak Dél-Amerikában, kondíció tekintetében tehát nincs hiba.
    Magyar János bíró sorsol, Fogl III. és Prém asszisztálnak neki és a sors Prémnek kedvez.. A Sabaria kapja a nagy szelet segítségül. A két csapat így áll fel:
    Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz, Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer, Spitz, P. Szabó.
    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Hajós, Vámos, Bass — Kása, Holzbauer, Stofián, Povolny, Buresch.
    Széllel hátban játszanak a szombathelyiek, mégis nagy Ujpest-fölénnyel indul a játék és ha a Sabaria-védelem nem állana olyan kemény legényekből, Ströck már az első percben gólt rúgna. Egymásután a legjobb helyzeteket paccolja el az állandóan 16-oson tanyázó ujpesti csatársor, igaz, hogy a szombathelyi védelem keményen áll a lábán. Nagy a szokott erélyes, Prém jól szerel és Weinhardt a legjobb formájára emlékeztető stílusban véd. A sok elszalasztott helyzet után P. Szabó tisztára verekszi magát és hat méterről élesen helyezve lő, de Weinhardt szenzációs elvetéssel parírozza a már gólnak látszó lövést. Már tíz perce folyik a játék, Weinhardt brilliánsan védi Auer, majd Ströck lövését és felhangzik a tribünökön : — Megvan a válogatott kapus! Ujpest csapatában Borsányi játszik kiválóan. Ő a mezőny legjobb embere. Határozottan válogatott formában van.
    Tizenöt perc! A Sabaria sehol sincs, de az ujpesti gól csak nem akar megszületni.
    Az első kornert a Sabaria szerzi a 16. percben, Holzbauer lövésére Fogl II. teszi be a lábát. Feltűnik újra Borsányi kitűnő játéka.
    A következő felemlítésre méltó esemény: Auer remek helyezett fejese és Weinhardt brilliáns védése, ahogy a már gólnak látszó labdát fogta. 24. perc: Most sorozatos Ujpest támadások után a Sabaria újabb kornert szerez a 27. percben, de Holzbauer gáncsolja Achtot és a bíró faultot ítél. A Sabaria-védelemben főleg Prém kitűnő szerelőmunkája tűnik fel. Ujpest tovább támad, de csak Bass öngólízű hátraadása veszélyezteti komolyan a kék-sárga kaput. Ujpest újabb kornert szerez a 34. percben. Ströck fejesét Weinhardt kiöklözi és ebből Spitz, Auer tologatnak, majd kapu mellé kerül a labda. Végre a 35-ik percben megszületik Ujpest első gólja.
    Borsányi szökteti Ströcköt, szép beadását Wetzer készül fejelni, de Weinhardt kifut a 16-osra és fejéről leöklözi a labdát. Ezt Auer kapja, kidriblizi a ráfutó Weinhardtot és Prém mellett beteszi az üres kapuba. 1:0.
    Weinhardt első hibája! A második rossz kifutásra is majdnem gól lesz. Ströckre fut rá könnyelműen, de az üres kapu előtt a védelem tisztáz.
    A 38-ik percben P. Szabó rúg újra kornert. Auer szenzációs fejesét Weinhardt elvetődve fogja. Ez megint remek védés volt! Még néhány Hajós-fault és Spitz fölélövés és vége a félidőnek.
    A szél a második félidőben természetesen a Sabaria ellen fúj, mégis nagy elánnal kezd, Stofián a kaputól 3 méterre ront. A 3-ik percben P. Szabót kornerre szerelik, ebből újra Auer fejel, de fölé. A Sabaria jobban játszik, mint az első félidőben, de nem megy semmire a Foglok ellen. A 12-ik percben Fogl II. büntetőt rúg ebből Nagy hendszet vét, körülbelül
    18 méterre van a labda a kaputól. A szombathelyiek sorfalat állnak, de Auer éles, helyezett!: labdája rést talál a bal sarokban Weinhardt mellett. 2:0 az Ujpest javára!
    Prém a bírónál protestál, Magyar meghallgatja a határbírót és nem vonja vissza a gólt.
    A Sabaria kezd túl erélyesen játszani. Ebben Stofián viszi el a pálmát. A bíró kapkod, hibát hibára halmoz, nem tudja a meccset tartani. A 21-ik percben Acht kornerre véd egy kapuralövést. A Sabaria kornerét Bass kapufának fejeli. A kék-sárgák egyetlen komoly gólalkalma! Taccsolás után Spitz és Wetzer viszik a labdát, Wetzer gólt is lő, de a bíró percek mulva annulálja az eredményt, mert a Sabariának kellett volna taccsot dobni és a Sabariával középen taccsot dobat.
    Stofián egymásután fautol. Egyik faultja után Fogl II. áll a labdának és 30 méteres éles lövéssel Weinhardt kezei közt gólt lő a szél segítségével. 28 perc, 3:0!
    Ezzel Weinhardt végleg leégett, Stofián és Fogl II. közt állandó harc folyik, amelyben Stofián a támadó fél. A Sabariában Powolny és Holzbauer helyet cserél. De így se megy a játék.
    A 38-ik percben esik a játék legszebb gólja. Ströck gyönyörűen elfut, noha Prém erősen nyomja, laposan, pontosan centerez, Spitz odateszi a fejét és máris bent táncol a labda védhetetlenül Weinhardt hálójában. 4:0.
    Iskola-gól. Még egy Auer-kapufa és egy mellbeteg Powolny-lövés és hétperces rakkolás után vége a meccsnek.

    Sporthirlap, 1929. április 8.