magyarfutball.hu

Bástya FC - Újpest FC 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.23, 18:15
    Ujpest-Bástya 2:2 (2:2)

    A szegedi mérkőzésnek szokatlanul nagyszámú, mintegy 5000 főnyi közönség adott keretet.
    A mérkőzésre így álltak fel a csapatok: Bástya: Siflis — Weiglhoffer — Emmerling — Simóka, Tóth, Kronenberger — Varga, Wahl, Possák, Ölvedy, Solti. — Ujpest: Acht — Fogl II., Fogl III. — Borsányi, Lutz II., Wilhelm — Ströck, Auer, Wetzer, Spitz, P. Szabó.

    Ujpest kezd.
    ám a labda hamar a szegedi csatársorhoz kerül, s a kiugró Varga máris dolgot ad a Fogloknak. Fogl II. felszabadító rúgása frontba küldi P. Szabót, Weiglhoffer azonban biztosan szerel. Possák ad először dolgot Achtnak, majd Solti beadása kerül Varga lábáról a kapu fölé. Ez az attak már elárulja a szegedi csatársor nagy eleven erejét, amely a 11. percben gól alakjában robban ki.
    Varga a félvonalról megszökik, a 16-osról centerez, a labdát Possák kapja és nehéz szögből élesen vágja a balsarokba (1:0).
    Kezdés után újabb Varga-centerezés, Wahl fedezetlenül áll, de két lépésről a kapu fölé lő. Most felélénkül az ujpesti csatársor, Wetzer szabadutat talál, Siflis kifut és az ujpesti center, — hogy ne hagyja Wahlt szégyenben, — az üres kapu fölé lövi a labdát. Tíz percig hullámzó a játék, azután ismét Ujpest rohamoz.
    A 19. percben P. Szabó labdája Auer — Spitz —Wetzer— Auer utat tesz meg s végül Auer három lépésről védhetetlenül belövi a kiegyenlítő gólt (1:1).
    A gól után a szegedi csatársor ismét rákapcsol, Varga kiugrik, de Fogl II elfaultolja. Weiglhoffer szabadrúgása Fogl II.-ről kornerre pattan, Solti sarokrúgásából újabb korner, majd Tóth lövése következik, amelyet Acht bravúrosan tol újabb kornerre.
    A 25. percben következik be a fentebb említett izgalmas jelenet. Fogl II. fellöki Wahlt
    a 16-oson belül, ám a bíró nem ad 11-est, hanem szabadrúgást ítél a 16-os vonalról. A szegedi közönség egy része erre fenyegető módon a pályára nyomul, amelyet a rendőrök tisztítanak meg. Közben az ügyeletes rendőrtisztviselő felszólítja a bírót, hogy erélyesebben vezesse a mérkőzést, mert ha az „életveszélyes” játék folytatódik, beszünteti a mérkőzést. Majorszky udvarias formában figyelmeztette a rendőrtisztviselőt, hogy a rend biztosítása a pályán a bíró feladata, ezzel azután véget is ért a mintegy négyperces izgalom és folytatni lehetett a játékot. A zavarcsináló szabadrúgás a kapu fölé kerül, majd 5 percig Ujpest támad, hogy a 21. percben megszülessék a második szegedi gólt tizenegyesből.
    Solti beadásából Ölvedy körül tumultus támad, közben Fogl II. kézzel leüti a labdát. A 11-est Weiglhoffer olyan erővel lövi, hogy Acht, bár fogja, kiejti és a ráfutó Weiglhoffer most már a hálóba továbbítja (2:1).
    Ujpest csatársora hatalmas rössel nyomul most fel, a 43. percben P. Szabó centerez és Wetzert a ráfutó bekkek elnyomják. Ez is 11-es, amelyet P. Szabó a kapuba lő, de a bíró újrarúgatja az újpesti csatárok beugrása miatt. P. Szabó második lövése is sikerül és megvan a kiegyenlítés (2:2).
    A második félidő első perceiben máris kezd kidomborodni Ujpest fölénye, amely egyre fokozódik és nyomása mintegy 30 percig nehezedik a szegedi kapura, Ströck a kezdeményező, kétszer is megközelíti a Siflis kapuját, de a szegedi bekkek mindkétszer szerelik. Azután Spitz kísérletezik, előbb egyéni áttöréssel közelíti meg a kaput, de két lépéssel föléje lő, majd ugyanezt a "bravúrt" megismétli Borsányi szabadrúgásából. A 20-ik percben végre Siflistől is látni egy parádés védést, amellyel a peches Spitz éles lövését parírozza.
    Ujpest támadófölényének megszűntét Possák mesteri kiszökése jelzi. A center elhúz Fogl II. mellett, hatalmas lövést ereszt meg, ám Acht a levegőben úszva, elfogja a bombát. (Ez volt a meccs legjobb jelenete.) Ismét Possák tör ki, Fogl II. fellöki a 16-oson belül, de nincs 11-es. Ströck leadása a szegedi kaput hozza veszélybe, Spitznek azonban most sincs szerencséje, a labdát a kapu mellé fejeli. Hogy egalizálva legyen ez a baklövés, a túlsó oldalon Varga jó leadását rontja el Wohl rossz lövése. A Bástya a hátralévő időben a döntetlen eredmény biztosítására törekedett.

    Sporthirlap, 1928. december 3.