magyarfutball.hu

Hungária FC - Nemzeti SC 4 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 9. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.21, 22:53
    Hungária—Nemzeti 4:0 (2:0)
    A Hungária gólképes csatársorával biztosan győzött a gyenge csatársorú Nemzeti ellen
    Góllövő: Skvarek, Haar, Kléber, Haar
    Hungária-út. Bíró: Kann. 6000 néző.
    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Véber, Schneider — Haar, Molnár, Barátky, Skvarek, Hirzer. Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odry, Bartos — Rémay III., Rémay II., Kautzky, Horváth, Czétényi.

    Nemzeti Sport, 1928. november 26.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.11.21, 22:46
    Hungária—Nemzeti 4:0 (2:0)

    A közönség — volt vagy kilencezer ember — úgy ment ki a pályára, hogy derby-mérkőzésre váltotta meg a jegyét. Nemcsak azért avanzsált ez a meccs derbyjellegűvé, mert a bajnoki tabella így mutatta, hanem mert a liga két veretlen csapata ütközött meg.
    A Hungária-csatárok formás akciókat vezetnek, Szendrő 1—2 hibát vét, majd felbukkan az első vaskos tévedés: a kiszökő Molnárt faultolják, a csatár tovább megy, de a bíró megállítja és szabadrúgást ítél a Hungáriának. Amire megszületik a legújabb futball-szakkifejezés:
    a bíró „visszafújta“ a támadást.
    A fegyelem is lazul, durvaságok esnek, Török viszi a vezérszerepet, de Skvarek se hagyja magát és a kifutó Gallinát úgy szájon rúgja, hogy menten megered a vére. A játék tovább megy. Meglepetéssel konstatáljuk, hogy Mandl milyen nagyokat rúg s Kleber is egyre emelkedik, igaz viszont, hogy a Nemzeti-csatárok ezúttal nem sokat érnek. Az őszi szép játékok után alig lehet rájuk ismerni. Nem úgy azonban Odri. A „Jocker” pompásan működik, vitézül tartja a játékot, ameddig tarthatja. Mert Gallina kapuja már közelharcban áll, a kis kapus állandóan harcol a labdáért és ugyancsak kitünteti magát. Ám a 23. percben
    Molnár remek akciója után befelé surran Haar centere és Skvarek közelről a kapuba kanyarítja. Megvan az első gól! Török elég sportszerűtlen közelharcba keveredik Hirzerrel, aki viszont azzal fizet, hogy a 27. percben taccsdobás után
    hirtelen centerez és a Szendrő mögé bújó Haar előrekanalazva valósággal belopja a gólba a labdát.
    Észre sem vették, hogy Haar ott van. Most egy sor fault esik, rendre a Hungária ellen, bár a szabálytalanságok egyforma sűrűn esnek mind a két oldalon. Gyors egymásutánban három Hungária-csatárt „fúj vissza” a bíró elég jó helyzetből, mivelhogy némileg faultolták őket. A szélen a két parányi ember, Haar és Bartos állandóan gyúrják egymást.
    Molnár viszont azzal tűnik ki, hogy szerfölött szorgalmas, küzd és régi szép napjaira emlékeztetően illeszkedik a játékba. A félidő vége langyos, a Nemzetiek támadásai meggyarapodnak. Két korner esik, egyikből meleg helyzet alakul, de Ujvárinak szerencséje van, Horváth fejese a kapu mellé megy.
    Szünetben is a bírót szidják, azután meg néhány erőtlen és tervszerűtlen Nemzeti-akció fejlődik, míg a 8-ik percben váratlanul kapura lő Barátky, amiből korner lesz.
    Hirzer átmegy a jobbszélre a kornert rúgni és a szépen csavart labdát Kléber a homlokával élesen csapja a léc alá.
    Nagyon megtöri a Nemzetieket a gól, Gallina el is hagyja zavarában a kaput és csak hajszálon múlik, hogy Haar nem rúg újabb gólt. Egy akcióval később, a 12. percben
    Szendrő lábáról lepattan a labda. Haar kiszökik és félmagasan remek gólt lő az ellenkező sarokba.
    Ujabb roham következik, Hirzer kitör, a két Nemzeti-bekk egyszerre vág elé és a következő pillanatban Hirzer hatalmas bukfencet csinál a levegőbe. Égbekiáltó tizenegyes, megáll minden, amikor végre fúj a bíró és a félpályáról hendszet ítél, mivel Kléber sípjel nélkül felkapta a labdát. A közönség harsog a felindulástól.
    Az eset a Hungáriát deprimálja és visszaesik. Két Nemzeti-korner adódik, mert Kocsis még a gyenge Rémay-testvérek ellen is sok hibát ejt. Czétényi végre észrevéteti magát egy jó lövéssel, ami a kapu fölött csúszik el. A depresszió nem tart sokáig, a Hungária csatársora, visszatereli a játékot, Skvarek kitör, - a bíró viszszafújja, mert faultolták a csatárt! Odri szabadrúgást rúg, Ujvári szépen lehúzza. Hossó szabadrúgását kivetéssel védi és a feltörő Rémay II. elől újabb előre vetéssel hárít. A Hungária-kapusnak ragyogó akciója! Most a Nemzeti támad, de a Hungária-bekkek könnyen szerelnek. Még két szép Ujvári-védés és a játéknak vége.
    (Az összeállítások így alakultak:
    Hungária: Ujvári — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Schneider — Haar, Molnár, Barátky, Skvarek, Hirzer. — Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Odri, Bartos — Rémay III., Rémay II., Kautzky, Horváth, Czétényi.)

    Sporthirlap, 1928. november 26.