magyarfutball.hu

Vasas SC - Nemzeti SC 0 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 10. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.16, 18:11
    Vasas—Nemzeti 0:0
    Kemény védelmek, puha csatársorok, mérsékelt színvonal, reális eredmény
    Béke utca, 2000 néző. Bíró: Magyar.
    Vasas: Bereczky — Kuti, Rózsa — Remmer, Burger, Kiss — Jeckl, Brunecker, Dán, Egri, Stanzl. Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Buza, Belcsik — Rázsó, Vadas, Szenes, Bihámy, Czétényi.
    A Nemzeti kezd, Rázsó jól ad be, de azután jön a Vasas s a közönség harsány tetszészajjal fogadja Egri lövését, bár mellé megy. Stanzl ügyeskedik, Flóra kornerre szerel. A kornert az 5. percben Stanzl irányítja a jobbról, a tolongásból Gallina éles labdát kap, kiüti, közben Hossót faultolta Dán.
    A Nemzeti játszik stílusosabban, a Vasas a lendületesebb.
    Dán szökik néhányszor veszélyesen, a másik oldalon viszont Bihary lő emberbe, Rázsó mellé. A 11. percben Dán 16 méterről pompás magas lövést küld a kapura, Gallina előírásosan húzza le. — Jaj de szép! — sóhajt a Vasasközönség joggal és némi mélabúval.
    A játék élénk és változatos, de nem túl pontos, mert a játékosok csúszkálnak kissé. Kiss Gábor könnyelműsködése majdnem bajt hoz, azután Stanzl jó szabadrúgása kerülgeti a felső sarkot. A lendületes Vasas-akciók végén Gallina egészen könnyű labdákat kap, viszont Bihámy csak kapu mellé tud lőni szép egyéni akciója végén. A 20. percben nagyon veszélyes a Nemzeti. Vadas átemeli a labdát Kuti felett, Szenes tisztán fut, de Bereczky jól jön ki s a lövés benne akad. Most Czétényi elé kerül a labda s a szélső is lő, az üres kapura, de Kuti a legjobbkor érkezik s ő is bele tud talpalni a lövésbe.
    A Nemzeti-roham még nem lankad, Rázsó támad, elhúz Kuti mellett, aki elesik s estében kézzel érinti a labdát.
    A Nemzeti 11-est reklamál.
    A következő percben a Vasas támad, Gallina labdát fog, közben Flóra fellöki Stanzlt.
    Most a Vasas reklamál 11-est.
    Épp oly kevés alappal. Remmer könnyebben megsérül, azután a két volt Hungarista, Remmer és Bihámy „dörgöli” egymást. Stanzl és Dán jól támad, Dán a 6-osig cselez, de ott belépnek a lövésébe. 26. perc: Jeckl lő fölé, majd Magyar kelt feltűnést késői fütyüléseivel.
    A játék változatos, mozgalmas. Egri lő messziről, aztán a védő Gallinát zavarja Stanzl s ezért van némi izgalom. Most jó Nemzeti-rohamok jönnek: Vadas lövése mellé száll, de azután
    Szenes ragyogó 16 méteres bombáját szép lehúzással kell Bereczkynek kihalásznia a felső sarokból. A Vasas támadna, de Jeckl nincs a helyén s újra Vadas ugrik ki a másik oldalon, tisztán fut, de — bár sokat ígér a helyzet
    -közelről mellé bombáz. Kiss, megint könnyelműsködik,
    azután a Jeckl—Brunecker-szárny kezdi magát észrevétetni, Rázsó fut, de Rózsa lohol a nyomában s a szélső pánikszerűen centerez. Bereczky kifogástalanul húzza le Török hosszú szabadrúgását, majd jól vándorol a labda a Nemzeti-csatárok lábán, de Vadas lövésébe megint belelépnek. Remmer fut le a jobbszélen, nehezen szerel a Nemzeti-védelem. A végén Vasas-finis:
    Dán a 6-osról keresztbe lő, Stanzl hiába dobja rá magát a labdára a kapu torkában, nem éri el, Még Brunecker is lő, labdája arasszal gurul el a léc mellett s vége a félidőnek.
    Az ülőhelyoldalon felhangzik a Tempó Nemzeti! Rá rögtön felel az állóhelyoldal: Tempó Vasas! Utóbbi erősebb s így érthető, ha a honi csapat szót fogad: a Vasas balszárny támad. A heves iram első áldozata Stanczl, megrándult bokája kétperces masszázsra szorul. Török vezérletével a Nemzeti-védelem jól állja a harcot. Előbb a Nemzeti, aztán a Vasas ér el kornert, de egyik sem megy sokra vele. Rázsó jól szalad, rosszul ad be és folytatódik a Vasas-iram.
    Stanzl nagy bombája félméterrel zúg a kapu fölé,
    azután a szélső jó passzát Dán, lövi rosszul. Újabb Vasas-korner, ebből sem lesz semmi. Vadas lő messziről Bereczky kapuja fölé. Kicsit csapkodtak az ellenfelek, egy Vasas-drukker be is kiált:
    — Burger, ne olyan magasan!
    Török kornerre ment, Stanzl kornerjét Gallina kiüti. Dán főlé emeli.
    Erős, sőt fokozódik a Vasas-nyomás.
    Remmer 25 méteres szép lövését Gallina nehezen tolja a sarokból kornerre. A kornert Gallina elvéti, Egri azonban emberbe lő. Brunecker is gyengén vizsgázik lövésből. A Vasas enged az iramból. A 17. percben Vadas lő fölé s most változatosabb a játék.
    Rózsa „keni” Szenest, amit ez Burgernek ad vissza
    A 25. percben erősítést kap a Vasas-közönség: megnyitják a kaput az ingyen publikum előtt. Azért így is a Nemzeti támad. Rózsa nagy lyukat rúg, Czétényi megszökik, de a beadása túl erős. Még tart a kavarodás: Bereczky öklöz, Buza fölé lő. Most megint iramot diktál a Vasas, izgalmasan pattog ide-oda a labda a 16-oson, de a nagy tolongásban nincs helyzet. Stanzl fut el, Török ment. Utána Dán ad be jobbról, de a baloldalon nincs egy Vasas-csatár sem. Rózsa magasra emelt lábbal, életveszélyesen talpal, a bíró fuj. A 33. percben
    Stanzl lendületesen fut el, a lövésébe belelépnek, de az így is ravaszul perdül s az elcsúszó Gallina mellett kevéssel kerüli el a sarkot. A kornert heves kavarodás követi, a Nemzeti szívósan védekezik. A 35. percben Bihámy lő mellé, majd Egri távoli lövése állítja könnyű feladat elé Gallinát. Rázsó összeszedi minden bátorságát, finoman átjátssza Rózsát és szaladna, de a bekk csúnyán elgáncsolja.
    — Szegény Rázsó! —mondja valaki részvéttel. — Egyszer próbál elmenni a Rózsa mellett s akkor is pórul jár.
    Gyors Nemzeti-támadás veszélyes. Czétényi a vonalról hátraad, de a három belső mögé. A 41. percben
    Rázsó szépen elfut, pontosan adja a labdát a tiszta balszárny elé, de Bihámy és Czétényi addig tétovázik, amíg Remmer közbe nem lép s fel nem szabadít.
    A 44. percben ki kell cserélni a labdát: a közönség javasolja a csapatok és a bíró kicserélését is, mert úgy talán még lehetne valami. Rázsó faultolja Rózsát, ez az esemény nagy feltűnést kelt. Valaki azonban leinti a csodálkozókat:
    — Néha a Muci ismer. De csak az utolsó percben. Akkor már nem kaphatja vissza.
    Valóban, még Bereczky ejt ki egy magas labdát, de ideje van javítani is és vége a meccsnek. Gól nélkül.

    Nemzeti Sport, 1930. november 30.