magyarfutball.hu

Újpest FC - Sabaria FC 2 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 8. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.12, 23:14
    Sabaria—Ujpest 4:2 (3:2)
    Két tizenegyesből semmi, két tucat helyzetből csak két gól, viszont féltucatból négy, — ez a futball
    Góllövő: Avar, Borbély, Avar, Kovács II., Iglódy, Kovács II.
    Ujpest, 1000 néző. Bíró: Gombos.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Prém — Sárközi, Vámos, Bass — Iglódy, Borbély, Kovács II., Hollós, Belkó.
    Ujpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Szalay, Vig — Török, Avar, Sólyom, Spitz,
    P. Szabó.
    (Meccs előtt Ujpest öltözőjében az újonc Szalayt illeti a figyelem. A lányosképű volt amatőrválogatott láthatólag meg van illetődve az új feladattól.
    Sólyom nem érzi jól magát. — Csak becsületből vállaltam a játékot, nehogy azt higyjék, hogy régi csapatom ellen nem akarok játszani.
    A bíró kiléte csak az utolsó pillanatban derül ki. — Meglepetés! — ez a megjegyzés, amikor kitudódik, hogy Gombos, a fiatal bírói gárda tagja a kiküldőtt.
    A helyválasztásnál Vámossal szemben Fogoly III.-nak kedvez a szerencse s ő a széltől támogatott oldalt választja. A Sabaria kezd s az első lendületes támadás már Aknainak ad munkát. Ujpest is élénken válaszol, formás támadásokkal. Szalay első labdáit hibátlanul játsza meg s a lelkes ujpesti közönség nem fukarkodik a tapssal. A 4. percben Vig beadása a 6-oson álló Sólyom fejéről Avar elé esik s a gólzsák közeli lövése védhetetlen. (0:1).
    Ujpest a közönség lelkes biztatása mellett rohamoz. Szalay szép zsinórpasszát P. Szabó kapja, elhúz Kovács mallett, a vonalról hátragurít s a berohanó Spitz biztos helyzetében csupáig fölé lő. Hüledezik az ujpesti közönség, pláne mikor a szinte bekövetkezett 2:0 helyett a 8. percben Belkó lapos kornere középre csúszik a lábak között s Horbély kapásból ballal úgy becsavarja, hogy csak úgy csattan. (1:1).
    Jo iramban folyik a meccs tovább. Ujpest támad, de a csatársort az amúgy is túlóvatos bíró sokszor állítja meg orszájbon. Ujpest elégedetlenkedik, de azután a Sabaria-támadások során kiderül, hogy a bíró elve: inkább öt szabályos támadást lefújni, mint egy lesállást elereszteni. Mozgalmasan folyik a játék. Eredményt a 21. perc hoz: Borsányi szabadrúgását Sólyom jobbra fejeli s
    Avar 10 méterről kapásból úgy bevágja, hogy Vermesnek a bomba majd elviszi a fejét. (1:2).
    Most nagyon erős az ujpesti nyomás. Korner után szenzációs kavarodást rendeznek az ujpesti csatárok a szombathelyi kapu előtt. Ujra, meg újra a kapu elé hajtják a labdát, ahol újra, meg újra a gólvonalon folyik érte a birkózás. A végén Spitz a 6-osról lő, de a lábakban elakad a labda. A Sabaria-kapu felszabadul s már az első szombathelyi roham is veszélyes, a következő pedig, a 25. percben: egyenlítés! A szombathelyi jobbszárny támad, Borbély bead, a lapos labdára egyszerre érkezik Hollós és Aknai, az összecsapásból a labda lassan gurul az üres kapu felé,
    Kovács II. ugrik utána és meggyorsítja az útját. (2:2).
    Most esedékes az újpesti vezetőgól s valóban P. Szabó újra mesésen fut el, Avarnak lábra jön a beadás, de a kapásbomba most léc mellé süvít. Na, de most, véli az újpesti drukkerhad, amikor a 30. percben Sárközi kézzel érinti Dudás keresztbe szálló szabadrúgását s a bíró a 11-es pontra mutat.
    Vermes — Huba-módra — ideoda ugrál, illetve pont oda, a jobb sarokba, ahová P. Szabó gurította.
    A kapus tenyerén akad a labda, kipattan a 6-osra, Vermes utána veti magát s egyszerre ér oda a P. Szabót is megelőző Sólyommal. Vermes rúgást kap az arcába, de védi Sólyom lövését is. A bíró fúj, Vermes arca vérzik, szabadrúgás Ujpest ellen. A fellelkesedett Sabaria most támadásba fog. Sólyom figyelmeztetést kap, mert faultolta Kovács I-et. A 34. perc hozza a drámai fordulatot: jobbról ívelt szabadrúgás száll Aknai kapujára, a labda a kapus felett a felső lécet találja, balra pattan Hollóshoz, a vén összekötő lövését a vetődő Aknai még kiüti, de pont az érkező Iglódy elé, aki beragasztja. (3:2).
    Ujpest meghökken s a fölényes játék helyét idegeskedés foglalja el. Most egyformán támad a két csapat. A Sabaria csatársora szemre szebben játszik. Szalay nem tudja megzavarni a szombathelyi belső trió kombinációit, a Sabaria-bekkek gyorsak, határozottak. A 43. percben Vermes lehúzza Ujpest kornerét, a végén Belkó félrelő s a Sabaria — akkor mindenki így gondolta — „legalább” a félidőt kihúzta.
    A bíró kissé várat magára, amiért — és a 2:3-ért — tüntetnek ellene. Ujpest starttól kezdve erős iramot diktál. A 3. percben Török beadása tisztán találja Spitzet, de a csatár késik, Prém be tud lépni, még P. Szabó is lő, de ő is embert talál. Avar szabadrúgása megakad a tömör szombathelyi falban. A 6. percben P. Szabó küld oldalról szabadrúgást. Vermes fogja ugyan, de közben
    a kiugró Sólyomot szabálytalanul tartják vissza. Megint 11-es.
    Megint P. Szabó fut neki, de közben megáll, mert valaki a Sabaria-játékosok közül sárral dobta meg. Ujból startol s most a balsarokba helyez laposan, de Vermes most is jól érzi s vetődve fogja ezt a büntetőt is.
    P. Szabó bújában rugbymódra kézzel próbálja a kapustól elvenni a labdát, de szól a bírói síp. Vermes vagóntételben kapja a csókokat. Most páratlanul izgalmas lesz a játék. P. Szabó lő, Vermes kezében ragad a labda. Az újpesti kornert is védik s a 10. percben még támad is a Sabaria: Belkó bombája úgy zúg keresztbe, hogy az újpesti erekben megfagy a vér. Sólyom a 6-oson rosszul találja a labdát, azután kavarodásban kapu mellé fejel. Az újpesti csatársor, sőt az egész csapat is szemmel láthatólag megzavarodott. Török lángol fel, szélbesen tör a kapura, rohama nyomán a G-oson Spitz előtt pattog a labda, a máskor nyugodt és holtbiztos összekötő most mellé vágja. Újpestet még nem töri le a sorozatos sikertelenség.
    Szörnyű nyomással nehezedik a Sabaria-kapura,
    de a szombathelyiek szívósak s a szerencse is velük van. Sólyom fejel a sarokra. Vermes nincs ott, de ott van Prém s kirúgja a labdát a vonalról. Iglódy szabadítja fel a Sabaria-kaput s Fogoly III. csak kornerre bírja szerelni. Újpest kezdi elveszteni a fejét. Spitz ellenfélhez ad, pfujolják. A Sabaria a nyugodtabb, tologat, Avart égetik. Aknai a 22. percben jut először szerephez. Hosszan előrevágott labda a 6-oson ugrik s a tétovázó Aknai feje felett — a kapulécet találja. Nincs semmi baj, de a közönség felszisszent s Aknai is pfujt kap. Két perc mulva Avar áll üresen a 6-oson, de ő is ront.
    Ujpestnek semmi sem megy, mintha a belsők meg lennének babonázva.
    Vermes lábbal ment Sólyom elől. Fogoly III. szabadrúgása balra száll, P.Szabó és Vermes egyszerre fut rá, a csatár előbb éri el, a kapu üres, a lövése mellé süvít. A 29. percben Sabaria-korner jelzi, hogy a Sabaria nem híve a szicíliai védelemnek. Borbély 20 méteres remek bombája jól zúg el sarokra az emberek közt, de Aknai ezúttal bravurosan véd. Fogoly III.és Kovács II.összecsap, Kovács megsérül, elterül. Kis szünet van, mentőkkel, ujpesti gyanakodással („Időhúzás!”), labdafeldobással.
    Most — az utolsó negyedóra
    — Borsányi és Szalay helyet cserél,
    de a Sabaria így is élénkül. ujpesti lesállás, fütty után a labda begurul a hálóba, Vermes hagyja, mintha mondaná: Hadd guruljon, én ráérek. A 38. perc hozza a meglepő fordulatok koronáját: Prém csaknem a félvonalról szabadrúgást ível az ujpesti kapura. Négyen is ugranak érte, Aknai a fejek fölül csak kiütni tudja, Borbély a 16-oson beigazítja s hatalmas bombát zúdít a bal kapufának,
    most Kovács II. elé pattan a labda Sabaria passzolgat, a védelme biztos lábbal rombol. Nincs mentség. Ujpest kikapott!

    Nemzeti Sport, 1930. november 17.