magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Sabaria FC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 6. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.27, 22:23
    Nemzeti—Sabaria 2:1 (0:0)
    Sem a Nemzeti, sem a Sabaria nem érte el azt a fokot, amit várni lehetett tőle
    Góllövő: Vadas, Czétényi, Iglódy
    Millemáris. 4000 néző. Bíró: Juhász dr.
    Juhász dr.sorsol a kapitányokkal s a Nemzeti választ kaput. Az idő borús, enyhe, kellemes, így semmi jelentősége sincs a helyválasztásnak. A két csapat így áll fel:
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Buza, Belcsik — Rázsó, Vadas, Szenes, Bihámy, Czétényi.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközy, Vámos, Bass — Iglódy, Borbély, Kovács II., Hollós, Belkó
    A szombathelyi csapat kezdi a játékot, de a Nemzeti viszi az első rohamot, mely kirúgásban végződik. Janzsó szép szabadrugása viszi át a másik térfélre a játékot s Iglódyt kornerre szerelik, de a bíró nem látott kornert. Egészen lanyha tapogatózás folyik, hosszú rugások szállnak ide-oda s csak a 7. percben jelzi Szenes lövése, hogy gólra megy a játék. Vermes könnyen fogja a 18 méterről érkezett labdát. A bíró rengeteget fütyül, sokszor helytelenül, fölöslegesen is.
    Czétényi beadását Bass kornerre vágja, a szélső nagyon rosszul rúg a sarokról. A 14. percben
    a Sabaria bemutatja, hogy tud futballozni: Hollós—Belkó—Kovács II.—Iglódy—Kovács II. támadást vezet s a center bombája imponáló. Gallina nem tudja fogni a labdát, mely melléről pattan a mezőnybe. Az újabb lövés is emberbe akad, de harmadszor Kovács már kapu mellé küldi a labdát. Taccsok s Bihámy elnézett hendsze után Czétényi mellé lő, majd a 18.percben kornert fejel ki a Sabaria, mely után Buza fölé vág. A Nemzeti némi fölényt harcol ki, de a támadásokban semmi erő sincs, bár az ellenfél védelme elég lanyha, Bihámy bombáz csak mellé, majd meg technikai produkcióiért megtapsolja a nézőtér. A 24. percben gyors összjáték végén Borbély ugrik ki a 16-osnál, de a bíró ofszájdot lát, bár Flóra semlegesítette a helyzetet! Nemzeti korner marad kihasználatlan. Belkó rosszul rug szabadrugást a 16-osnál, Török gyanusan viszi el — úgy látszik, kézzel — a labdát Kovács II. elől, Hossó hazaadása kornert eredményez. 30. perc:
    A játék egészen periodikus. Néhány percig az egyik, majd néhány percig a másik térfélen folyik. A 35. percben a védelem sorozatos hibái miatt
    Gallina csak nehéz vetődéssel menti a helyzetet,
    a 38. percben pedig Iglódy jó szabadrúgása után Belkó hibáz. A bíró most is rengeteget fütyül s míg apró helyi csatározásokkal telik az idő, Vadas labdája jut csak el a kapus mellé. A 43. percben Borbély lövése sem szerencsés, majd Hollós küldi messziről háló fölé a labdát.
    A Nemzetiben szünet után Török a jobb, Flóra a balbekk posztján áll fel. Hullámzó játék után a 3. perc már gólt hoz. Jobbról balra fut a labda, a Sabaria kapuja előtt, ahol Szentes és Vadas összefut. Kovács elereszti a labdát, abban a hiszemben, hogy az kifut a vonalon.
    Vermes azonban látja a veszély, kirohan s vetődve üti el Szenes lába elől a labdát. De Vadas is felismeri a helyzetet s még a földön van a kapus, amikor a hálóba rúgja a gólt. (1:0).
    Kissé hevesebb iram kezdődik a gól után, de csak pár percig tart a tűz. Szenes mellé lő, Borbély a jól átívelt labdából sem tud gólt fejelni, pedig nagyszerű helyzete volt.
    A 14.percben Janzsó rosszul ad haza, korner lesz. A Nemzeti élénkebb, mint ellenfele,
    Kovács I. is csak kornerre tud szerelni. Vermes ezután Hossó lövését védi s kirúgása után Iglódy fényes helyzetben indul, de szörnyű lassú, Flóra kornerre szereli. Belkó egyedül tör előre, leszerelik. A 20. percben Bass hendsz miatt rug. Okosan küldi a labdát a kapu elé, ahol Kovácsot kézzel lökik el a labdától. A bíró nem vesz tudomást a feltűnő szabálytalanságról.
    A Nemzeti ellentámadása jól indul, de Szenes, majd Bihámy ofszájdja miatt már fütyült a bíró, amikor utóbbi a hálóba küldi a labdát. A Sabaria elég sokat támad, de csatársora a kapu közelében teljesen ártalmatlan. A Nemzeti viszont most gyors egymásutánban négyszer fullad el ofszájdban. Egészen meddő mezőnyjáték folyik, de érezhető Nemzeti-fölény alakul ki benne.
    A 32. percből Czétényi lövése kornerre pattan s a berúgás után a labda a
    kapufánál ugrál,
    végül Kovács I. kirugja, de Vámos rendszer a 16-os közelében. Vadas fölé vágja a szabadrugást.
    A szombathelyi csapat bosszantóan sokat hibáz, szinte minden passz, minden rugás hibás.
    A 36. percben esik a Nemzeti második gólja. Vadas Rázsóhoz passzol s a szélsőt Bass nem tudja szerelni.
    Rázsó jól íveli be a labdát s bár Czétényi fejese nem erős, Vermes kezét érve mégis a hálóba perdül. (2:0).
    A Sabaria mintha csak most éledne föl. Egyre-másra viszi a támadásokat. Belkó elfut s mellé lő. A Nemzeti meglehetősen ellanyhul s a 41. percben Janzsó küldi messziről kapuja elé a labdát. Az
    átugorja Törököt s a kifutó Gallina elől Iglódy viszi el mellével, be egészen a kapuba. (2:1).
    A Sabaria tovább küzd s az előbbihez hasonló helyzetből csaknem kiegyenlít.

    Nemzeti Sport, 1930. november 2.