magyarfutball.hu

Zuglói SE - Nemzeti SC 2 : 1 14:45

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: fgymat
    2024.02.18, 20:57
    Eredetileg 1938.11.20-án játszották, de 79.percben félbeszakadt:
    A Nemzeti fut ki elsőnek, aztán jön a Zugló is, kék mezben. Zászlócsere után Deli választ. A város felőli kaput.
    Zugló: Csizmazia — Deli II., Ferenczi — Horváth, Kapocsi, Erdész — Rácz, Princz, Békefi, Fekecs III., Vajda.
    Nemzeti: Angyal — Flóra, Tompa — Túri, Balogh, Szalay — Palágyi, Pálya, Molnár, Sztancsik, Horváth.
    AZ ELSŐ FÉLIDŐ A Nemzeti rögtön támad is. Molnár gyenge fejesse az egész eredmény ... Vajda szökhetne, de elakad a labdában. A 7. percben Molnár átadását Pálya közelről mellé gurítja. Két perc múlva Vajda beadását alig tudják szögletre menteni a Nemzeti védők. Most három Zugló-roham következik. Megjön a közönség hangja is. Fergetegesen bíztatják a Zuglót. A 15. percben a kitörő Békefi elől csak szögletre tudnak menteni. Békefi elgáncsolásáért megítélt szabadrúgást Fekecs a 16-osról fölé lövi. Továbbra is veszélyesen támad a Zugló. A 22. percben Békefi remekül hátrahúzott labdája alig megy fölé. Állandóan támad a Zugló, Angyal kifutva nehezen tisztáz. A 30. percben Palágyi megugrik, az ötösön Csizmazia eléje vetődik, a labda megakad a kapus lábában. A 32. percben Rácz átverekszi magát, de ballal fölélő. Négy perc múlva Csizmazia a 16-oson kívül futva kézzel érinti a labdát, a szabadrúgást Szalay mellé lövi. A Nemzeti két szögletet is rúg. A 41. percben Molnár fejesét Csizmazia az utolsó pillanatban üti ki.
    SZÜNETBEN a zuglóiaknál megelégedett arcokat láthatunk. — Csak így tovább. — mondják a vezetők. A Nemzetinél Molnár edző főleg Pályát részesíti nagy fejmosásban. BOTRÁNYBA FULLAD A II. FÉLIDŐ Nemzeti-támadásodkal kezdődik a második félidő. Már az első percben Molnár lövését Ferenczi a kapuvonalról vágja le. A következő percben Princz lő fölé egy szabadrúgást a 16-osról. A 6. percben kavarodás a zuglói kapu előtt: Erdész tisztáz A Zugló feljön, Horváth középre emelt labdáját szögletre vágják a Nemzeti védői. A 12. percben ismét a zuglói Horváth ad középre, Fekecs III. jobbal megállítja a következő pillanatban mintegy 12 méterről a védők között laposan a hálóba vágja a labdát. 1:0 a Zugló javára. Angyal későn vetődött, az előtte levőktől nem látta a labdát. A Nemzetiben Balogh előremegy balösszekötőnek, a fedezetsor Sztancsik — Tuli — Szalay összeállításban játszik tovább. Most a Nemzeti támad, Pálya, kiugrik, de előle szögletre mentenek. Azután Békefi átmegy Tompán, hátraadott labdáját Rácz 8 méterről fölé vágja. Óriási helyzet volt! A 20. percben Pálya szabadrúgás után lő, Csizmazia gyönyörűen véd. Aztán Sztancsik lő fölé. A 23. percben Sztancsik szökteti Palágyit. Ferenczi elengedi a szélsőt. Azaz ötös sarkáról a hálóba bombáz. 1:1 A 25. percben Vajda megszökik, a 16-oson belül Szalay gyanúsan szereli, a közönség 11-est követel, a játékvezető továbbot int. A következő percben ismét Vajda van lövőhelyzetben, de fölé bombáz. A 29. percben Horváth (Zugló) mond valamit a játékvezetőnek, ezért kiállítják. A Nemzeti most felül kerekedik. A 31. percben Palágyi lefut, a vonalról bead, a befutó Pálya egészen közelről a hálóba rúgja a labdát. A játékvezető a középre mutat, de a zuglói játékosok nem nyugszanak bele a gólba. Odarohannak hozzá és mutogatnak a partjelzőre, aki a gól előtt szabálytalanságot jelzett. A játékvezető megy a partjelző felé, erre a Nemzeti játékosok is odaszaladnak. A játékvezető félrevonul a partjelzővel és rövid megbeszélés után szabadrúgást ítél a kapuvonalról. Erre már a Nemzeti vezetők is berohannak a pályára, körülfogják a játékvezetőt, a zuglóiak és a Nemzeti játékosok is ott tolonganak. Túli néhány nézőt igyekszik kituszkolni a pályáról, majd Túli és Rácz között keletkezik valami nézeteltérés. A tribünről csak annyit látni, hogy a játékvezető Ráczot leküldi a pályáról. Mindenki azt hiszi, hogy ezek után folytatják a játékot, de röviddel ezután Vass játékvezető, a játékosok és vezetők hadától körülvéve levonul a pályáról. Félbeszakadt a mérkőzés a 34. percben. Szögletarány: 3:3 (2:2).

    Miért?
    A játékvezető öltözőjében izgatott a hangulat. Vass Antal ezt mondja: — Homokkal dobáltak meg, így nem voltam hajlandó tovább vezetni a mérkőzést. A második Nemzeti gólra vonatkozólag beszéltem éppen a partjelzőmmel, amikor az állóhely oldalról arcomba és a nyakamba homokot dobtak. Megkérdezzük, miért semmisítette meg a gólt, hiszen először határozottan gólt ítélt. — Partjelzőm határozottan látta, hogy Pálya kézzel ütötte hálóba a labdát. Ezért meg kellett semmisítenem a gólt. A két kiállításra vonatkozólag ezt mondja Vass: — A zuglói Horváth azt mondta nekem, hogy vezessem tisztességesen a mérkőzést... Rácz nekiment Túrinak .. . A játékvezető még leszögezi, hogy a mérkőzést a 34. percben 1:1 állásnál fújta le.

    Nemzeti Sport
    1938.11.21.