magyarfutball.hu

Újpest FC - Sabaria FC 5 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 7. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.10.24, 20:40
    Ujpest—Sabaria 5:3 (2:1)
    Némi vergődés után a Sabaria egyenrangúnak mutatkozott ellenfeleiével, de szünet után meg kellett hajolnia a bajnokcsapat előtt
    Góllövő: Avar, Belkó, Avar, Vámos, P. Szabó, Avar, P. Szabó (11 -es), Seper
    Ujpest, 2000 néző. Bíró: Barna B.
    A helyválasztásnál Ujpestnek kedvez a szerencse s a Sabaria széllel szemben áll fel. A két csapat a következő:
    Ujpest: Huba — Kővágó, Dudás — Borsányi, Volentik, Szalay — Sas, Avar, Sáros, Vörös,
    P. Szabó.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközy, Somogyi, Vámos — Iglódy, Kovács II., Seper, Borbély, Belkó.
    A Sabaria kezdi a játékot, de Vörös első mozdulata kelt örömet, mert — faképnél hagyja ellenfeleit s P. Szabó beadását Janzsó fejeli ki. Szabadrugás után Avar nem találja el a labdát, Vermes fogja el. Az 5. percben is Vermes üti el Avar feje elől a labdát, kornerre. Szabadrugás szabadítja fel a Sabaria kapuját s Belkó labdája egészen Hubáig jut. A szél is hajtja az Ujpest támadásait, de többet segít azokon a Sabaria kapkodása. A szombathelyiek minden labdája lepereg, minden mozdulatuk hibás egyelőre, így történik, hogy a 7. percben Avar robog a labdával, a 16-oson belül mindkét támadója elesik mellette, a csatár tovább megy s a hatosról ballal kapuba vágja az első gólt. (1:0).
    Az átvergődő Sabaria-támadást Borbély gyatra lövése fejezi be, majd Belkó fejel sikertelenül Hubához. A Vörös—Sáros—P. Szabó támadás túlfut a vonalon , most a Sabaria ellentámadása is sikerül. A jobbszélről Belkó elé kerül a labda a 12. percben. A helyzet kitűnő, de a szélső ront, mert lyukat rúg. Lanyha iramban folyik a játék. Dudás szabadít fel Borsányi lökése után, majd meg Belkó tűnik ki örökös hibáival. A 16. percben Seper és Huba összefut, a két fiú dereka bánja. Ujpest rendszertelen támadásokat vezet s a 18. percben P. Szabó fölé durrant messziről. Vermes kirugása rossz, Avar felismeri a helyzetet, visszalő, de nem jól céloz. A következő jó helyzetet P. Szabó hendsze teszi tönkre, majd meg Avar kapásból küldött bombája kerüli el messze a kaput. A 22. percben az Ujpest védelme is komolyabb munkába kerül. Borbély jut csak lövéshez, kapu fölé irányítja a labdát, mire mezőnyjátékkal telnek a percek. Egészen a 27-ikig, amikor Iglódy labdája száll a kapu elé, Seper lőni igyekszik, de a labda balra tart lábáról s
    a jól jövő Belkó a levegőből a hálóba rugja a kifelé tartó, meglepett Huba mellett. (1:1).
    Kezdés után P. Szabó frissen rohan el, begurít, de Avart szereli a védelem. Ujabb P. Szabó lefutás sarokrúgást hoz, a szélső Szalay elé gurít, Sáros fejéről Sas elé száll a labda, aki azonban messze kapu mellé küldi. Avar és Kovács I. összefut, mindkettő elesik, a bíró feldobja a labdát. Később Dudás szabadrugása kerüli el a kaput, majd meg Sas fut lesre. Mégis tovább támad Ujpest, ám Avar lövése a sarokzászló irányába viszi a labdát. A 36. percben Kovács I. hazaadása hoz sarokrúgást, de Sas jó rúgása nyomán Vermes lehúzza a labdát. A Sabaria rohama is sarokrugásban végződik s Iglódy mesés rugásából villámként siklik el a labda a kapu előtt. Huba nem tudja elcsípni, de Belkó is csak kézzel tud beleütni. A 40. percben Kovács II. 25 méteres szabadrugása pompás, Huba háló fölé, kornerre löki.
    A sarokrugásból Somogyi mellé lő, majd újra Ujpest lendül támadásba. A Sabaria védekezéssel igyekszik szünetig megőrizni a döntetlent. Avar bombája mellé süvít, Sáros kapu fölé küldi a labdát s kissé változatosabb a játék, mikor a 45. percben hátulról hirtelen Avar elé játszák a labdát.
    Vermes elhamarkodva kirohan, de mielőtt a csatár közelébe érhetne, annak lábáról az üresen hagyott kapuba gurul a labda. (2:1).
    Kezdésre nincs már idő.
    Már a 2. percben Belkó sarokrúgást rúg. Borsányi fejeli el a labdát, de csak Somogyiig, aki nagy nyugalommal a tizenhatoson belül álló Vámos elé továbbítja pontos fejessel.
    Vámos azonnal lő s a kitűnően eltalált labda élesen vágódik be a léc alatt Huba hálójába. (2:2).
    Ujpest komolyan veszi a dolgot Kezdő lendülete kornerben végződik. Sas rúgja be a labdát, a Sabaria-védők meredten állanak s
    P. Szabó lefelé vágódó fejese a meglepett Vermes mellett viszi be a gólt. (3:2).
    A Sabaria is támadással válaszol. Sőt sarokrúgást szerez, mikor Dudás lyukat rúg. Iglódy labdáját Belkó fejeli és Seper a hálóba továbbítja, de a bíró közben jól látta, hogy a center hendszelt.
    Változatossá válik ezután a játék. Sas centere mély. Avar lesre fut. Iglódy ügyesen megy el, de centere elvesz. P. Szabó, nem tudni miért, szabadrúgáshoz jut, de Vörös fejese háló fölé viszi a labdát. Egy-egy kornert rúg mindkét csapat, majd Borsányi és Dudás faultja nyomán alig csúszik Huba kapuja fölé a hátrahúzott labda. A 21. percig a Sabaria szorongatja ellenfelét, ekkor azonban Sas elfut, a lesben levő Avar elé gurít, aki az eléje tartó Vermes mellett a túlsó sarokba gurítja a gólt. A határbírák, akik már előbb jelezték a lesállást, felvilágosítják a bírót, aki nem is adja meg a gólt. De Ujpest újra rohamoz. Megint Avartör a kapu felé, mert Janzsónem tudja tartani. Vermes fut rá,
    a labda a kapus lábáról ismét Avarba vágódik, aki az üres kapuba küldi. (4:2).
    22. p. Néhány percig Ujpest most lendületesebb. De a 25. percben ismét Dudás rug lyukat s Borbély lövése kornerre pattan. Iglódy után Belkó is sarokrúgáshoz jut, de a háló mögé kanyarítja a labdát. Kirúgás után Somogyi kézzel tartja Sárost, a szabadrúgás után P. Szabó elugrik s alig mellé tolja a labdát. Utána Avar szalaszt el kiváló gólszerző alkalmat, majd feltűnik a bíró azzal, hogy sorozatosan hibásan adja a szabadrúgásokat. A sok fütty után a 31. percben, amikor éppen megszólal a közeli gyárduda, Avar emelt labdája Kovács I. karján akad meg, amiért 11-es jár.
    P. Szabót semmi sem hozza zavarba, mert a kapufa tövénél a jobb alsó sarokba gurul a labda. (5:2).
    A Sabaria-védelem nem bírja tartani ellenfelét. Janzsó mellett Avar elmegy s a kifutó Vermes ment. A 34. percben P. Szabó szabadrúgása után Avar a hálóba fejeli a labdát, de Vörös közben kezelt, amiért szabadrúgás jár. A bíró legalább is így látta. Felfogásával azonban szinte állandóan elégedetlenkedik — teljesen érthetően — a közönség. A Sabaria felszabadul, Borsányi kornerre hárítja a támadást, mely után Vámos lő mellé. Kovács II. szabadrúgásánál Seper lesre ugrik előre. A játék egyre keményebb, Kovács I. és P. Szabó között dúl különösen a csata.
    P. Szabóval akad össze Vermes is, de a 42. percben ismét Sabaria sarokrúgást hajt végre Iglódy. A labdát Belkó fejeli a tömeg közé,
    Borbély lő s a labdát Dudás Seper elé akasztja, aki a hálóba küldi. (5:3).
    A Sabaria élénken harcoló Szalay újabb korner árán állítja meg a támadást. A kifejelt labdát Somogyi jól lövi kapura, de Huba vetődve fogja. Ezzel ér véget a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1931. október 30.