magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Debreceni VSC 3 : 0 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.12.30, 22:21
    1961. március 18.

    Újpesti Dózsa- Debreceni VSC 3:0 (1:0)
    Megyeri út, 14.30 ó., 20.000 néző, Jv.: Szigeti L. (Mogyorósi,Kulcsár).

    Ú.Dózsa:Török-Rajna,Várhidi,Sóvári-Szini,Borsányi-Pataki,Göröcs,Káposzta,Kuharszki,Halápi. Edző: Fenyvesi László.
    DVSC:Jakab-Beck,Domán,Kovács-Simonyi,Karádi-Némethy,Zilahy,Kertész,Cseke,Csekő. Edző: Teleki Gyula.

    Gólszerző: 1:0 Halápi (26p.), 2:0 Kuharszki (54p.), 3:0 Göröcs (85p.).

    Szögletarány: 10:1 (7:0)

    Az Ú. Dózsa sokáig nem tudott mit kezdeni a vendégek tömör védekezésével szemben. A debreceniek három előretolt csatárral játszottak, a többi játékos úgyszólván csak védekezett. A 17. percben kapta az első lövést Jakab. Ezt Káposzta küldte kapura. Egy alkalommal Cseke a 16-os előtt megfogta a labdát, s aztán belépett vele a büntetőterületre. A játékvezető természetesen szabadrúgást ítélt. A 22. percben Halápi kapáslövését védte a kapus. A 26. percben Szini távolról erőteljesen, magasan rálőtte a labdát, Jakab túlságosan balra mozdult, így csak tenyérrel tudott beleütni. Két újpesti csatár is ott termett, Jakab előrevetődve még egyszer elütötte a labdát, de pontosan Halápi elé, aki 6 méterről az üres kapuba gurított. 1:0. Az újpestiek egy kapura játszottak. A 35. percben Kuharszki labdájával Göröcs kitört, de Domán durván fellökte, majd megfogta a csatárt. Egy ellentámadás során Török lábáról leperdült a labda, s a védők csak nagy üggyel-bajjal tisztáztak. A debreceniek néhányszor csak szabálytalanság árán tudták megszerezni a labdát. Először Cseke, majd pedig Karádi játékvezetői figyelmeztetésben részesült.

    A II. félidőben változatlanul nagy fölényben voltak a hazaiak. Az 53. percben a debreceniek is lerohantak, s ekkor Némethy lövését csak kiütni tudta Török. Az 54. percben Göröcs Kuharszkinak adta a labdát, Domán nem tudott közbelépni, s Kuharszki a jobbösszekötő helyéről, 8 méterről laposan a kapu jobb oldalába vágta a labdát. 2:0. A 62. percben Halápi erős lövése után a labda a 16-oson belül Domán kezét érte, s noha a közönség egy része 11-est reklamált, a játékvezető nagyon helyesen nem ítélt büntetőt, mert a kezezés nem volt szándékos. Egy alkalommal Jakab kiejtett egy labdát, de Halápi jó helyzetben fölé lőtt. A 75. percben Halápi beadása után Göröcs Jakab kezébe fejelte a labdát. A másik kapunál Némethy fölé lőtt. A 85. percben az előretörő Borsányi a 16-oson belül kapta a labdát, aztán ügyesen Göröcshöz továbbította, s Göröcs egyből, hatalmas lövéssel küldte a jobb felső sarokba. 3:0. Amikor a játékvezető a mérkőzés végét jelezte, a debreceniek 16-osán belül pattogott a labda.

    Úgyszólván egy pillanatig sem volt kétséges a mérkőzés kimenetele. Legfeljebb arról lehetett volna szó, hogy ha a debreceniek minden elképzelése beválik, nem kapnak gólt, s döntetlen eredményt érnek el. A debreceniek taktikájából rögtön látni lehetett, hogy teljes erejüket a védekezésre összpontosították, a támadási területet teljesen átengedték a Dózsának, s három előretolt csatáruk révén alig tettek kísérletet a góllövésre. A debrecenieknek ez a játékfelfogása már eleve lehetetlenné tette, hogy igazán színvonalas, változatos, nagy iramú, szép játék alakuljon ki. Ez ellen a védekezési forma ellen persze nehézvolt játszani. A bajnokcsapat győzelmét azonban a lelkes, küzdőképes debreceni együttes így sem tudta megakadályozni. Az újpestiek szinte végig nyomasztó fölényben játszottak, s akár nagyobb arányban is győzhettek volna.

    Az Újpesti Dózsa a közvetlen védelmét egyáltalán nem állította komoly feladat elé a három előretolt csatár. Török alig kapott egy-egy lövést, s a hátvédek is könnyen verték vissza a debreceni próbálkozásokat. Szininek és Borsányinak nem kellett védőfeladatot ellátnia. Így sok támadást indíthattak el, kapura is törtek. Főleg Borsányi szünet utáni játéka érdemel dicséretet. A támadósorban csaknem mindegyik csatárnak voltak ügyes, említést érdemlő húzásai, legtöbb Kuharszkinak, a legkevesebb Patakinak, akinek teljesítményén nagyon meglátszott a hosszú kényszerpihenő hatása.


    Sima hármas

    - Nehéz dolga lesz a Dózsának – így nyilvánult meg szavakban a közhangulat – A Debrecen majd tíz emberrel védekezik két félidőn keresztül és az Újpest ugyancsak bajlódhat a „zár” feltörésével.
    S ha ugyanezt most a mérkőzés után mondjuk el, - el is mondtuk a mérkőzés minden jellemzőjét. Azazhogy kisebb változásokat azért kell még tennünk. Hiszen a Debrecen nem tíz emberrel védekezett, csak nyolccal és nem két félideig, csak 80 percig. Öt percig támadott az első, öt percig a második félidőben, aztán valóban beállt védekezni. Hosszú ideig – 20 percig – a Dózsa nem találta meg a „zár” felnyitásának módját. Az első sikert, az első gólt inkább csak a véletlenek szerencsés összejátszásával érték el.

    Szini száguld a labdával. Kinézi magának a jobb felső sarkot és aztán lő. De Domán ott terem és kifejeli. Megint csak Sziniig. Ő újból rálő és a labda most már eljut egészen Jakabig. A nem várt második „eresztést” csak üggyel-bajjal, az utolsó pillanatban vetődve próbálja elcsípni, de ismét egy lila mez bukkan fel, ezúttal Halápié. Az ő lövéséből lett a gól. Bonyolult akció, de nem tervszerű. A következő akció más. Gyors Pataki – Halápi – Göröcs kombináció. Óriási lövés. Viszont – nem gól.

    Pár perc múlva Göröcs – Kuharszkitól kapott amolyan igazi forintos labdával – már majdcsak a 16-osnál jár. Domán fut mögötte. Ám szabályosan szerelni nem tudja. Utánanyúl, megfogja mezét, gyöngéden átkarolja hátulról. Aztán ő maga teszi le a labdát szabadrúgáshoz. Egy néző megjegyzése: - Tisztességes fiú. Fel is vághatta volna.

    A „zár” további nyitogatása már csak a második félidőben folytatódott. Kuharszki – Göröcstől kapott labdával nagy gólt lő a sarokba. Végül még egy gól, de már csak a végén. Göröcs lőtte.

    A mérkőzés után az ember mégis elgondolkozik. Végeredményben nem hogy szép, de még izgalmas sem volt. Nem is lehetett. Már csak a debreceniek túlzott védekezése miatt sem. De… a Dózsa is játszhatott volna jobban.

    Népsport, Képes Sport

    hmgy