magyarfutball.hu

Hungária FC - Újpest FC 3 : 4 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Nemzeti Bajnokság 1936/1937, 6. forduló
nézőszámok:
  1. Nela: 7.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.09.28, 21:21 (szerk.: 2017.09.28, 21:23)
    Újpest – Hungária 4:3 (3:1)

    Végig izgalmas küzdelemben győzött a határozottabb Újpest - Nagyszerűen finiselt a Hungária, de nem futotta már az időből

    Az első meglepetés ott kezdődött, hogy a derbi ellenére is mindössze tízezer főnyi közönség jelent meg a Hungária-úti pályán, holott a vezetőség ennél sokkal nagyobb közönségre számított. Igaz, hogy az eső állandóan szitált, mégis nagyobb közönséget érdemelt volna a kétségtelenül végig izgalmas és sokszor igen nívós mérkőzés.

    Elsőnek az Újpest csapata fut a pályára lila-fehér dresszében és nagy tapsot kap. Kissé várat magára a Hungária, de végül is libasorban jönnek, felzárkóznak a középre és tiszta búzakék dresszükben üdvözlik előbb az ülőhely, majd az állóhely közönségét. Nagy taps fogadja a Hungária csapatát és már jön is Ivancsics bíró.

    A csapatok így állnak fel:
    Hungária: Szabó - Kiss, Bíró - Sztancsik, Sebes, Dudás - Sas, Müller, Cseh, Kardos. Titkos.
    Újpest: Hóri - Futó, Jós - Seres, Szücs, Balog - Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Tóth.

    Az első percekben középen folyik a játék, egyik csatársor sem tud komolyabb akciót kezdeni, mert a halfsorokban megakad minden. Előbb Kardos, majd pedig Futó faultol és így megakad a játék. Bíró hatalmas felszabadító rúgása újból az Újpest csatársora lép akcióba. Bíró hibáz, de a veszélyt Sebes elhárítja.

    Az 5. percben Kállai kapura lő, Sztancsik testével stoppolja kapu előtt a labdát, amely odagurul Zsengellérhez, aki közvetlen közelről a hálóba vágja (1:0).

    Alig kezdenek, a Hungária csatársor veszedelmes iramban közelíti meg az újpesti kaput, már úgy látszik, hogy Dudás bombája meghozza a kiegyenlítést, amikor az utolsó pillanatban Hóri elvetéssel kornerre ment. Újpest gyorsabb és keményebb.

    A 9. percben Zsengellér kihúzódik majdnem a szélső helyére, a labdával lerohan, pontosan centerez, Tóth jól érkezik a kitűnő labdára és kapásból a hálóba vágja (2:0).

    Kezdés után a Hungária támad. Müller és Sas szép akciójából utóbbi lő. Hóri fogja a labdát, de kiejti s a hirtelen ott termő Cseh a hálóba vágja (2:1).

    Most a Hungária rohamoz egymásután akad dolga Hórinak. Egy veszélyes labdát csak kornerre tud menteni. Aztán a Hungária kapu forog veszélyben, Dudás faultol. Szabó azonban védi Vince közelről leadott lövését.

    A bíró sípja megszólal, egy perces gyászszünet következik. Feszes vigyázzállásban állnak a játékosok és a közönség. Amikor újból elindul a játék, a Hungária nekilendül Hóri csak nehezen tudja Cseh lövését ártalmatlanná tenni.

    Azután ismét feljön az újpesti csapat, Zsengellér kiugratja Kállait, a center kapura lövés közben elesik. Szabó kiboxolja az erős labdát újból Kállaihoz, aki a földön fekve a hálóba emeli. (3:1).


    Újpest határozottabban és keményebben játszik. Kardos nagyszerűen szökteti Cseh-t, aki kiugrik a védők között, már lövésre igazítja a lábát, amikor a két újpesti védő befogja és szabálytalanul elnyomja. A közönség tizenegyest reklamál, a Hungária játékosok is odarohannak a bíróhoz, azonban Ivancsics tiltakozik a tizenegyes vádja ellen.

    Kornert ér el a Hungária, Hóri azonban ma nagyszerűen véd. Újpesti támadás fut, amikor Bíró pontosan a 16-os vonalon faultolja Kocsist. Bíró méltatlankodik és Ivancsicsnak mutatja, hogy a másik kapunál nem volt ilyen szigorú.

    Ivancsics erélyesen leinti Bírót. Elvégre ő a bíró és nem Bíró. Nagy az izgalom a közönség sokszor jogosan tüntet Ivancsics furcsa bíráskodása ellen.

    Még az árusokra is ráragad az izgalom. Egy mozgó árus elhalad a sajtópáholy előtt, kezében egy tálca zöldpaprikás vajaskenyér. Semmi más. A játékot figyeli és szórakozottságában forró tormás virslit kiabál.

    Bíró hosszú labdájával Sas nagyszerűen lefut, centerez saját védőibe ütközve, Hóri elesik, a bíró továbbot int, azonban Hóri nem kel fel. Csoportosulás, majd végre fütyül Ivancsics és a kapu előtt feldobja a labdát

    Ezután Vince túl keményen találja el Titkost, a 16-os sarkából küldött szabadrúgás kavarodást okoz az Újpest kapuja előtt a labda és a játékosok ott cikáznak a kapu szájában és Cseh bekotorja a hálóba a labdát. A Hungária-játékosos már ölelkeznek, Ivancsics bíró azonban a kapu elé mutat, jelezvén, hogy szabálytalanság előzte meg a gólt.

    Ebből megint nagy vita támad, a játékosok megrohanják a bírót, a közönség fütyülve tombol, végül is Ivancsicsnak marad igaza, mert szabadrúgást rúgnak az Újpest kapujából. Vége is a félidőnek és Ivancsics bíró a közönség füttykoncertje közben vonul be a csapatokkal öltözőjébe.

    A szünet után kivonuló csapatok között lépdelő Iváncsics bírót a közönség köréből többen sértegetik. A játék azonnal a Hungária fölényével indul. Cseh éles lövését Hóri csak kornerre tudja menteni.

    A Hungária állandó támadásai sorra akadnak el a lila-fehér védőkön, akik hosszú labdákkal terelik el a játékot kapujuktól. Az egyik ilyen hosszú labdával a harmadik percben Tóth fut el, beadását Szabó csak érinteni tudja és a befutó Kocsis közelről a hálóba lő. (4:1).

    Változatos játék közben Titkos kíméletlenül löki fel Serest, akit két percig a taccsvonalon ápolnak. Újpesti korner után Bíró az utolsó pillanatban hárítja el a veszélyt, még egy korner esik Szabó kapuja ellen. Ezt is elhárítják.

    A Hungária újabb támadásai erősen veszélyeztetik Hóri kapuját. Futó összecsap Kardossal és egy percet tölt a pályán kívül. Az újpestiek húzzák az időt. Titkos jut szabadrúgáshoz, de a bombaerős labda a kapulécről vágódik ki. Kardos nagyszerű cselekkel megy keresztül az újpesti védőkön, de nem tud lövéshez jutni.

    A 22. percben nagy kavarodás van az újpesti kapu előtt, Cseh-t gáncsolják, mindenki tizenegyest vár, de a bíró tovább engedi a játékot. Sas a hozzákerült labdát hátraadta Dudásnak, aki puhán fejeli Titkos előtt. Mielőtt a labda földet érne, Titkos hatalmas erővel vágja meg és máris rezzen az újpesti háló. (4:2).

    Titkos kirobbanó lendülete csak másodpercekre tudja felrázni a Hungáriát. Müller és Sztancsik helyet cserélnek. Titkos újabb nagy erejű lövését Hóri csak kornerre tudja ütni, majd a jobb szélen lefutó Zsengellér lövése találja az alsó kapufát. Újpest is szóhoz jut, két kornert ér el.

    Már a 40. percben járunk, amikor Sztancsik szökteti Sast, akinek beadását Cseh kapja, megvárja míg Hóri elterül a földön és csak azután lövi be. (4:3).

    A Hungária örült iramba fog, valósággal beszorítja az újpestieket, a hátvédek az ellenfél tizenhatosán állnak, de a finis már késő, nincs idő az egyenlítésre. Teljes Hungária-fölény közben ér véget a játék.

    huszadikszazad.hu