magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - MTK-VM SK 1 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.04.23, 23:47 (szerk.: 2022.04.24, 00:00)
    Békéscsaba - MTK-VM 1-2 (1-1)

    Békéscsaba, 11 000 néző.
    Vezette: Szilágyi (****) (Plasek, Nagy I.).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 5, Ottlakán 6, Csató 4, Fabulya 6 — Mracskó 5, Csanálosi 5, Kanál 4, Gruborovics 6 — Kvaszta 4, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    MTK-VM: Gáspár 7 — Talapa 4, Híres 6, Szalai 6, Huszák 6—2=4 — Balog 5, Katzenbach 6, Hannich 7, Pölöskei 5 — Szeibert 5, Lakatos 6. Edző: Verebes József.
    Csere: Kanál helyett Csernus (4), Szeibert helyett Kékesi (6) mindketten a szünetben, Pölöskei helyett Lőrincz (—) a 61., Csernus helyett Árky (—) a 76. percben.
    Gólszerző: Szeibert (11-esből) a 14., Ottlakán (11-esből) a 35., Kékesi a 85. percben.
    Sárga lap: Csernus a 70., Kékesi a 71., Lőrincz a 83. percben.
    Kiállítva: Huszák a 86. percben.
    Szögletarány: 8:0 (6:0) a Békéscsaba javára.

    (A találkozó kezdete előtt Pásztor József panaszkodott, hogy még mindig nem játszhat. A Winterthurtól a nyáron visszatért 35 esztendős középpályás annak ellenére, hogy neki és a Békéscsabának tartozik volt klubja, azért kénytelen egyelőre a nézőtérről figyelni a mérkőzéseket, mert a svájciak nem adták meg számára a játékengedélyt.
    Annus Vince, a csabaiak elnöke, éppen ez ügyben utazott a hét végén Svájcba, ám a tárgyalások eredményéről még nem érkezett hír.)

    Három gyors szöglettel jelezték a hazaiak, hogy merész dolgokon törik a fejüket, ám egyik sarokrúgás sem nyugtalanította különösebben a vendégek kapusát.
    A 14. percben Balog ugrott ki a jobbösszekötő helyén Hannich kitűnő átadásával, s már a csabai 16-oson belül járt, amikor a kivetődő Gulyás elhúzta a lábát. Tizenegyes!
    A büntetőt Szeibert a bal sarokba rúgta, Gulyás jó irányba mozdult, bele is ütött a labdába, de az megmakacsolta magát és a léc alá vágódott. 0-1.

    (A gól cseppet sem nyerte el a 11-esekre egyébként is érzékeny csabai nézők tetszését, s nagyszabású tüntetésbe kezdtek, a játékvezetői hármas ellen. Sőt, Plasek partjelző magához kérette a vezetőbírót, és tudtára adta, hogy a nézőtérről, ha nem is találták el, de igen lelkesen dobálják.
    A hangosbeszélőn nyugalomra intették a szurkolókat, bár egy hazai gól nyilván megnyugtatóbban hatott volna a csabai publikum kedélyvilágára.)
    A 23. percben Gruborovics balról bedőtt labdáját Szekeres hét méterről szép mozdulattal fejelte kapura, s Gáspár először mutathatta meg, hogy otthon van a szakmában, parádés vetődéssel mentette szögletre a léc alá tartó labdát.
    Aztán Szenti lövése kapott tapsot, bár a labda, csak kereste, de nem találta meg a kaput.
    A 35. percben Szekeres adott remekül a jobbösszekötőben igyekvő Gruborovics elé. A középpályás kissé kisodródott, Hannich szerelni próbálta, Gruborovics elesett, Szilágyi pedig ismét 11-est ítélt.
    Ez a 11-es viszont már sokkal jobban tetszett a csabai szurkolóknak, majd az is, hogy Ottlakán a jobbra vetődő Gáspár mellett a kapu közepébe vágta a labdát. 1-1.

    Az egyenlítés után Szenti fejese keltett csalfa csabai reményeket, ám a labda elkerülte a kaput.
    Válaszként Lakatos lógott meg a balösszekötő posztján, ám nyolc méterről a kivetődő Gulyást találta el.
    A játékrész utolsó perceiben úgy tartották a pálya közepén mindkét csapat tagjai a labdát, mintha ezért is járna pont.
    SZÜNET UTÁN Kvaszta próbálkozott, de gól helyett hatalmas felhördülés lett a próbálkozás eredménye, mert 8 méteres kapáslövése után a kapufa mellett ment el a labda.
    Nem sokkal később Gruborovics 18 méteres lövése következett, ám ez is elkerülte a bal alsó sarkot.
    Aztán Szekeres következett, egy csel után éles szögből 12 méterről lőtt, Gáspár biztosan fogta a labdát.
    És Gáspárnak újabb feladatai adódtak! Előbb Szenti elől mentett az 58. percben, majd Gruborovics húszméteres lövését tette ártalmatlanná.
    Viszont Gulyás már-már unta magát, amikor a 60. percben Lakatos gondoskodott foglalkoztatásáról. Középen eliramodott Pölöskei kiugratásával, ám a kapu helyett a vetődő kapus fejét találta el. Gulyást ápolni is kellett.
    A 67. percben Kvaszta és Híres akaszkodott össze a vendégek térfelének közepén. Csaknem tettlegességgel fenyegetett az incidens, ám a mezőny legtöbbet futó embere, Szilágyi játékvezető azonnal a helyszínen termett. S minden lap igénybevétele nélkül, de nagyon határozottan, igen hamar békét közvetített a vitázó felek között.
    A 70. percben Csernus buktatta a felezővonalon Hannichot, és itt már kevés volt a szóbeli intés: lap is járult hozzá.
    Mint ahogy egy perccel később Kékesi esetében is, akit azért kellett sárga lappal elmarasztalni, mert akasztotta Fabulyát.
    Tíz perccel a befejezés előtt ismét Gáspár remekelt, fülön csípte Szekeres középre igyekvő lapos labdáját.
    A 83. percben Lőrincz is sárga lapot kapott, ő Árkyt vágta fel a vendégek 16-osának közelében.
    A 85. percben Hannich indította a saját térfeléről induló, középen robogó Kékesit. A csereként beállt csatár rávezette a labdát Gulyásra, majd elvitte mellette és 12 méterről higgadtan a kapu jobb oldalába helyezett. 1-2.
    A gól után egy perccel az MTK térfelének közepén Huszák kíméletlenül felvágta Árkyt, és a játékvezető azonnal a piros lapot mutatta fel a balhátvédnek.
    Az utolsó pillanatokban még Szekeres volt nagy helyzetben, túl is jutott Gáspáron, de az ötösről a jobb kapufa mellé bombázott.

    ★ ★ ★

    Mint a rossz tanuló, aki korábbi elégtelenjéből nem okul, a hazai csapat már a kezdet kezdetén nagyszabású tömegdemonstrációt rendezett az MTK VM kapuja előtt. Éppen úgy, mint ahogyan azt a tavaszi idényben tette az MTK vendégjátékánál.
    Akkor csabai szempontból szekunda tett a találkozó vége, és most is hasonló hibába esett a magyar kupagyőztes. Mert az ellenfél térfelének megszállása csak látszólagos fölény, hiszen a veszélytelen játszadozás még ijesztgetésnek is kevés. És a nagy csabai okkupáció közepette - mielőtt a csata állóháborúvá merevedett volna - egy kontra nyomán következett a vendégelőny, amely akár elég is lehetett volna az MTK végső boldogságához.
    Ám a kapuja előtt kissé fölösleges, 11-est eredményező affér történt, s ennek eredményeként ugyanott álltak a csapatok, mintha el sem kezdődött volna a játék.
    És a Csaba az első félidő tapasztalataiból sem okult, mert szünet után is újból tábort vert Gáspár kapujának környékén. Bár igaz, hogy ekkor valamivel több élet és elképzelés volt felfedezhető a hazai támadásokban, ám Gáspár kapus, no meg néha a szerencse és Szekeresék kapkodása ismét csak azt eredményezte, hogy Gulyás kapujánál adódott lényegi történés.
    Ily módon aztán hiába támadott a házigazda a 90 percből 85-öt, a játék taktikájából többet értő, és abból többet alkalmazó vendégek teljes joggal számolhatták el mindhárom pontot önmaguk javára.

    Csank János: — Rossz helyzetkihasználásunk miatt veszítettük el a nekünk álló mérkőzést.
    Verebes József: — Az embert próbáló hőségben csak a küzdelem domborodott ki. Klasszikus kontrajátékot játszottunk, s Lakatos akár két gólt is szerezhetett volna. Csapatomtól ugyan valamivel jobb játékot vártam, de a nagy forróságban ez talán nem is volt teljesíthető, így aztán csak az eredménynek örülhetünk igazán.
    (Kiss László)

    8. MTK-VM 1 1 - - - 2-1 3
    ...
    12. Békéscsaba 3 - - 2 1 1-2 2

    Népsport, 1988. augusztus 21. (Arcanum DT)
    Hiába rohamozott a hazai csapat
    MTK-VM - Békéscsabai Előre Spartacus 2-1 (1-1)


    ...

    Az első perctől kezdve támadólag léptek föl a csabaiak, amit bizonyít, hogy rövid időn belül három szögletet is rúghattak.
    Ám a 14. perében mégis a fővárosiak szerezték meg a vezetést. Balog - Hannich Labdájával - lesgyanús helyzetben kiugrott. Már a békéscsabai 16-oson belül járt, amikor a kivetődő Gulyás elhúzta a lábát. Szilágyi játékvezető a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Szeibert úgy rúgta a bal sarokba, hogy Gulyás jól vetődve beletenyerelt, ám a labda kezéről a bal felső sarokba perdült, 1-0.
    A 23. percben Gruborovics egy partdobást követően balról belőtt, Szekeres 7 méterről jól bólintott, ám Gáspár kitűnően helyezkedve szögletre öklözte a labdát.
    Később Szenti lőtt a kapu felé, de baj volt az irányzókkal.
    A 35. percben Szekeres ugratta ki Gruborovicsot, akit Hannich kísért. Már az 5-ös sarkánál jártak, amikor Hannich nemcsak szerelni próbált, hanem nagyot billentett a békéscsabai középpályáson, aki természetesen elvesztve egyensúlyát a földre huppant - ez is 11-es! Ezúttal Ottlakán állt a labda mögé, és a jobbra vetődő Gáspár mellett a kapu közepébe rúgta a labdát, 1-1.
    Szenti fejese kerülte el a kaput, majd a túloldalt Lakatos iramodott meg, de a kivetődő Gulyásba lőtt.
    A szünet után Kvaszta kapáslövése jó két méterrel elsuhant a bal kapufa töve mellett.
    Aztán Gruborovics távoli nagy bombája következett, de ez is elkerülte a kaput.
    Szekeres már jobban célzott, 11 méterről, de Gáspár ismét a helyén volt, miként az 58. percben, amikor Szenti, nem sokkal utána Gruborovics nagy lövését hárította.
    A túloldalt Lakatos iramodott meg, de lövése Gulyást fejen találta.
    A 70. percben Csernus buktatta Hannichot, s villant a sárga lap.
    Nem sokáig maradt a játékvezető zsebében, ugyanis egy perccel később Kékesinek mutatta föl Szilágyi, amiért fölvágta Fabulyát.
    Aztán Szekeres sokadik lövését fogta Gáspár.
    A 83. percben ismét villant a sárga lap, ezúttal Lőrincz kapta Árky felvágásáért.
    A 85. percben született meg a fővárosiak győztes gólja, amikor Hannich labdájával még a saját térfeléről indult el Kékesi, aki végigszáguldotta a pályát, az elfekvő Gulyást is kicselezte, majd lágyan a kapura emelt — Ottlakán hiába igyekezett kézzel-láb- bal menteni, a labda a hálóba hullott, 2-1.
    Nem sokkal a középkezdés után nagyon keményen, nem is a labdára menve ugrott bele Huszák Árkyba - a kék-fehérek játékosa a kiállítás sorsára jutott.
    A lefújás előtti percekben már csak Szekeresnek volt helyzete, de ezúttal a kapufa mellé lőtt.

    Az első másodpercektől támadólag lépett föl a hazai csapat, mint aki hamar dűlőre szeretné vinni a dolgot.
    A fővárosiak ügyesen, taktikusan hagyták is, hogy rohamozzon a lila-fehér gárda, védelmük kitűnően állta a sarat. Ugyanakkor a békéscsabaiak hátsó alakzatai gyakran föllazultak, hiszen Szenti, Fabulya a két szélen, Ottlakán pedig középen fölfutott a támadásokkal - nem is egyszer. Ezt kihasználva a gyors kék-fehérek néhány kontratámadással olykor zavarba is hozták a viharsarkiakat, ám legtöbbször Gulyás remekül hárított. Két kivétel volt, s ez megpecsételte a lila-fehérek sorsát. Kapustársa, Gáspár is remekbe szabott napot fogott ki, hiába próbálkozott nagy gyakorisággal a hazai csapat, nem tudták túljuttatni rajta a labdát.

    Jó: Gáspár, Katzenbach, Hannich, Lakatos, ill. Gulyás, Ottlakán, Gruborovics, Szekeres.
    kép
    A 60. percben Lakatos eliramodott, és lövése Gulyást alaposan fejbe találta. A békéscsabaiak kapuvédője a földön maradt, körülötte játékostársai és Szilágyi játékvezető. A háttérben Baukó „Tusi” siet a kapus segítségére. (Fotó: Béla Ottó)

    Békés Megyei Népújság, 1988. augusztus 22.