magyarfutball.hu

Tatabányai Bányász SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 3 : 1 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.04.09, 22:30 (szerk.: 2022.04.09, 22:53)
    Tatabánya - Békéscsaba 3-1 (2-0)

    Tatabánya, 5000 néző
    Vezette: Bognár (****) (Hartmann, Bay)
    Tatabánya: Mázi 6 — Udvardi 5, Lakatos 6, Szalma 5 — Vincze J. 6, Váczi 6, Csapó 7, Járfás 5, Schmidt 7 — Kiprich 8, Plotár 5. Edző: Szentmihályi Antal.
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 5, Ottlakán 6, Bánfi 5 — Árky 4, Gruborovics 6, Csató 5, Csanálosi 6, Kanál 4, Horváth 5 — Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Csere: Árky helyett Miklya (5) a szünetben, Udvardi helyett Dobesch (—) a 69., Kanál helyett Belvon (—) a 77., Járfás helyett P. Nagy (—) a 78. percben.
    Gólszerző: Schmidt a 13., Kiprich a 30., Kiprich az 53., Csanálosi az 57. percben.
    Sárga lap: Árky a 36., Dobesch a 74. percben.
    Szögletarány: 8:7 (5:3) a Békéscsaba javára.

    (A bányászcsapat a viharsarki együttes ellen játszotta jubileumi, 1000. bajnoki mérkőzését. A mérkőzés előtt Gál Antal köszöntötte a régi nagyokat, akik sok győzelmet szereztek a Tatabányának. Ezután a legfiatalabb tatabányaiak virágcsokorral kedveskedtek a maiaknak, akik természetesen győzelmet reméltek a jubileumi találkozón.
    Csank János, a csabaiak mestere csak nagyon halkan jegyezte meg: „De jó lenne ünneprontónak lenni".
    A kezdőrúgást a legidősebb tatabányai labdarúgó, Germadics Károly végezte el.)

    Nagy lendülettel kezdtek e csapatok. A hazaiak kezdeményeztek többet, bár a vendégeknél csupán egyetlen csatár, Szekeres volt elöl. Kiegyenlített játék jellemezte az első 10 percet, a kapuk egyelőre nem kerültek veszélybe.
    A 13. perc meghozta a hazaiak vezető gólját.
    Csapó a félvonaltól remek keresztlabdát tálalt a bal oldalon felfutó Kiprichhez, aki a 16- oson belül csinált egy cselt, majd visszagurított az érkező Schmidtnek, aki 17 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 1-0.

    A gól felhozta a Bányászt, egyértelmű mezőnyfölénybe kerültek a hazaiak.
    A 18. percben akár újabb gólt szerezhetett volna Plotár. Ismét Csapó szerzett labdát a 16-os jobb sarkánál, majd középre lőtt, a csabai védők nem tudtak felszabadítani, így az a csatár elé került, de a 7 méteres gyenge gurítást Gulyás védte.
    A 30. percben megszületett a második hazai gól.
    Schmidttel szemben szabálytalankodtak a csabaiak 40 méterre a kaputól. A sértett villámgyorsan kiugratta Kiprichet, aki kicselezte a kapujából kifutó Gulyást, és a hálóba gurított. 2-0.

    (A csabai védők nagyot hibáztak. Csak nézték a földön fekvő Schmidtet, aki felugrott és villámgyorsan elvégezte a szabadrúgást. Már csak akkor ocsúdtak fel, amikor Kiprich behozhatatlan előnyt szerzett. Figyelmetlenségük eredménye - újabb gól.)
    A 35. percben Szenti a középkörben leterítette Kiprichet, természetes lett volna a sárga lap, ám Bognár csak figyelmeztette a csabai játékost. Egy perc múlva viszont Árky elrúgta sípszó után a labdát, ekkor rögtön előkerült a sárga kártya...
    Két perccel a félidő lefújása előtt Lakatos a saját térfeléről nagyszerűen indította Kiprichet, aki lefutotta Ottlakánt, majd 16 méterről az eléfutó Gulyás mellett a jobb kapufát találta el.
    Egy perc múlva Schmidt 18 méteres lövését védte nagy bravúrral a csabai kapus.
    Ezután, nagy kavarodást követően, Szalma lőtt 10 méterről kapura, de Árky a gólvonalon önfeláldozóan belevetődött a labda útjába, majd a védők felszabadítottak.
    SZÜNET UTÁN a 47. percben Plotár balról átívelt a jobb oldali ötösre, Váczi kapásból, hét méterről lőtt, de Gulyás lábbal szögletre mentett.
    Az 52. percben Gruborovics remek lövést küldött Mázi kapujára. A 25 méteres, bal lábas bombát a hazai kapuvédő bravúrral tolta szögletre.
    Egy perc múlva megszerezte harmadik gólját a bányászcsapat.
    Schmidt kitűnő labdát adott Kiprichnek, a csabai védők várták a lest jelző sípszót, így Kiprich egyedül húzhatott kapura, kicselezte Gulyást, majd jobbra kisodródva a kapu bal oldalába gurított. 3-0.

    A csabai védők tévedtek, amikor azt hitték, hogy Kiprich lesen van, szó sem volt erről.
    Az 57. percben szépített a vendégcsapat.
    Egy ártatlannak látszó bal oldali támadás végén Bánfi balról keresztbe rúgta a labdát Csatónak, aki a 11-es ponttal egy magasságban középre fejelt, az érkező Csanálosihoz, és ő nyolc méterről, ballal a bal sarokba lőtt . 3-1.

    (Egyre gyakrabban volt hallható egy idegen síp a B-közép lelátójáról. Jött is rögtön a figyelmeztetés, egy öblös hang bemondta a mikrofonba: — Te, szemüveges srác, hagyd abba a fütyülést. Nagy volt a derültség a nézőtéren.)
    A 61. percben Szekeres cselezgetett a hazai 16-os előtt, amikor Udvardi fellökte a csabai csatárt. A szabadrúgást Gruborovics lőtte, s Váczi lábáról pattant szögletre.
    Felbátorodott a vendégcsapat. Most már egyre többször közelítették meg Mázi kapuját. A bányászok kissé visszaestek, sok volt a könnyelmű labdaeladás, és kevesebb lett a mozgás.
    A 70. percben aztán remek hazai akció futott a pályán. Schmidt a középkörből ragyogóan tálalt a jobb szélen felfutó Kiprich elé, aki mintaszerűen adott középre, Plotár és Váczi érkezett a túlsó ötösön, végül Plotár a jobb kapufára fejelt. A kipattanó labdát Schmidt lőtte rá 10 méterről, de Ottlakán önfeláldozóan kivágta a bal alsó sarok elől.
    A 74. percben Dobesch kapott sárga kártyát, mert a felezővonalnál lerántotta Csanálosit.
    Hét perccel a mérkőzés lefújása előtt Csapó jobb oldali szöglete után Plotár alig fejelt a léc fölé.

    ★ ★ ★

    A hazaiak az első tíz percet „kóstolgatásnak” szánták, hogy aztán könnyedén, jó étvággyal megegyék ellenfelüket.
    Csapó vezérletével a bányászok szétzilálták a megerősített csabai védelmet, és ez gólokban is megmutatkozott. A hazai játékosok az első 45 percben rengeteget mozogtak, pontosan passzoltak és nagyon erőszakosan futballoztak.
    A vendégek taktikája - amely a kontrajátékra alapult -, nem érvényesülhetett, mert az egyetlen elöl levő csatárt, Szekerest könnyedén szerelték a hazai védők. A csabai középpályások nem tudtak kellően felzárkózni az akciókhoz, így nem jelentet komoly gondot a hazaiaknak a labda megszerzése.
    Szünet után is maradt a tatabányai fölény, bár ekkor már több hiba csúszott a játékba. Egy kicsit elfáradtak a hazaiak, ezt megérezték a vendégek és szépítettek. Ám ez csak szépségtapasz volt, nem veszélyeztette a Tatabánya győzelmét.
    A jubileumi találkozón a hazaiak helyenként jó játékkal, gond nélkül szerezték meg a három pontot.

    Szentmihályi Antal: — A Békéscsaba meglepően bátor játékot mutatott. Mi kontrákból két gólt tudtunk rúgni, s ez eldöntötte a mérkőzést. Helyzetkihasználásban azonban továbbra is javulnunk kell.
    Csank János: — A papírforma diadalmaskodott, bár nem játszottunk rosszul. Túl sok játékosunk hiányzott ahhoz, hogy az eredmény másként alakuljon.
    (Zombori Sándor)

    4. Tatabánya 6 3 1 1 1 10-7 12
    ...
    15. Békéscsaba 6 - - 2 4 5-11 2

    Népsport, 1988. szeptember 15. (Arcanum DT)
    „Jólesett a Csabai...”
    Tatabánya - Békéscsaba 3-1 (2-0)

    Kedves ünnepség előzte meg a Bányász 1000. NB I-es mérkőzését.
    A pályára lépő játékosok a régi „nagyokat” köszöntötték, akik kissé meghatódva, nagy taps közepette vették át Csapóéktói a virágokat. A kezdőrúgást a még élő legidősebb tatabányai labdarúgó, Germadics Károly végezte el.
    Majd felzúgott a „Szép volt fiúk!" és a „Hajrá Bányász!”, s máris a jelenlegi legjobbaké volt a főszerep.
    Úgy tűnt, a jubileumon az időjárás-felelős is kegyes volt a szurkolókhoz, mert néhány órával a találkozó kezdete előtt az addig szakadó eső megállt.
    Képeinken: Pillanatok az 1000. bajnoki mérkőzésről.(Fotók: Nagy Károly) képképképkép

    Dolgozók Lapja, 1988. szeptember 15.
    Ezer mérkőzés, három bányászgóllal
    Tatabánya - Békéscsabai Előre Spartacus 3-1 (2-0)


    ...

    (A találkozóra a békéscsabaiak közül elsőnek Annus Vince ügyvezető elnök érkezett, egyenesen Svájcból. Wintherturi tárgyalásairól a következőket mondta: „Benegger úr, a klubelnök eddig úgy tudta, hogy 70 ezer svájci frank a tartozásuk, és csak most tisztáztuk, hogy mi 20 ezret kaptunk Pásztorért, és a második 20 ezret elengedjük, mivel hazatért. Amennyiben ezt az MLSZ is tényként szentesíti, úgy néz ki, hogy vége lesz a tortúrának, és a jelenleg mandulaműtét után kissé gyengélkedő középpályás végre újra pályára léphet itthon.”
    A tatabányai találkozót ünnepség előzte meg, hiszen a legendás bányászcsapat 1000. bajnoki mérkőzésére készülődött.)

    ...


    A 90 perc összefoglalójának is megfelel, amit Hidegkúti Nándor mondott a hármas sípszó után: „Kulturáltabban játszott a Bányász, labdarúgói gyorsabbak, erőteljesebbek voltak. Hozzáteszem, hogy a békéscsabaiak nem játszottak alárendelt szerepet, és ha jobban bíznak önmagukban, még szorosabb is lehetett volna az eredmény.”

    Jó: Lakatos, Csapó, Schmidt, Kiprich, ill. Csanálosi, Horváth, Szekeres.

    Békés Megyei Népújság, 1988. szeptember 15.