magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Siófoki Bányász SE 2 : 0 13:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.03.17, 22:21 (szerk.: 2022.03.17, 22:40)
    Békéscsaba - Siófok 2-0 (1-0)

    Békéscsaba, 7000 néző
    Vezette: Lázin (***), (Huták, Vágner)
    Békéscsaba: Gulyás 7 — Szenti 5, Ottlakán 5, Bánfi 5, Fabulya 6 — C­sató 6, Gruborovics 5, Csanálosi 6, Horváth 4 — Kanál 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Siófok: Horváth 5 — Brettner 5, Pardavi 5, Olajos 6 — Marozsán 4, Keszeg 4, Szabó B. 4 — Palkovics 5 — Boros­tyán 5, Quirikó 6, Meksz 5. Edző: Gellei Imre.
    Csere: Kanál helyett Belvon (5) az 56., Meksz helyett Freppán (5) az 57., Palkovics helyett Zsadányi (—) a 74., Gruborovics helyett Árky (—) a 82. percben.
    Gólszerző: Gruborovics (11-esből) a 4., Csató a 73. percben.
    Sárga lap: Fabulya a 65., Gulyás a 69., Quirikó a 69., Ottlakán a 70., Belvon a 78., Szabó B. a 81. percben.
    Szögletarány: 9:4 (1:1) a Siófok javára.

    (Ha a pénteken még sé­rült Gruborovics szomba­ton nem jelentkezik játék­ra, bizony, bajban lett vol­na Csank János edző, a békéscsabaiak kispadjára ugyanis csak egy kapus és egy mezőnyjátékos tudott volna leülni...)

    Az első húsz percben két jelentéktelen szögleten kí­vül semmi nem történt.
    A 20. percben Szekeres röviden adott vissza, Horváth nem értette meg, s így a védők a tizenegyes pontról fölsza­badíthattak.
    Két perccel ké­sőbb Fabulya huszonöt mé­teres szabadrúgása szállt fö­lé.
    A túloldalon Meksz ka­páslövése hiába került a bé­késcsabai kapuba, mert les miatt sípszó előzte meg.
    Aztán megint Meksz bos­­­szantotta Gulyást, de feje­sét a békéscsabai kapuvédő könnyen hárította. A túlol­dalon Csanálosi fejelt fölé.
    A 34. percben a kifutó Gu­lyás elhalászta a kitörő Meksz elől a labdát.
    A foly­tatásban Keszeg ugrott ki Bánfi kíséretében, de tíz­méteres vágta után gyengén helyezett, s a labda könnyű kapuszsákmánynak bizonyult.
    A 41. percben viszont vá­ratlanul vezetéshez jutott a Békéscsaba.
    Gruborovics jobb oldali beadását Csató hét méterről kapura lőtte, ám a tőle mindössze két méterre álló Pardavi kezét érintette a labda. A bíró 11-est ítélt.
    A büntetőt Grubo­­rovics a jobbra vetődő Hor­váth mellett a kapu bal ol­dalába lőtte. 1-0.

    (Érdekes módon a félidő hátralévő négy percében a 11-essel foglalkozott a csa­bai publikum, és leginkább Lázint elmarasztaló han­gok hallatszottak a néző­térről. Ez több, mint meg­lepő volt a hazai csapat vezetése után...)
    SZÜNET után az 51. percben Horváth ke­rült a tizenhatoson belülre, már lőtt volna, amikor Ola­jos nagyot taszított rajta, ami inkább érdemelt volna 11-est, mint a 41. percben történtek! Az 57. percben egyenlíthe­tett volna a Siófok: Quirikó a balösszekötő helyén lépett ki, a mellette futó Borostyán elé játszott, akinek lövését Gulyás nagy bravúrral ve­tődve kitolta, majd a védők szögletre mentettek.
    A 64. percben Szekeres jobb olda­li szöglete átszállt a túloldal­ra. Bánfi középre adta a lab­dát, de Horváth négy lépés­ről a kapust találta el.
    Egy perccel később Fabulya ala­posan helybenhagyta Boros­tyánt, amiért sárga lapot ka­pott.
    A tizenhét méteres sza­badrúgás nyomán, amelyet Freppán lőtt, a sorfalat meg­kerülve a labda a bal sarok felé szállt, de a levegőben úszó Gulyás bravúrosan há­rított.
    A 69. percben a kitörő Quirikót Ottlakán saját ka­pujától tizenhét méterre buk­tatta.
    Amíg a labda előke­rült, reklamálásért Gulyás és Quirikó is sárga lapot kapott. Másodpercek teltek el, a sor­falat tologatta hátrafelé a já­tékvezető, majd megunta, és a sorfal szélén álló Ottlakán­­nak is felmutatott egy sárga kártyát.
    A 73. percben aztán növelte előnyét a hazai csa­pat.
    Szekeres a tizenhatos jobb oldali sarkától belőtte a ka­pu előterébe a labdát, ahol Csató senkitől sem zavartat­va helyezkedett.
    A békéscsa­bai középpályás ráfordult Horváth kapujára, és lövése a háló bal oldalában kötött ki. 2-0.

    A 78. percben Belvon ka­pott sárga lapot Quirikó visz­­szarántásáért, aztán Szabó B. jutott hasonló sorsra, amiért Csanálosit hátulról elkaszálta.
    A 85. percben Zsadányi egy csellel lerázta Ottlakánt, majd megiramodott, de a jól kifutó Gulyás a tizenhatoson kívül lábbal mentett.

    ★ ★ ★

    Egy végtelenül unalmas első negyvenöt perc után sokan úgy okoskodtak a le­látón, jobb lenne inkább át­­rándulni a Sportcsarnokba, ahol a szarvasi női kosara­sok melegítettek NB I-es bajnoki mérkőzésre. Az el­ső félidőről többet nem is érdemes említeni.
    A fordulás után két harco­sabb csapat lépett a pályá­ra, felváltva kerültek ve­szélybe a kapuk, de tovább­ra is eredmény nélkül. Úgy tűnik, a cserék segítettek mindkét csapaton, mert egyre inkább veszélyes ak­ciók gördültek a pályán, és Horváthnak, valamint Gu­lyásnak is egyre több dolga akadt.
    Ha nem is volt szép­ségdíjas a találkozó, a vége felé egyre inkább a küzde­lem miatt élvezhette a hét­ezer szurkoló a második félidőt.
    Az egyenlő erők küzdelme végül a szeren­csésebb csapat győzelmét hozta.

    Csank János:
    — Nagy ira­mú mérkőzésen a jól játszó Siófok nem bírt Gulyással, és az ötletesen kombináló tá­madóinkkal.
    Gellei Imre:
    — A hazai pá­lya előnyét élvező csapat nyerte a mérkőzést...
    (Jávor Péter)

    8. Siófok 11 5 - 2 4 14-13 17
    ...
    10. Békéscsaba 11 4 1 2 4 17-13 16

    Népsport, 1988. október 23. (Arcanum DT)
    Bravúr - Öt mérkőzésből 14 pont
    Békéscsabai Előre Spartacus - Siófok 2-0 (1-0)


    ...

    Bizony a 20. percig várni kellett, amíg a krónikás érdemlegeset följ egyezhetett, ugyanis az addig eltelt időszakban mindössze két szögletre telt a csapatok erejéből. Aztán Szekeres adott vissza röviden Horváth elé, aki nem értette meg a csatár elgondolását, így a védők fölszabadítottak.
    A 24. percben Meksz kapáslövése hiába került a békéscsabai kapuba, előtte lesállás miatt már fújt a játékvezető.
    Aztán ugyancsak Meksz fejese szállt kapura, s adott munkát Gulyásnak, miként néhány perccel később, amikor kifutott a siófoki csatár elé és a lába elől szedte fel a
    labdát.
    A 39. percben Keszeg ugrott ki Bánfi kíséretében, de gyatra lövése Gulyásé lett.
    A 41. percben váratlanul vezetéshez jutottak a hazaiak. Gruborovics jobb oldali beadása Csatót találta, aki 7 méterről megcélozta a kaput, a tőle két lépésre álló Pardavi kézzel beleért, 11-es. A büntetőt Gruborovics a jobbra vetődő Horváth mellett a kapu bal oldalába lőtte, 1-0.
    A SZÜNET UTÁN Horváth került a 16-oson belülre, már lőtt volna, amikor Olajos nagyot taszított rajta.
    Aztán Csató addig igazgatta a labdát, míg a kapus a túloldalról visszatért, és hárított.
    Egyenlíthetett volna a Siófok az 57. percben, amikor Quirikó a balösszekötő helyéről átjátszott a vele futó Borostyánnak, akinek lövését azonban Gulyás hatalmas bravúrral vetődve kiöklözte.
    Bánfi labdájával Horváth lépett ki, de négy lépésről a kapust találta el.
    Ezt követően sárga lapok és újabb gól következett.
    Először Fabulya kapott színes kártyát, mivel Borostyánt helybenhagyta, majd a 69. percben Quirikó és Gulyás reklamálás miatt jutott hasonló sorsra. A szabadrúgásnál a sorfal nem mozdult a játékvezető felhívására, ezért a szélen álló Ottlakánnak mutatott föl Lázin sárga lapot.
    A 73. percben esett a második békéscsabai gól: Szekeres a jobb oldali 16-os sarkáról belőtt, az ötös sarkán álló Csató ráfordult a labdára, és kapáslövése Horváth mellett a kapu bal oldalában kötött ki, 2-0.
    Ismét sárga jött: Belvon érdemelte ki Quirikó visszarántásáért. Aztán Szabó B. hasonlóképp járt Csanálosi fölvágásáért.
    A 85. percben a 16-oson kívülre futó Gulyás kivágta a kitörő Zsadányi elől a labdát.
    Egy perccel később Fabulya hatalmas szabadrúgását másodjára kaparintotta meg a kapus.
    A lefújás előtti másodpercekben Belvon növelhette volna az előnyt, de a kifutó kapus mellett laposan elgurított labdája a jobb kapufa tövénél hagyta el a játékteret.

    Az első félidő csapnivalóan rossz játékot hozott, nem is érdemes több szót vesztegetni erre.
    A fordulás után megélénkült a játék, mindkét csapat egyre többet támadott. Gulyásnak és Horváthnak is ettől kezdve akadt munkája. Míg a békéscsabaiak kapuvédője rendkívül magabiztosan állt a lábán, addig sorstársa nagyot hibázott, így született a viharsarkiak második gólja.
    Ha nem is volt szépségdíjas a találkozó, a vége felé egyre inkább, a küzdelem miatt, élvezhette a 7000 szurkoló a második félidőt.
    Jó: Gulyás, Fabulya, Csató, Csanálosi, illetve Olajos, Quirikó, Meksz.
    kép
    Az első gól, amelyet Gruborovics 11-esből szerzett a jobbra mozduló Horváth kapus mellett )Fotó: Fazekas Ferenc)

    Békés Megyei Népújság, 1988. október 24.