magyarfutball.hu

Budapesti Honvéd SE - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 1 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.10.31, 22:36 (szerk.: 2022.10.31, 23:09)
    A vendégek sípszót vártak - gólt kaptak
    Bp. Honvéd - Békéscsaba 2-1 (0-1)


    Csepel, 4000 néző
    Vezette: Kovács I. L. (****) (Maczkó, Kurmai)
    Bp. Honvéd: Gelei 0 — Sallai 0, Csuhay 5, Garaba 6, Cseh 5 — Fitos 5, Gyimesi 6, Détári 6 — Fodor 6, Dajka 5, Kovács 5. Edző: Vági István.
    Békéscsaba: Leboniczky 6 — Ottlakán 5, Megyesi 5, Vígh 6, Csanálosi 5 — Fabulya 5, Adorján 6, Takács J. 5, Pásztor 6 — Kurucz 6, Szekeres 7. Edző: Csank János.
    Csere: Sallai helyett Dózsa (4) a 23. percben, Fabulya helyett Varga (5) a szünetben, Csanálosi helyett Takács Z. (-) a 83. percben.
    Gólszerző: Kurucz a 18., Détári (11-esből) a 72., Fodor a 90. percben.
    Sárga lap: Szekeres a 66., Dózsa a 81., Takács J. a 82. percben.
    Szögletarány: 9:6 (6:4) a Bp. Honvéd javára.

    (Különösebb izgalom nélkül, az előzetesen megadott összeállításokkal készültek a csapatok.
    Az egyetlen személycsere a játékvezetői öltözőben volt tapasztalható. Divinyi partjelző telefonon jelezte, hogy családi okok miatt nem vállalja a „munkát”, helyette Maczkó József vette kezébe a zászlót.)
    Látszólag barátságos játszadozással kezdődött a találkozó, ám Kurucz hamar bizonyította, hogy szó sincs udvariaskodásról. Előbb Garabát rúgta meg úgy, hogy még a cipője is a honvédos után repült, aztán Cseht ütötte meg könyökkel.
    A 6. percben már egyéb izgalom is adódott, Gyimesi balról küldött szöglete után a becsúszó Fitos az ötösön nem érte el a labdát.
    A másik kapunál Csanálosi fejelte tíz méterről a jobb kapufa mellé Szekeres remek beadását. Később Détári szöglete került úgy ismét az alapvonalon túlra, hogy Fodor közeli fejese után Fabulyáról vágódott ki a labda.
    A 18. percben Szekeres a bal szélen lefutotta a Honvéd teljes védelmét, Csuhay mellett is elvitte a labdát, majd az alapvonal közeléből középre gurított. Érkezett Kurucz, és két lépésről a kapu jobb oldalába helyezett. 0-1.
    (Már jóval a gól előtt Sallai ápolásra szorult, de sántikálva visszatért a játéktérre. Ilyen állapotban még esélye sem lehetett volna arra, hogy lépést tartson a fürge léptű csabai balszélsővel.)
    Egykapuzott a Honvéd, a vendégek csak nagy ritkán, látogatóban jártak a másik térfélen.
    Fél óra telt el, amikor Fodor két szép csel után a jobb szélről középre ívelt. Dajka a levegőben úszva, az ötösről fejelt, Leboniczky óriási reflexszel szögletre tolta a bal sarokba igyekvő labdát.
    A Békéscsaba beásta magát saját tizenhatosának környékére, s lassan „állóháborúba” ment át a csata. Viszont amint kontráztak a vendégek, a bágyadt kispesti védők „támogatásával” szinte mindig volt keresnivalójuk Gelei hálója körül.
    Négy gyors egymásutánban elvégzett, de eredménytelen Pásztor-szöglet jelentette a félidő utolsó eseménysorát.
    SZÜNET UTÁN csaknem tíz percet kellett várni arra, hogy végre történjék valami. Ekkor Détári tálalt kitűnően Fodor elé, ám a szélső nagy helyzetben kivárt, lövésébe Varga belelépett.
    A másik oldalon Kurucz lőtt nagy gólt a bal felső sarokba, de előtte kezezett, s Kovács játékvezető természetesen érvénytelenítette a történteket.
    Csupán szögletek jeleztek némi kispesti fölényt, az egyik sarokrúgást követően Dózsa fejese alig csúszott a kapu mellé.
    A túlsó oldalon Szekeres hajrázta le Csuhayt, a kifutó Gelei mellett kapura helyezett, a labda elcsorgott a jobb kapufa tövénél.
    A 65. percben Kovács tizenhét méteres balösszekötőből megeresztett szabadrúgását fogta Leboniczky.
    Egy perc múlva Szekeres kapott sárga lapot, mert nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy néma maradt a játékvezetői síp, amikor Dózsáék „ledarálták”.
    Majd Ottlakán távoli, lapos lövése okozott gondot Geleinek, a kapus csak másodszorra tudta megkaparintani a labdát.
    A 72. percben Megyesi a békéscsabai büntetőterületen belül elhúzta a balösszekötő posztján kapura törő Kovács lábát. 11-es!
    A büntetőből Détári a jobb alsó sarokba vágta a labdát. 1-1.

    (A Békéscsaba saját fejére vonta a bajt. Már jó ideje csak a védekezéssel törődtek Pásztorék, s bár a Honvéd-támadásokban nem rejlett túl sok gólígéret, várható volt, hogy valami apró hibát majd kihasznál a bajnok. Nos, Megyesi a másodperc töredékével elkésett a becsúszással, ezúttal ez volt a döntő hiba.)
    A Honvéd-kapunál Pásztor szöglete keltett zűrzavart: Kurucz közeli lövése Dózsáról vágódott az alapvonalon túlra.
    A 81. percben Dózsa sokadik szabálytalanságát sárga lap követte, a védő ezúttal Csanálosit rúgta fel.
    Egy perc elteltével Takács J. nyújtotta be a számlát Dózsánál, a felezővonalnál törlesztett, ő is megkapta a sárga kártyát.
    Már az órát nézték a vendégek, a közönség egy része úton volt hazafelé, amikor az utolsó percben az előrevágott labdát Dózsa a békéscsabai tizenhatoson tovább csúsztatta, és a kiugró Fodor négy méterről élesen a bal alsó sarokba lőtt. 2-1.
    képEgy a nem túl nagy számban előforduló hazai helyzetek közül. A világos mezes békéscsabai Csanálosi (10), Adorján (8), Fabulya (4) és a honvédos Fodor csak figyeli, hogy a vert helyzetben fekvő Leboniczky kapuját elkerüli a labda (Koppány György felvétele)

    ★ ★

    Sokan azt várták, hogy annyi kudarc és balszerencse után ezúttal nehéztüzérséggel vonul fel a bajnok. Nehéztüzérek érkeztek ugyan, csak rövid úton kiderült, hogy többnyire vaktöltényeket hoztak magukkal, így aztán hiába volt sokáig nagyszabású honvédos felvonulás, az igazi pergőtűz elmaradt Leboniczky kapujánál.
    Különösen az egyenlítő gólig sokkal inkább vert seregre, mintsem sok diadalt megélt, sok nagy csatában edződött bajnokcsapatra hasonlítottak a kispestiek.
    A Békéscsaba viszont rendkívül taktikusan és fegyelmezetten hatástalanította a Csepelen vendégeskedő pályaválasztó erőtlen próbálkozásait, s ha egy időre nem vonul teljes passzivitásba, legalább egy ponttal utazhatott volna haza.
    A honvédosokat dicséri, hogy ha kínlódtak is, derekasan végigküzdötték a teljes kilencven percet. A vendégcsapat - a közönséggel együtt - szinte egy pillanatig sem gondolt arra, hogy legyőzöttként lesz kénytelen elhagyni a játékteret. S tulajdonképpen ez lett a veszte.
    A Honvéd pedig, ha a mutatott játéknak nem is örülhet, a kupavisszavágó előtt azzal biztathatja magát, hogy nemcsak sziporkázva, hanem csúszva-mászva is ki lehet harcolni a győzelmet.

    Vági István: — Nehezen tudtunk nyerni a szervezetten és fegyelmezetten küzdő Békéscsaba ellen.
    Csank János: — A szurkolóktól hallottam egy-két okos dolgot, hogy miért kaptunk ki. Lehet, hogy igazuk van...
    (Kiss László)

    7-8. Bp. Honvéd 8 3 3 2 11-9 9
    ...
    9. Békéscsaba 8 3 2 3 14-12 8

    Népsport, 1986. szeptember 27. (Arcanum DT)
    képMozgalmas jelenet a békéscsabaiak kapuja előtt (T. Balogh László felvétele)

    Népszava, 1986. szeptember 27. (Arcanum DT)
    89. perc: az egyik pont is oda lett...
    Bp. Honvéd - Békéscsabai Előre Spartacus 2-1 (0-1)


    ...

    Utoljára lépett fel a csepeli környezetben a Bp. Honvéd, amely október elsejétől már ismét Kispesten folytatja erőpróbáit. Akkor nyitják meg újra a Bozsik Józsefről elnevezett, újjáalakított Honvéd-stadiont.
    Két feltűnően kemény Kurucz-belemenést követően a 6. percben Gyimesi szögleténél az ötösön álló Fitos tiszta helyzetben elcsúszott.
    Öt perc múlva Fabulya csaknem öngólt vétett, a vendégvédő hátáról centiméterekkel pattant a bal kapufa mellé a labda.
    A 18. percben Szekeres a baloldalon szólózott, sorban hagyta ott a piros-fehér védőket, majd az alapvonal közeléből ügyesen tálalt középre. Kurucz a lehető legjobb helyen állt, és könnyedén perdítette a kapu közepébe a labdát (1-0).
    A bajnokcsapat rendkívül sok hibával játszott, jószerével épkézláb akciója sem akadt.
    A 21. percben ismét a fürge, jól cselező Szekeres vétette észre magát, amikor ragyogóan indított akciót, majd éppen időben ért oda a befejezéshez is - balszerencséjére erős, lapos lövése elkerülte a bal alsó sarkot.
    A 29. percben Fodor trükkös cselek után adott középre, Dajka remek fejese gólba tartott, Leboniczky azonban ösztönszerű mozdulattal tisztázott.
    A szünetben Varga váltotta Fabulyát.
    Az 53. percben Fodor kapott jó labdát a jobboldalon, de addig kereste a helyzetet, amíg az odalett.
    A 60. percben Gyimesi baloldali szöglete után Dózsa a kapu baloldalát célozta meg fejjel, de kevéssel célt tévesztett.
    A Honvéd formája cseppet sem javult.
    A 65. percben Gyimesi lapos szabadrúgását Leboniczky remekül védte.
    Egy perc múlva a reklamáló Szekeres sárga lapot kapott.
    A lelkes vendégvédelem remekül rombolta a kevés fantáziával felépített Honvéd-támadásokat.
    A 71. percben a cselezgető Kovács K.-t Megyesi buktatta a 16-oson belül. A büntetőt Détári a kapu jobboldalába vágta (1-1).
    Tíz perccel a vége előtt Dózsa kemény belemenéséért, a 81. percben pedig Takács J. megjegyzéséért kapott sárga lapot. Ugyanekkor Csanálosit Takács Z. váltotta fel.
    A 89. percben, egy elkeseredett Honvéd-roham gólt, ezzel két pontot ért a kispesti csapat számára.
    A bal oldalról indult akció végén Fodor az ötös sarkától a rövid sarkot, a bal oldalit célozta meg, és félmagas lövése a hálóban kötött ki (2-1 a Bp. Honvéd javára).


    A békéscsabai lila-fehér legénység feltűnően bátor, helyenként mutatós csapatjátékkal rukkolt ki, amire igen hosszú ideig késett a továbbra is formán kívüli Honvéd válasza.
    Ez az a mérkőzés, amikor a jobbik csapat hagyta el vesztesen a pályát...

    Békés Megyei Népújság, 1986. szeptember 27.