magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Újpesti Dózsa SC 0 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.05.12, 23:13 (szerk.: 2023.05.12, 23:34)
    Megint idegenben vitézkedett az Újpesti Dózsa
    Újpesti Dózsa - Békéscsaba 1-0 (0-0)


    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Lázin (***) (Divinyi, Szilágyi S.)
    Ú. Dózsa: Szendrei 5 — Szűcs 6, Herédi 5, Kozma 5, Szabó A. 4 — Rostás 7, Kovács E. 5, Steidl 6, Ambrus 5 — Schróth 0, Dékány 5. Edző: Göröcs János.
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Ottlakán 5, Szabó II 6, Varga 6, Fabulya 6 — Pásztor 7, Fecsku 5, Takács J. 5 — Újvári 4, Kanyári 5, Szekeres 5. Edző: Süle István.
    Csere: Schróth helyett Kiss S. (7) a 14., Újvári helyett Királyvári (5) az 58., Takács J. helyett Kanál (—) a 72., Ambrus helyett Grósz (—) a 86. percben.
    Gólszerző: Kiss S. a 84. percben.
    Sárga lap: Kozma a 13., Pásztor a 23., Kiss S. a 33., Szabó A. a 90. percben.
    Szögletarány: 9:8 (4:6) a Békéscsaba javára.

    (A hazaiak Pásztor Józsefet köszöntötték abból az alkalomból, hogy 275. NB I-es mérkőzését játssza.
    Ugyancsak érdekesség a hazaiaknál: egy 17 évnél fiatalabb játékos ült a kispadra Kanál személyében.
    A túloldalt Göröcs János így fogalmazott: „A döntetlennel leegyeznék”.)
    A 7. percben Kozma száguldott el az oldalvonal mentén, Dékányhoz továbbította a labdát aki Schróthot hozta helyzetbe. A csatár 10 méterről, kissé jobbra sodródva lőtt, de Leboniczky vetődve hárított.
    A 11. percben Schróth a füvön maradt, kivitték az oldalvonalon túlra. Míg ápolták, Kozma fölvágta Kanyárit, amiért sárga lapot kapott.
    A 14. percben a kitörő Újvári Szendreibe lőtt, nem sokkal később a túloldalon 25 méteres szabadrúgáshoz jutottak a vendégek - miután Ambrus került a földre -, a sértett lapos, erős lövését azonban a csabai kapus megfogta.
    A 22. percben a túloldalon játszódott le hasonló jelenet, Herédi Pásztort akadályozta szabálytalanul, a 25 méteres szabadrúgást Szabó II a jobb felső sarokra irányította, de Szendrei résen volt.
    Egy perccel később Pásztor hátulról fellökte a labdát vezető Kozmát, ezért a békéscsabai játékos is sárga lapot kapott.
    Rövid idő telt el, majd Rostás nagyerejű lövését Leboniczky kiütötte.
    Újabb sárga
    lapot jegyezhettünk fel a 33. percben, amikor Fabulyát Kiss S. hátulról felvágta.
    A 35. percben Pásztor hosszú labdájával Szekeres tört előre, de kissé balra sodródott, még így is lövésre vállalkozott, de Szendrei ujjheggyel kitornázta a labdát.
    Öt perccel később Pásztor-Fecsku akció futott a jobb szélen, utóbbi beadását Újvári fölé fejelte.
    SZÜNET UTÁN Ambrus 30 méteres, lapos szabadrúgása nem okozott gondot Leboniczkynak.
    Az 50. percben Szűcs jobb oldali beadását Kiss L. fölérúgta.
    Rostás és Takács, 22 méterre a békéscsabai kaputól, összeakaszkodott, a fővárosiak rúghattak szabadot. Rostás óriási erejű, a kapu közepébe tartó lövését Leboniczky az égbe öklözte.
    A 62. percben Steidl kiugratta Kiss Sándort, aki Szabó II mellől kisodródva lőtt, de újra hárított a békéscsabai kapus.
    A 70. percben Takács J. eresztett meg egy nagy távoli lövést, majd a földön maradt. A játékvezető megállította a mérkőzést. (Az első orvosi vélemény lehangoló volt, a békéscsabai középpályás kulcscsonttörést szenvedett, a mentők szállították a kórházba.)
    Kiss S. jobb oldali beadását Steidl egyedül várta a túloldalon, néhány lépésről senkitől sem zavartatva fejelhetett, de a visszafutó Leboniczky ártalmatlanná tette a fejest.
    A 84. percben született meg a mérkőzést eldöntő gól. Jobb oldali szabadrúgás után a hazai védők és a két dózsás ék között pattogott a labda, Kiss S. ébredt elsőnek, rácsapott és éles szögből, jobbról a hosszú sarokba bombázott. 1-0.
    Két perccel később az iménti gólszerző cselezgetett a tizenhatoson belül, Leboncziky kifutott elé, s „lelopta” lábáról a labdát.
    Az utolsó esemény: Szabó A. felvágta Kanyárit, a jutalma sárga lap volt.

    ★ ★ ★

    Az első negyedóra azt sejtette, hogy a csatárok nem nagyon jutottak szóhoz ezen a mérkőzésen. Erős védelmek vették fel a küzdelmet. Schróth korai kiválása viszont Kiss S. előtt nyitott lehetőséget, s ő élt is ezzel. Rendre megkavarta a középpályát és a békéscsabai védővonalat.
    Az első félidőben néhány akción kívül csupán a menetrendszerűen, tízpercenként jött sárga lapok borzolták a kedélyeket.
    Fordulás után úgy tűnt, Süle István jól cserélt, amikor Királyvárit küldte a pályára. Az addig nem sok vizet zavaró Újvári helyére Kanyári húzódott, Fecsku egy sorral előrébb lépett, és Királyvári a szervezők sorában adogatta a labdát. Némiképp be is szorultak a fővárosiak, mégsem történt a hazaiak részéről érdemleges esemény.
    Az Újpest viszont jól épített az ellenrohamokra.

    Göröcs János: — Második félideji játékunk alapján megérdemelten szereztük meg a győzelmet.
    Süle István: — Mi, legfeljebb légvárakat építhetünk...
    (Jávor Péter)

    10. Békéscsaba 5 2 1 2 8-6 5
    11. Ú. Dózsa 5 2 1 2 8-9 5

    Népsport, 1985. szeptember 5. (Arcanum DT)
    Támadtak, támadtak a hazaiak, aztán...
    Ú. Dózsa - Békéscsaba 1-0 (0-0)


    ...

    Rövid ünnepség előzte meg a kezdést: a csabaiak csapatkapitányát, Pásztor Józsefet köszöntötték 275. NB I-es mérkőzése alkalmából, Botyánszki Pál szakosztályelnök — stílszerűen — lila szegfűcsokorral kedveskedett a kilencszeres válogatott labdarúgónak.
    A 7. percben mintaszerű vendégtámadás futott a pályán ; Kozma végigszáguldott, Dékányhoz juttatta a labdát, aki Schróthot hozta helyzetbe. A csatár 10 méterről, kissé kisodródva lőtt, de a hazaiak kapusa hárított.
    A 11. percben Schróth maradt a füvön, kivitték az oldalvonalon túlra ápolni, miközben Kozma Kanyárit fölvágta — jutalma sárga lap.
    Nem sokkal később a kitörő Újvári a kifutó Szendreibe lőtt.
    A 18. percben Ambrus került a földre, amiért 25 méterről rúghattak szabadot a vendégek. A sértett erős, lapos lövését Leboniczky hárította.
    A túloldalon hasonló távolságról Szabó II. rúghatott, hasonlóan szabadrúgást — miután Herédi Pásztort szabálytalanul akadályozta —, a bal felső sarkos lövést azonban Szendrei megfogta.
    Egy perccel később Pásztor kapott sárga lapot, miután Kozmát hátulról lökte.
    Még ugyanabban a percben Rostás nagy lövését ütötte ki Leboniczky.
    Újabb sárga lap: ezúttal Kiss S. kapta, mivel a mellette elfutó Fabulyát hátulról gáncsolta.
    A 35. percben Pásztor hosszú labdájával Szekeres tört be, de kissé balra kisodródott, még így is vállalkozott lövésre, Szendrei azonban hárított.
    Az első félidő utolsó érdemleges eseménye: egy Pásztor, Fecsku akció futott a jobb szélen, az utóbbi beadását Újvári fölé fejelte.
    A szünet után Ambrus 30 méteres lapos szabadrúgása nem okozott gondot Leboniczkynek.
    Az 50. percben Kiss S. rúgta fölé a labdát, amelyet jobbról kapott Szűcstől.
    Nem sokkal később Rostás és Takács 22 méterre a hazaiak kapujától összeakaszkodott — szabadrúgás. A sértett óriási erejű, középre tartó labdáját Leboniczky az égbe öklözte.
    A 62. percben Steidl futott el, Kiss S.-t kiugratta, aki Szabó II. mellől, ugyan kissé kisodródva lőhetett, de ezt is hárította a csabai kapus.
    A 70. percben Takács J. messziről lőtt kapura, majd a földön maradt. Sajnálatos módon megsérült, az első orvosi vélemény szerint kulcscsonttörést szenvedett.
    A 73. percben Kiss S. jobb oldali beadását Steidl egyedül várta a túloldalon, majd senkitől sem zavartatva fejelt 5 méterről, de a visszafutó Leboniczky ártalmatlanná tette a fejest.
    A 84. percben született a mérkőzés egyetlen gólja. Jobb oldali szabadrúgás után a védők és a két dózsás ék között pattogott a labda, Kiss S. ébredt elsőnek, rácsapott és éles szögből, jobbról a hosszúsarokba bombázott, 1-0.
    A 86. percben Kiss S. cselezgetett a 16-oson belül, Leboniczky kifutott elé, s míg az újpesti csatár cselezgetett, „lelopta” lábáról a labdát.
    A negyedik sárga lapot mutatta föl a játékvezető: Kanyári fölvágásáért Szabónak.
    kép
    A fehér mezes Fabulya az újpestiek gyűrűjében. Felvételünk jobb szélén a fővárosiak gólszerzője, Kiss S. (Fotó: Fazekas László)

    Az első fél óra azt sejtette, nem lesz gólszüret a találkozón. Meddőnek bizonyult a három békéscsabai csatár, de hasonlóképpen nem jeleskedett a dózsások két éke. Schróth korai kiválása ugyan veszélyesebbé tette a vendégek támadásait, pontosabban Kiss S. beállása okozott némi zűrt az egyébként jól működő védelem körében. Persze hozzátartozik, hogy a túloldali védővonalak is jól álltak a lábukon.
    A fordulás után úgy tűnt, Süle István jól cserélt: Királyvári beállása után Fecsku egy sorral előrébb húzódott és ezzel meg is szorongatták a vendég lila-fehéreket. Mi több, azok kapujuk előterében tanyáztak leginkább, és ettől kezdve kontratámadásokra építettek, ami helyenként látványos volt.
    Igaz, az újpestiek a győztes gólt szerencsés körülmények között szerezték, s ezzel együtt a két pontot is. Nem volt teljes mértékben megérdemelt a győzelmük.

    Nyilatkozatok.
    Göröcs János: — Második félidei játékunk alapján megérdemelten szereztük meg a győzelmet, mivel több helyzetünk is volt a gólon kívül.
    Süle István: — Mi legfeljebb légvárakat építhetünk...

    Lapzárta előtt érdeklődtünk a békéscsabai kórház baleseti osztályán, ahol Takács Józsefről a következő felvilágosítást kaptuk: kulcscsonttörést szenvedett, helyretették, rögzítették és haza is engedték. Várhatóan 2-3 hét a gyógyulási idő.
    (jávor)

    Békés Megyei Népújság, 1985. szeptember 5.
    kép
    A KÉTSZÁZHETVENÖTÖDIK!
    Szép jubileumhoz érkezett szerdán Pásztor József, a csabai lila-fehérek labdarúgója, akit 275. NB I-es mérkőzése alkalmából Botyánszki Pál szakosztályvezető köszöntött (Fotó: Fazekas László)

    Békés Megyei Népújság, 1985. szeptember 6.