magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Vasas SC 1 : 1 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.04.09, 21:47 (szerk.: 2023.04.09, 21:54)
    Vasas—Békéscsaba 1-1 (1-1)

    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Nagy L. (***) (Hartman, Drigán)
    Vasas: Kakas 7 — Pecha 6, Rácz 6, Balog T. 6, Farkas 6 — Szíjjártó 6, dr. Birinyi 5, Teodoru 5, Balogh A. 5 — Borostyán 6, Nyúl 5. Edző: Illovszky Rudolf.
    Békéscsaba: Leboniczky 7 — Ottlakán 5, Szabó II 4, Varga 6, Fabulya 6 — Királyvári 6, Pásztor 7, Csanálosi 6 — Steigerwald 5, Kanyári 5, Szekeres 6. Edző: Süle István.
    Csere: Pásztor helyett Kanál (—) a 67., Balogh A. helyett Izsó (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Borostyán a 2., Varga a 15. percben.
    Sárga lap: Balog T. a 25., Teodoru a 78. percben.
    Szögletarány: 8:4 (4:1) a Békéscsaba javára.

    Már a második percben - igaz, nagy védelmi hibából - vezetést szerzett a Vasas. Egy hosszan előre vágott labdát Szabó II körülményesen kezelt le mellel, elpattant tőle a labda, Borostyán rácsapott, bevezette a 16-oson belülre, és a kifutó Leboniczky mellett 10 méterről higgadtan a jobb sarokba gurította. 1-0.
    (Nagy hiba volt! Olyan, amilyent a védelem utolsó emberének nem szabad elkövetnie. Ennek ellenére dicséret illeti a Vasas csatárát, akin látszott, hogy minden eshetőségre számít, hiszen amikor a labda Szabó II felé szállt, már rárajtolt.)
    Rohamozott a Békéscsaba, a 14. percben azonban a túloldalon Szíjjártó jobb oldali beadását követően Borostyán közelről fordulásból fölé lőtt.
    Ezután Kakas nagy pillanatai következtek: Csanálosi 16 méteres bombáját ütötte ki, balszerencséjére Szekeres elé, aki ismételhetett, Kakas azonban ismét a helyén volt, s nagy vetődéssel hárított.
    A 15. percben egyenlített a hazai gárda. Királyvári ívelt be szögletet a jobb oldalról. A labda Szabó II elé került, akinek lövése a védőkről lepattant, Varga eszmélt először és 5 méterről úgy lőtt a kapuba, hogy a labda a vetődő Kakasról került a gólvonal mögé. 1-1.
    Ezután Kanyári lövését védte Kakas.
    Változatos, érdekes volt a játék.
    A 25. percben Balog T. Pásztor fellökéséért kapott sárga lapos figyelmeztetést.
    Két perc múlva röviden adtak haza a Vasas védői, Kanyári rácsapott a labdára és elvitte volna Kakas mellett is, ha a kapus - már a 16-oson belül - el nem rántja a lábát. Büntetőt kellett volna ítélni a kapus megmozdulásáért, a játékvezető azonban a közönség hangos tüntetése közepette továbbot intett!
    A 31. percben Balogh A. ívelt középre szabadrúgást a bal oldalról. Nyúl teljesen őrizetlenül ugorhatott fel fejelni. A bal felső sarokba tartó labdát Leboniczky bravúrral ütötte el a kapu elől.
    (Igen izgalmas, eseménydús, változatos volt a játék az első 45 percben. Mindkét csapat játékosai nagy igyekezettel küzdöttek. Kár, hogy a nagy akarásba időnként szabálytalanságok is kerültek, az orvosoknak és a gyúróknak négy alkalommal is be kellett futniuk a pályára, hogy elsősegélyben részesítsék a földön fekvő játékosokat.)
    A 45. percben Szekeres az alapvonal közeléből, a bal oldalról adott középre, Csanálosi azonban 10 méterről szinte ajándékba kínálta fel Kakasnak a labdát.
    SZÜNET UTÁN Szekeres került jó helyzetbe, már lőni készült, amikor Rácz nagy becsúszással mentett.
    A 48. percben Borostyán kiváló cselekkel lépett ki a csabai védők közül, rávezette Leboniczkyra a labdát, de érthetetlen módon lövés helyett kifelé cselezett, és középre adását a védők megszerezték.
    Az 55. percben Csanálosi beadása átszállt a rossz ütemben felugró Rácz feje fölött, a labda Steigerwald elé került, aki lekezelte, majd óriási helyzetből 8 méterről Kakasba lőtte. (Ismételten dicséret az igyekezetért, és ismételten elmarasztalás. Szép dolog, hogy rendre helyzetbe tudtak kerülni mindkét oldalon a csatárok, a lehetőségeket azonban olyan ügyetlenül hibázták el, amely még egy serdülőcsapat számára is csak elmarasztalást eredményezhet a nézők részéről!)
    A 72. percben Kanyári szorult egyperces ápolásra, a 78. percben pedig Teodoru Steigerwald buktatásáért kapott sárga lapos figyelmeztetést.

    ★ ★ ★

    Dicséretes akarással, elismerésre méltó elszántsággal hajtott, küzdött valamennyi játékos a meglehetősen nagy melegben is. Bátran ütköztek, keményen harcoltak minden labdáért és rendre helyzetbe kerültek.
    Talán szintén a meleg számlájára írható azonban, hogy ezeket a helyzeteket rettentő rossz arányban értékesítették, s talán az is a hirtelen magasra szökött hőmérsékletnek „köszönhető”, hogy olykor a védők is elemi hibákat követtek el.
    Az első félidőben mind a fővárosiaknak, mind pedig a hazaiaknak volt néhány szemre is tetszetős, ügyes támadása, ebben az időszakban változatos, izgalmas és érdekes volt a játék. A második félidő első negyedórájában a mindent egy lapra feltevő csabaiak előtt kínálkozott több gólszerzési lehetőség, ezeket azonban kihagyták. Pásztor kiválása után pedig a karmesterét vesztett lila-fehér együttes próbálkozásai egyre kilátástalanabbaknak és szárnyaszegettebbeknek tűntek.
    A mérkőzés vége felé a közönsége támogatását és láthatólag hitét is elvesztett Békéscsaba ellen akár a győzelmet is megszerezhette volna a most már tudatosabban és célratörőbben játszó angyalföldi csapat.

    Illovszky Rudolf: — Végig nagy akarással játszott mindkét csapat. Az eredményt igazságosnak tartom.
    Süle István: — Egymás hibáiból éltek a csapatok, így alakulhattak ki gólhelyzetek. A lehetőségeket azonban mindkét fél kihagyta. Végtelenül sajnálom, hogy az így gólhelyzeteinket ezúttal sem tudtuk értékesíteni, és azt is, hogy nagyszerű közönségünk előtt „szenvedtünk”.
    (Szabó Illés)

    9. Vasas 12 4 4 4 18-19 12
    ...
    13. Békéscsaba 12 3 4 5 15-17 10

    Népsport, 1985. október 6. (Arcanum DT)
    Vasas - Békéscsaba 1-1 (1-1)

    ...

    Nem sokat teketóriázott a fővárosi csapat, hamar, már a második percben vezetéshez jutottak. Egy hátulról előre rúgott labdát Szabó II. nem tudott igazán lekezelni, messze elpattant tőle. Borostyán viszont résen volt. néhány lépéssel beverekedte magát a 16-oson belülre, és hiába futott ki Leboniczky a kapuból, mellette a 11-es magasságával egy vonalban meglőtte a labdát, és a jobb sarokba talált, 1-0.
    Csupán negyedóra telt el, amikor Királyvári jobbról egy szögletet ívelt be. Az előre lopakodó Szabó II. elé került a labda, akinek lövése még lepattant a védőkről, de az ugyancsak jól érkező Varga végül 5 méterről a vetődő Kakas mellett a kapuba talált úgy, hogy a kapus is hozzáért még a pettyeshez, 1-1.

    kép
    Szekeres lopakodik el a védők között a labdával (Fotó: Lónyai László)

    A bajnokság 12. fordulójának ezen a mérkőzésén korántsem beszélhettünk egyértelműen magas színvonalú játékról, bizony helyenként unalmasnak bizonyult a találkozó. Igaz, akadtak óriási helyzetek is, amit viszont a meddő csatársorok alaposan elügyetlenkedtek.
    A gyorsan esett két gól után a szurkolók egy ideig még hitték, hogy lesz még találat, de tulajdonképpen a nagy melegben mindinkább elfáradó két csapat hamar belenyugodott az 1-1 pont megszerzésébe.
    Ez azon is meglátszott, hogy a találkozó lefújása előtt 10 perccel elindult a tömeg a kijárat felé.

    Békés Megyei Népújság, 1985. október 7.
    kép
    A Békéscsaba - Vasas bajnoki labdarúgó-mérkőzés érdekes színfoltja volt a lila-fehérek két kiváló magasugrójának páros versengése - a magassággal. A Fábián Csaba-Molnár János duó ezúttal 194 centit teljesített és ezzel - beállítva saját rekordját - ismét közel került az országos, nem hivatalos páros rekordot jelentő 200 centihez. Felvételünk a 194 centin bemutatott magabiztos kísérlet közben készült. Fotó: Lónyai László

    Békés Megyei Népújság, 1985. október 8.