magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Videoton SC 1 : 2 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.03.11, 22:03 (szerk.: 2023.03.11, 22:18)
    A csabaiak kapták a „szalámit”
    Békéscsaba - Videoton 1-2 (0-1)


    Békéscsaba, 7000 néző
    Vezette: Szilágyi (****), (Csáki, Aczél)
    Videoton: Disztl P. 7 — Végh 6, Disztl L. 6, Csuhay 6, Horváth G. 5 — Vaszil 5, Wittman 5, Novath 6, Vadász 6 — Májer 6, Kerekes 5. Edző: Kovács Ferenc.
    B. Előre Spartacus: Szabó I 5 — Vígh 5, Szabó II 5, Varga 5, Ottlakán 6 — Steigerwald 6, Pásztor 6, Takács 5, Szekeres 5 — Adorján 5, Kanyári 5. Edző: Süle István.
    Csere: Vígh helyett Fecsku (5) az 58., Adorján helyett Takács Z. (6) a 75. percben. Gólszerző: Novath a 40., Szekeres (11-esből) a 64., Vadász a 70. percben.
    Sárga lap: Wittman a 48. percben.
    Szögletarány: 9:7 (5:4) a Békéscsaba javára.

    („Csendesen” készülődött a tavasszal még veretlen két együttes.
    Kovács Ferenc, a Videoton mestere határozottan mondta: — Mindig és mindenhol a győzelem reményében vesszük fel a küzdelmet.
    A szemben lévő öltözőben Marosvölgyi Károly pályaedző véleményét jegyeztük fel. Ő is bizakodott: „ Nagyon régen nyertünk hazai közönség előtt, talán most megszakad a rossz sorozat.”)
    A 14. percben Pásztor jobb oldali szögletét Kanyári az ellenkező oldalon zavartalanul fejelhette kapura, az erős labda azonban kevéssel a keresztléc felett suhant el.
    „Tapogatták” egymás gyengéit a csapatok, no meg azt is próbálták kifürkészni, vajon a mély talajon mit engedhetnek meg maguknak, mennyit kockáztathatnak.
    Érezhetően nagyobb sebességre kapcsoltak a hazaiak. A 29. percben szabadrúgás után Pásztor mesterien ívelt a sorfal mögé, Takács elé, a középpályás lövését azonban Disztl Péter válogatotthoz méltó védéssel hárította.
    (Pásztor megmozdulásai élményt jelentettek. A csabai középpályás mindenekelőtt kivételes rúgótechnikáját csillogtatta. A bal oldali szögletrúgások alkalmával belső csüddel életveszélyesen csavarta a labdát a kapu elé, miként külsővel is rendre pontosan továbbított a 30-40 méternyire helyezkedő társakhoz.
    Szellemes megoldásaival gyakran ragadtatta tapsra a szurkolókat.)
    Adorján csúsztatott fejese perdült fölé, majd váratlanul a kevesebbet támadó fehérváriak szerezték meg a vezetést.
    A 40. percben Májer két szöglete közül a másodikat hosszan a túloldalra ívelte, és a teljesen fedezetlenül hagyott Novath három méteres fejese nyomán a labda a bal kapufáról pattant a hálóba. 1-0.
    Még három szép akcióra jutott idő a félidői sípszóig, ezek közül gólhelyzetet Kerekes mondhatott magáénak, de balról, 10 méterről az üres kapu mellé küldte a labdát.
    SZÜNET UTÁN Wittman sárga lapos figyelmeztetést kapott, mert sípszó után elrúgta a labdát. Ezután Adorján fejese jelentett izgalmat.
    Az 55. percben Disztl P. nagy bravúrral ütötte ki a bal sarok elől Kanyári fejesét, majd jött a csabaiak egyenlítő gólja.
    A 64. percben Adorján indította az előrelopakodó Ottlakánt, akit a 11-es pont előtt Végh szabálytalanul akadályozott. A közelben lévő Szilágyi 11-est ítélt. Szekeres magabiztosan lőtte a büntetőből a jobb felső játékba a labdát. 1-1.
    A gól után is inkább a hazaiak rohamoztak, de korántsem lehetett mondani, hogy egyoldalú volt a játék, mert a Videoton kevesebb húzással is veszélyesebb tudott lenni.
    Jó példa erre a győzelmet jelentő gól, amely a 70. percben esett. Csuhay nyargalt el a jobb oldalon, a szögletzászló közeléből ívelt középre - a csabai védők, akárcsak az előző, gólnál, most is rosszul helyezkedtek -, és Vadász mintegy 7 méterről, balról a bal alsó sarokba fejelt. 2-1.
    A hajrában sem csökkent a körülményeket tekintve jó iramú küzdelem, de igazán már nem kerültek gólveszélybe a kapuk.

    ★ ★ ★

    Jól megszervezték védelmüket a vendégek. A sokat mozgó Novath állandó segítője volt a közvetlen védelemnek, de a csabai támadások alkalmával Májer is a saját 16-osa környékén bukkant fel.
    A biztonságra törekvés jellemezte a hazaiak küzdőmodorát is. Ha a helyzet úgy kívánta, felváltva mentek hátra a támadók.
    A közel fél órán át tartó „fogáskeresés” után ritmust váltottak a fehérváriak. Nem tartogatták a középpályán a labdát, hanem hosszú indításokkal a szélen felbukkanó játékosaik gyakori futtatásával törték át az ellenfél védelmi vonalát. A félidő hajrájában gyorsaságban, mozgékonyságban és pontosságban egyaránt felülmúlták a vendéglátókat, megérdemelték a vezető gólt.
    Szünet után nagyot változott a küzdelem képe. Az első 45 percben sok idő kellett a hazai játékosoknak a felfejlődéshez, gyakran felesleges oldalpasszok lassították rohamaikat. Nem úgy a folytatásban. Ebben az időszakban egyre-másra veszélyeztették, úgyhogy cseppet sem a véletlen műve egyenlítésük.
    Azt követően tovább éleződött a küzdelem. A Videoton érezhetően minden tartalék energiáját mozgósította, s egy jól megkomponált támadás végén sikerült kihasználnia a békéscsabai védelem fellazulását.
    A viharsarkiak becsületére legyen mondva, nem adták fel, jelentős erőfeszítéseket tettek az eredmény megváltoztatására, ám a rutinos vendégcsapat higgadtan őrizte előnyét.
    Az érettebb csapatjátékot nyújtó székesfehérváriak az egyéni teljesítmények tekintetében is felülmúlták ellenfelüket, megérdemelten könyvelhették el immár harmadik tavaszi győzelmüket.

    Kovács Ferenc: — Úgy érzem, a mai napon minden tekintetben felülmúltuk ellenfelünket. Magabiztos, megérdemelt győzelemmel térünk haza, amelyben nagy szerepet játszott, hogy minden játékosunk igen fegyelmezetten és taktikusan játszott.
    Süle Isván: — Jobb csapattól kaptunk ki.
    (Thékes István, Fábián István)

    3. Videoton 22 10 7 5 23-18 27
    ...
    12. Békéscsaba 22 5 8 9 23-30 18

    Népsport, 1986. március 9. (Arcanum DT)
    Hazai hidegzuhany
    Videoton - Békéscsaba 2-1 (1-0)


    ...

    40. perc: a Videoton az első félidőben négy szögletet ért el, ezek közül kettőt ekkor.
    Az elsőnek az volt az előzménye, hogy Varga egy jó szerelés után nem vaktában akart felszabadítani, hanem próbált pontosan indítani. Átadását azonban Vadász elcsípte és a csabaiak csak szögletre tudtak menteni. Májer először a rövid oldalra lőtte a labdát, de a hazaiak könnyedén hárítottak - az alapvonalon túlra.
    Másodszor a csabaiaknak tíz esztendő alatt már rengeteg „bajt okozott" csatár a hosszú oldalra lőtte a labdát, s úgy látszik, ilyen egyszerű „váltással” is alaposan meg lehet lepni az ellenfelet.
    A bal kapufánál ugyanis szinte csak Novath várta a labdát, és a végig középpályás feladatot betöltő fehérvári Joly Joker egészen könnyedén fejelhetett a lila-fehérek kapujába, úgy, hogy a labda a bal oldali lécről pattant be a hálóba. 1-0.
    64. perc: gyors és pontos adogatássor alakult ki középen, a békéscsabaiak pillanatok alatt a Vidi 16-osára juttatták be a labdát.
    Csak annyit lehetett látni, hogy Ottlakánt valaki löki - gólhelyzetben. A támadást követően Szilágyi S. játékvezető nyomban 11-est ítélt, nagy volt a várakozás, mert érezhető volt, ezen a találkozón túl sok lehetőség Disztl kapujának bevételére nem sokszor adódik. Részben, mert továbbra sincs megfelelő támadósor, a fehérváriak közvetlen védelme pedig nagyon fegyelmezetten működött, mögöttük Disztl P. többször is bizonyította, jelenleg kétséget kizáróan ő a legjobb kapus a hazai mezőnyben.
    A büntetőnél azonban Szekeres higgadt volt, és nagy erővel a jobb felső sarokba bombázott (Disztl P. még ezen is rajta volt, de a gyors labdát egyszerűen nem érhette el), 1-1.
    (Később próbáltuk tisztázni, hogyan is alakult ki a gól előtti szituáció? Több játékos sem emlékezett rá, ki indította Ottlakánt, maga Ottlakán sem, végül Adorján mondta: „Én passzoltam Misinek, kár, hogy ez a gól kevés volt az üdvösséghez, másképp bizonyára több szó esne róla, főleg onnan kezdve, hogy Ottlakánt csak kézzel lerántani tudta Végh... De ilyen a foci, néha igazságtalan az emberhez...”)
    70. perc: megint Májer ügyeskedett. Középről jó szemmel futtatta a jobb szélen felfutó Csuhayt, a beívelés során most is szinte mindegyik védő késlekedett. Vadász hat-hét méteres erőteljes fejesére Szabó I. hiába nyújtózkodott, már nem érte el a bal alsó saroknál. 2-1.
    kép
    Az első félidő hajrájában kialakult egy nagy tűzijáték a fehérvári kapu előtt, melynek Vígh volt a főszereplője, fejjel-lábbal is próbálkozott, de nem sikerült bevennie Disztl Péter kapuját. Akik figyelik: Csuhay, Steigerwald, Vadász és Vaszil (Fotó: Lónyai László)

    Tovább tart tehát egy fordulóról fordulóra „csúnyább” sorozat. Az Előre Spartacus ugyanis tavaly szeptember 11. óta (a tatabányaiakat győzték le 3—1-re) nem tudta érvényesíteni a hazai pálya úgynevezett előnyeit.
    Erre most kevesebb esélye volt, mint például a nyitó fordulóban, mert a Videoton érett, taktikailag jól felkészített, egyénileg is igen jól képzett gárda. Az összehasonlításban tehát alul maradt velük szemben a lila-fehér együttes, azok után is, hogy friss erőket próbált bevetni Süle István. Sőt!
    A vereség tehát - rossz szóval - megérdemelt. Igaz, az UEFA Kupa ezüstérmesétől elszenvedett fiaskó miatt nincs miért túlságosan keseregni. A legközelebbi részfeladatra kell koncentrálni, hiszen ha Újpesten tudott pontot szerezni a csapat, akkor március 23-án a Tatabánya otthonában ugyanúgy sikerülhet ez.
    A találkozó feltétlen rendhagyó volt abból a szempontból, hogy a két edző igencsak egybehangzóan vélekedett a látottakról.

    Jók: Disztl P., Disztl L., Csuhay, Vadász, Májer, ill. Pásztor.
    (Fábián István)

    Békés Megyei Népújság, 1986. március 10.