magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Rába Vasas ETO 2 : 0 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.06.19, 19:39 (szerk.: 2022.06.19, 19:46)
    Most csípett a csabai
    Békéscsaba - Rába ETO 2-0 (1-0)


    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Makó (****) (Pádár, Varga S.)
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Szenti 6, Ottlakán 6, Vígh 6, Fabulya 6 — Adorján 7, Kerepeczky 5, Csanálosi 6 — Csernus 5, Kurucz 6, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    Rába ETO: Boros 4 — Csonka 5, Hlagyvik 5, Pecsics 4, Turbék 5 — Nagy 6, Csongrádi 6, Rubold 6 — Szabó 5, Handel 5, Hajszán 5. Edző: Győrfi László.
    Csere: Csernus helyett Gruborovics (6) a 43., Pecsics helyett Preszeller (—) és Szabó helyett Mörtel (—), mindkettő a 64., Adorján helyett Csató (—) a 69. percben.
    Gólszerző: Adorján a 28., Kurucz a 64. percben.
    Sárga lap: Turbék a 20., Ottlakán a 76. percben.
    Szögletarány: 7:3 (5:2) a Békéscsaba javára.

    (Hosszú évek óta bíráltuk a stadion sajtóhelyét. A télen „nagyberuházásra” került sor. Bikfalvi Ferenc, az egyesület szervezési és propagandaosztályának vezetője elmondta:
    „Több százezer forintot fordítottunk arra, hogy megfelelő körülmények közé kerüljenek a sajtó munkatársai. Több mint kétszeresére bővítettük a lelátót, kameraállásokat építettünk, a rádiósfülke is új!)
    A 9. percben Nagy-Hajszán összjáték után a csatár ügyesen ugrott ki a békéscsabai védők között, rövid vágta után a balösszekötő helyéről célozta meg a kaput, de a kifutó Gulyásban elakadt a labda.
    Megint csak győri támadást jegyezhettünk fel a 15. percben, amikor Handel szöktette a bal oldalon felfutó Hajszánt, aki kapura húzott, de a védők az utolsó pillanatban szerelték.
    A 20. percben Turbék felvágta Adorjánt, s azonnal előkerült a sárga lap.
    A 24. percben Csanálosi jól adott be, Kurucz feje fölött elszállt a labda, és a meglepett Boros végül ujjheggyel szögletre mentett.
    A másik oldalon Szabó labdájára Rubold robbant be, de mellé lőtt.
    A 28. percben harmadik szögletét lőhette a békéscsabai csapat. Szekeres jobbról ívelte be a labdát, Boros alászaladt, de hiába hátrált vissza, a magasra felugró Adorján nyolc méterről a jobb alsó sarokba fejelt. 1-0.
    A 37. percben Hajszán bal oldali beadására Gulyás kivetődött, de csak üggyel-bajjal kaparintotta meg a labdát Fabulya segítségével.
    A 42. percben Csernus elvette a labdát Csongráditól, jobbról átívelt, a felugró Adorján szabadon fejelhetett, de a labda kapu fölé szállt.
    SZÜNET UTÁN az 52. percben Szenti beadását Csanálosi lőhette kapura 14 méterről. Boros ismét rosszul jött ki, a labda túl is jutott rajta, de a gólvonalon álló Csonka felszabadított.
    A másik oldalon jól ugrott ki Rubold, senki sem zavarta, mégis a 11-es pontig kifutó Gulyásba lőtt. Egyenlítési lehetőséget szalasztott el a Rába.
    A 64. percben Adorján ügyesen átkígyózott a vendégvédelmen, a 16-os jobb oldalvonalától átívelt, Kurucz jól érkezett, és előrevetődve, négy méterről a jobb sarokba fejelt. 2-0.
    A 64. percben kettős cserét hajtott végre a győri csapat, és alighogy bejött Mörtel, óriási helyzetet puskázott el. Az eléje vetődő Gulyás mellett akarta ellőni a labdát, de az a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.
    A 76. percben Ottlakánnak jutott ki a sárga lap, mert felvágta a kiugró Mörtelt.
    Egy perccel később Hajszán 28 méteres szabadrúgását Gulyás kiöklözte.
    A 85. percben Preszeller 22 méteres bombáját tolta szögletre a békéscsabai kapuvédő, majd befejezésképpen Csongrádi lőtt fölé.

    ★ ★ ★

    A győriek ügyesen szőtték a támadásokat, ám a 16-oson belülre jutva már elfogyott a tudományuk.
    Veszélyesebb akciókat dolgoztak ki a házigazdák, elsősorban Adorján vezérletével. A szőke középpályást nemcsak kitűnő szervező munkája miatt dicsérhetjük, hanem szemfüles fejesgóljáért is, amellyel vezetéshez juttatta a viharsarkiakat. A gól után nem védekeztek a békéscsabaiak, sőt, átvették a felügyeletet a középpálya fölött is.
    Az utolsó 25 percre minden erejét összeszedve kitámadott a Rába-parti csapat. A lila-fehérek térfelén folyt a játék. A védők azonban jól szűrték meg a támadásokat.
    Ebben az időszakban a kontrákra építve tovább növelhette volna előnyét a hazai csapat, összességében a békéscsabaiak rászolgáltak a két pontra.
    Csank János: — A mély talajú pályán hatalmas küzdelem folyt. Gulyás bravúrjai sokat segítettek abban, hogy győzzünk. Biztosan nyertünk a veszélyes győriek ellen.
    Győrfi László: — Amíg mi százszázalékos gólhelyzeteinket sem tudtuk kihasználni, addig a Békéscsaba helyzet nélkül szerzett két gólt. 2-0 után már kockáztatnunk kellett, és ettől kezdve ellenfelünknek is több gólszerzési lehetősége nyílott, így megérdemelt a hazaiak győzelme!
    (Jávor Péter)

    3. Rába ETO 17 9 4 4 25-17 22
    ...
    15. Békéscsaba 17 4 6 7 14-28 14

    Népsport, 1988. március 13. (Arcanum DT)
    A bajnoki év legjobb játékával:
    Békéscsabai Előre Spartacus - Rába ETO 2-0 (1-0)


    ...

    kép
    A békéscsabaiak első fejesgólja - amelyet Adorján szerzett - utáni öröm. A gólszerző keze a magasban, a meglepett fehér mezes védők pedig balról: Turbék, Csonka, jobbra pedig Hlagyvik (Fotó: Fazekas Ferenc)

    Az első félidő javarészében ügyesen szőtték a támadást a vendégek - mintha ők élvezték volna a hazai pálya előnyét. A középpályás soruk jól szervezett, s olykor jól szűrte meg a békéscsabaiak támadásait.
    Egészen addig, amíg a kitűnő napot kifogó Adorján fejesgóljával előnyhöz nem jutottak a viharsarkiak. Ettől kezdve a békéscsabaiak is bátrabban támadtak, mi több, az addigi enyhe győri mezőnyfölény megszűnt, s mind korszerűbb akciókat dolgoztak ki a lila-fehérek. Nem álltak be védekezni, s ez jól jött, hiszen Kurucz csukafejessel tovább növelte a házigazdák előnyét.
    Mintha csak ekkor ocsúdtak volna föl a vendégek, mindinkább támadásba lendültek, némiképp be is szorultak a lila-fehérek, de a védelem jól állt a lábán, s Gulyás kapus néhány nagy bravúrral „megfogta” a győrieket. A hazaiak ekkor már csak kontrákra építhettek, de azok is annyira veszélyesek voltak, hogy akár növelhették volna előnyüket is.
    A két pontra mindenképp rászolgált a békéscsabai csapat, sőt, az 1987-88. évi bajnokság legjobb produkcióját nyújtották e 90 perc alatt.
    Jó: Gulyás, Adorján, Csanálosi, Szekeres, ill. Nagy, Rubold.

    Békés Megyei Népújság, 1988. március 14.