magyarfutball.hu

Debreceni Vasutas SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 0 : 0 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2015.06.03, 23:13 (szerk.: 2021.10.09, 00:16)
    Gulyás „fölkészült" Rostásból
    Debreceni VSC - Békéscsabai Előre Spartacus 0-0


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Debrecen, 7000 néző
    Vezette: Hartmann Lajos (Varga Sándor, Puhl Sándor)
    Debrecen: Mező József - Plókai Attila, Nagy Lajos, Sándor Csaba, Balogh József - Dan László, Rostás Sándor, Csiszár Imre, Tóth Lajos (Ulveczky Zoltán 68. p.) - Márton István, Tulba György (Vancsa Miklós 76. p.) Edző: Temesvári Miklós
    Békéscsaba: Gulyás István - Mracskó Mihály, Ottlakán Mihály, Szenti Zoltán, Fabulya György - Takó Ferenc (Hegyi Gábor 89. p.), Csató Sándor, Csanálosi Miklós, Horváth László - Pásztor József (Belvon Attila 68. p.), Zsinka János Edző: Vígh Tibor
    Sárga lap: Pásztor 25. p.
    Szögletarány: 7:4 (4:1)

    Viharos erejű északi szélben kezdődött a játék. A DVSC támadott a széllel támogatva, de nappal szemben.
    A 3. percben Csiszár tört előre, a csabai védők megakasztották, a labda Tulba elé került, akinek beadását Márton lőtte kapura, de az elakadt a védőkön.
    A 4. percben Mező messze kifutva kapujából tisztázott Mracskó elől.
    Már e két mozzanatból is kitűnt, szó sem lehet egy mérkőzés előtti megegyezésről, ami a korábbi években már előfordulhatott.
    Továbbra is támadott a hazai gárda. A 9. percben Mező hatalmas kidobása mindenki fölött átszállva egészen az alapvonalig lefutó Tulbáig jutott, akinek visszagurítását Márton élesen keresztbe lőtte a kapu előtt.
    A 12. percben Rostás végzett el szabadrúgást és válaszul a rövidsarokra lőtt labdáját a vendégek kapusa, Gulyás nagy bravúrral ütötte szögletre.
    A 19. percben Gulyás kidobását Rostás elcsípte, de leadás helyett egyedül vállalkozott, és odalett a helyzet, pedig a debreceni támadók emberfölényben voltak.
    Továbbra is a DVSC irányította a játékot.
    Négy perc múlva Rostás szögletét Gulyás Tóth elé ütötte, ő egyből lőtt, de a labda a kapufán csattant.
    Az ellentámadásnál Pásztor reklamálásért sárga lapot kapott.
    Űzte, hajtotta ellenfelét a hazai csapat, ám a 25. percben mégis a hazai szurkolók ereiben hűlt meg a vér. Mracskó szinte az egész pályán átvezette a labdát a debreceniek díszkíséretében, a jobb oldalion felfutó Zsinkához adott, aki az oldalhálót találta el.
    Kemény, de sportszerű játék közben a vendégek sokszor önfeláldozóan vetődtek bele a hazaiak lövéseibe. Helyzetüket segítette a lankadatlan szél, amely időnként megtréfálta a játékosokat.
    A 41. percben Rostás 30 méteres szabadrúgását Gulyás a felső léc segítségével hárította, a kipattanó labdát Nagy mellé fejelte.
    Két perc múlva ismét a csabaiak cerberusa bizonyította, hogy nem volt üres fecsegés a Népsportban tett nyilatkozata, miszerint készült a hazaiak életveszélyes szabadrúgásairól híres játékosából, Rostásból. Történt ugyanis, hogy utóbbi a bal oldalról, mintegy 35 méterről becsavart hatalmas szabadrúgását ismételten bravúrosan ütötte a felső léc alól szögletre.
    Az első játékrész befejezése előtt Dan óriási kapáslövése zúgott el a csabai kapu fölött.
    A közönség tapssal jutalmazta az öltözőbe vonuló csapatokat az első játékrészben mutatott produkciójukért.
    A második félidőben a széllel szemben játszó debreceniek tovább rohamoztak, de eredménytelenül.
    A 49. percben Rostás előreívelése túljutott a védőkön és Márton az eléje pattanó labdát nagy erővel a jobb kapufa mellé küldte.
    A hazai csapat fölényét két újabb szöglet jelezte.
    Nem sokkal ezután helyzethez jutott a vendégcsapat. A gyakran felfutó Horváth és Zsinka rajtolt egy előrevágott labdára, ami végül Zsinkához került, akinek lövését Mező szögletre ütötte.
    Öt perc múlva ismét a vendégek szerezhettek volna gólt, de Horváth kihagyta a helyzetet.
    A 69. percben az éppen hogy csereként beállít Ulveczki tornáztatta meg Gulyást, aki ezúttal is biztosnak látszó góltól mentette meg csapatát.
    A 76. percben Horváth jeleskedett a bal oldalon, a beadást váró Mezőt meglepve majdnem gólt ért el, de a hazaiak kapuvédője még időben elcsípte a labdát a bal kapufa tövénél.
    Átvette az irányítást a vendégcsapat, gyors játékosai révén ügyes támadásokat vezettek, de a befejezéseknél rendre hibáztak.
    Az elfáradó hazaiak az utolsó két percre még feltámadtak és a befejezés előtt a 16-os bal sarkáról Csiszár lőtte keresztbe a labdát, amiről a befutó Márton hajszálnyival lemaradt.kép
    Gulyás bravúrjai pontot hoztak Debrecenből.

    Az első félidőben a lankadatlanul fújó szél irányította a játékot. Mivel a debrecenieket támogatta, rendre a vendégek kapuja előtt alakultak ki meleg helyzetek. Hiába támadott azonban elsöprő lendülettel a hazai gárda, nem sikerült megzörgetni a fantasztikusan jól védő Gulyás hálóját, és két alkalommal a kapufa is „besegített”. Az elszórt csabai próbálkozások, két kivétellel, kevés veszélyt jelentettek a hazaiak kapujára.
    A második 45 percben a debreceniek széllel szemben is tovább rohamozták a Békéscsaba kapuját, de Gulyás formája változatlan volt. A vendégek megszűrve a hazaiak támadásait, ügyesen kontráztak és elől Horváth, valamint Zsinka révén többször veszélyeztettek.
    A hallatlanul nagy iramú, küzdelmes mérkőzésen a hazaiak közelebb álltak a győzelemhez, de a parádésan védő Gulyás megakadályozta őket ebben.
    Jó: Mező, Plókai, Dan, Csiszár, ill. Gulyás, Ottlakán, Csanálosi, Horváth.

    Nyilatkozatok
    Temesvári Miklós: — Végig hatalmas mezőnyfölényben és nagy akarással játszott a csapatom, de a szerencse elpártolt tőlünk. Akár két mérkőzést is megnyerhettünk volna, de az együttes szakmai gyengesége, a gólképtelenség ismét kiütközött.
    Vígh Tibor: — Legjobban az ünnepektől féltem, de úgy látom, hogy a játékosok nemcsak a csapatjátékban, de felfogásban is előreléptek. Gulyás nagyszerűen védett, megérdemeltük az egyik pontot.
    (Égerházi Péter)

    8. Békéscsaba 26 9 8 9 24-27 35
    ...
    14. Debrecen 26 6 11 9 17-28 29

    Békés Megyei Népújság, 1990. május 3.; futball 1989-1992
    képA mérkőzést jellemző pillanat Nagy L. arcán: küzdelem és kétségbeesés. (Fotó: F. Szilágyi Imre)

    Hajdú-Bihari Napló, 1990. május 3.