magyarfutball.hu

Szeged SC - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 1 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2015.06.08, 23:06 (szerk.: 2021.01.16, 00:23)
    Fortuna a szegediekkel futott ki a pályára
    Szeged SC - Békéscsabai Előre Spartacus 2-1 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Szeged, 7000 néző
    Vezette: Vad István (Huták Antal, Ring János)
    Szeged:
    Tóth Zoltán - Hurguly János, Bogdán István, Mihalache Julian (Török Zsolt 46. p.), Publik Rudolf - Hegyeshalmi Tibor, Sallai Tibor, Kemenes Zoltán, Kovács József (Puskás István 89. p.) - Takács Zoltán, Apró István Edző: Szalai István
    Békéscsaba:
    Gulyás István - Mracskó Mihály, Ottlakán Mihály, Zahorán Zoltán (Miklya Zoltán 73. p.) - Belvon Attila (Árgyelán János 51. p.), Csató Sándor, Szenti Zoltán, Csanálosi Miklós, Horváth László - Nagy István, dr. Kovács Gábor Edző: Vígh Tibor
    Gól: Csató 17. p. ; Kovács J. 48. p. ; Apró 71. p.
    Sárga lap: Hurguly 79. p. ; Török 90. p.
    Szögletarány: 6:9 (3:4)

    A békéscsabaiaknak másodszor „járt ki” újonc játékvezető. A múlt héten Fazekas, most pedig Vad debütált, mint vezető bíró NB I-es mérkőzésen.
    Ugyancsak némi izgalommal készült a szegediek kapusa, Tóth Z., aki hasonlóképpen élete első I. osztályú mérkőzésén lépett pályára.
    A vendégeknél Csanálosit figyelte mindenki, amikor köszöntötték a lila-fehér társak, ugyanis a középpályás 150. NB I-es mérkőzésére készülődött.
    Népes szurkolósereg kísérte el a viharsarkiakat, legalább annyi lila-fehér lobogót láthattunk, mint szegedit.

    Fokozatosan mezőnyfölényt harcolt ki az erős középpályás sorral rendelkező vendégcsapat és többet pattogott a labda a szegedi kapu előtt, mint a túloldalt.
    A 17. percben meg is lett ennek eredménye, amikor egy hosszan előrevágott labdát Bogdán fejelt vissza, ám az Csató és Michalache közé pattant. Csató ébredt előbb és 12 méterről a kapu közepébe lőtt, 0-1.
    A kezdéshez képest ugyanennyi időt kellett várni ahhoz, hogy az első szegedi akciót is följegyezzük. Sallai előtt adódott lehetőség, de addig habozott, míg Ottlakán ott termett és fölszabadított.

    A szünet után gyorsan jött az egyenlítő gól.
    A 48. percben Hegyeshalmi óriási előreívelését követően Kovács J. elé pattant a labda, aki a balösszekötő helyéről, mintegy 25 méterről élesen meglőtte a labdát, ami a lábak között utat talált a hal alsó sarokba úgy, hogy közben az egyik védő lábát is érintette, 1-1.
    A 64. percben Sallai elvesztette a labdát a saját térfelének közepén. Nagy I. rácsapott, szélvészgyorsasággal a kapura húzott, két védőt is kicselezett, majd elfektette Tóth Z.-t is, ám lövése a bal kapufán csattant, onnan vágódott vissza a mezőnybe.
    A 71. percben Kovács J. jobb oldali szögletet lőtt be, röviden mentettek a csabai védők, Apró lecsapott a labdára és 20 méterről nagy erővel megcélozta a kaput, a labda pedig a lábak között elsuhanva vágódott a bal alsó sarokba (hasonló gólt lőtt egy héttel korábban Belvon a debreceniek hálójába), 2-1.
    Hat perccel később Csanálosi előtt adódott lehetőség, de nagy bombáját Tóth Z. hárította.
    A 79. percben villant először a sárga lap, amikor Hurguly a felezővonalnál elgázolta dr. Kovácsot.
    A 82. percben egyenlíthetett volna a vendéggárda, amikor Csanálosi 15 méterről megcélozta a kaput, ám a gólvonalon álló Bogdán kifejelte a pettyest.
    Az ellentámadásból Takács Z. szinte a saját térfeléről emelt Gulyás kapujára, ugyanis jól vette észre, hogy a békéscsabai portás messze kint állt, ám még időben észlelt Gulyás, visszarohant kapujába, de végül kiderült: fölösleges volt a nagy röss, a labda fölé szállt.
    Búcsúzóul Török kapott sárga Lapot, miután Árgyelánt megrúgta.

    Az első félidőben mindkét csapat inkább a védekezésre rendezkedett be, illetve próbálta ellenfelét magára hozni, s kontrákkal operálni. Aztán a békéscsabaiak elunták ezt a lassító harcmodort, s középpályásaik révén egyre inkább beszorították ellenfelüket. Ennek eredménye, hogy hamar megszerezték a vezetést. Ezt követően ismét a korábbi harcmodort vették fel a lila-fehérek, hátul játszogattak a labdával, nem nagyon erőltették a támadást, de nem is hagyták a szegedieket kibontakozni.
    A fordulás után egy rendkívül harcos Tisza-parti együttes jött ki a pályára, egyre többet futottak, a gyors egyenlítő gól után pedig tovább fokozták az iramot. Igaz, a kapura már kevésbé voltak veszélyesek, ennek ellenére egy szerencsés góllal a vezetést is megszerezték.
    Érthető, hogy utána a békéscsabaiak is ritmust váltottak, de az utolsó 20 percben a Fortuna nem szegődött melléjük. Hiába próbáltak meg mindent Mracskóék, vagy a kapufa, vagy a jól védő Tóth Z. megakadályozta abban a lila-fehéreket, hogy pontszerzési vágyaikat valóra váltsák.
    Pedig a döntetlen igazságosabb lett volna.

    Jó: Tóth Z., Bogdán, Török, Kovács Z., Apró, ill. Mracskó, Ottlakán, Csató, Csanálosi, Nagy I.

    Nyilatkozatok
    Szalai István: - Tizenkilencre lapot húztam és ezúttal bejött. Noha a játékosaim mindent megtettek a győzelem érdekében, ám Török Zsolt csapatba állítása egyúttal hitet is adott a társaságnak.
    Vígh Tibor: - A ziccerek aránya a javunkra billentené a mérleg nyelvét. Nem először történik meg velünk, hogy kihagyjuk helyzeteinket, aminek vereség a vége.
    (Jávor Péter)

    3. Szeged 3 2 1 - 3-1 5
    ...
    10. Békéscsaba 3 1 - 2 2

    Békés Megyei Népújság, 1990. szeptember 3.; futball 1989-1992

    kép
    Négy helyzet kihagyása után Apró (fehér mezben) döntő gólt szerzett. (Gyenes Kálmán felvétele)

    Délmagyarország, 1990. szeptember 2.