magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Rába ETO FC Győr 2 : 0 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2021.12.11, 22:08 (szerk.: 2021.12.11, 22:10)
    A „kontrajárat” meghozta az első tavaszi sikert
    Békéscsabai Előre FC - Rába ETO FC 2-0 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6 ezer néző
    V.: Marosvári (Varga S., Nyilas)
    Békéscsaba: Horváth 6 — Szenti 7, Usmajev 6, Fabulya 6 — Mracskó 6, Vancea 5, Fodor 6, Szarvas 7, Árgyelán 4 — Gricajuk 5, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    Rába ETO: Végh 5 — Lakos 4, Bordás 6, Radics 5 — Csikós 5-2=3, Csertői 5, Miriuta 5, Ivanics 6, Virág 5 — Pena 4, Klausz 6. Edző: Verebes József
    Csere: Gricajuk helyett Kasik (-), Pena h. Herczeg (-), mindkettő a 66., Szarvas h. Nagy L. (-), a 84. percben.
    Gólszerző: Szenti a 39., Szarvas a 81. percben.
    Sárga lap: Gricajuk (Bordás lábára rátartott) a 21., Radics (Gricajukot hátulról elkaszálta) az 52., Ivanics (a labda elrúgásáért) a 72., Vancea (Virág felvágásáért) a 85., Miriuta (sípszó előtt elvégezte a szabadrúgást) a 90. percben.
    Kiállítva: Csikós a 81. percben.
    Szögletarány: 8:6 (5:3) a Békéscsaba javára.
    Egyperces gyászszünet előzte meg a találkozót dr. Farkas Miklós emlékére, aki hosszú ideig a Pécs játékosa, majd több mint egy évtizedig a békéscsabai klub elnökségi tagja volt.

    A 15. percben Pena a békéscsabai térfél közepén elvette a labdát Vanceától, a bal szélen elszáguldott, Miriutához továbbított, aki kissé kisodródott, de Horváth kifutott elé és második kísérletre megkaparintotta a labdát.
    Nem sokkal később Miriuta 25 méteres, középerős, lapos, bal alsó sarok felé tartó lövését vetődve hárította Horváth.
    A 30. percben egy jobb oldali szöglet után Lakos 25 méterről nagy erővel megcélozta a kaput, az ötösön álló Mracskó nemes egyszerűséggel lekezelte a labdát Horváth előtt.
    Aztán Csikós jobbról átívelt a túloldalra, Csertői a 16-os bal sarkánál rádőlt, kapásból szerette volna bevenni a kaput, ám Horváth nagy bravúrral kitolta a labdát.
    A 39. percben egy békéscsabai bal oldali kis szögletet Szarvas csúsztatott Vancea elé, aki a becsúszó Lakos mellett elhúzta a labdát és még az alapvonal közeléből középre emelt. Szentinek nem is kellett nagyon magasra felugrania, négy lépésről a védők gyűrűjéből a kapu közepébe fejelt a későn visszaérkező Végh fölött, 1-0.
    A félidő lefújása előtt Kulcsár két csel után jobbról az alapvonaltól visszagurított a jobbösszekötő helyén berobbanó Mracskó elé, akinek hatalmas kapáslövését óriási bravúrral szögletre tolta a győri kapus.
    Szünet után az 51. percben Árgyelán balról beadott, Fodor 8 méterre a kaputól senkitől sem zavartatva, nagy helyzetben óriási lyukat rúgott.
    Aztán Virág a balösszekötő helyéről célzott, ám nagy lövését Usmajev vágta ki.
    A 73. percben egy bal oldali szögletet Szenti fejjel megcsúsztatott a rövid saroknál, Kulcsár viszont az ötösről, szemben a kapuval fölé pörgette a labdát.
    A 75. percben Mracskó bal lábas, rossszul sikerült lövése egy védőn irányt változtatott, így lett veszélyes, ám Végh a helyén volt.
    A 81. percben mintaszerű békéscsabai akciót láthatott a publikum. Szarvas és Árgyelán sakk-matt helyzetet teremtett a győri 16-oson belül, kényszerítőjükkel kijátszották az egész védelmet, miközben becserkészték a kapu közvetlen előterét. Végül Szarvas hét méterről, elegánsan, laposan a kapu közepébe gurított Végh alatt, 2-0.
    Még ugyanabban a percben Marosvári játékvezető felmutatta a piros lapot a győriek középpályásának, Csikósnak.
    Csikós Lajos: — A gólnál kirúgtam a labdát oldal irányba, erre kiállított a játékvezető...
    Marosvári Csaba: — Csikós lest reklamált és ugyanabban a pillanatban kirúgta a labdát az oldalvonalon túlra. Ezért állítottam ki.
    A 93. percben Klausz az ötösről Horváth ölébe fejelt.kép
    Akadt dolga Véghnek, a győriek kapusának a hétvégi bajnokin, s bizony kétszer is tehetetlennek bizonyult a békéscsabaiak ellen. Itt viszont jól húzza le a labdát Kulcsár (9) elől, akit Lakos kísért (3). (Fotó: Lehoczky Péter)

    Rövid erőfelmérő után mindkét csapat nyílt sisakkal igyekezett támadni.
    A Rába messzire kitolta védővonalát, kockáztatva ezzel, hogy a gyors békéscsabai játékosok lefuthatják a hátvédeket. Ezzel viszont a győriek a középpályán megerősödtek és mezőnyfölénybe kerültek.
    A békéscsabaiak ezt felismerve széthúzták a mezőnyt és „mögékerüléssel igyekeztek levinni a padlóra a Rábát”. Végül ez egy alkalommal sikerült is, noha szögletrúgást követően.
    A fordulás után nem tehetett mást a Győr, mint kitámadjon. Futottak, igyekeztek a vendégjátékosok. A hazaiak az életveszélyes kontrákból kitűnően zárkóztak vissza, olykor 7—8 emberrel is megszállták kapujuk előterét, amivel szemben Rába ékek és a támadó középpályások tehetetlennek bizonyultak.
    A mind határozottabbá váló Békéscsaba sűrítette „kontrajáratait”, aminek eredménye egy szép bemutató jellegű duett. Ennek végén az apró termetű, de nagy kedvvel játszó Szarvas János megadta a kegyelemdöfést a vendégeknek, akik csak futásban tudták felvenni a harcot a házigazdákkal - játékban nem.
    Marosvári játékvezető kisebb hibáktól eltekintve jól vezette a mérkőzést.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — Jobban elfáradtam a kispadon, mintha játszottam volna, de végül is úgy érzem, megérdemelten nyertünk. Egész héten nagy volt a feszültség a játékosokban, ami érthető, hiszen ebben az idényben még nem nyertünk bajnoki mérkőzésen.
    — Nagyon visszahúzódott az együttes a szünet után. Tartották az eredményt? Netán ezt is kérte a csapattól?
    — Tudtuk, hogy a vendégek előre ívelgetik a labdát Klauszt keresve, de hagytuk, hadd jöjjenek, mert mi az ellentámadásokra építettük taktikánkat.
    — Elégedett a játékkal?
    — Igyekezett a csapat, ám sok hibával játszottunk, ennek ellenére jobbak voltunk ellenfelünknél.
    Verebes József:
    — Az utóbbi mérkőzéseken nem minősítettem a játékvezetőket, de eddig öt pontot veszítettünk el ténykedésük miatt. Nonszensz, amit ezen a mérkőzésen produkált Marosvári. Az ilyenre mondják: tipikusan haza vezette a találkozót. Hát hogyan lesz így Győrött futballfellegvár?
    — Gyengén játszottak a győri kulcsemberek...
    — Én elégedett voltam teljesítményükkel, azt kell mondjam, jól játszottak. Így Végh, Csertői, Ivanics, Klausz is jól küzdött. Úgy érzem, egyre inkább beérik a csapat.
    — A szünetben milyen utasítással látta el a gárdát?
    — Azzal, hogy nyerni kell! Az első félidőben nekünk állt a mérkőzés, mi futballoztunk, a Békéscsabának helyzete sem volt.

    6. Békéscsaba 20 6 9 5 26-23 21
    ...
    11. Rába ETO 21 5 7 920-27 17

    Békés Megyei Hírlap, 1993. április 13.