magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Vasas SC 2 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.16, 15:14 (szerk.: 2021.04.04, 21:36)
    Eredményes szezonnyitó
    Békéscsabai Előre FC - Vasas-Ilzer 2-1 (2-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 8 ezer néző
    V.: Varga S. (Marosvári, dr. Bozóky)
    Békéscsaba: Drljaca 6 — Szenti 5, Csató J. 5, Kovács 6 — Mracskó 6, Fodor 6, Csató S. 5. Váczi 6, Horváth 6 — Kulcsár 6, Szarvas 5. Edző: Pásztor József
    Vasas: Sáfár 6 — Erős 5, Juhár 6, Jessy 5 — Máriási 5, Vincze 6, Gricajuk 6, Galaschek 6, Simon 5 — Jován 5, Borgulya 5. Edző: Tóth Bálint
    Csere: Máriási helyett Szenes (5) az 58., Jessy h. Claude (5) az 58., Kulcsár h. Zahorán (-) a 77., Szarvas h. Kiss J. (-) a 84. percben.
    Gólszerző: Kulcsár a 15., Gricajuk a 19., Horváth a 43. percben.
    Sárga lap: Juhár (Csató S. felvágásáért) a 27., Erős (Szarvas buktatásáért) a 38., Fodor (Simon buktatásáért) a 39., Claude (Csató akasztásáért) a 67., Szenti (Jován felvágásáért) a 82. percben.
    Szögletarány: 6:4 (3:1)

    Egyperces gyászszünettel adóztak a mérkőzés kezdete előtt a minap 71 esztendős korában elhunyt Kerekes Imrének, aki 1962—66 között volt a Békéscsaba edzője, fiai, György és a sokszoros válogatott Attila pedig a lila-fehér csapat erősségei voltak.
    A második percben Borgulya csúsztatott alig mellé, majd Jován labdáját ugyanő lőtte kapura, de Drljaca vetődve hárított.
    A hetedik percben, miután Vincze lerántotta Váczit, a szabadrúgásból a sértett megcélozta a jobb alsó sarkot, de Sáfár vetődve hárított. Mracskó nagy szólója végén ismét a Vasas kapusa volt a főszereplő.
    A tizenharmadik percben egy bal oldali szöglet után Kulcsár az ötösről a felső kapufára pörgetett.
    A 15. percben Kovács alighogy átlépte a felezővonalat, előreívelt a jól felfutó Szarvashoz, aki rögtön lefejelte a labdát a mellette felfutó Kulcsár elé. A békéscsabai csatár futtából, 15 méterről a balösszekötő helyéről a kapu közepébe bombázott, 1-0.
    Két perccel a gól után Mracskó jobb oldali átívelését Csató S. fejelte az ötös sarkáról kapura, de Sáfár vetődve kiöklözte a labdát.
    a 19. percben Simontól Galaschek elé került a labda, aki a 16-os előteréből tovább tolta Gricajuk elé. Az egykori békéscsabai orosz légiós hét méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, 1-1.
    A 25. percben Szenti bedobását Fodor lőtte Kulcsár elé, akinek tízméteres bombáját Sáfár megfogta.
    A 34. percben Csató S. kiugratta Szarvast, az apró termetű csatár még meg is nézhette a bal alsó sarkot, majd 14 méterről jól is célzott, ám Sáfár hatalmas bravúrral vetődve, szögletre tolta a labdát.
    A túloldalon Gricajuk jobb alsó sarkos lövését védte a békéscsabai kapus.
    A 39. percben a 16-os bal sarkánál belépő Jovánt Váczi buktatta, akár 11-est is ítélhetett volna Varga S. játékvezető, ám rövid ápolás után a békéscsabaiak jöhettek előre.
    A 43. percben Szarvas a 16-os bal oldalán végigfutott, az alapvonal közeléből jól emelt a nagy lendülettel érkező Horváth fejére, aki hat méterről a kapu közepébe bólintott, 2-1.kép
    Sáfár kapus verve, a második békéscsabai aól a kapuban. Mégpedig a kapus mögött álló Horváth jóvoltából, aki közelről a hálóba bólintott. Gricajuk (5) megdermedve nézi a labda útját. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Szünet után az 56. percben Váczi jobb oldali beívelését Fodor a kapusba lőtte, Csató S. ismétlése a nagy tömörülésben az egyik védőről szögletre vágódott.
    A 65. percben Váczi nagy erejű szabadrúgását Sáfár az oldalhálóba öklözte.
    Egy perccel később Váczi a 16-os jobb sarkáról a messze kint álló Sáfár fölött akart átemelni, de a kapus magasra felugorva, óriásit nyújtózva, még elérte a pettyest.
    A 75. percben Simon távoli lövése nem okozott gondot Drljacának.
    Hasonlóképp hárította Sáfár Csató S. nagy erejű szabadrúgását.
    A 86. percben Váczi lesgyanús helyzetben futott el, a vele tartó Kiss elé pöckölt, aki a kifutó kapusba lőtt.
    Két perccel később Váczi beadását Horváth a gólvonalon álló egyik védőbe lőtte, Mracskó ismételhetett, ám ő a visszafutó kapust találta el, végül Kiss J. lövésébe Horváth belesarkallt, így került a hálóba, ám Varga S. jogosan lest ítélt, így szabadrúgással folytatódott a játék.

    Az óriási meleghez képest különösen nagy lendülettel ugrottak egymásnak a csapatok. Egyáltalán nem tűnt szezonnyitó mérkőzésnek a viharsarki rangadó.
    Nem látszott megilletődöttnek egyik csapat sem, pedig a tavalyihoz képest két alaposan megváltozott gárda lépett pályára. Nem sokat foglalkoztak a középpályán a szervezéssel, inkább gyors húzásokkal a kapu elé vágtattak, és gyakran veszélyeztettek. Érett a gól, amely először — a helyi szurkolók örömére — a hazaiak nevéhez fűződött. Igaz, nem sokáig örülhettek az előnynek, az egykori békéscsabai légiós hamar egyenlített.
    Egy szusszanásnyi időre visszafogtak az iramból a csapatok, hogy utána az elsőjátékrész finisére újra megkíséreljék az eredmény módosítását. Mindkét oldalon adódott helyzet. Aztán egy tizenegyes-gyanús alakítás után a békéscsabaiak egy villámgyors kontra végén megnyugtatták edzőjüket, s ők térhettek pihenőre előnnyel.
    Mezőnyjátékkal folytatódott a második félidő eleje. Mígnem Tóth Bálint edző az intenzívebb támadások érdekében kettős cserét hajtott végre. A békéscsabaiak fokozatosan visszaálltak kapujuk elé, s egyre inkább a kontrákra hagyatkoztak. Be is mutattak belőle néhány veszélyes támadást, miközben a Vasas egyre inkább elfáradt. Néha ugyan még meglódultak a kapuk előtt, de egyre halványabbak voltak kísérleteik.
    Így végül Pásztor Józsefnek lett igaza, aki a mérkőzés előtt arról beszélt, kiegyezne a tavaszi 2—1-es végeredménnyel.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Megérdemelten szereztük meg a három pontot, noha időnként mezőnyfölényben játszott a Vasas. Nekünk viszont négy százszázalékos ziccerünk volt, ami csak Sáfár jó teljesítményén múlott.
    — Mintha a második félidőre visszaállt volna a Békéscsaba. Tudatos volt ez?
    — Nem, hiszen a Vasas vesztésre állt, és támadnia kellett az egyenlítésért. Ilyen helyzetben minden csapat így játszik. Ám ha rúgtunk volna még egy gólt, akkor nyilván föladták volna.
    — Miért döntöttél a harmadik kapus mellett?
    — Nem az motivált, hogy Drljaca ismeri a Vasas játékosait. Annál is inkább, mert ott is jócskán kicserélődött az angyalföldi társaság. Oka sokkal prózaibb volt. Udvarácz két hete megsérült, csak néhány napja edz újra. Baji pedig a hét közepén fájlalta a kezét.
    — Ezek szerint az utolsó pillanatban döntöttél Drljaca mellett?
    — Nem. Már az utolsó Intertotó Kupa-mérkőzésen, a dán Odense találkozó után érlelődött bennem, hogy váltani kell, ugyanis Baji azon az egy héttel korábbi, dánok elleni mérkőzésen nem remekelt. Udvaráczról pedig nem tudtuk, mikor lesz újra harcra kész.
    — A jól játszó Kulcsárt viszont lecserélted, miként egy héttel korábban az Odense ellen is.
    — Kulcsár igazolása az utolsó pillanatban rendeződött. Noha a nyáron végig velünk edzett, egyetlen tétmérkőzésen léphetett pályára. Azaz mérkőzéshiánya van, nem tud még kilencven percig egyformán teljesíteni. De a gólja remek volt, úgyhogy elégedett voltam vele. Miként másik két újonccal, Horváthtal és Kováccsal is.
    — Tipped bejött, 2—1-re nyert a csapat. Jó előjel az UEFA Kupa-mérkőzés előtt...
    — Valóban, ugyanis nem mindegy, hogy milyen lelkiállapotban utazik a gárda.
    Tóth Bálint, a Vasas edzője:
    — Tudtuk, hogy jó csapat a Békéscsaba. Igyekeztünk felkészülni belőlük, de most ennyire futotta. Annál is inkább, mert a hazaiak kihasználták hibáinkat.
    — A szünetben igencsak kritikus hangnemben tartott eligazítást...
    — Gondolom, kiszűrődött a fplyosóra a hangom. A hibákra igyekeztem felhívni a játékosok figyelmét.
    — A másodikfélidőben többet támadtak, mégsem sikerült. Miért?
    — Nem az volt a döntő. Az első játékrész befejezése előtt kaptunk egy olyan gólt, ami elemi hibánkból született. Ez döntötte el a pontok sorsát.
    — Csalódott?
    — Csak másnap reggelig. Ugyanis már a buszon azon töröm a fejem, mi lesz a következő fordulóban.
    — Hogyan érezte magát a kispadon?
    — Nagyon élveztem, ugyanis ha az ember felpörög, s noha onnan nem tudok gólt rúgni, a kapuból sem tudom kifejelni a labdát, mégis jól éreztem magam a kispadon.
    — Mennyivel jobb csapat ez a Vasas, mint a tavalyi?
    — Jobb. A vereség ellenére kijelenthetem, jó helyen köt ki a gárda a végelszámoláskor. Nyakamat rá!
    — Ezek szerint a mostani vereség annak számlájára is írható, hogy még nem kovácsolódott össze a gárda.
    — Valóban. A nyáron hat játékos érkezett, akik közül öt most pályára is lépett. Őket be kell építeni, össze kell dolgozni. Ha legalább csak hármat sikerül beépíteni, már megérte a munka.

    6. Békéscsaba 1 1 - - 2-1 3
    ...
    11. Vasas 1 - - 1 1-2 -

    Békés Megyei Hírlap, 1994. augusztus 8.