magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 2 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.01.28, 23:38 (szerk.: 2022.01.29, 00:06)
    A csabai szív visszahozta az egy pontot
    Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 2-2 (1-2)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 10 ezer néző
    V.: Varga S. (Nagy L., Varga L.)
    Békéscsaba: Baji 5-2=3 — Usmajev 6 — Mracskó 6, Ionut 7, Szenti 6, Kasik 6 — Árgyelán 6, Kurucz 7, Csató 6 — Kulcsár 7, Vancea 6. Edző: Pásztor József
    Kispest-Honvéd: Gulyás 5 — Plókai 5, Márton 7, Kovács E. 6, Árki 6 — Ivanics 6, Halmai 5, Pisont 6, Illés 7 — Fischer 7, Negrau 6. Edző: Verebes József
    Csere: Vancea helyett Horváth B. (7) a 32., Kurucz h. Szarvas (-) a 70., Halmai h. Vincze (-) a 72., Negrau h. Hamar (-) a 85. percben.
    Gólszerző: Kurucz a 16., Fischer (11-esből) a 32., Márton a 38., Árgyelán a 70. percben.
    Sárga lap: Ivanics a 22., Árgyelán az 50., Halmai az 57., Csató a 60., Negrau a 67. percben.
    Kiállítva: Baji a 31. percben.
    Szögletarány: 5:5 (3:1) a Békéscsaba javára.

    A szokásostól eltérően ezúttal nem a tartalékcsapat játszotta az előmérkőzést a Kórház utcai fű—1-en, hanem a Bácsi kérem, hol lehet itt focizni...? akció országos döntőjének 32 legügyesebb tizenéves focista palántája.

    A békéscsabaiak veszélyeztettek először: a 3. percben egy jobb oldali, hosszan előreívelt labdát az 5-ösről Vancea fejelt kapura, de Gulyás remek vetődéssel kiütötte, szerencsétlenségére éppen Vancea elé, ám az utolsó pillanatban Plókai szögletre vágta a labdát.
    A folytatásban Mracskó jól ívelt előre, a kiugró Árgyelán futtából alig fejelt mellé.
    A 15. percben Márton ívelt előre egy szabadrúgást. Fischer fejjel megcsúsztatta, Negrau kibújt a védők közül, majd 8 méterről, a jobb összekötő helyéről a már vert Baji mellett a kapu közepét megcélozta, de a gólvonalon álló Usmajev a mezőnybe rúgta a labdát.
    Egy perccel később megszerezték a vezetést a házigazdák. Kulcsár a jobb oldali alapvonalig verekedte le magát, ahonnan laposan visszatálalt Kurucz elé. A békéscsabaiak szőke játékosa a tétovázó és lassan visszaérő Gulyás kapus mellett látványosan a jobb alsó sarokba pörgetett 6 méterről, 1-0.
    A 20. percben egy bedobást Fischer csúsztatott fejjel tovább, Ivanics - háttal Baji kapujának - ollózva emelt a jobb kapufa mellé.
    A 29. percben Kulcsár a bal oldali oldalvonalnál Kovács E. mellett elviharzott, a kispesti védő úgy vélte, a vonalon kívülre került a labda - nem így Kulcsár és a partjelző -, így a békéscsabaiak csatára berobogott a kispesti 16-oson belülre, de lövése a kivetődő Gulyás lábáról a mezőnybe pattant.
    A 31. percben jól bújt ki Illés a tétovázó hazai védők közül és kapura húzott. Baji kifutott és elé vetődött, a labdát nem érte el, csak Illés lábát, a kispesti középpályás nagyot huppant a füvön. Varga S. játékvezető egy pillanat alatt a helyszínen termett, jogosan a 11-es pontra mutatott, majd ráadásként elővarázsolta zsebéből a piros lapot, amit a lila-fehérek kapusának föl is mutatott.
    Vancea ment le a pályáról - Baji mellett -, hogy Horváth B. kapus bejöhessen.
    Ezt követően Fischer állt a büntető mögé és úgy lőtte nagy erővel a bal alsó sarokba a labdát, hogy Horváth jó irányba vetődött, ám nem érte azt el, 1-1.
    A 38. percben szabadrúgáshoz jutottak a vendégek a békéscsabai kaputól 24 méterre, miután Illést fölvágták. Pisont megpöccintette a labdát, Márton nekifutott és csavart lövése a sorfalat megkerülve laposan a jobb alsó sarokba vágódott, 1-2.

    A 42. percben Pisont távoli lövését, majd egy perccel később Negrau közeli fejesét hárította a békéscsabaiak kapusa.
    Szünet után Fischer jobb oldali beadását Halmai Negrau elé fejelte, a román idegenlégiós lövésébe azonban Szenti belelépett, így a labda Horváthé lett.
    Az 54. percben Fischer estében a 11-esről laposan lőtt, de Horváth ezúttal is vetődve hárított.
    Két perccel később megint a kispesti csatár előtt adódott lehetőség, ám most a békéscsabai kapu védő szögletre tolta a fejest.
    A 62. percben Pisont lapos lövését hárította vetődve az újonnan beállt kapus.
    Az ellentámadásból Kurucz baloldali átívelését Kulcsár lőtte kapásból az 5-ös jobb sarkáról, a labda túl is jutott Gulyáson, ám a visszaérkező Halmai a gólvonal előtt szögletre rúgta a labdát.
    A 66. percben Kulcsár a jobb alapvonalnál jól látta meg, hogy Kasik száguld a kapu felé, elé tálalt, de az apró termetű játékos óriási helyzetben, nagy erővel mellé lőtt.
    A túloldalon Illés baloldali beadásánál Negrau magasra ugorva fejelt, ám a jól helyezkedő Horváth ölében halt el a labda.
    A 70. percben szabadrúgáshoz jutottak a békéscsabaiak a kispesti 16-os jobb oldalvonalánál. Az újonnan beállt Szarvas lőtte be a labdát, Árgyelán egy lépéssel a 16-oson belülről kapásból, fél fordulattal kilőtte a bal alsó sarkot, 2-2.
    A 84. percben Illés baloldali beadásszerű lövését Horváth a felső kapufára tolta ujjheggyel. A 88. percben a gólhelyzetben kitörő Pisont elé Horváth kivetődött és megkaparintotta a labdát.
    A lefújás előtti másodpercekben Pisont előtt adódott még egyszer lehetőség, ám a 11-es tájékáról a bal felső sarok fölé lőtt.kép
    Kurucz (fehérben) beveszi Gulyás kapuját a két védő, Kovács E. és Árki között. Ezzel 1—0-ra vezetett a lila-fehér csapat (Fotó: Lehoczky Péter)

    Nagy várakozás előzte meg a békéscsabaiak újbóli NB I-es bemutatkozását, s nem is akármilyen ellenfelet fogadhatott a csapat a nyitányon, hiszen a Kispest-Honvéd gárdája többszörös bajnok, s ma is jó néhány válogatott tudású játékossal rendelkezik. Mi több, Verebes személyében olyan edző került a piros-feketék élére, aki az elmúlt évtizedben megmutatta, hogy kisujjában van a szakma.
    Ennek ellenére nem illetődött meg a házigazda, nyílt sisakkal rohamoztak és pillanatok alatt kezükbe vették a játék irányítását. A vendégek még föl sem ocsúdtak, amikor már hálójukban táncolt a labda.
    A folytatás is hasonló volt, legalábbis újabb negyedóráig: a békéscsabaiak rohamoztak, a kispestiek pedig legtöbbször csak keresgélték a labdát.
    Baji megmozdulását és az ebből fakadó kiállítását követően alaposan megváltozott a kép, a kispestiek ugyancsak kihasználták a ziccert és röpke hat perc alatt fordítottak.
    Az első játékrész hátralévő részében nem is találta önmagát a lila-fehér gárda.
    A szünet után is úgy tűnt, a vendégek játszanak, a békéscsabaiak pedig beszorulnak a kapujuk előterébe. A cserekapus Horváth azonban nagyokat védett és ez (is) meghozta a lila-fehérek játékkedvét, akik egyre veszélyesebb kontrákkal operáltak, sőt néha korszerű támadásokra is futotta erejükből.
    A fővárosiak „elégedettek voltak önmagukkal”, a viharsarkiak pedig egyre jobban belelendültek, hajtotta őket a szív, s addig nyomultak előre az egykori csabai kapus, Gulyás hálója felé, mígnem egy látványos góllal kiegyenlítettek.
    A finisben a Honvéd megpróbált még egyszer mindent egy lapra föltéve támadni, ám a házigazdák sem hagyták magukat, rendre tovább veszélyeztették Gulyás kapuját.
    Végül a 10 emberrel játszó Békéscsaba kiharcolta a döntetlen, ami végül a Honvédra nézve lehet hízelgő, hiszen létszámfölényük ellenére negyedórától eltekintve nem nyújtották azt, ami hírnevükhöz méltó lett volna, nem úgy az újonc, amely csapatból minden játékos maximális teljesítményt nyújtva, vert helyzetből is megszerezte a számára oly fontos egyik pontot.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — A kezdetben szándékosan a biztonságos védekezésre építettünk, a kiállítás némiképp fölborította terveinket. Ha nincs ez az ominózus jelenet, még nagyobb lendülettel támadtunk volna, s talán még jobb eredményre is képesek lehettünk volna.
    Verebes József:
    — Egyszerűen nem volt szerencsénk, bár a helyzeteket be kell rúgni. Fischer és Pisont többször is kihagyta a lehetőségeket. Csalódott vagyok, mert itt hagytunk egy pontot.

    Békés Megyei Hírlap, 1992. augusztus 17.
    képA nyitófordulóban az újonc Békéscsaba a nagynevű Kispest-Honvédot fogadta és a jóiramú, érdekes mérkőzésen figyelemre méltó eredményt ért el. Felvételünkön Pisont lő kapura Csató és Kasik mellett. Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd 2-2 (1-2).képSzenti Zoltán magasra ugorva elfejeli a labdát a gólveszélyes Negrau elől, a Békéscsabai EFC - Kispest-Honvéd találkozón...

    Labdarúgás, 1992. szeptember; 1993. április (Arcanum DT)