magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Debreceni Vasutas SC 1 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2021.11.06, 23:01 (szerk.: 2021.11.06, 23:10)
    Csődöt „jelentettek” a kulcsjátékosok
    Békéscsabai Előre FC - Debreceni VSC 1-2 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6 ezer néző
    V.: Marosvári (Nagy L., Lettrich)
    Békéscsaba: Baji 5 — Mracskó 5, Usmajev 5, Fabulya 4 — Árgyelán 5, Szenti 6, Vancea 5, Dávid 5 — Váczi 5, Kulcsár 5, Szarvas 5. Edző: Pásztor József
    Debrecen: Horváth B. 6 — Balogh 6, Gojan 7, Sándor Cs. 6, Pető 6 — Dombi 6, Madar 4, Sándor T. 8, Kondás 5 — Gracsov 7, Medvid 6. Edző: Garamvölgyi Lajos
    Csere: Madar helyett Raducu (5) a 46., Vancea h. Fodor (-) a 62., Szarvas h. Gricajuk (-) a 71., Medvid h. Radu (-) a 88. percben.
    Gólszerző: Szenti a 10., Gracsov a 67., Sándor T. a 79. percben.
    Sárga lap: Pető (Kulcsár felvágásáért) a 32., Fabulya (Gracsov gáncsolásáért) a 35., Dávid (Kondás felvágásáért) a 46., Balogh (Szarvast akasztotta) az 56., Raducu (kezezésért) a 88. percben.
    Szögletarány: 8:4 (7:2) a Debrecen javára.

    A 2. percben Dombi váratlan jobb oldali beadása Madart találhatta volna, ám a debreceni játékos Usmajevtől szorongatva lemaradt a labdáról.
    Egy perccel később Pető 22 méteres nagy szabadrúgása éppen hogy a kapufa fölött hagyta el a játékteret.
    Hasonlóképp járt a 8. perc végén a túloldalon Árgyelán, aki akcióból durrantott fölé.
    Gyors egymásutánban Szarvas már a második szögletet végezhette el balról. Másodjára a rövid saroknál álló Szenti fejére lőtt élesen, Horváth kapus és Gojan késve ért a helyszínre, így a csabai játékos három lépésről a jobb felsősarokba fejelt, 1-0.
    A 14. percben Gracsov bal oldali szöglete Pető felé szállt, de a kapuból kirobbanó Baji az utolsó pillanatban kiöklözte a játékos elől a labdát.
    Három perccel később Dávid és Szenti kényszerítőzése végén az előbbi 11 méterről, nagy helyzetből a kivetődő Horváth kapusba lőtt.
    Aztán Pető és Baji kapott elismerést: az előbbi csavart szabadrúgását, az utóbbi bravúros bal felső sarkos öklözését csodálhattuk.
    A 26. percben Medvid ellopta a labdát a békéscsabai védőktől, majd a bal oldali szögletzászlótól Gracsov elé emelt, ám Baji résen volt és lehúzta a labdát.
    Öt perccel később Dombi került helyzetbe, de Baji ezúttal is a helyén volt, kivetődve hárított.
    A 33. percben egy szabadrúgás-kombináció után Váczi jobbról az alapvonal közeléből csúsztatta a labdát a kapu előterébe, de Dávid és Kulcsár is egy lehelettel lemaradt, így oda lett a lehetőség.
    A 39. percben Szenti lopakodott előre, majd 20 méterről váratlanul célzott, a kapu jobb oldala felé tartó labdát Horváth vetődve kiöklözte, majd a védők tisztáztak.
    Az első félidő lefújása előtt Medvid a bal oldali szögletzászlótól jól ívelt be, Gojan hat méterről fejelt, ám a kapu közepe felé tartó labdát Baji ujjheggyel kitolta a léc alól.
    Szünet után a 47. percben Pető szabadrúgása zúgott el a kapufa mellett.
    Az 56. percben Usmajev és Dávid közös erővel elvette a labdát a 16-oson belülre betörő Dombitól, aki nagyot huppant a füvön, ám Marosvári játékvezető továbbot intett.
    A 61. percben Szarvas, Mracskó akció végén az utóbbi futtából fölé lőtt.
    A 67. percben egyenlített a Debrecen. Sándor T. alighogy átlépte a felezővonalat a pálya jobb oldalánál, hosszan előre ívelt Gracsovnak, aki néhány lépés után kicselezte Mracskót, majd a kivetődő Baji mellett tíz méterről, laposan a kapu közepébe lőtt, 1-1.
    A 72. percben egy jobb oldali szöglet végén Dávid fejelt 14 méterről a kapus kezébe.
    Aztán Mracskó 24 méteres lapos lövését hárította vetődve Horváth B.
    A 79. percben jobbról Sándor T.-hez került a labda, aki egyéni alakításával hívta fel a figyelmet. Szenti és Fabulya tehetetlenkedett, nem úgy a debreceni középpályás, aki jobbra elhúzta a labdát, majd 13 méterről, a jobbösszekötő helyéről úgy lőtt a kapu bal oldalába, hogy Baji az ellenkező irányba mozdult, így a labda senkitől sem zavartatva hullott a kapuba, 1-2.
    A 83. percben Mracskó emelt Fodor fejére, aki jól is bólintott, ám Horváth is a helyén volt, s szögletre tolta a labdát.kép
    Itt még mindenki nagyon örült, ugyanis a 10. percben Szarvas bal oldali szöglete után Szenti (magasra felugorva) Horváth kapujába fejelt, amivel 1—0-ra még a Békéscsaba vezetett. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Egyáltalán nem volt megilletődve az újonc Debrecen, bemutatkozásképpen ugyanis három nagyon gyors, formás támadással riogatta a hazai védelmet és Baji kapust. Az utóbbi azonban mindannyiszor a helyén volt.
    Igaz, ekkor a Békéscsaba sem tétlenkedett, amit bizonyít, hogy hamar megszerezte a vezetést, némi védelmi és kevés kapushibából. Ez sem rogyasztotta meg a vendégeket, akik gyakori ritmusváltással igyekeztek az olykor körülményeskedő békéscsabai védők mögé kerülni. Ettől lett változatos és izgalmas a mérkőzés, de az iramra sem lehetett panasz.
    A szurkolók ezúttal nemcsak a mezőnyjátékosra, hanem a két kapusra is odafigyeltek, ami érthető, hiszen a debreceni Horváth a tavalyi bajnokságban éppen Békéscsabán bizonyította, hogy NB I-es szintű hálóőr. Baji, a helyiek saját nevelésű kapusa pedig immár több mint egy évtizede él a mindenkori békéscsabai első számú kapus árnyékában - természetesen ő is bizonyításra készen. Nos, a szombati csatában az első félidőben Baji nyújtott maradandóbbat, hiszen egyszer sem kellett maga mögé nyúlnia. Igaz Horváth is - egy kivétellel - sokszor mentett.
    A fordulás után is lüktető maradt a mérkőzés, mindkét csapat sokat támadott, de egyre inkább érett a Debrecen egyenlítő gólja, mert egy idő után a Békéscsaba vesztett a lendületből, miközben a hajdúságiak támadásai egyre veszélyesebbek lettek. Alig egy órányi játék után egy ragyogó kontrából meg is született a vendégek gólja. Dicséretükre: ezután sem álltak be védekezni, s noha a Békéscsaba is felébredt, továbbra is ártalmatlannak bizonyult.
    Az idő előrehaladtával görcsössé vált a lilák játéka, nem úgy az újoncé, amelynek játékosai másodszor is megingatták Bajit, így végül megérdemelten vitték el a két pontot a debreceniek a mérkőzés végére szétesően játszó Békéscsaba otthonából.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a békéscsabaiak vezetőedzője:
    — Jól kezdtünk, 1-0 után voltak további ziccereink, de azokat elpuskáztuk.
    — Magukra engedték a Debrecent...
    — Valóban, a gólunk után a vendégek sokkal jobban játszottak. A Békéscsaba pedig nem bírt el álló futballistákat. Szégyellem is magam helyettük, amiért ilyen gyenge teljesítményt nyújtottak.
    — Miért ült le a csapat játéka főleg a második félidőben?
    — Éppen azért, mert akikre épül a mi játékunk, azok álldogáltak legtöbbet a pályán.
    — Egyáltalán volt, aki elfogadható teljesítményt nyújtott?
    — Nem sokan. Talán Szenti és Mracskó időnként a megszokott játékát hozta, míg leginkább Usmajevvel voltam elégedett. A többiek harmatgyenge teljesítménnyel rukkoltak elő.
    Garamvölgyi Lajos, a debreceniek vezető edzője:
    — Nagy fegyvertény Békéscsabán nyerni. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.
    — Pedig az elején úgy tűnt, gyorsan „végez” a Debrecennel a Békéscsaba.
    — Balszerencsés gólt kaptunk, ennek ellenére úgy érzem, hogy az első pillanattól kezdve egyenrangú ellenfelek voltunk.
    — Mire hívta fel a játékosok figyelmét a szünetben?
    — Elsősorban azt igyekeztem tudatosítani bennük az első 45 perc játéka láttán, hogy lehet ma nyerni a Békéscsaba ellen. Kértem, hogy merjenek játszani. Végül az eredmény igazolta reményeinket.
    — Ezek szerint bízott a győzelemben?
    — Már a szünet előtt is harcosan játszottunk, bíztam abban, hogy a csapat akar a fordulás után is.

    3. Debrecen 2 2 - - 4-2 4
    ...
    6-7. Békéscsaba 2 1 - 1 3-3 2

    Békés Megyei Hírlap, 1993. augusztus 23.