magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Budapesti VSC-Dreher 1 : 0 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.07, 13:28 (szerk.: 2021.04.20, 22:41)
    Lélektani győzelem
    Békéscsabai Előre FC - BVSC-Dreher 1-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 5000 néző
    V.: Varga S. (dr. Bozóky, Fazekas)
    Békéscsaba: Drljaca 0 — Zahorán 6, Csató J. 6, Kovács 5 — Fodor 6, Dávid 5, Csató S. 6, Szenti 6, Major 5 — Kulcsár 4, Szarvas 5. Edző: Pásztor József
    BVSC: Tarlósi 5 — Werner 4, B. Szabó 5, Szalma 5 — Marozsán 5, Nagy P. 5, Komódi 5, Bognár 4, Farkas 4 — Bükszegi 4, Frank 5. Edző: Egervári Sándor
    Csere: Fodor helyett Váczi (7) a 60., Szarvas h. Horváth (-) a 80. percben.
    Gólszerző: Váczi a 74. percben.
    Sárga lap: Szalma (Kulcsár bokáját összeakasztotta) a 40., Dávid (Frankba beleszállt) az 58., Váczi (Marozsán lábára rátartott) a 65., Marozsán (Kovácsot akasztotta) a 69. percben.
    Szögletarány: 6:2 (5:2)

    A hatodik percben egy jobb oldali szögletet követően Csató S. fejelt nyolc méterről kapura, ám egy védőről visszapattant a mezőnybe a labda.
    A 14. percben szabadrúgáshoz jutottak a békéscsabaiak, 28 méterre Tarlósi kapujától. Szarvas a sorfal mellett okosan elgurított a kiugró Kulcsár elé, aki 16 méterről célzott, ám a kapus szögletre tolta a labdát. A jobb oldali beívelést Dávid fejelte a bal alsó sarok felé, de a kapus vetődve hárított.
    A 17. percben Szarvas 24 méteres szabadrúgása a bal kapufa töve mellett suhant el.
    A 20. percben Szarvas bal oldali szabadrúgását Fodor csúsztatta meg fejjel nagyszerűen, de Tarlósi még nagyszerűbb vetődéssel hárított.
    A folytatásban egy bedobás után Farkas ugrott fel tisztán a 11-es tájékán, ám fejese mellészállt.
    A túloldalon Major 12 méterre a kaputól háttal emelgetett, harmadszorra
    meghúzta a labdát, de mellé szállt.
    A 32. percben Frank vállalkozott szemben a kapuval 26 méterről lövésre, de az erőtlen, laposan guruló labda nem okozott gondot Drljacának.
    Három perccel később egy előrevágott labdára Frank rajtolt, nem sokat gondolkodott, hanem futtából, 12 méterről, a balösszekötő helyéről nagy erővel az oldalhálóba vágta a labdát.
    A 42. percben Szarvas bal oldali szögletét Szenti az ötösön magasan felugorva megcsúsztatta, ám éppen a kapus kezébe.
    A 45. perc hozta a legérdekesebb jelenetet, amely a leginkább gólszagú volt. Szenti jobbról, a 11-es magasságából egy óriási partdobást hajtott végre, B. Szabó - mintha csak az ellenfél kapuja előtt állna - hat méterről a felső lécre fejelte a labdát, csaknem öngól volt.

    Szünet után a 47. percben B. Szabó legurítását Komódi lőtte szorongatott helyzetben alig mellé. A túloldalon Csató S. fejelt fölé.
    Az 59. percben Kulcsár labdájával Szarvas robbant be a 16-oson belülre, Wernerrel ütközött, a publikum 11-est kiáltott — Varga pedig továbbot intett.
    A 62. percben Zahorán távoli nagy lövése suhant el a jobb felső sarok fölött, majd Major fejelt közelről a kapus kezébe.
    A 69. percben a 16-os bal sarkáról Váczi látványos csavart szabadrúgása szállt mellé.
    A 74. percben született meg a mérkőzés egyetlen gólja. Kulcsár és Váczi kényszerítőzött. amelynek végén Váczi megiramodott, betört a 16-oson belülre, ahol B. Szabó és Werner szorongatta, de az apró termetű csatár csetlett-botlott, majd estében, 12 méterről, a balösszekötő helyéről, a kifutó Tarlósi lába között laposan a hálóba helyezett, 1-0.
    A 78. percben Komódi közeli lövését fogta Drljaca.
    A 92. percben Váczi a 16-osról estében a bal kapufa mellé gurított.kép
    Szarvas a következő pillanatban nagyot huppan B. Szabó (3) becsúszásának következtében, mégis a vasutasok „estek el" szerdán. A háttérben Zahorán. (Fotó: Lehoczky Péter)

    Hangos rigmusokkal hozta emelkedett állapotba magát a vasutas gárda a mérkőzés előtt az öltözőben, illetve az azelőtti térségben, miközben már-már nyomasztó csendben, hang nélkül készülődött a Békéscsaba erre a nagyon fontos 90 percre.
    Mindez aztán a pályán is meglátszott: egy nagyon magabiztosan játszó BVSC és egy kissé megszeppent hazai együttes nézett farkaszemet egymással. Ekkor amolyan döntetlen állást sugallt a „helyzet”, ugyanis a vasutasok magabiztosságát nem támasztotta alá támadókedvük, a Békéscsaba visszafogottságát viszont okosabb, kulturáltabb játékuk ellensúlyozta.
    Ilyen értelemben tipikusan olyan meccs volt: amelyik csapat rúg egy gólt, az kasszírozhatja a három pontot. Ám erre sokáig kellett várni, mert a vendégek csak a 16-osig jutottak el, míg a lila-fehérek jó mezőnymunkáját követő támadások a remegő lábakon elhaltak.
    Alaposan megváltozott a játék, amikor Pásztor bátor elhatározással a sérülés miatt csaknem három hetet kihagyó, ezért kevésbé edzett állapotban lévő Váczit beállította, akin az edzéshiány ellenére még a csere előtt kiütközött, olyan elszántsággal lép a pályára: ide nekem az oroszlánt... Nos, fél órát volt a pályán, ami időszak alatt viszont féltucatszor hozta helyzetbe magát. Ezek közül egy alkalommal be is piszkált egy gólt, ami viszont elég volt az üdvösséghez. De ahhoz is, hogy az addig kishitűen játszó néhány társa is magára találjon.
    Igaz, ezután jobbára a védekezésre kellett helyeznie a hangsúlyt a liláknak, abban viszont remekeltek, mert a lendületbe kerülő vasutasokat megállították még a félpályánál, de legkésőbb a 16-os előterében. Így egy lélektanilag nagyon fontos és jókor jövő győzelmet harcolt ki a Békéscsaba, ami lendületet adhat a három nap múlva következő újabb bajnoki forduló előtt.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Egy szervezetten játszó csapat ellen nyögvenyelős győzelmet arattunk, de a célunk most az volt, hogy a nagyon fontos három pontot begyűjtsük. Sajnos, a játék némi kívánnivalót hagyott maga után, de erre is számítottam. A BVSC a 2. helyen állt, jól játszottak korábban is, önbizalommal teli együttes, mi pedig nem vagyunk éppen csúcsformában.
    — Miért cserélted le Fodort?
    — A győzelmet úgy érthettük el, ha nem kapunk gólt. A védelmünk stabil volt, ott nem kellett cserélni, Fodor viszont halványabb teljesítményt nyújtott, ezért lehívtam a pályáról.
    — Váczi viszont jó húzásnak bizonyult...
    — Három hétig nem edzett, ezért még a fél óra is sok volt neki. De tény, hogy az ő gólja döntötte el a mérkőzést.
    Egervári Sándor, a BVSC edzője:
    — Ez egy teljesen döntetlen ízű mérkőzés volt.
    — A lelátóról is így tűnt.
    — Pedig az történt a pályán, amit szerettünk volna. Biztonságosan védekeztünk, ebből szerettünk volna a kontrák révén gólt rúgni. Persze hogy ez nem sikerült, az a Békéscsaba jó játékának is betudható.
    — Feszült volt az utolsó húsz perc...
    — Főleg azért, mert a játékvezető kezéből kicsúszott a mérkőzés. Váczit ki kellett volna állítania, amikor Marozsánnal szemben súlyos szabálytalanságot követett el. Remélem, a videofelvétel is engem bizonyít.

    3. Békéscsaba 7 4 2 1 13-9 14
    4. BVSC 7 4 1 2 14-8 13

    Békés Megyei Hírlap, 1994. szeptember 22.