magyarfutball.hu

MTK - Békéscsabai Előre FC 0 : 3 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.03.10, 11:40 (szerk.: 2021.03.27, 00:59)
    A békéscsabaiak (is) büntettek
    MTK - Békéscsabai Előre FC 0-3 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Hungária körút, 2500 néző
    V.: Bognár (Vavika, Zvolenszky)
    MTK: Balogh 3 — Turbék 4, Vincze 4, Tamási 4 — Talapa 4, Horváth 5, Sztanó 4, Komódi 4, Szabó 4 — Hámori 4, Kovács 5. Edző: Gellei Imre
    Békéscsaba: Baji 6 — Mracskó 6, Usmajev 5, Fabulya 5 — Fodor 6, Csató 6, Vancea 6, Árgyelán 7, Szarvas 7 — Váczi 6, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    Csere: Vincze helyett Nagy T. (4) az 52., Váczi h. Kasik (-) a 64., Szabó h. Kenesei (-) a 70., Vancea h. Zahorán (-) a 85. percben.
    Gólszerző: Árgyelán a 62., Csató a 85., Árgyelán a 89. percben.
    Sárga lap: Sztanó (Kulcsárt vágta fel) a 17., Horváth (Szarvassal szemben szabálytalankodott) a 43., Mracskó (Kovácsot terítette le) az 51., Kovács (Vanceát vágta fel) az 53., Csató (Hámorival szemben szabálytalankodott) a 89. percben.
    Szögletarány: 7:2 (6:1) a Békéscsaba javára.

    A sereghajtó MTK-nál jelentős változások voltak az összeállításban. A kapuba Balogh Tamás állt, kimaradt Híres, Jován, Zsivótzky, valamint sárga lapok miatt Vancsa. A cserepadon viszont már ott ült a Kiskőrösről szerződtetett egykori Vasas-játékos, Nagy Tamás.

    Az 5. percben Szarvas a 16-os jobb oldaláról középre passzolt, és a teljesen egyedül hagyott Váczi 14 méterről úgy lőtt kapura, hogy a labda komótosan átpattogott az alapvonalon.
    Egy, a 16-os előtt történt szabálytalanság után Horváth szabadrúgásból centiméterekkel lőtt a felső léc fölé.
    A 10. percben Mracskó 17 méterről rásuhintotta a labdát, de az messze a kapu fölött hagyta el a játékteret.
    A 12. percben Talapa mozdulatlanul feküdt a fűben, az MTK 16-osa előtt, s csaknem vezetést szerzett az Előre. Szarvas indította Árgyelánt, aki 13 méterről jobbal alig lőtt a bal sarok mellé.
    Hat perccel később ismét Szarvas került nagy helyzetbe, a 16-oson belül egyedül vette át a labdát, 5 méteres körzetben nem volt kék-fehér védő, ám a csabai játékos hiába kocogott be zavartalanul a 11-es pontig, onnan a kivetődő kapust találta el.
    A 29. percben az első hazai futballjelenetnek tapsolhatott a gyér számú publikum. Hámori meglódult, majd remek ütemben passzolt a mellette sprintelő Talapához, aki jobbal a jobb kapufa mellé durrantott.
    Öt perccel később Usmajev úgy térült-fordult a saját térfelén, mint egy falusi nagysága a lakodalomban. Aztán ennek meg is lett az eredménye. A hazaiak megszerezték a labdát, majd a támadás végén Szabó a 16-os bal oldaláról lőtt..., s a vendégek dobhattak taccsot.
    A 36. percben Kovács remek ütemben tálalt Hámori elé, aki jobbal lőtt, s a labda majdnem megakadt a bal felső sarokban.
    A 40. percben Vancea be akart adni a bal oldalról, de lecsúszott a lábáról a pettyes, és csaknem bepottyant a kapuba. Balogh kapus alig tudott a léc fölé menteni.

    Szünet után az 50. percben Kulcsár ívelt középre a bal szélről. A labda az 5-ösre pottyant be, jött ki kapujából Balogh, ám a kezéből kipattant a labda, Vancea már épp lőni készült, amikor a földön fekvő Vincze estében szögletre mentett.
    Az 57. percben Talapa beadása után Hámori 8 méterről fejelt, de Baji vetődve védett.
    A 62. percben a korábban megsérült sánta Váczi, aki menni is alig bírt, a jobb szélen meglódult, majd középre passzolt. Kulcsár a 16-os közelében továbbadta a labdát Árgyelánhoz, aki 14 méterről ballal Balogh lába között a kapu közepébe helyezett, 0-1.
    Három perccel később Kovács tört be lendületesen a csabai 16-osra, majd ballal tüzelt, de Baji a helyén volt.
    A 70. percben Fabulya hidegvérrel fejelte oda Kovácshoz a labdát a saját 16-osán belül. A merész mozdulat szépséghibája csupán az volt, hogy a kedvezményezett az MTK csatára volt. Ám Kovács nagy helyzetben hanyatt esett.
    A 78. percben Komódi 25 méterről a kapu fölött telibe találta a háttérben álló mentőautót.
    A 85. percben Vancea a bal összekötő helyéről látszólag céltalanul a kapu elé adott. A labda gurult, gurult, s Balogh is csak nézte, ahogy elhalad mellette, ahelyett, hogy felkapta volna. Ekkor Csató hirtelen ott termett, és csaknem az alapvonalról, az elképedt kapus mellett a hálóba gurított, 0-2.
    A 87. percben Kovács 14 méterről tüzelt, ám Baji lábbal hárított.
    A 89. percben jött a kegyelemdöfés. A sokat mozgó, fürge Szarvas az alapvonalig verekedte magát, majd középre gurított, és a berobbanó Árgyelán három méterről a léc alá vágta a labdát, 0-3.

    A játék az első félidőben nem sok örömet okozott sem a hazai, sem a vendég hívőknek. Rengeteg volt az átadási hiba, kapkodtak, idegesek voltak a játékosok.
    Az MTK-nál ez még érthető, hiszen számukra a két pont most létkérdés lenne, de hogy a csabaiak is ilyen szerényen és komótosan játszanak, ez már meglepetést okozott. Igaz, nehéz egy görcsösen futballozó ellenféllel szemben és főként idegenben eredményesen szerepelni.
    Jellemző, hogy az első 45 percben csak a félidő hajrájában volt egyetlen veszélyes lövés, ami valóban azt a látszatot keltette, hogy ebből lehet valami. Inkább a két 16-os közt folyt a játék. Az MTK mentségére szolgál az talán, hogy öt állandójátékosa is hiányzott a sorból. A helyettük pályára lépők vagy túl idegesek, vagy túl megilletődöttek voltak. Így teltek a percek, a maroknyi közönség a legkisebb valamire való megmozdulást is megtapsolta. Rajtuk aztán igazán nem múlott volna a kék-fehérek nagyobb önbizalma.
    Fordulás után szinte minden megváltozott, már ami a Békéscsaba játékát illeti. Most már teljesen úgy tűnt, hogy a lilák tulajdonképpen egy félidőnyi előnyt adtak az MTK-nak. Mind bátrabbá váltak a vendégek, egymás után vezették az akcióikat, és a 62. percben megtört számukra a jég.
    Az MTK még próbálkozott, de teljesen kilátástalannak tűnt játéka. Szinte alig jutottak el a kapuig, s ha néha-néha megpróbálkoztak egy-egy lövéssel, azok alaposan célt tévesztettek. Nem tudjuk, mi fordulhatott meg a kékek lelkében, mire gondolhattak, de egyértelműen azt kell mondani, hogy 0—1 után teljesen feladták. Nem volt lelkesedés, tűz, akarás, még igazából fogcsikorgató mentalitás sem egyetlen hazai játékosban. Vajon mit gondolhattak, hogy valahogy bepattan egy labda?
    A Békéscsaba pedig most már valóban magabiztosan futballozott, jött második találata, majd a harmadik is. Ez a játékuk már azt igazolta, hogy nem véletlen korábbi sikersorozatuk. Jellemző, hogy a lefújás után az elkeseredett hazai szurkolók tapsa közepette vonult le a pályáról a vendég Békéscsaba.
    Tovább tart a kék-fehérek megalázó vesszőfutása. Ez a találkozó is igazolta, mély válságban van a labdarúgó-szakosztály.

    Edzői nyilatkozatok
    Gellei Imre, az MTK edzője:
    — Az első kényszerű cseréig egyenrangú ellenfelei voltunk a Békéscsabának. A gól után hiába tettünk erőfeszítéseket, az egyenlítésre csak lehetőségeink voltak, de ezekkel nem tudtunk élni. A véghajrában a kiválóan kontrázó lilák tovább tudták növelni előnyüket.
    — Csapata hihetetlenül nehéz helyzetben van, igen gyenge teljesítményt nyújtottak. Miért?
    — Középpályásaink keveset birtokolták a labdát, nagyon érződött Vancsa hiánya.
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — Valójában nem játszottunk jól, de az a lényeg, hogy begyűjtöttük a két pontot. Úgy érzem, teljesen megérdemelten.
    — Az elsőjátékrészben elég bizonytalanok voltak. A Békéscsaba nem így szokott játszani...
    — Az volt a baj, hogy az első félidőben magabiztosan kezdtünk, ám sok labdát eladtunk. Ebből aztán az MTK kontrákat tudott kialakítani. Igazi helyzetük azonban szerencsére nem adódott.
    — A fordulást követően jobban játszottak. Minek köszönhető a változás?
    — Jobban összpontosítottak játékosaink a kapu előtt. Az első gól megnyugtatta a csapatot, azután már úgy mentek a dolgok, ahogyan szerettük volna.
    (Sinkovics Gábor, Varga Béla, Vajda György)

    3. Békéscsaba 12 7 2 3 29-12 16
    ...
    16. MTK 12 1 5 6 13-25 7

    Békés Megyei Hírlap, 1993. október 30-31.
    kép
    Az MTK-s Komódi és (háttal a 7-es számú) Szarvas mintha elrepülni készülne. Ám végül a kék-fehérek álmai szálltak el a hűvös péntek délutánon. A Hungária körúton magabiztos békéscsabai győzelem született, s ezen talán már meg sem kell lepődni... (Farkas József felvételei)
    kép
    MTK-Békéscsaba 0-3. A magyar labdarúgás egyik legpatinásabb együttese a tabella alján kullog. A kék-fehéreknél már az elmúlt héten összeült a válságstáb. Azóta még nagyobb gödörbe került az MTK. (Elöl Csató, a háttérben Árgyelán - bbsz)
    kép
    Nagyszerű csapat a Békéscsaba: a Hungária körúti teljesítményük is Pásztor József szakmai munkáját dicséri. (Fodor a képen - bbsz))kép
    Vancea (fehér mezben) jó teljesítményt nyújtott, sokat vállalt magára az MTK ellen, ráadásul volt egy gólpassza és két jól irányzott lövése.

    Nemzeti Sport, 1993. október 30. és november 2. (Arcanum DT)