magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - EMDSZ-Soproni LC 5 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.24, 11:30 (szerk.: 2021.03.20, 00:22)
    Az iskolában is jó az ötös
    Békéscsabai Előre FC - EMDSZ Soproni LC 5-2 (2-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 11 ezer néző
    V.: Vavika (Kovács, Balajti)
    Békéscsaba: Baji 5 — Szenti 5, Usmajev 5, Dávid 5 — Mracskó 5, Ciocan 6, Csató 7, Vancea 5, Zahorán 5 — Fodor 6, Szarvas 6. Edző: Pásztor József
    Sopron: Babos 4 — Varsányi 5, Nagy 4, Katona 4, Varga 4 — Kovács L. 4, Deák 6, Chiratcu 5, Szántó 4, Majoros 6 — Ördög 5. Edző: Győrfi László
    Csere: Varga helyett Kovács T. (4) a 35., Katona h. Árpási (4) a 46., Ciocan h. Kasik (5) az 52., Vancea h. Árgyelán (-) a 82. percben.
    Gólszerző: Ciocan a 20., Csató a 29., Majoros a 30., Csató a 71., Szarvas a 80., Chiratcu a 86., Árgyelán a 90. percben.
    Sárga lap: Szenti (egy bírói ítélet után mérgében a földhöz vágta a labdát) a 32. percben.
    Szögletarány: 10:2 (9:0) a Békéscsaba javára.

    A mérkőzés előtt a hazaiak gólgyárosa, Kulcsár Sándor kifutott a pályára, végzett néhány próbarúgást, majd jelezte, hogy nem tudja vállalni a játékot. Az ok prózai: az utolsó edzésen megsérült. „Már az is nagy érvágás, hogy Váczi eltiltás miatt nem léphet pályára, erre most Kulcsár is kiesett” — mondta aggódva a mérkőzés előtt Pásztor József.
    Ugyanakkor egy másik nagyváradi futballista, Ciocan viszont izgalommal készült, s első alkalommal be is mutatkozott a Békéscsabában. Ő szerdán még az FC Bihor-ban játszott, egy román bajnoki mérkőzésen.
    A békéscsabaiak egykori védője, Ottlakán Mihály az OMI-Sport tulajdonosa végezte el a kezdőrúgást.

    A nyolcadik percben Mracskó már harmadszor viharzott el a jobb szélen, átlövését Szarvas az 5-ös sarkáról alig fejelte mellé.
    Három perccel később Szarvas jobb oldali átemelését Csató a kapu torkában mellé lőtte.
    Az első veszélyes soproni támadás a 15. percben gördült, amikor Majoros — Mracskó kíséretében — megiramodott a bal oldalon, az alapvonal közeléből jól lőtt be, de Ördög kecsegtető helyzetben a kapu torkában lemaradt a labdáról.
    A 20. percben az ötödik békéscsabai szögletet hajtotta végre Szarvas jobbról belőtte a labdát, a békéscsabaiak új szerzeménye, Ciocan robbant be a 11-es pont tájékán és védhetetlenül fejelt a bal felső sarokba, 1-0.
    A 26. percben egy lehulló labdába fejelt jól a kaputól hat méterre álló Vancea, de Babos kapus is jó helyen állt, és a léc alá tartó fejest lehúzta.
    A 29. percben Zahorán kitűnően ugratta ki a középen kirobbanó Csatót, aki a vele tartó Szarvassal kényszerítőzött a 16-oson belül, végül Csató nyolc méterről a kapu közepébe pofozta a labdát, 2-0.
    A középkezdés után meglódult a Sopron, Varsányi jobbról átívelt a túloldalra, ahol Majoros teljesen egyedül állt, még arra is maradt ideje, hogy egyet igazítson a labdán, majd 12 méterről nagy erővel, a bal összekötő helyéről a bal felső sarokba rúgta a labdát, 2-1.

    A 35. percben Vancea az 5-ösről nagy helyzetben az égbe lőtt.
    Öt perccel később Vancea legurítását Ciocan emelte fölé.
    Egy perc múlva a kilencedik szögletet hajtotta végre a Békéscsaba, a jobbról érkező labdát Ciocan jól fejelte a kapu felé, Babos már verve volt, Varsányi azonban a gólvonalról kivágta a labdát.
    Az első játékrész lefújása előtt Chiratcu 25 méteres szabadrúgással zúgott el a bal kapufa mellett.

    Szünet után Szarvas 26 méteres szabadrúgása a bal sarok fölött zúgott el.
    Az 53. percben ismét az apró termetű csatár előtt adódott lehetőség, amikor váratlanul megcélozta a kaput, Babos ijedtében a földre huppant, tőle akár be is mehetett volna a labda a kapuba, de végül Kovács T. belelépett a labda útjába.
    Az 56. perc ben Dávid rosszul gurított haza, Ördög rácsapott a labdára, de végül Bajiba lőtt.
    Egy perccel később Fodor bikázott mellé futtából.
    A 71. percben Vancea indította a jobb oldalon Mracskót, aki a 16-os sarkáról beemelt. Fodor tíz méterről kapura fejelt, Babos hatalmasat nyújtózkodva a kapufára tolta a pettyest, amely onnan Csató elé pattant, és a békéscsabai középpályás négy lépésről a bal felső sarokba bólintott, 3-1.
    A 78. percben Kovács L. lövését a kivetődő Baji csak másodszorra kaparintotta meg.
    Egy perccel később Fodor labdájából Csató szerezhetett volna gólt, már lendült a lába, amikor a kivetődő kapus rávetődött a labdára.
    A 80. percben Fodor két védő lába között áttolta a labdát az üresben felfutó Szarvasnak, aki lendületből kicselezte a kifutó és elé vetődőkapust, majd hét méterről, kissé balra kisodródva, a kapu közepébe gurított, 4-1.
    A 84. percben Deák 17 méteres nagy erejű szabadrúgása a felső lécről pattant vissza.
    Két perccel később Ördög ugratta ki Chiratcut, aki Zahorán kíséretében 11 méterről, a kimozduló Baji alatt laposan a kapu közepébe gurított, 4-2.
    Ördög óriási helyzetben a kapu mellé bombázott.
    Már mindenki az óráját nézte, nem úgy Csató és Árgyelán: az előbbi jól emelt a kiugró Árgyelán elé, aki rövid vágta után elegánsan átemelt a kimozduló kapus fölött és 11 méterről megszerezte a békéscsabaiak ötödik gólját, 5-2.
    kép
    Így született a békéscsabaiak első gólja: egy szöglet után Ciocan fejelt a kapuba. A felvételen (balról): Fodor, Csató, Babos kapus a földön, Nagy hasonlóképpen a földön, Katona, jobbra pedig Szarvas. (Fotók: Kovács Erzsébet)
    kép
    Babos, a soproniak kapusa (felvételünkön) jó néhányszor akrobatikus megoldásokra kényszerült, ám ennek ellenére ötször kellett maga mögé nyúlnia a hálóba. Miként ezután is. Nevezetesen a harmadik békéscsabai gólt követően, amelynek szerzője Csató Sándor volt.

    Óriási rössel kezdett a Békéscsaba, mint aki az első percekben dűlőre akarja vinni a dolgot. Futott előre, de lehet, hogy jobb kifejezés: folyamatosan rohant Babos kapuja felé. A vendégek érthetően az első tíz percben át sem tudták lépni a felezővonalat. Tízen megszállták kapujuk előterét, s így a Békéscsaba is hosszú ideig ártalmatlannak bizonyult. Ezután a Sopron megérezve, hogy enged a szorításból a viharsarki együttes, egyszeregyszer meglódult, s bizony a gyors kontrák igencsak zavarba hozták Mracskóékat.
    Abból, hogy mindkét csapat minden idegszálával a gólszerzésre törekedett, egészén jó kis mérkőzés kerekedett. Ám az is hozzátartozik, hogy egyik csapat sem szervezte a játékot, hanem a saját kapujuk előteréből indították az elől lévőket, azaz a középpályát hamar átjátszották. Á Békéscsaba gyors két gólja után hasonló akcióból született a vendégek találata.
    A fordulás után némi meglepetésre visszafogott az iramból a hazai csapat, és egy időre be is szorult kapuja előterébe. Csak a soproniak ügyetlensége miatt nem változott az eredmény. A beszorult Békéscsaba egy ideig kivárt, aztán pillanatok alatt ritmust váltott, és a régen nem látott kontrák egyikével ismét bevette Babos kapuját.
    A Sopronnak csak „szépségtapasz” jutott, igaz, szép gólját a békéscsabai védelem sokadszori megingásának köszönheti. Végül az i-re a pontot az az Árgyelán János tette fel — éppen a sípszót megelőzően —, aki a tavaszi szezonban eddig nem léphetett pályára. Nem véletlen, hogy a legnagyobb tapsot ő kapta.
    A hazai drukkerek ezután átvonultak a békéscsabai székház elé, és csaknem egy órán át éltették kedvenceiket: „Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” — skandálták a játékosoknak.
    Érthető, hiszen az elmúlt három fordulóban — köztük a győri idegenben játszott találkozóval együtt — tizenötször terhelték meg az ellenfelek hálóját.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Remélem, csak a hirtelen jött nagy melegtől volt néhány labdarúgónk ilyen gyenge formában. Egyébként egy jól játszó Sopront győztünk le, igaz nem könnyen.
    — A középpálya átjátszható volt, miként a védelem sem állt hivatása magaslatán. Mi volt ennek az oka?
    — Hátul olyan emberek játszottak, akik nem tudják a támadásokat hatékonyan segíteni, ezért nem alakult ki mezőnyfölény. Az ellenfél többet birtokolta a labdát, mi viszont gólratörőbben futballoztunk.
    — Sokáig szoros volt a találkozó...
    — A második félidő első negyedórájában elég „meleg” volt a mérkőzés, de aztán jó ütemben rúgtuk a gólokat.
    — Kikkel voltál elégedett és Ciocanról mi a véleményed?
    — Ciocan jól játszott, rengeteg labdát szerzett, fejelt egy gólt annak ellenére, hogy sérülten vállalta a mérkőzést. A többiek közül Csató és Fodor, aki többet nyújtott.
    Győrfi László, a Sopron edzője:
    — 2—1-ig egálban voltunk. Hibáztunk, s ezt használta ki a hazai együttes. Végül is ennek tudható be vereségünk. A Békéscsaba megérdemelten győzött, de a gólkülönbséget túlzottnak tartom.
    — Az elsőjátékrészben rúgott gól milyen reményt keltett?
    — Szorosabbá vált a mérkőzés, ez volt a legnagyobb jelentősége találatunknak. De bizonyítottunk a második félidő elején is, hiszen húsz percig kapujukhoz szegeztük a Békéscsabát. Ám gyermeteg hibákból újabb gólokat kaptunk, s ez megpecsételte sorsunkat. Annak ellenére, hogy volt még lehetőségünk az egyenlítésre is, de Ördög százszázalékos helyzetben hibázott.

    1. Békéscsaba 23 17 3 3 62-19 37
    ...
    10. Sopron 23 6 6 11 27-40 18

    Békés Megyei Hírlap, 1994. április 25.