magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Parmalat FC 1 : 0 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.01.30, 14:38 (szerk.: 2021.06.30, 22:30)
    A csabaiak csak a három pontnak örülhetnek
    Békéscsabai Előre FC - Parmalat FC 1-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 9 ezer néző
    V.: Kiss B. (Lettrich, Mezei)
    Békéscsaba: Baji 6 — Szenti 5, Csató J. 5, Dávid 4 — Mracskó 5, Fodor T. 4, Major 4, Csató S. 6, Kasik 5 — Szarvas 4, Kulcsár 4. Edző: Pásztor József
    Parmalat: Disztl P. 5 — Keresztúri 5 — Toldi 4, Lőrincz 4 — Zimmermann 4, Kuntics 6, Muzsnay 0, Tóth N. 5, Bekő 4 — Fodor I. 5, Horváth F. 4. Edző: Szabó Károly
    Csere: Muzsnay helyett Jónás (4) a 14., Dávid h. Varga M. (-) az 58., Varga M. h. Horváth L. (-) a 63., Fodor I. h. Pálfi (-) a 73. percben.
    Gólszerző: Csató S. az 57. percben.
    Sárga lap: Dávid (Muzsnay elgázolásáért) a 9., Kuntics (Kasik akasztásáért) a 31., Bekő (Szarvas lerántásáért) a 36., Toldi (Szenti felrúgásáért) a 48., Zimmermann (Kasikot a nyakánál fogva lerántotta) az 53., Kasik (kezezésért) a 71., Horváth F. (Kulcsár lerántásáért) a 73., Major (Kuntics lerántásáért) a 75. percben.
    Szögletarány: 9:4 (5:1)

    A szombati találkozóra a békéscsabai Hetes Kft. Adidas-boltja ajánlotta fel a mérkőzés labdáját azzal a kéréssel, hogy Kulcsárék vegyék be vele Disztl Péter kapuját.

    A 12. percben Zimmermann bátortalan kísérlete volt az első esemény, de a labda a bal kapufa töve mellett hagyta el a játékteret.
    Egy perccel később Fodor I. jobb oldali beadását Tóth N. az ötösről Baji lábába rúgta.
    A túloldalon Mracskó a jobb összekötő helyéről, 13 méterről nagy erejű lapos lövést küldött kapura, amit Disztl megfogott.
    A 18. percben Horváth F. két csel után jobbról betolta a labdát Fodor I. elé, aki kapásból, 10 méterről laposan lőtt, de ezúttal is Baji lábát találta el.
    A 20. percben Szarvas lövését szedte fel a fehérvári kapus.
    Egy perccel később Kuntics 30 méteres jobb alsó sarkos szabadrúgását Baji másodszorra megkaparintotta.

    Szünet után az 55. percben Kulcsár jobb oldali beadását Disztl kivetődve szedte le a bólintani készülő Major fejéről.
    Az 57. percben Szarvas a 16-os előteréből kitolta balra a labdát Kasiknak, aki az alapvonalig száguldott, majd élesen belőtt. A berobbanó Csató S. hét méterről, kapásból, látványosan, nagy erővel kilőtte a jobb alsó sarkot, 1-0.
    A gól után ismét Csató S. előtt adódott lehetőség, ám a félig üres kapu mellé durrantott.
    (Varga M. nem tartozik a szerencsés játékosok közé. A gól után lépett pályára, ám mindössze egyszer ért labdához, aztán megsérült, s máris cserélhette a cserét Pásztor edző.)
    A 77. percben Tóth N. 18 méteres jobb alsó sarkos kapáslövését vetődve „szedte össze” Baji.
    Aztán Horváth L. pattogós kapáslövését fogta másodjára Disztl.
    A lefújás előtt még Bekő lövését kellett hárítania Bajinak.kép
    Mracskó Mihály (előtérben a labdával) sokszor előrelopakodott, de csak egyszer akadt igazi helyzete. A Békéscsaba szerencsével győzött a fehérváriak ellen (Fotó: Lehoczky Péter)

    A sárga lapos eltiltások és sérülések miatt alaposan felforgatott védelmű Békéscsaba lépett pályára, de a vendégek sem voltak jobb helyzetben: számtalan hiányzót jegyezhettünk fel náluk is.
    Ennek ellenére lendületes játékot láthattunk az első 20 percben, ám az igazsághoz tartozik az is, hogy sok hibával játszott a két csapat. Néhány meleg helyzet kialakult mindkét kapu előtt, ezek hatékonyabb kimunkálásában viszont inkább a sereghajtó jeleskedett. Érthető, hiszen a Békéscsaba megérezte Usmajev „professzor”, Zahorán és Kovács hiányát, így a hazai együttes védelme könnyen zavarba hozható volt.
    Húsz perc után viszont csapkodóvá és kapkodóvá vált a játék, amiben mindkét csapat ludas volt. Nem véletlen, hogy az első félidő második felében semmilyen érdemleges eseményt nem jegyezhettünk fel, ha csak azt nem, hogy a mind többet hibázó játékosok egyre kevesebbszer találták el a labdát a párharcok során. Tisztátalanná vált a játék, és mind gyakrabban villant a sárga lap.
    A folytatás sem hozott változást, sokat loholtak a játékosok, csakhogy ezt legfeljebb a megyei mezei futóversenyen értékelnék. Ráadásul a sárga lapok száma is intenzíven növekedett. Mígnem megrázta magát a Békéscsaba és megszerezte a vezetést egy ragyogó találattal. Ám ez is csak egy percre változtatott a játék milyenségén. Ezután a vendégek kénytelenek voltak kitámadni, ezért gyakrabban pattogott a labda a csabai térfélen, és innen kezdve már kontrázhatott a Békéscsaba, ami ismerten fő fegyvere... lenne. Csakhogy a kulcsemberek csődje miatt ezek a hazai támadások ártatlanoknak bizonyultak.
    Végül is a gyengélkedő Békéscsaba és az önmagához mérten igyekvő-rakkoló Parmalat csatájából a szerencsésebb hazaiak kerültek ki győztesen. Amúgy a pályán nem látszott a két együttes közötti helyezési különbség.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — A Parmalat jobban futballozott, mint mi, de Baji háromszor is bravúrosan hárított, ezért nem jutottak előnyhöz. Csató Sándor gólja mentette meg a csapat becsületét. A focihoz szerencse is kell, ez most is beigazolódott.
    — Mintha kissé fáradtnak tűnt volna a gárda...
    — A kuvaiti út sokat kivett a játékosokból, és ez meg is látszott a mozgásukon.
    — Fáradtság ide, fáradtság oda, néhányon tartósan rosszul játszanak.
    — Igen, ez igaz. Szarvas hetek, de lehet hogy fél év óta nem nyújtja azt, amit tud. De sajnos lecserélni sem tudom, mert nincs kivel. Major három hónapja nem játszik korábbi sérülése miatt, most sincs teljesen jó állapotban, mégis végig kellett küzdenie a mérkőzést, mert őt sem tudtam lecserélni. Dávid pedig 90 percig nem tud koncentrálni.
    — A tabellán elfoglalt helyéhez képest egy egészen más Parmalattal kellett felvenni a küzdelmet.
    — Számítottam erre, mert a fehérváriak most megszabadultak gátlásaiktól, s most már minden mindegy alapon léptek pályára. Ilyenkor bizony a játék jobban megy. Örültem és meglepődtem, amikor edző kollégám lecserélte Fodor Imrét, amikor ő volt a legveszélyesebb csapatukból.
    Szabó Károly, a Parmalat edzője:
    — Végre azt játszottuk, amit tavasszal várok az együttestől. Az első félidőben ha a helyzeteinkből gólt is rúgunk, akár nyerhettünk volna. Muzsnay korai kiválása érzékenyen érintette a csapatot, a szerkezet megbolydult.
    — Az első félidőben nem úgy tűnt, hogy ez a csapat a tabella legvégén foglal helyet.
    — Eddig is minden mérkőzésre úgy készültünk, hogy legalább olyan játékot produkáljunk, mint ma. De ez csak először jött ki igazán. Az akarással eddig sem volt baj, most már jól is fociztunk, ám a szerencse nem szegődött mellénk. De ha a jövőben elhiszi minden játékos, hogy így is lehet játszani, akkor a következő fontos mérkőzéseket megnyerhetjük.
    — Eddig balszerencsés mérkőzéseket játszottak. Ez is azok közé sorolható?
    — A korábbi mérkőzések során már az első tíz percben egy-két gólos hátrányt szenvedtünk. Onnan kimászni sokkal nehezebb volt. Most mi rúghattunk volna az elején akár két gólt...
    — Kitől tartottak leginkább?
    — A Békéscsaba játékát ismerve elsősorban a két ékre koncentráltunk, ami sikerült is. Valószínű, hogy ezért is nőttünk a Békéscsaba fölé, ugyanis jobban játszottunk, mint a lila-fehérek. De Fortuna nem volt velünk.
    — Milyen folytatást vár?
    — Nehéz sorozat előtt állunk, de ha a gárda a jövőben is ilyen szellemben küzd, s a szerencse is mellénk szegődik, akkor elérhetjük a kitűzött minimális célt, az osztályozós hely elérését.
    (Jávor Péter)

    5. Békéscsaba 19 9 7 3 33-22 34
    ...
    16. Parmalat FC 19 2 6 11 17-35 12
    Békés Megyei Hírlap, 1995. április 3.