magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 0 : 1 11:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.23, 08:19 (szerk.: 2021.04.03, 23:44)
    Még így is kijár az ünneplés
    Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 0-1 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 10 ezer néző
    V.: Puhl (Nyilas, Márton)
    Békéscsaba: Udvarácz 5 — Szenti 5, Mironas 5, Zahorán 6 — Mracskó 6, Fodor 6, Csató 6, Vancea 6, Kasik 4 — Szarvas 5, Kulcsár S. 4. Edző: Pásztor József
    Kispest-Honvéd: Brockhauser 8 — Bánfi 6 — Plókai 5, Mátyus 5 — Farkasházy 5, Stefanov 6, Forrai 6, Illés 4, Duró 5 — Sallói 5, Hamar 4. Edző: Dimitrije Davidovics
    Csere: Farkasházy helyett Pisont I. (6) az 59., Kasik h. Árgyelán (-) a 75., Illés h. Bárányos (-) a 89. percben.
    Gólszerző: Sallói a 69. percben.
    Sárga lap: Zahorán, Hamar (mindkettő kakaskodásért) a 45., Farkasházy (a szabadrúgásnál a lövés előtt kiugrott a sorfalból) az 58., Mironas (a kitörő Pisont felvágásáért) a 61., Illés (Zahorán fellökéséért) a 64. percben.
    Szögletarány: 9:1 (5:0) a Békéscsaba javára.

    A Békéscsabából Váczi eltiltás, Ciocan sérülés miatt hiányzott, ennél hosszabb volt viszont a kispesti maródiak névsora: Vincze, Csábi, Csehi, Orosz és Szabados nem léphetett pályára kisebb-nagyobb sérülés miatt.
    A 7. percben veszélyeztetett először a Békéscsaba, amikor Mracskó a 16-os jobb sarkától átívelt az apró termetű Kasik fejére, aki Farkasházytól szorongatva nyolc méterről fölébólintott.
    Két perccel később Vancea a kezdő körből rúgott előre egy labdát, Csató a jobbösszekötő helyén megiramodott, majd rövid vágta után kisodródott jobbra, így is alig lőtt mellé.
    A 16. percben egy jobb oldali partdobás után a fejekről ide-oda pattogó labda Vancea előtt hullott le, aki estében lőtt kapura, de a nem túl erős, pattogós labdát Brockhauser a jobb alsó sarok előtt könnyen hárította.
    A 34. percben Csató célozta meg a jobb alsó sarkot, de a kispesti kapus ezúttal is a helyén volt.
    Aztán egy jobb oldali szöglet végén Mracskó lövése kipattant a védőkről, miként Mironasé is, az viszont Csató előtt landolt, a békéscsabai középpályás 14 méterről megcélozta a jobb alsó sarkot, de ezúttal is Brockhauser volt a főszereplő.
    A 38. percben Vancea labdájával Szarvas ugrott ki, Bánfit kicselezte, majd Forrain is túljutott, de mielőtt lőtt volna, Bánfi visszaért, és belelépett a labda útjába.
    A 39. percben próbálkozott először komolyabban kapura lövéssel a vendégcsapat, Duró átadása után Hamar balra kisodródott és lövése az oldalhálóban kötött ki.
    A 43. percben Vancea-Szarvas összjáték után az utóbbi lőtt, a vetődő Brockhauser Csató elé tolta a labdát, akinek lövésébe Plókai lépett közbe. Végül Kasik kísérletezhetett még, de addigra Farkasházy ért vissza és lépett a labda útjába.

    Szünet után bemelegítésképpen Farkasházy lőtt távolról a jobb felső sarok fölé.
    Aztán Udvarácz messziről kifutva tisztázott Sallói elől.
    Az 50. percben Farkasházy két csellel bekígyózott a 16-oson belülre, majd a jobbösszekötő helyéről, 14 méterről félmagas, erős lövést küldött kapura, Udvarácz vetődve hárított.
    Az 54. percben Zahorán a felezővonaltól megiramodott, négy csellel négy védőt hagyott faképnél, egy kényszerítő után úgy tűnt, elveszíti a labdát, de estében még hat méterről lőtt, Brockhauser azonban kitolta a pettyest. Szarvas ismételhetett, ám ezt is hárította a kapus.
    Az 57. percben Kulcsár S. Mátyus kíséretében lőtt 18 méterről, de a kapu jobb oldala felé tartó labdát Brockhauser ismét parádés vetődéssel hárította.
    Három perccel később Fodor ugratta ki Szarvast, aki hat méterről az elvetődő kapusba lőtt.
    A 69. percben Pisont még a saját térfelének közepén elvette a labdát Kulcsár Sándortól. Megiramodott, Csató megpróbálta becsúszva visszaszerezni a labdát, sikertelenül. Pisont a kezdő körig futott, onnan emelt a jobb szélen fellopakodó Stefanov elé, aki a Mironasról leforduló Sallóihoz továbbított. A kispestiek csatára meglódult, belépett a 16-oson belülre, majd az ötösön kívülre kifutó és elvetődő Udvarácz fölöt emelt úgy a kapu közepébe 12 méterről, a jobbösszekötő helyéről, hogy Udvarácz még bele is ért a labdába. Mracskó hiába száguldott vissza a gólvonalra, már ő sem érhette utol a labdát, 0-1.
    A 76. percben Csató jól helyezett fejesét tolta szögletre a bal sarok elől Brockhauser.
    A 84. percben Forrai labdájával Stefanov tört kapura, átesett a kivetődő Udvaráczon, a labda pedig komótosan elgurult az üres kapu jobb sarka mellett.
    Három perccel később Zahorán jobb oldali beadását Kulcsár S. egész közelről fejelhette, de Brockhauser ismét óriási bravúrral hárított.
    A 88. percben Duró lőtt kiszorított helyzetből, de Udvarácz a helyén volt, a lefújás előtt pedig Bárányos nagy löketét hárította a békéscsabai kapus.kép
    Mátyus fejeli ki a labdát Csató (8) elől. A kapuban Brockhauser, előtte Farkasházy, Mátyuson túl pedig Plókai, Bánfi, Vancea. (Fotó: Such Tamás)

    Nagy csatát és drámai végkifejletet hozott az ezüstcsata szombaton Békéscsabán.
    A házigazdák legszebb napjaikra emlékeztető játékkal rukkoltak elő, főleg az első félidőben. A nagyon rövid erőfelmérő után taktikusan, okosan, a labdát a földön tartva, lendületes és sok rövidpasszos játékkal fűzték tol a kispestiek védelmét. Ám ezen a napon hadilábon álltak a szerencsével.
    Amennyire nem szegődött a hazaiak mellé Fortuna, annyira kegyeibe fogadta viszont a piros-feketék portását, Brockhausert. A kispesti kapus olyan teljesítményt nyújtott, amire talán még ő sem emlékszik vissza: minden békéscsabai helyzetnél — mintha másodpercekkel előbb tudta volna, mit cselekszenek Szarvasék — kiszámítottan odaért, rávetődött a labdára, lábra, vagy visszanyúlt a gólvonal felé száguldó pettyesért. Egyszóval: megnyerte csapata számára a létfontosságú presztízsmérkőzést.
    Pedig a kispestiek meglehetősen megilletődötten kezdtek, az első játékrészben szárnyaszegetten játszottak, ami kulcsjátékosai hiányának (is) köszönhető. Nem beszélve róla, hogy Illés önmaga árnyéka volt. Emiatt aztán a fővárosiak középpályás sora halvány volt, labdákat nem szereztek, sőt, ha mégis hozzájuk került a pettyes, megjátszani nem tudták. Elől azonban lendületben voltak mindkét oldalon a csatárok, de amíg a békéscsabaiak számtalan ziccert dolgoztak (és hagytak) ki, addig a Kispest az első félidőben még csak kapura sem rúgott. Legfeljebb megiramodott a kapu felé..., aztán vége is.
    A fordulás után némileg kiegyenlítettebb lett a játék, de most is inkább a lila-fehérek előtt adódott a több és veszélyesebb lehetőség. Csakhogy velük szemben továbbra is Brockhauser állt, aki megbabonázta a viharsarki lövőket. A Honvéd játékába színt hozott Pisont beállítása, a fővárosi csapat neki köszönhetően egyszer megvillant, a békéscsabai védelem elmélázott, s jött a gól.
    Miután ez a mérkőzésen tipikusan azok közé tartozik: amelyik csapat az első gólt lövi, az el is viszi a két pontot, így az a fővárosiaké lett A finisben darált ugyan még a Békéscsaba, de egyre felszabadultabban játszott a Honvéd, így végül egészen jó kis mérkőzés kerekedett, ám most nem hozott csabai sikert.
    Igaz, azt sem mondhatjuk, hogy megérdemelten vitte el a két pontot a Kispest.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József a Békéscsaba edzője:
    — Ezért varázslatos a futball: nem mindig az a csapat győz, amelyik jobban játszik és több helyzetet dolgoz ki. A mai mérkőzést gólokkal kellett volna nyernünk, mégis kikaptunk. Pedig a csapat jól játszott.
    — Miért nem cserélted be korábban Árgyelánt?
    — Még hibáztam is, hogy becseréltem, mert Kasik jobban játszott, mint ő. Árgyelán nemhogy lendített volna a játékunkon, hanem egyszerűen semmit sem csinált.
    — A Békéscsaba játékában eddig megszokott volt, hogy a finisben is ellenfele fölé nőtt, sőt gólt is képes volt rúgni. Ma ez sehogyan sem sikerült. Miért?
    — Így igaz. Szarvas négy, Kulcsár két százszázalékos helyzetet hagyott ki, Zahorán pedig öt méterről sem tudta a kapuba pofozni a labdát. Nem tudom, milyen taktikát vagy edzéstervet lehet kitalálni erre.
    — Még egy forduló hátra van, és teljesen nyitott az ezüstérem kérdése. Ki lesz a második?
    — Mi leszünk a bronzérmesek.
    - ?
    — Egy ilyen nehéz sorozat után aligha lehet fölrázni a társaságot. Az utolsó fordulóbeli ellenfelünknek, a Parmalatnak pedig élet-halálkérdés a pontszerzés. Biztosra veszem, mindent elkövetnek a siker érdekében. Végül is mi a bronzéremmel is résztvevői vagyunk a nemzetközi kupasorozatnak.
    Dimitrije Davidovics, a Kispest edzője:
    — Dicséret illeti a játékosokat, mert oroszlánként küzdöttek. Nehézségeink voltak a sérülések miatt, ezeket Verebes buta programjának „köszönhetjük”. Így a sérült Vincze és Csábi nélkül kellett játszanunk. Ezért érthető, hogy az első fél órában beszorultunk, de ennek oka az is, hogy erősen kezdett a Békéscsaba. Tudtuk, hogy nekik ez volt az utolsó lehetőségük a bajnoki cím megnyerésére. Ebben az időszakban szervezettebben kellett volna játszanunk, de szerencsére megúsznak kapott gól nélkül.
    — Úgy tűnik, tudatosan lassították a játékot.
    — Ilyen feszült mérkőzésen az adódó pillanatokban meg kell tömi a játékot, ezt a labda mozgatásával lehet elérni. Ez is a taktika része volt.
    — Illést miért nem cserélte le hamarabb, hiszen látszott rajta, hogy alig tud mozogni?
    — Illésnek csak gratulálni tudok. Végigjátszotta a Hollandia elleni meccset és szombaton megmutatta, hogy tud küzdeni a csapatért is. Szerettem volna abban segíteni, hogy megtartsam gólkirálynak. Figyelemre méltó, hogy középpályásként tizenhét gólt lőtt a bajnokságban. Ez fantasztikus rekord Európában.
    — Elképzelhető, hogy egyetlen játékost sem adnak a válogatott Belgium elleni mérkőzésére?
    — Mivel Vinczét operálni kell, s az is kérdéses, hogy Csábi a jövő szombaton vállalhatja-e a játékot, no meg Illés sem teljesen egészséges, elképzelhető, hogy egyetlen kispesti sem lesz a keretben.

    2. Békéscsaba 29 19 3 7 68-28 41
    3. Kispest-Honvéd 29 17 7 5 62-31 41

    Békés Megyei Hírlap, 1994. június 6.