magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 3 : 3 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.01.28, 10:24 (szerk.: 2021.07.01, 22:53)
    A góleső is csak egy pontot hozott
    Békéscsabai Előre FC - Kispest Honvéd FC 3-3 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6 ezer néző
    V.: Varga S. (Lettrich, Bajkai)
    Békéscsaba: Baji 5 — Zahorán 4, Csató S. 6, Szenti 5 — Mracskó 5, Balogh 6, Csató J. 5, Vlaicu 7, Kasik 6 — Fodor 7, Kulcsár 6. Edző: Pásztor József
    Kispest: Vezér 5 — Plókai 5, Bánfi 6, Mátyus 6 — Stefanov 5, Bárányos 6, Forrai 6, Illés 6, Duró 6 — Orosz 6, Kovács K. 7. Edző: Török Péter
    Csere: Szenti helyett Dávid (6) a szünetben, Stefanov h. Hamar (6) az 58., Csató J. h. Szarvas (-) a 67., Bárányos h. Csikós (-) a 89. percben.
    Gólszerző: Fodor (11-esből) a 48., Kasik a 49., Kovács K. az 57., Hamar a 63., Kulcsár a 75., Orosz a 78. percben.
    Sárga lap: Orosz (Baloghot a mezénél fogva lerántotta) a 25., Szenti (Duró felvágásáért) a 29., Mracskó (reklamálásért) a 88. percben.
    Szögletarány: 7:7 (6:7)

    Az első percben remek csabai támadás után Bánfi röviden szabadított fel. Fodor beadott, ám Mracskó 13 méteres bombája kipattant a védőkről.
    Hat perccel később Kovács K. kilépett a védők közül, kilenc méterről lőtt, Baji kibokszolta a labdát.
    A 14. percben a szöglet után Szenti és Orosz összefejelt, a csabai védőt az alapvonalon túlra vitték, majd kétperces ápolás után visszatért a pályára.
    A 20. percben Plókai a hazai térfél közepe táján, a jobb oldalon felnézett, s középre ívelt. Illés hat méterre a kaputól teljesen egyedül fejelhetett, labdája a jobb kapufáról visszapattant, a kispesti középpályás ismételt, de célt tévesztett.
    A 28. percben Csató J.-t buktatta Bánfi. A 26 méteres szabadrúgást Csató J. remekül lőtte kapura, a labda Vezér előtt megpattant, a kispesti kapus vetődött, s csak másodszorra tudta üggyel-bajjal megkaparintani a pettyest.
    Két perc múlva Bárányos végzett el szabadrúgást 20 méterről, remekül eltalált labdája a léc alá tartott, ám Baji a kapu fölé tolta a jobb felső sarok elől a labdát.
    A 32. percben Forrai előreívelt, Stefanov a 16-oson belül el akarta húzni a labdát a kapus mellett, Baji lábbal elpöckölte, majd rávetődött, s felszedte a gólra éhes Kovács K. elől.
    A 38. percben Bárányos jobb oldali szöglete után Mátyus hat méterről kapura fejelt, a gólvonal előtt álló Kovács K. még belepiszkált a labda útjába, sokan már gólt kiáltottak, a bal kapufánál álló Mracskó viszont elképesztő bravúrral belespárgázott a labda útjába, amely így Baji kezéről pattant a mezőnybe.
    A 39. percben Zahorán szerelte Oroszt, a csatár a csabai védő után rúgott, ám Varga csak figyelmeztette a kispesti játékost, pedig korábban már sárga lapot kapott Orosz, így a piros sem lett volna meglepetés.
    Szünet után a 48. percben Vlaicu betört a 16-oson belülre, elvitte a labdát Forrai mellett, majd Mátyus akasztotta, 11-es. A megítélt büntetőt Fodor jobbal, nagy erővel, félmagasan a kapu jobb oldalába vágta, 1-0.
    Egy perccel később Illés az alapvonalról röviden szabadított fel, Mracskó rácsapott a labdára, a 16-os jobb sarkától egyből középre lőtt, a labda Plókai lába alatt elsuhant, és az ötösön álló Kasik jobbal egyből a kapu közepébe helyezett, 2-0.

    Az 55. percben Mracskó jobbról visszaadott, Kasik 11 méterről jobbal kapura lőtt, s labdája centiméterekkel ment el a bal kapufa mellett.
    Az 57. percben Vlaicu nyolc méterről tüzelt, Vezér védett, a román idegenlégiós ismételt, de újra eltalálta a vendégek kapusát.
    Az 58. percben Stefanov a jobb szélen lódult meg, középre lőtt, Kovács Kálmán megelőzve a védőket, tíz méterről jobbal, laposan a kapu bal oldalába helyezett, 2-1.
    A 63. percben Illést buktatták 18 méterre a csabai kaputól a védők. Duró szabadrúgása után a labda átvánszorgott a sorfalban álló védők lába között, a csereként beállt Hamar ott termett, és a jobb sarokba vágta a labdát, 2-2.

    A 65. percben Illés robogott el a bal oldalon, az alapvonal közeléből beadott, Kovács K. a túloldalon négy méterről az oldalhálóba fejelt.
    A 75. percben Vlaicu ügyes cselekkel zavarta meg a kispestieket, majd a 16-os vonalán álló Szarvashoz adott. A fürge cserejátékos felnézett, majd kötényt adott Mátyus- nak, s így helyzetbe hozta Kulcsárt. A csabaiak házi gólkirálya estében jobbal a 11-es pontról a ki vetődő kapus mellett a jobb sarokba helyezett, 3-2.
    A 78. percben egyenlített a Kispest. Bárányos futtatta Kovács Kálmánt, aki a jobb oldalon, a 16-oson belül egy csellel becsapta Zahoránt, majd beadott, s Orosz jobbal, hat méterről kapásból a háló közepébe helyezett, 3-3.

    A 81. percben Orosz nyolc méterről a kapuba fejelt, de idő közben a játékvezető már sípolt, s les miatt érvénytelenítette a gólt.
    A 90. percben Duró 27 méteres szabadrúgása a védőkről pattant a mezőnybe.kép
    Mindkét kapusnak akadt bőven dolga a mérkőzésen. Felvételünkön Vezér húz le egy labdát, amit Fodor (6), Bánfi (5), Stefanov (10) és Mátyus (takarva) néz végig. (Fotó: Lehoczky Péter)

    „Erőből” kezdett a hazai gárda, amit alátámaszt: a második percben már a harmadik szögletét rúghatta be Kasik. Közben hamar egymásra találtak a párok is, az egyik oldalon Zahorán igyekezett semlegesíteni Kovács Kálmánt, Szenti pedig Oroszt. A túloldalon Plókai Kulcsárra „akaszkodott”, míg Mátyus a váratlanul előretolt Fodort fogta. A négy támadó közül csupán Kovács Kálmán élt meg, aki többször is könnyen levált Zahoránról, de vagy lesen találta a labda, vagy Baji kapus akadályozta meg a kezdetben ritkán adódó gólszerzési lehetőségben.
    S mire ezt felmértük, máris elhalványult a lila szín, és egyre jobban erősödött a pirosfekete. A huszadik percben, amikor az üresen hagyott Illés a kapufára fejelt, már egyértelművé vált, hogy a kispestiek győzni jöttek Békéscsabára. Ettől kezdve ugyanis veszélyesebbé vált csapatuk, míg a Békéscsaba csupán a mezőnyben tűnt egyenrangúnak. Aztán az idő előrehaladtával mindinkább hozta zalaegerszegi formáját a Kispest. Mind nagyobb lendületbe került, gyakran zavarba hozta a hazaiak foghíjas védelmét, s bizony olykor csak a szerencse mentette meg a csabaiak kapuját a góltól vagy Baji rutinos, reflexszerű mozdulatai. A lila-fehér kapuvédő hol kitolta, hol kibokszolta a labdát a kispestiek várt vagy váratlan lövése nyomán.
    Váratlan fordulatot hozott a második félidő eleje, két percen belül kétszer is betalált az addig „betegeskedő” Békéscsaba. A 11-es után vérszemet is kaptak a hazaiak, s újabb fokozatba kapcsoltak. A fővárosiak viszont nem eszméltek, így Vezér kapus másodszor is maga mögé nyúlhatott. Maradt tovább a csabai lendület.
    A kispestiek a következő tíz percben megzavarodtak, de fokozatosan újra felvették az első játékrész ritmusát, s ők is megkezdték a gólgyártást. Felzárkózásuk a csabai védelem könnyelműsködésének is köszönhető volt. A vendégek hátsó emberei sem jeleskedtek, ami különösen akkor tűnt ki, amikor Kulcsár újra előnyhöz juttatta csapatát.
    A koncentrálás hiányának és egy kicsit a kapkodásnak, no meg Kovács Kálmán nagy játékkedvének (gólja után övé volt a harmadik kispesti találat gólpassza is) köszönhetően kapaszkodott újra az egyik pontba a Kispest. A sok góltól viszont élvezetessé vált a mérkőzés, s ez vélhetően kielégítette a két tábor szurkolóit, ha magasabb színvonalról nem is beszélhettünk. A sok gól mellett az is dicsérte a két csapatjátékosait, hogy 90 percen át igyekeztek nagy iramban rohamozni az ellenfél kapuját.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Az első félidőben meglehetősen gyengén játszottunk, a szünet után viszont a régi Békéscsaba lépett pályára. Lendületbe kerültünk, 2-0 után is volt egy nagy ziccerünk, s ha Csató János ezt értékesíti, akkor megnyertük volna a mérkőzést. Ehelyett az ellentámadásból gólt kaptunk, s ezután talpra állt a Kispest. Sőt, vezetésünk után kissé visszaestünk, megfogott bennünket az, hogy egyenlített a vendégcsapat. De jókor jött a harmadik gólunk. Ekkor azt hittem, hogy megvan a mérkőzés, ám megint becsúszott hátul egy hiba.
    — Ez a tizenharmadik döntetlen...
    — Nem is örülünk neki, hiszen jó lett volna végre győzni. Akkor megelőzhettük volna a Kispestet, s versenyben maradhattunk volna a dobogós helyezésért. Most már nagyon nehéz lesz, de küzdünk tovább.
    — Szünet után mire kérted a csapatot, látva ezt a nagyon gyenge védőmunkát?
    — Tény, hogy ez utóbbiban élenjárt Csató János, aki nem őrizte megfelelően Bárányost, így létszámfölénybe kerültek a támadók. Egyébként a szünetben azt kértem, hogy 50 százalékkal pörögjenek föl. De sajnos Szenti sérülése is közrejátszott abban, hogy nem erősödött a védelmünk.
    — Az első játékrészben mutatottak alapján úgy tűnt, most is gólképtelen marad a Békéscsaba. Aztán mégis háromszor betalált Vezér kapujába...
    — Ez annak köszönhető, hogy volt a csapatban egy olyan ember, aki hátára vette a pályát. Itt Vlaicura gondolok, akinek játéka meghatározó volt, s szerintem ő volt a mérkőzés legjobbja is.
    — Igazságosnak tartod az eredményt?
    — Az egész mérkőzést tekintve igen, de 20 után illett volna megfognunk a mérkőzést. Arra korántsem gondoltam, hogy három rúgott gól sem lesz elég a győzelemhez.
    Török Péter, a Kispest edzője:
    — Az első játékrészben már gólokkal kellett volna vezetnünk, a fordulás után pedig túl gyorsan szerzett előnyt a Békéscsaba. Az viszont öröm, hogy 2-0 után felállt a csapat, ez mostanában nem volt jellemző a Kispestre. Amikor a hazaiak a harmadik gólt is berúgták, akkor is maradt erő az újításra, így igazságos az eredmény, noha még egyszer hangsúlyozom, az első félidő alapján nyernünk kellett volna.
    — Ha a Békéscsaba hosszabb ideig tartotta volna az előnyt, akkor másként alakult volna az eredmény?
    — Valószínű, hiszen 2-0 után a házigazdáknak volt még egy óriási helyzete, amivel eldönthették volna a pontok sorsát. Persze ha mi vezettünk volna 2—0-ra, azt könnyebben kivédekeztük volna, mint a csabaiak. Megvoltak a lehetőségeink akár a győzelemre is.

    5. Kispest-Honvéd 26 12 5 9 51-38 41
    6. Békéscsaba 26 9 13 4 39-29 40

    Békés Megyei Hírlap, 1995. május 22.