magyarfutball.hu

  1. Hogyan változott a futball 50 év alatt?

    -
    A technológia rohamos fejlődésével a sport világát sem hagyja változatlanul. Korszerű kütyük, mint hordozható technológia, okostelefon, helymeghatározás és mobilinternet alkalmazásával a futball játék is óriásit lépett előre az elmúlt 5 évben. Új tanulmányok és kutatások segítik az edzők és a játékosok munkáját.
    Az egyik sokak számára sajnálatos trend a gólok számában keresendő. A slate.com online magazin cikke alapján a gólok száma az 1890 -es 4.9 / mérkőzés átlagról napjainkra 2.9 -re apadt. A szakértők ezt a defenzív stratégiák térnyerésének tulajdonítják. Az 1950 -es évek Aranycsapatának 4-2-4 felállásából mára eljutottunk a gyorspasszos tiki-taka stílushoz, ahol a hangsúly a labdatartáson van semmint a gólszerzésen. Sok edző a hamis taktikának köszönhetően csatár nélküli felállásban játszatja a csapatát.
    A másik érdekes fejlődés a fociban a játékosok állóképességében történt drasztikus növekedés jelenti. A mai focisták gyorsabbak, többet futnak, egészségesebben táplálkoznak. Az egyik tanulmány az elmúlt 44 év labdarúgás játékát vizsgálta. Az University of South Australia tanulmánya  magát a játékot elemezte, vagyis az elmúlt 12 év FIFA labdarúgó vb döntőinek mérkőzéseit. A kimutatások szerint nem volt különösebb változás a szabadrúgások, les, szögletek számában 1966 óta. A drasztikus emelkedés a játékmegszakításban van. A játékidő közti megszakítások átlagos időtartama 29 mp -ről 25 mp -re csökkent. Ennek kézzelfogható eredménye, hogy 70% -ról 52% -ra csökkent az aktuális játékkal töltött idő. Nem is csoda látva hogy mennyi műbaleset, fetrengés van a pályákon.
    A közelmúltban megjelent egy cikk a Intel.com, ami a német játékosok világbajnoksági döntőn elért sikerét vizsgálta és a cikk konklúziója, hogy a siker nagyban köszönhető volt a EXOS és az Adidas által közösen kifejlesztett miCoach Elit Team System találmánynak. A szerzők szerint a találmány hozzásegítette a német válogatottat az Argentína felett aratott győzelemhez, ahogy a Brazilok elleni kiütő erejű sikerhez. A miCoach egy Adidas sportszergyártóval közösen fejlesztett hardver applikáció, amely termék, ami a fiziológiai adatokat küld valós időben az edző tabletjére. Ezáltal valós idejű rálátást nyerhetnek az edzések során a játékosok teljesítményére, valamint nyomon tudjuk követni az edzés hatásait. A rendszer a felhőben vagy gyűjti és tárolja az adatokat egy hordozható eszközön. Méri a gyorsaságot, a gyorsulást, az erőt, a pulzusszámot. Az applikáció segít a csapatoknak és a játékosoknak optimális fizikai teljesítményt nyújtani és fenntartani. A technológiai haladás nélkül ez elképzelhetetlen volt Puskásék idejében.
    -
    A játékosok mentális felkészültsége is óriásit fejlődött. A londoni Brunel Egyetem kutatóinak állítása szerint a Barcás Messinek vagy a Madridos Ronaldónak az agya úgy van programozva, hogy jobban ki tudják számítani, az ellenfél játékosainak mozgását a pályán. Az fMRI mágneses rezonanciával végzett kísérletükben megvizsgálták a profi játékosok recenziós-kognitív idegi állapotait. 39 játékos tesztalanyt vontak be a kutatásba, akiknek videót játszottak le és meg kellett jósolniuk a közeledő ellenfél mozgását miközben MRI gép analizálta az agytérképüket. A kutatás alapján bebizonyosodott, hogy a profi labdarúgók érzékenyebbek a pályán a mozgásokra, cselekre, trükkökre, mint az amatőr vagy nem focista egyének.
    Emiatt a stresszhelyzet kezelése a pályán, versenyhelyzet, hibákon való gyors túllépés, helyes stratégiák felismerése a mentális és fizikális tréningek egyik sarkalatos pontjává vált. Ebből a szempontból foci ma nagyban hasonlít játékokat, amelyek erősen hagyatkoznak a mentális készségekre és felkészültségre, mint például a póker. Cristiano Ronaldo is megemlítette a hasonlóságot a két játék között, amikor 2015 májusában bejelentette, hogy csatlakozott az online pókerszoba, a pokerstars hivatalos játékosok csapatához, így nyilatkozott: ”Elkezdtem pókerezni és imádom a versenyt és stratégiát. Habár foci az én világom, a póker mindig is az én játékom volt.”
    Mára az edzők egyre nagyobb csoportja figyelt fel, és ért egyet azzal a megállapítással, hogy a sportolóknak az agyukat is „tréningezni” kell, amit Kevin McGersin is, műszaki igazgatója Labdarúgás Eye Q – a cég, amely specializálódott elit teljesítmény coaching, és Michel Bruyninckx is, korábban akadémia igazgatója belga klub Standard Liege és most katari Aspire Academy. Utóbbi munkásságát elismerte a világ egyik legjobb edzője, José Mourinho, aki jelenleg a Chelsea focicsapat edzője.
    Ahogy a világ minden részén, hazánkban is felfigyeltek a fejlődési potenciálra és itthon is kezdenek megjelenni a modern eszközök az utánpótlás-nevelésben. A DVTK aranycsapatának edzője, Szabó Géza például ólommellényt és homokzsákot alkalmazott a sikeres felkészülés érdekében. Manapság elsősorban erőnléti, mozgáskoordinációs fejlesztést alkalmaznak: fékezőernyőket, speciális gumiköteleket, ügyességi létrát, koordinációs félgömböket, stb. Ezek a futóteljesítményt, a futás sebességét és a lépésfrekvencia fejlesztését szolgálják.
    Az okos megoldások elterjedésére még várnunk kell itthon, de a nemzetközi foci világában egyre hangsúlyosabban képviselteti magát a modern technológia. A RantGizmo oldala összefoglalója szemléletesen mutatja be a legújabb vívmányokat, amelyek kényelmesebbé és élvezhetőbbé tennék a magyar futballt is. A gólvonali kamerák elhelyezésével azt láthatjuk, amit az emberi szem nem biztos, hogy meglát, hát még a bíró. A focilabdák is nagyot változtak, a kezdeti tömör bőr helyett ma már műanyagból és gumiból készülnek, így nem szívják be magukba a vizet, és a játékosoknak is kevesebb fájdalmat okoz, mondjuk fejelés közben. A változás a csukákat se kímélte, amit ma már könnyű műanyagból gyártanak, így lehetővé téve a gyorsabb futást. Előnye mellett hátránnyal is jár, hiszen kevésbé védi meg viselőjét. A cipők mellett különböző védőfelszereléseket is viselnek a játékosok (nem úgy, mint Dzsudzsák elődei), amik ugyancsak könnyű műanyagból készülnek.
    Magyarországon is látunk elkötelezetteket, akik lépéseket tesznek a sportág fejlődéséért.  A fent említett példákból is kitűnik, a sport, azon belül a labdarúgás a technika, a technológiák és a gondolkodásmód változásával, fejlődésével együtt alakul a világban, úgy kishazánk ligáiban is.
dátum: 2015.12.17, 19:23
Magyarfutball Blog

A Magyarfutball.hu blogja - érdekességek, kuriózumok, anekdóták a magyar labdarúgás mindennapjából.

Kategóriák
  1. egyéb (35)
  2. Bolhapiaci kincsek (55)
  3. Fan Art (7)
  4. Focis játékok (8)
  5. Futball és művészet (15)
  6. Gépház blog (17)
  7. Grund focipályák (4)
  8. Így szeretlek Magyar Futball! (4)
  9. Játékvezetők (2)
  10. Külföldi példák (3)
  11. Magyar foci mindenhol (24)
  12. Magyarfoci in English (3)
  13. Magyarfoci máshogy (31)
  14. Meccsen jártunk (4)
  15. Mezek (6)
  16. Programajánló (17)
  17. Retro (1)
  18. Szurkolók (3)
Kapcsolat / contact
info@magyarfutball.hu
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: NNS
    2016.01.04, 11:47
    Kapcsolódik: VR will soon revolutionize how football players train
    Edzés Oculus Rift virtuális valóság rendszerrel.

    http://video.wired.com/watch/sb-100-sb100-vr-will-soon-revolutionize-how-football-players-train