magyarfutball.hu

Hungary - Ukraine 2 : 1 16:30

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
666. official national team match
referee : Streng Octavian (Románia)
attendance:
  1. cantab.net: 8.000
  2. fanatukr.com: 10.000
  3. nso.hu: 15.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: fgymat
    2013.05.09, 20:16 (szerk.: 2022.04.29, 16:08)
    Válogatott mérkőzés Nyiregyházán

    Nyiregyháza, 1992. augusztus 26. szerda (MTI) - Két héttel a Luxemburg elleni világbajnoki selejtező előtt szerdán Nyíregyházán játszott barátságos mérkőzést a magyar labdarugó válogatott. Ellenfele az ukrán nemzeti tizenegy volt, az a csapat, amely még csak két nemzetek közötti találkozót vívott. Az elsőt tavasszal éppen a magyarok ellen (1:3), a másodikat pedig a nyáron az amerikaiak ellen (0:0). Ezzel szemben a magyarok már 660. találkozójukat könyvelhették el.

    A hazaiaknál külföldről hazahívott játékosok is a szakvezetés rendelkezésére álltak, a vendégek viszont csak az ukrán bajnokságban szereplőkre számíthattak.

    Jenei Imre szövetségi kapitány nem változtatott az előre megadott összeállításon, a hátvédsorban végül is Nagy Tibornak szavazott bizalmat, Simon Tibor pedig a kispadon kapott helyet. Kollégája, Viktor Prokopenko két helyen is módosított: Jurij Nyikiforov és Jurij Szak kimaradt, helyükre Jurij Dudnyik és Jurij Gugyimenko került be a kezdő csapatba.

    Az együttesek a román Streng játékvezető sípjelére a következő összeállításban kezdték a játékot:

    Magyarország:
    Petry Zsolt - Nagy Tibor, Disztl László, Cseh András - Limperger Zsolt, Pisont István, Bognár György, Lipcsei Péter, Lőrincz Emil - Fischer Pál, Kovács Kálmán

    Ukrajna:
    Alekszandr Pomazun - Andrej Jugyin, Ahrik Cvejba, Jevgenyij Dragunov, Szergej Smatovalenko - Jurij Dudnyik, Jurij Gugyimenko, Andrej Annyenkov, Ilja Cimbalar - Alekszandr Prizetko, Viktor Leonyenko

    A találkozó előtt Disztl Lászlót, a magyar válogatott csapatkapitányát köszöntötte dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke és Berzi Sándor, a szövetség főtitkára abból az alkalomból, hogy a középhátvéd Nyíregyházán ünnepelte 25. válogatottságát. A kezdőrúgást Zsiros Géza országgyűlési képviselő végezte el, majd az ukránok indították útjára a labdát.

    A magyarok Cseh András személyében ujoncot avattak, de rajta kivül három cserejátékos, Szlezák Zoltán, Véber György és Kámán Attila sem szerepelt még a nemzeti együttesben.

    Mintegy 8000 néző figyelte az eseményeket a helyszínen, zúgott a tapsoljon mindenki felszólítás. Az első tíz percben előbb Leonyenko, majd Lőrincz vállalkozott távoli lövésre, de mindketten célt tévesztettek. A 12. percben büntetőhöz jutott a magyar csapat: Disztl Lászlót a 16-oson belül Dragunov buktatta. A tizenegyest Fischer végezte el, gyenge, bal alsó sarokra tartó lövését Pomazun könnyedén hárította. A hazaiak hadrendjében érdekes volt, hogy Nagy Tibor fogta a baloldali éket, Prizetkót, míg a jobboldalit, Leonyenkót nem az ujonc Cseh András, hanem Lipcsei Péter semlegesítette. A félidő közepén Leonyenko ollózása kerülte el a kaput, majd a 22. percben az ágyékát fájlaló Petry helyére a ferencvárosi Balogh Tamás állt be. A 25 éves kapus sem büszkélkedhet komoly válogatottbeli multtal, hiszen eddig csak egyszer állt a kapuban, Ungváron Ukrajna ellen védett mintegy két percet. A 24. percben Cseh szöktette Kovácsot, aki közelről a felső lécre emelt. Nem sokkal később ismét Cseh vezette fel a labdát, Bognárt hozta játékba, aki 16 m-ről váratlanul lőtt, a meglepett Pomazun csak kiütni tudta a ,,bőrgolyót,,. Egyre több támadást vezettek a hazaiak, egyszer Fischer 10 m-ről csúnyán kapu fölé lőtt. Nagy helyzet volt Közben Leonyenko szorult másodszor is ápolásra, az egyik ütközésnél felrepedt a szemöldöke. A 33. percben ismét a baloldalról indult a magyar akció, Lőrincz ívelése átszállt a védők fölött, Pisont egyből lőtt, de labdája az egyik vendégvédőről szögletre pattant. Két perccel később vezetést szereztek az ukránok: Prizetko cselezgetett a jobbszélen, Lipcsei határozatlan volt, nem avatkozott közbe, a csatár az alapvonaltól visszagurított, Gugyimenko érkezett, s a kimozduló Balogh mellett a kapu közepébe helyezett (0:1). (A ferencvárosi kapusnak nincs szerencséje, tavasszal is, most is bevették kapuját az ukránok.)

    Aztán Lőrincz próbált válaszolni, de lövése az oldalhálóban halt el. A 38. percben Gugyimenko a sárgalaposok közé is feliratkozott, miután a felezővonal környékén elkaszálta Bognárt. A nézők egyre türelmetlenebbek lettek, egyesek ,,ébresztőt,, követeltek, mások az indiszponált Fischer lecserélését szorgalmazták. Kámán Attila ugyan percek óta melegített az egyik kapu möögött, de úgy látszik, még nem jött el az ő ideje. A hajrában ismét Gugyimenko jeleskedett, beívelése a felső lécről pattant az alapvonalon túlra.

    A félidőben:

    Magyarország - Ukrajna 0:1
    Nyiregyháza, 10 000 néző, v: Streng (román)
    gólszerző: Gugyimenko (35. p.)

    A szünetben Petry Zsolt elmondta, hogy már a bemelegitésnél is ,,érezte,, a combját, aztán az egyik kirugásnál meghúzódott. Fölöslegesen nem akart kockáztatni, ezért inkább cserét kért. A második félidőre két friss játékos - Véber György és Kámán Attila, mindketten ujoncok - érkezett a magyar válogatottba, Lőrincz, illetve Fischer helyét foglalták el. Az 50. percben gyors támadást vezettek a vedégek, Cimbalar ugratta ki Leonyenkót, akit Lipcsei - a leghátul álló mezőnyjátékos - csak némi ,,kézimunka,, árán tudott megállítani. A román játékvezető szerencsére nem látott okot a
    közbeavatkozásra. A másik oldalon Pisont vette célba a kaput, de az ukrán kapus vetődve védte a lapos lövést. Aztán Limperger vágott ki nagy szólót, sorra cselezte ki az ellenfél játékosait, a csereként beállt Kámánt szöktette, ő azonban nem tudta feltetenni a pontot az i-re. Az 57. percben 10 főre fogyatkoztak a vendégek: Leonyenko megrugta Cseh Andrást, a játékvezető azonnal felmutatta a piros lapot. Ezt követően Pisont nagy lövését vetődve mentette Pomazun, majd Bognár kapáslövése szállt kapu mellé. A 62. percben Viktor Prokopenko kettős cserére szánta el magát, Dudnyik és Gugyimenko lejött, helyükön Jurij Nyikiforov és Alekszandr Bondarenko folytatta. A hazaiak megpróbálták gólra váltani létszámfölényüket, de a jobbnál jobb helyzeteket is elpuskázták. Kámán, majd Kovács előtt is nyilt kecsegtető lehetőség, de mindketten hibáztak. A 66. percben Cimbalar helyére Szergej Kandaurov állt be. Nem sokkal később csak a szerencse mentette meg az ujabb góltól a magyarokat: Annyenkov húzott el, beadásáról Nyikiforov épp hogy lemaradt, a labda visszakerült középre, Prizetko kapásból fölé bombázott. A 70. percben Prizetko helyett Szergej Guszev jött be, egy percre rá Bognárt a székesfehérvári Sallói István váltotta fel. Érdekesség, hogy Sallói 15-ös mezben játszott, s a cserepadon Telek András ugyancsak 15-ös mezben várakozott Sallói előtt rögtön pályára lépésekor adódott helyzet, de a jóval gyorsabb Bondarenko beérte, s hátulról becsúszva szerelte. Aztán Kandaurov lépett ki, de nem tudott mit kezdeni a ladával, majd Pisont lapos lövése foglalkoztatta az ukrán kapust. A 74. percben Cseh is sárga lapot kapott, mert nem engedte elvégezni a bedobást. A 78. percben Sallói is megkapta a sárgáját (ő reklamált), majd ugyanebben a percben Jenei Imre kihasználta utolsó, ötödik, cserelehetőségét, Limperger helyére Márton Gábort küldte pályára.

    A hajrában Nyikiforov is ráijesztett a hazai szurkolókra, de közeli, erős lövése elakadt az egyik védő lábában. Ez is nagy helyzet volt. A 82. percben egyenlítettek a magyarok, Sallói
    beadását Kovács közvetlen közelről bólintotta a jobb sarokba (1:1). A hajrában Lipcsei, Cseh, majd Kámán is igéretes helyzetbe került, de egyikőjük sem tudott tuljárni Pomazun eszén. A legvégén Disztl lőtt, ám labdáját az ukrán kapus lábbal védte. A 89. percben Jugyin kapott sárga lapot időhúzásért, majd Smatovalenko helyét Jurij Szak foglalta el. Már-már úgy látszott, hogy döntetlennel ér véget a találkozó, amikor a 90. percben szabadrugáshoz jutottak a hazaiak: Nagy 18 m-ről a kapu jobb oldalába csavarta a labdát (2:1).

    Sokáig úgy tünt, hogy tovább tart a magyar válogatott rossz sorozata, s három vereség után következik a negyedik. A játékosok dicséretére legyen mondva, hogy a vesztett helyzetben sem adták meg magukat, az utolsó percig hajtottak, s így nemcsak az egyenlítést, hanem a győzelmet is sikerült kicsikarniuk. Igaz, teljesítményük nem haladta meg a közepes szintet sem, s ezzel nem sok keresnivalójuk lesz az elkövetkező vb-selejtezőkön.

    Magyarország - Ukrajna 2:1 (0:1)
    gólszerzők: Kovács (82.), Nagy (90.), illetve Gugyimenko (35.)
    piros lap: Leonyenko (57.)
    sárga lap: Cseh (74.), Sallói (78.), illetve Gugyimenko (38.), Jugyin (89.)
    cserék: Petry Zsolt helyett Balogh Tamás (22.), Lőrincz Emil helyett Véber György a szünetben, Fischer Pál helyett Kámán Attila a szünetben, Bognár György helyett Sallói István (71.), Limperger Zsolt helyett Márton Gábor (78.), illetve Jurij Dudnyik helyett Jurij Nyikiforov (62.), Jurij Gugyimenko helyett Alekszandr Bodarenko (62.), Ilja Cimbalar helyett Szergej Kandaurov (66.), Alekszandr Prizetko helyett Szergej Guszev (70.), Szergej Smatovalenko helyett Jurij Szak (89.)

    jók: Nagy, Disztl, Pisont, illetve Pomazun, Gugyimenko, Leonyenko

    Nyilatkozatok:

    Jenei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
    - Az eredménnyel elégedett vagyok, nem úgy a mutatott játékkal. Legutóbb az izlandiak és most az ukránok ellen annyi helyzetet dolgoztunk ki, amennyivel akár hat-hét mérkőzést meg lehet nyerni.

    Viktor Prokopenko, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya:
    - Nem érdemeltünk vereséget, szerintem a döntetlen igazságosabb eredmény lett volna. Tiz emberrel mindig nehezebb játszani, s ráadásul a magyarok sokkal jobban is akarták a sikert.

    Paul Philipp a luxemburgi válogatott szövetségi kapitánya:
    - A magyarok ezuttal is technikás csapat benyomását keltették. Persze ez nem lepett meg, eddig is tudtam. Úgy vélem, a luxembourgi vb-selejtezőnek is ők a favoritjai. Ami a játékosokat illeti: szerintem Nagy és Cseh nyujtotta a legjobb teljesítményt.

    Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Nagyon nehéz győzelem volt. Helyzetkihasználásunk ezuttal is katasztrófális volt, olyan mint Izland ellen, a hazai vb-selejtezőn. Szerintem a mieink keveset futottak, jóval többet kellene.

    Berzi Sándor, a szövetség főtitkára:
    - Az izlandi mérkőzéshez hasonlóan ismét rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, s azok közül csak kettőt használtunk ki. A játékosokat azonban ezúttal dícséri, hogy nem adták fel, az utolsó percig elszántan küzdöttek. Ez meg is hozta eredményét.

    Balogh Tamás:
    - Remélhetőleg nem játszunk többet az ukránok ellen, hiszen nincsenek kellemes emlékeim velük kapcsolatban. Megint alig akadt dolgom, de akárcsak tavasszal, most is kaptam tőlük egy gólt.

    Bognár György:
    - A kihagyott 11-es visszavetett bennünket, de utána - főleg a hajrában - magunkra találtunk, s helyzeteink alapján megérdemelten nyertünk.

    Véber György:
    - Óriási élmény volt bemutatkozni a válogatottban, ez még több munkára serkent. Az igazán nagy dolog az lenne, ha sikerülne gyökeret verni a legjobbak között.

    Nagy Tibor:
    - Az edzéseken rengeteget gyakorolom a szabadrugást. Most beszóltak a pálya széléről, hogy vállaljam el. Eleget tettem a felkérésnek, s szerencsére olyan jól találtam el a labdát, hogy a hálóban kötött ki. Végtelenül örülök, hogy az én gólommal nyertünk.

    forrás:
    MTI
     
  2. avatar: ingersheim
    2013.01.28, 20:04
    ...
    De mint mondtam, Nyíregyházán ez nem annyira érdekelte –még- az embereket és jó tizenkét-tizenöt ezren vonultak ki,hogy tapsoljanak Jenei Imre csapatának. Az Izland elleni kudarchoz képest kimaradt a csapatból gyakorlatilag a teljes védelem –Telek, Simon Tibor, Kovács Ervin, valamint Keller József –sőt, még Vincze Pilu és Kiprich is! Azért a táborban magukat szép számmal képviseltető fradisták így sem bánkódhattak, ugyanis Limperger Zsolt, Lipcsei Péter és Fischer Pál helyet kapott a kezdőben –csereként pedig Balogh Tamás. A BVSC szintén két játékost delegált Cseh András és Bognár György személyében. Muszáj kiemelnem, hogy a kispestiek óriási fölényben voltak a futballpályán, hiszen Petry, Disztl László, Pisont István, Kovács Kálmán, Márton Gábor is játszott aznap.

    A nap kakukktojása a siófoki Kámán Attila volt, aki életének első és utolsó válogatottságát ünnepelhette a második félidő kezdetén. Nézzük, mi történt magán a meccsen!

    Tömeg volt és pokoli meleg. Ez nem gátolta meg a főlelátóval szemben, a közvetítőállás alatt tanyát verő keménymagot abban, hogy a kor szellemének megfelelően majdnem térdig érő bakancsban feszítsen. Mindenhol kelta keresztek, nyíregyi skinek törölgetik izzadt fejbőrüket. Feltűnően sok a fradista, a pár száz fő felválta élteti a Szparit, a Fradit és a magyar válogatottat. Mindjárt kezdődik! Valaki észreveszi Knézy Jenőt mögöttünk és felharsan a „Húzzál haza! Jenőt haza!” rigmus. A csapatban a legnagyobb sztár Fisher Pali így ő kapja a legnagyobb üdvrivalgást –pedig ekkor már nem a Fradiban játszik.

    A főlelátón egy szem ukrán zászló lengedez.

    Bár még javában dúl a skinhead-korszak, mégis angyali türelemmel várjuk, hogy véget érjen az ukrán himnusz. Valamiért az összes versszakot le akarják adni, így öt perc után zendüléshez közeli a hangulat. „Kapcsold már ki baszd meg!”-bömböli egy Fradi-mezes. „Maradjál már, eddig nem játszhatták, hadd énekeljenek egy kicsit!” –inti le valaki. Szerencsére lekeverik a Scse nye vmerla Ukrajinát így kezdődhet életem első válogatott meccse!

    Hamar láthatok is egy kapuscserét –a sérült Petryt Balogh Tamás váltja. A román bíróra egyébként egy szavunk sem lehet, mert a hazai csapatnak járó büntetőt habozás nélkül befújja. Fischer sajnos kihagyja. Bosszankodás, de nincs komolyabb idegeskedés, mert egy Ukrajnát nekünk bármikor vernünk kell –a félpályát is alig lépik át a sárgamezesek. Végre gólnak örülhetünk, de aztán kiderül, hogy Kovács Kálmán csak az oldalhálóba bombázott. Később pedig a kapufára. Mindegy, simán meglesz ez!

    Az ukránok végül csak átlépik a félpályát a félidő vége felé. Hugyimenkót az Izland után lecserélt védelem sem veszi komolyan. A társát sem, aki majmot csinál az egész hátvéd és középpályás-sorunkból. Az ő nevét nem jegyeztem meg, Hugyimenkóét ellenben igen. A visszagurítást nyugodtan bombázza a kapunk közepébe a labdát 15 méterről. „Meneküljetek! Meneküljetek!” skandálja automatikusan a tábor, de mivel nincs ukrán vendégtábor, így mindenki marad a helyén.

    „Nehogy már a kozákok is leverjenek minket!” méltatlankodik valaki. Igazság szerint akkortájt még a határ közvetlen közelében élőknek is szokniuk kellett azt a szót, hogy „ukrán” és azt a tényt, hogy tényleg létezik egy ilyen nép –nem úgy, mint pl. a belgák.

    A fiúk sem hiszik el, hogy a kozákok feléjük kerekedhetnek és tényleg nyomnak. Bár a meccs ettől még csapnivaló, de én tövig rágom a körmömet, hiszen ez életem első válogatott meccse és megrészegít a hangulat. Végre ütésért kizavarnak egy ukránt fél órával a vége előtt, a vendégek már tényleg nem erőltetik a támadásokat. Mi erőltetnénk, de nem megy. „Izland! Izland!”-dühöng a keménymag. Akkor még nem nagyon hívták magukat ultrának. „Mi van, Kovács Kálmán! Megfáztál Izlandon? Itt kiolvadhatná végre, baszd meg!”

    Negyed óra van hátra…zúg a Ria-Ria Hungária, valaki bőszen rázza a csengőjét, de az ukrán kapus mindent véd. Tíz perc. Sallói sokadik középre adása végre megtalálja az olvadozó Kovács Kálmánt. Egyenlítünk! Pénztárgépszalagok repülnek, eldurran pár petárda. Akár még győzhetünk is. A román sporttárs kilencven-akárhány perc után sem nagyon akarja lefújni a meccset, így megvárja Lipcsei szólójának a végét és befújja a szabadrúgást, miután a fiatal Fradi-játékost a tizenhatos előtt felrúgják. Jön a váci aranycsapat ikonja (Koszta mellett) és nagyjából a hosszabbítás ötödik-hetedik percében a kapuba kanyarintja a labdát.

    Maradék pénztárgépszalag és petárda eldobálása, a bíró azonnal le is fújja a meccset. Bár a közönség és a csapat örül, másnap mindenki fanyalog a mutatott játék miatt. Hazafelé apám csóválta a fejét, de abban egyetértettünk, hogy a jugók kizárása és a Szovjetunió felbomlása miatt ott leszünk az amerikai VB-n. Az oroszok még nem szoktak össze, a gyengécske görög csapatnál pedig még kutyaütő válogatottunk is jobb. Magabiztosan kijelentettem, hogy a 90’-es VB-re való ki nem jutást is nehezen viseltem el, több kudarccal már nem tudnék megbirkózni.
    2013.01.26. 18:52 Rich.mond

    valogatott.blog.hu/2013/01/26/nosztalgia_rovat_-magyarorszag_-ukrajna_1992_08
     
  3. avatar: Pazonyi György
    2012.06.26, 11:06
    Fischer Palinak ez volt az utolsó, 19. mérkőzése a válogatottban. Gólt itt sem sikerült szereznie, pedig még 11-est is rúghatott.
     
  4. avatar: ingersheim
    2010.05.09, 16:27
    Yudin a 89.percben kapta a lapot.
     
  5. avatar: fgymat
    2009.05.24, 13:19 (szerk.: 2022.04.29, 15:40)
    Az első találkozón idegenben sikerült, még ha csak az utolsó percekben is, győzelmet aratni.

    A játék nem volt magas színvonalú. Mindkét csapat egyformán gyenge teljesítményt mutatott. Illetve mégsem, hiszen a vendégek vezetéssel zárták az első félidőt. Ennél többet erről a játékrészről nem is kell és nem is érdemes mondani. Abban bíztunk, hogy csak jobb jöhet.

    A második félidőben azonban folytatódott minden, mintha nem is lett volna szünet. Pontosabban még negyedóra sem telt el, amikor az egyik ukrán csatárnak el kellet hagynia a játékteret így létszámfölénybe kerültünk. Ennek ellenére úgy látszott, hogy az előző, Izland ellen elszenvedett vereség után, most is szégyenletes kudarcot kell elviselnünk. Már tíz perc sem volt hátra, amikor sikerült egyenlítenünk. Szerencsénkre a találkozó nem ért véget a rendes játékidőben és így lehetőségünk adódott, hogy a 92. percben mégiscsak a magunk javára fordítsuk a találkozót. (A jegyzőkönyvbe ez a találat természetesen a 90. perchez került.)

    Ez a győzelem sem kerül a magyar labdarúgás dicsőséges diadalai sorába. Nehezen győztünk, a játékidő nagy részében hátrányban játszó vendégek ellen.

    forrás:
    mafoci